A leköszönő amerikai elnök, Barack Obama azzal töltötte a karácsonyt, hogy létrehozott egy „propaganda-ellenes” ügynökséget, ami a német kezdeményezéshez hasonlóan azt a célt hivatott betölteni, hogy megállapítsa az emberek helyett, mi igaz és mi nem.
Péntek este Barack Obama aláírta a 2017-es National Defense Authorization Act (NDAA) nevű törvényt. Az ezzel elfogadott katonai költségvetésnek már része egy propaganda-ellenes központ létrehozása, mely a külügyminisztérium alá rendelve működik majd, és feladata, hogy „felismerje, megértse, megismertesse és ellensúlyozza” a külföldi állami és nem-állami propaganda- és dezinformációs törekvéseket, melyek megpróbálják aláásni az amerikai nemzetbiztonsági érdeket. A propagandaellenes központ vezetőjét az elnök személyesen választja ki.
A törvény emellett felhatalmazza a civil szervezeteket, hogy segítsenek „összegyűjteni és tárolni olyan nyomtatott, online és közösségi médiában működő dezinformáció, félretájékoztatás és propaganda mintákat”, melyek az Amerikai Egyesült Államok és szövetségesei ellen irányulnak. A törvény emellett felhatalmazza a civil szervezeteket, hogy „ellensúlyozzák a külföldi szervezetek dezinformációs és propaganda kampányait, melyek megpróbálják befolyásolni a politikát és megpróbálnak hatást gyakorolni a társadalmi és politikai stabilitásra.”
A törvényt azt követően írta alá az amerikai elnök, hogy a választási kampány után egy mesterségesen szított médiahisztéria volt folyamatban, miszerint a választókhoz nagyobb arányban jutottak el „álhírek” mint „igaz hírek”, és emiatt nem Hillary Clintont választották meg amerikai elnöknek.
Külön figyelmet érdemel, hogy „az amerikai elnökválasztás kimenetelét befolyásoló álhírek” után létrehozott új hivatal nem valamelyik belügyi szerv ellenőrzése alatt áll majd, hanem közvetlen a külügyminisztérium alá rendelve. Ez arra utalhat, hogy a propagandaellenes hivatal nem az USA területén fog működni elsősorban, hanem idegen országokban próbálja majd megszűrni a hírértelmezéseket, ezzel egy másik országban „védelmezve az amerikai nemzetbiztonsági érdeket”.

http://www.hidfo.ru/2016/12/cenzurat-es-besugohalozatot-epit-barack-obama/