2015. március 28., szombat

Itt a feketeleves: elképesztő a munkanélküliség a huszonévesek között

A 15-29 éves korosztály körében a munkanélküliség kétszer akkora, mint a teljes felnőtt lakosságban, minden 7. harminc év alatti munkanélküli. A hello90 blog csapata anonim kérdőívek segítségével mérte fel, hogyan is érez az a közel 113 ezer fiatal, aki most munkát keres.
Volt köztük, aki munka nélkül nullának érzi magát, de volt, aki összespórolt pénzére támaszkodva egyelőre élvezi, hogy nem kell ébresztőórára kelnie reggelente. Van, akinek regénybe illő sztorijai vannak a munkaügyi központokról, de csomóan soha nem jártak ott. Van, aki már öt éve, de van aki csak két hete keres munkát. Ha az átlagot nézzük, akkor a válaszadóik 11 hónapja keresgélnek, és naponta két órán át böngészik az álláslehetőségeket. Ez azt jelenti, hogy átlagosan már 84 teljes munkanapot töltött minden válaszadó állásvadászattal – írta a hello90 blog.
A magyarországi munkanélküliségi adatok jelenleg nem maradnak el sokkal az unió átlagától, ez főleg annak köszönhető, hogy az utóbbit a dél-európai országok siralmas statisztikái nagyon lehúzzák. A 25 év alattiak körében 21,9% volt az átlagos munkanélküliségi ráta az EU-ban, itthon ugyanebben a korcsoportban 19,8%. Most spanyol fiatalnak lenni a legrosszabb, náluk a 25 év alattiak több mint fele nem talál munkát.
A munkanélküliség az elmúlt két évben folyamatosan és jelentősen csökken. Ennek a válság végét jelző gazdasági fellendülés mellett az is az oka, hogy a KSH adataiban teljes értékű munkavállalónak számítja a közmunkásokat, és azokat is, akik külföldön dolgoznak, márpedig mindkét csoport száma óriásit ugrott az elmúlt két évben.
Míg 2012-ben havonta maximum 100 ezer ember dolgozott közmunkásként, addig 2014 első felében már a duplája. Az elhelyezkedés valószínűsége nagymértékben függ a végzettségtől is. Míg a magyar oktatáspolitika éppen a gimnáziumi és a felsőoktatási helyek csökkentésére törekszik a munkaerőpiac igényeire hivatkozva, a számok éppen az ellenkezőjét mutatják. A Magyar Ifjúság kutatásból kiderül, hogy minél magasabb végzettséggel rendelkeztek, annál kisebb az esélyetek a munkanélküliségre.
(eduline)
Bal-Rad komm: “…a KSH adataiban teljes értékű munkavállalónak számítja a közmunkásokat, és azokat is, akik külföldön dolgoznak, márpedig mindkét csoport száma óriásit ugrott az elmúlt két évben…”
-2014-ben 200 ezer fiatal közmunkás! (Tegyük hozzá, hogy nagy valószínűséggel 75%-uk Döbrögi rejtett munkaerőtartalékainak táborába tartoznak ők.)
Csak emlékeztetnénk: A szocializmusban egy a tanulmányai utolsó évét kezdő fiatal tudta, hogy melyik vállalatnál fog elhelyezkedni, ahol tárt karokkal várták.
De nem árt tudni azt sem, hogy AKKOR volt egy működő, értékteremtő, piacokkal rendelkező MAGYAR tulajdonú gazdaság, amely SZÁMÁRA a magyar oktatási rendszer képezte a szakembereket. Világszínvonalon.
Mindennek köszönhetően volt egy teljes foglalkoztatottság, viszonylagos szociális biztonsággal.

Okszana megírta levelét

Donbasszban hétvégi üzemmódra csendesedett a “fegyverszünet”! Ami viszont nem jelent teljes csendet. Inkább üzengetések szintjén zajlanak az események.
A DNR bejelentette, hogy bizonytalan időre felfüggesztik a martalóctetemek átadását a kijevieknek, mert azok senkit nem hajlandóak átadni a DNR elesettjei közül. (Alapos ugyanis a gyanú, hogy nem minden milicista harcban halt meg, hanem a kínzásokba, amiknek nyoma van a holttesteken. Ez pedig Kijevre nézve nem lenne szép dolog!) Így hát Donbasszban “jegelik” a témát egyelőre.
Ma délelőtt Pervomajszk ismét belekóstolhatott az ostromba. Két hét pihengetés után a latortüzérség ismét ágyúzta a várost.

Peszkiben a már régóta megszokott aknavetőzgetéssel múlatják a felek az időt.
Avgyejevkából Donyeck északi lakótelepeit ágyúzzák a valcmanisták, no meg Szpartakot.
A donyecki reptéren kisebb bnalhé van. Éjszaka beszivárgott néhány martalóclövés, és elkezdett lövöldözni. Most velük van elfoglalva a reptéri milicia.
Gorlovkát öt valcmanista BMP közelítette meg ma délelőtt, és leadtak pár lövést a városra. De mielőtt nagyon nekibátorodhattak volna, egy kósza RPG egyet leolvasztott az ötből. A maradék négy erre kereket oldott.
Sirokinonál is folyamatos a csetepaté

Január 12-én Makejevkában egy latortüzér-gáránát becsapódott egy házba.Okszana édesapjával élt ott. Az apu meghalt, Okszana súlyosan megsebesült. Ványa Voronyenkohoz hasonlóan Okszana is Moszkvába került kórházi ápolásra. Műtétek sorozata után Okszana lábadozik, és jó esély mutatkozik rá, hogy fog tudni járni.
A kislány mos levelet írt. Valcmannak, Obamának és Merkelnek és Putyin elnöknek címezve.
“Ne öljetek meg bennünket. Hadd legyen gyermekkorunk. Ti nem tudjátok, hogy egy gyermeknek micsoda fájdalom elveszíteni a szüleit. Ti nem tudjátok mennyire fájnak a gránátok tépte sebek. Állítsátok meg a háborút!”
A levél elküldésre vár. Az orvosok most azon törik a fejüket, hogy miként tudnák eljuttatni Okszana levelét a címzettek részére!

https://balrad.wordpress.com/2015/03/28/okszana-megirta-levelet/

Prágában ma délutántól ellenzéki csoportok akcióznak az országon átmasírozó amerikai katonai konvojok ellen.

blok
Az interneten szerveződött és mozgósított aktivisták a konvojok feltartóztatását akarják elérni útzáraikkal, a vonulási útvonalakon. A prágai hadügy jelezte, hogy a cseh katonai rendőrség is részt vesz a konvojok vonulgatásának biztosításában. A cseh közvélemény nagyobbik hányada útálattal viseltet az országban parádézgató amerikai latorsereglet iránt. Néhányan viszont kimondottan lelkesednek értük.
A blokkolni szándékozott latorhad a Baltikumból tér vissza Csehországon keresztül Bajorországi állandó fészkébe.
Hídfő.net.ru | Dragoon Ride
Civil ellenállásba ütközik az Egyesült Államok azon törekvése, hogy katonai erőt mutasson fel a balti államokban és Kelet-Európában - Csehországban újabb tüntetések zajlanak, és a kezdetben szervezetlen, kis létszámban megjelenő civil csoportokon kívül az ellenzéki pártok is elkezdenek bekapcsolódni a demonstrációkba.
Ezen a héten cseh aktivisták tüntetések sorozatát tervezték tiltakozásként az ellen, hogy az amerikai páncélos haderő elérte Csehország területét és erődemonstráció jelleggel átvonul az országon. Prágában ma délután is egy megmozdulás szerveződik, amit ezúttal a kommunista párt szervez. A megmozdulásban civil csoportok is részt vesznek, többek között a "Mondj nemet a bázisokra" nevű kezdeményezés, ami tiltakozik az ellen, hogy az amerikaiak katonai létesítményeket üzemeltethessenek Csehország területén. A megmozdulásban részt vesz a "Közvetlen Demokráciáért Mozgalom", valamint számos kisebb civil csoport is.
A csütörtökön tartott megmozduláson néhány száz fő vett részt, és a vasárnap tartott megmozdulásra is mintegy 400 fő jelentkezett eddig. Ez egy élethű képet mutat arról, mennyire használható a Facebook valós civil megmozdulások szervezésére, vagyis, hogy mekkora tömeget lehet mozgósítani, ha ahhoz nem áll rendelkezésre számottevő anyagi forrás, és egyik vezető politikai erő szervező potenciálja sem kapcsolódik rá a megmozdulásra. A vasárnapi megmozdulás - mivel nincs mögötte komoly anyai háttérbázis - egy valódi civil megmozdulásnak tekinthető, és elsősorban egy blokádot fog jelenteni, amit a civilek egy olyan, határ menti faluban próbálnak felállítani, ahol az amerikai konvoj vélhetően áthalad majd.
Az "Operation Dragoon Ride" részeként több tízezer amerikai katona és az amerikai hadsereg páncélosainak számos konvoja halad át Európán, hogy felsorakozzon az orosz határon. Az Egyesült Államok ezt azzal indokolja, hogy Európát védik az "orosz veszélytől", azonban azt ki kell emelni, hogy ez nem egy NATO megmozdulás, hanem az Egyesült Államok magánakciója Európa területén, és az amerikai elnök nem volt hajlandó személyesen egyeztetni Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral Stoltenberg Washingtonban tett látogatásakor, - vagyis egyáltalán nem egyértelmű, hogy a NATO katonai vezetése ellenőrzéssel rendelkezik az Európában zajló amerikai csapatmozgások felett.


http://www.hidfo.net.ru/2015/03/28/bekeparti-tuntetesek-zajlanak-csehorszagban

A rendszerváltás óta folyamatosan. MÁR MINDENT ELBUKTUNK!

Most már csak drukkoljunk nekik: hadd feszítsék a végsőkig a húrt. Gyűlöltessék csak meg magukat minden létező társadalmi csoporttal.
pir
Sokan nemzeti katasztrófaként élték meg, hogy a Fidesz tavaly (trükkök százaival) újabb teljhatalmat szerzett az országban. Ma már egyre világosabban látszik: nagyon kellett ez a második ciklus ahhoz, hogy a kormányzó nagyurak végleg elveszítsék gátlásaikat és a pofátlanság olyan szintjére jussanak, ami a végső bukásba taszítja őket.
A hatalom torzítja a jellemet – a teljhatalom teljesen eltorzítja azt. Az elbizakodott fideszes pasák belebetegedtek a túlnyert 2014-es évbe – mint mohó kisember az 50 fogásos lakodalmi menübe. Tavaly október óta drámai mértékben elveszítették kapcsolatukat a valósággal és bezárkóztak egyre szűkülő belső világukba. Abba a világba, ahol a zsákmányszerzés (= a hatalom egyetlen célja) minden szabályt felülír és ahol az egyszerű állampolgár legfeljebb mint Kubatov-listázott droid vagy marketingcéllal sulykolt szlogen jelenik meg.
Tavaly ősz óta hetente robbannak ki az olyan kaliberű botrányok, amelyekbe bárhol a civilizált világban kérdés nélkül buknának bele az érintettek. Fel sem fogjuk az ezermilliárdos ÁFA-csalást, máris a belvárosi ingatlanmaffia borzolja a kedélyeket. Ki sem dühöngjük magunkat az MTVA-nak nevezett közpénzfaló hírhamisítókon, máris a nyakunkon az évszázad fideszes brókerbotránya. Közben pár hónap alatt cirka egymilliót zuhan a Fidesz rajongótábora. Vesszőfutásukat elégedett mosollyal nyugtázhatná minden igazságszerető ember – ha nem a mi bőrünkre menne a játék. De hát omlásában súlyos a légvár, ugyebár.
A jó hír, hogy a közérdek – ha kerülőúton is – de végül mégiscsak érvényre jut.
Hála Istennek, hogy győztek tavaly, így újabb 4 évig az ő öntelt ábrázatukat nézheti a nép. Az ő dermesztő arroganciájukat, az ő szélhámos kormányzásukat, az ő pofátlan gazdagodásukat.
Nagyon kellett ez a második ciklus ahhoz, hogy végleg torkig legyünk a Szijjártókkal, Rogánokkal, Lázárokkal. Kellett, hogy a pokolba kívánjuk az életünket megnyomorító gazembereket, az ájtatoskodó műkeresztényeket, a fácánvadászokat, az asszonyverőket, a strómanokat, a boltbezárókat, a kivagyi rongyrázókat.
Kellett még 4 év belőlük, hogy a közös tudásunk részévé váljon: a Fidesz-kormányzás egyenlő a totális közigazgatási megszállással, a kulturális és oktatási tébollyal, a keleti diktatúrák felé sodródással, az eszelős lopással.
Nyolc, az már fagyiból is sok – hát még ilyen évből. Nyolc év teljhatalom után már nincsen visszamutogatás. Orbán a hibás.
Most már csak drukkoljunk nekik: hadd feszítsék a végsőkig a húrt. Gyűlöltessék csak meg magukat minden létező társadalmi csoporttal.
Legyen most már minél nagyobb a katarzis, hogy egy életre megtanulja az ország: a Fidesz nevű bűnszervezet a leggátlástalanabb, legkorruptabb és legkártékonyabb brancs 1989 óta. Hogy meg kell szabadulnunk tőlük, különben nem lesz haladás és nem lesz béke ebben az országban.
Ilyen sötét felhők nem fognak vihar nélkül megtisztulni.
Egyszer kell bukniuk, de akkor nagyon.
(nyugatifeny)

Hol élnek a leggazdagabb magyar nyugdíjasok?

Hatalmas különbségeket találunk a átlagnyugdíjakban az egyes megyék közt: 34 ezer forinttal kapnak többet a nyugdíjasok - átlagosan - Budapesten, mint Szabolcsban.

Mint az az alábbi - a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján készült - térképen is látszik, Budapesten az átlagos öregségi nyugdíj 137 124 forint havonta. Ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mindössze 103 105 forintot kapnak átlagosan a nyugdíjasok. Hasonlóan alacsony összeget kapnak az idősek Békésben (103 867 forint) és Bács-Kiskunban (103 667).

A fővárosi csúcsnyugdíjhoz a legközelebb a Komárom-Esztergom megyei nyugdíjasok állnak: nekik átlagosan 119 830 forintot visz a postás (vagy ennyit utalnak bankszámlájukra).

Idén januárban az átlagnyugdíj összege 117 372 forint volt, az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege pedig havi 28 500 forint.

A 2015 januári emelés után ma Magyarországon a nyugdíjrekorder 1 308 565 forintot kap havonta - tudta meg a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF). Általában magas nyugdíjhoz azok juthatnak, akik az életpályájuk alatt rendszerint magas jövedelemmel voltak bejelentve, és a nyugdíjkorhatárhoz képest jóval később például 75-80 évesen mentek nyugdíjba.


Pénzcentrum

Bandaháború Döbrögi Magyarországán

Azt mondják, mifelénk a kartellezésnek hosszú távon mindig az a nyertese, aki feldobja a többieket: ő nemcsak a lopott pénzt tarthatja meg, de még szabad elvonulást is kap. Hogy a modell változatlanul működik-e, a Közgép-kartellügy kimenetele fogja demonstrálni.
2013-ban járunk, a NER (mindeddig) legszebb évében: éppen sikerült kilábalni a matolcsysta gazdaságpolitika keltette gazdasági miniválságból, beindul a rezsicsökkentés, a fideszes gazdasági holdudvar cégei virágoznak. A Közgép sorra nyeri a közbeszerzéseket, köztük az M4-es az Abony és Fegyvernek közötti 28,9 kilométeres szakaszának felépítését 110 milliárd forintért (közel 3,9 milliárdért kilométerenként).
Az akkor még Orbán Viktorral zavartalan barátságot ápoló Simicska Lajos cége itt nem egyedül győz, hanem a Colas, a Swietelsky és az A-Híd társaságában, de az ár még akkor is magasnak tűnik, ha osztozni kell rajta: néhány évvel korábban az M7-es völgyhidastul csak 2,8 milliárdba került kilométerenként (és a Fidesz abból is botrányt csinált). Tény, hogy az Abony–Fegyvernek szakaszon lesz két Tisza-híd és egy hosszú töltés is, völgyhíd viszont nem – és 3,9 milliárd mindenképpen sokkal több mint 2,8 milliárd. Még mindig 2013-at írunk, amikor egy ellenzéki képviselő részletes beadvánnyal fordul először Németh Lászlóné fejlesztési miniszterhez, majd Orbán Viktor miniszterelnökhöz az M4-es miatt. A dokumentumokból kiderül, hogy ennél még Németországban is olcsóbbak az autópályák, pedig ott német mérnökök és német munkások dolgoznak, német bérekért. Némethné szerint nincs itt semmi kérdeznivaló: gyenge a forint, drága a hitel (Magyarország rosszabbul teljesít?), ezért szálltak el a költségek.
Az Orbán nevében válaszoló Lázár János azzal hárítja el az érdeklődést: megdrágult az aszfalt és a bitumen (mitől vajon, ha az alapanyag, vagyis az olaj olcsóbb lett, a gazdasági válság miatt pedig visszaesett a kereslet?), kormányzati közbeavatkozásra semmi ok. Eltelt szűk két év, Simicska és a Közgép kegyvesztetté vált. Az időközben a finanszírozó Brüsszelig jutott, a brutális árat is tartalmazó aktán átrágta magát az eurobürokrácia. Hogyan, hogyan nem, de éppen akkor jutottak a bizottság illetékesei a kartellgyanút megalapozó adatokhoz, amikor nálunk az Orbán–Simicska-vita eldurvult. Nem vádolunk és nem mentegetünk senkit, csupán időrendbe szedtük a történet tényeit.
Ez az ügy akkor is pont ilyen necces volt, amikor a nemzeti ügyek kormánya tökéletesen rendben lévőnek találta – és talán nem csak nekünk furcsa, hogy most azok tartják el maguktól a leghatározottabban, akiknek már két éve a kezükben volt minden adat és eszköz a közbelépéshez. Ha véletlenül úgy adódna, hogy a kartellbírságból éppen a Közgép fizetné a legtöbbet (vagy az egészet), miközben anno nem is az övé volt a legnagyobb szelet a tortából, akkor soha senki le nem mossa a fideszes élcsapatról, hogy amit művel, az nem kormányzás, hanem bandaháború.
(Hargitai Miklós)