2015. március 28., szombat

Prágában ma délutántól ellenzéki csoportok akcióznak az országon átmasírozó amerikai katonai konvojok ellen.

blok
Az interneten szerveződött és mozgósított aktivisták a konvojok feltartóztatását akarják elérni útzáraikkal, a vonulási útvonalakon. A prágai hadügy jelezte, hogy a cseh katonai rendőrség is részt vesz a konvojok vonulgatásának biztosításában. A cseh közvélemény nagyobbik hányada útálattal viseltet az országban parádézgató amerikai latorsereglet iránt. Néhányan viszont kimondottan lelkesednek értük.
A blokkolni szándékozott latorhad a Baltikumból tér vissza Csehországon keresztül Bajorországi állandó fészkébe.
Hídfő.net.ru | Dragoon Ride
Civil ellenállásba ütközik az Egyesült Államok azon törekvése, hogy katonai erőt mutasson fel a balti államokban és Kelet-Európában - Csehországban újabb tüntetések zajlanak, és a kezdetben szervezetlen, kis létszámban megjelenő civil csoportokon kívül az ellenzéki pártok is elkezdenek bekapcsolódni a demonstrációkba.
Ezen a héten cseh aktivisták tüntetések sorozatát tervezték tiltakozásként az ellen, hogy az amerikai páncélos haderő elérte Csehország területét és erődemonstráció jelleggel átvonul az országon. Prágában ma délután is egy megmozdulás szerveződik, amit ezúttal a kommunista párt szervez. A megmozdulásban civil csoportok is részt vesznek, többek között a "Mondj nemet a bázisokra" nevű kezdeményezés, ami tiltakozik az ellen, hogy az amerikaiak katonai létesítményeket üzemeltethessenek Csehország területén. A megmozdulásban részt vesz a "Közvetlen Demokráciáért Mozgalom", valamint számos kisebb civil csoport is.
A csütörtökön tartott megmozduláson néhány száz fő vett részt, és a vasárnap tartott megmozdulásra is mintegy 400 fő jelentkezett eddig. Ez egy élethű képet mutat arról, mennyire használható a Facebook valós civil megmozdulások szervezésére, vagyis, hogy mekkora tömeget lehet mozgósítani, ha ahhoz nem áll rendelkezésre számottevő anyagi forrás, és egyik vezető politikai erő szervező potenciálja sem kapcsolódik rá a megmozdulásra. A vasárnapi megmozdulás - mivel nincs mögötte komoly anyai háttérbázis - egy valódi civil megmozdulásnak tekinthető, és elsősorban egy blokádot fog jelenteni, amit a civilek egy olyan, határ menti faluban próbálnak felállítani, ahol az amerikai konvoj vélhetően áthalad majd.
Az "Operation Dragoon Ride" részeként több tízezer amerikai katona és az amerikai hadsereg páncélosainak számos konvoja halad át Európán, hogy felsorakozzon az orosz határon. Az Egyesült Államok ezt azzal indokolja, hogy Európát védik az "orosz veszélytől", azonban azt ki kell emelni, hogy ez nem egy NATO megmozdulás, hanem az Egyesült Államok magánakciója Európa területén, és az amerikai elnök nem volt hajlandó személyesen egyeztetni Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral Stoltenberg Washingtonban tett látogatásakor, - vagyis egyáltalán nem egyértelmű, hogy a NATO katonai vezetése ellenőrzéssel rendelkezik az Európában zajló amerikai csapatmozgások felett.


http://www.hidfo.net.ru/2015/03/28/bekeparti-tuntetesek-zajlanak-csehorszagban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése