2014. december 4., csütörtök

Az Egyesült Államok hivatalosan is a második helyre csúszott

China-US
Nincs mit szépíteni a helyzeten, úgyhogy a legjobb, ha köntörfalazás nélkül kimondjuk: az Egyesült Államok lecsúszott az első helyről. Hivatalosan is.
Kína gazdasága a legnagyobb a világon.
Ulysses S. Grant elnöksége óta első alkalommal fordult elő, hogy az Egyesült Államok nem a világ vezető gazdasági hatalma.
A váltás szép csendesen történt, a legtöbben észre sem vették.
A Nemzetközi Valutaalap nyilvánosságra hozta a világ gazdaságára vonatkozó legfrissebb adatokat, amelyből kiderült, hogy az idei évre vonatkozó gazdasági termelés „valós” áruk és szolgáltatások tekintetében 17 600 milliárd dollár lesz Kína, míg 17 400 milliárd dollár az Egyesült Államok esetében.
Csupán 14 évet haladva visszafelé az időben az Egyesült Államok termelése még a kínai háromszorosa volt.
Más összehasonlításban, Kína jelenleg a globális gazdaság 16,5 százalékát adja a valós vásárlóerő tekintetében, míg az Egyesült Államok esetében ez 16,3 százalék.
A mostani gazdasági földrengés csupán egy évvel követte azt a pillanatot, amikor Kína első ízben előzte meg az Egyesült Államokat a globális kereskedelemben.
Kína nem olyan régen változtatott a nemzeti össztermék kiszámításához alkalmazott képleten, hogy az összhangban legyen a nemzetközi gyakorlattal, és a változtatás olyan tevékenységekre is rávilágított, amiket korábban nem számítottak be.
Tévedés ne essék: egy nagy erejű geopolitikai földrengésről van szó.
A történelem során a politikai és katonai hatalom mindig a gazdasági hatalom függvénye volt. Nagy-Britannia először a világ műhelyévé vált, mielőtt a tengerek királynője lett. Ehhez hasonlóan, hatalma is a gazdasági hanyatlást követően kezdett gyengülni. Hasonló történetet látunk Franciaország és Spanyolország esetében is.
Természetesen holnap vagy a jövő héten ez önmagában semmit sem változtat meg, hosszú távon azonban mindent. Legalább 1945 óta egy olyan világban élünk, amit az Egyesült Államok dominál, és sok tekintetben ez már a XIX. század óta így van. Emellett 200 éve, a Waterloo-i csata óta, egy olyan világban élünk, amit két viszonylag demokratikus ország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok ural és amelyek, nyilvánvaló hibáik ellenére, nagyon sokáig az alkotmányos jogok védelmezői voltak.

Forrás: marketwatch.com

Időkjelei: Az alábbi linken egy igen tanulságos írás található C.S. Lewis tollából a demokráciáról, azok számára, akik esetleg még nem olvasták… Szigorúan demokratikusan a pokolba

Vona: Magyarországot háborúba sodorhatja a NATO-tagság (Már több, mint 4 éve benne vagyunk, s egyre mélyebbre kerülünk, ha nem tudunk radikálisan otthagyni a süllyedő hajót)

Vona Gábor, a Jobbik elnöke felszólította a magyar politikai pártokat, hogy hozzanak közös állásfoglalást arra vonatkozóan, hogy Magyarország az Európai Unióval és a NATO-val szemben is saját érdekeit kívánja képviselni, ha a NATO és Oroszország közt a közeljövőben fegyveres konfliktus robbanna ki.
A magyar politikai pártok mindezidáig a hallgatás politikáját folytatták, illetve a - több esetben irreleváns - nyugati állásfoglalásokat ismételték meg a szomszédos országban zajló háborúval és Magyarország esetleges érintettségével kapcsolatban. Ki kell mondani azonban, hogy a NATO tagság ma egy olyan háborúba sodorhatja hazánkat, ami nem a mi háborúnk, és Magyarország a nyugat eszközeként venne részt egy ilyen konfliktusban. Vona Gábor szerint az ukrán konfliktus kapcsán egyre veszélyesebb helyzet kezd kialakulni, amit ma már nem lehet annyival elintézni, hogy Magyarországtól ezer kilométerre zajlanak a harcok, ezért "minket nem érint". Hazánk nemzetközi vállalásai miatt fokozatosan belesodródik ebbe a háborúba, és éppen itt az ideje annak, hogy ezzel a veszéllyel a politikusok elkezdenek számolni.
Hídfő.net.ru | Vona Gábor
"Magyarországnak nem lehet semmilyen indoka arra, hogy egy esetleges NATO- vagy EU és Oroszország között kirobbanó fegyveres konfliktusban részt vállaljon" - mondta a Jobbik elnöke, hozzátéve, hogy „semmiféle nemzetközi szerződés nem írhatja felül a béke és a semlegesség jogos igényét”.
A Jobbik elnöke szorgalmazta, hogy a pártok hozzanak közös nyilatkozatot; amennyiben a NATO és Oroszország közt közvetlen konfrontáció alakul ki, Magyarország a béke és semlegesség oldalára áll, tehát a magyar katonák nem fognak részt venni az idegen földön zajló harccselekményekben. Vona kiemelte, hogy egy ilyen konfliktusnak a kárpátaljai magyarságot is áldozatává válhatna.
A magyar politikusok részéről mindezidáig példátlan felelőtlenség mutatkozott a NATO-tagsággal járó kötelezettségekkel kapcsolatban. Úgy tűnik, a politikusok egyfajta "letudott probléma" hozzáállással kezelik a NATO tagsággal járó szerepvállalásokat. Az atantista pártokat csak abból a szempontból foglalkoztatja Magyarország érintettsége a NATO egy esetleges háborújában, hogy az saját gazdasági és politikai pozícióikat lehetőleg ne érintse. Elfogadnak bizonyos kötelezettségvállalásokat, cserébe azért, hogy a NATO részéről ne érje bírálat a magyar politikát, - de ugyanakkor azzal nem foglalkoznak, hogy mindennek milyen következménye lehet Magyarországra és a magyarságra vonatkozóan.
Orosz katonai szakértők szerint a NATO-nak mindössze két évre van szüksége ahhoz, hogy elvégezze az Oroszország elleni offenzíva megkezdéséhez szükséges átcsoportosításokat. Vona ennek kapcsán említette azokat az aggasztó jeleket, melyekben hazánk is érintett. Jövő évtől magyar vadászgépek részt vesznek a Baltikum légterének védelmében, emiatt egy esetleges Oroszországgal kialakuló konfrontáció esetén hazánk kényszerűségből részt venne a katonai konfliktusban, a nyugati tömb oldalán. Említette emellett, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter honvédelmi törvény módosítására tett javaslata alapján feltételezhető, hogy a háttérben előkészületek zajlanak a háború esetén szükségessé váló törvények beiktatására.
A Jobbik elnöke emiatt felhívást intézett a pártokhoz, hogy deklarálják Magyarország semlegességét, és még a háború kezdete előtt közöljük nyugati "szövetségeseinkkel", hogy nem veszünk részt a NATO háborújában.
Ez egy olyan tabu, amit valóban szükségessé vált áttörni, és aktív közéleti vitát kell kezdeni arról, hogyan érintené Magyarországot egy ilyen háború, mert úgy tűnik, a politikusok egyszerűen nincsenek tisztában a realitásokkal, vagy a szavazókat tudatosan félretájékoztatják, hogy fenntarthassák a béke illúzióját. Hazánk NATO-csatlakozása idején az atlantista pártok azzal győzték meg a választókat, hogy a NATO-tagság védelmet jelent Magyarországnak. A NATO-csatlakozásról kiírt referendumon 50%-nál alacsonyabb volt a részvételi arány, így nem mondható, hogy a demokratikus többség megszavazta volna a tagságot. Ugyanakkor az biztosan kijelenthető, hogy egy offenzív, gyarmatosító jellegű háborúhoz a magyar nép nem adta jóváhagyását, még a NATO-tagság elfogadásával sem. Mielőtt a politikusok felelőtlen döntéseket hoznának egy esetleges háborúban részvételről, jobban tennék, ha a választókat újra megkérdeznék arról, kell-e nekik a NATO-tagság. Magyarországnak ugyanis egyértelműen nem lenne stabil hátországa nem csak egy Oroszország elleni háborúhoz, de semmilyen, a térségünkben zajló háborúhoz sem. A háború kockázata a polgárháború kockázatát is magában rejti, mert ha valami, az még ma is elementáris mozgósító erővel bír, hogy a magyar lakosság nem fog támogatni semmilyen háborút, a kiugrást és semlegességet viszont annál inkább.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/04/vona-magyarorszagot-haboruba-sodorhatja-nato-tagsag

Irán: az ISIS terrorszervezet Amerika teremtménye

Egy iráni katonai vezető szerint bizonyítékaik vannak arra vonatkozóan, hogy az Iszlám Államnak nevezett terrorszervezetet az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hozta létre. Masszud Dzsazajeri dandártábornok, Irán Fegyveres Erői vezérkari főnökének helyettese szerint miközben az Egyesült Államok harcot folytat az ISIS ellen, a tények azt mutatják, hogy a terrorszervezet a CIA kreálmánya. "Tény, hogy az amerikai hadsereg fegyverekkel és egyenruhával látta el az ISIS-t már az úgynevezett terrorellenes koalíció megalakítása előtt. Ez önmagában is az ISIS elleni harc hamis voltát támasztja alá."
Hídfő.net.ru | Rakka bevonulásA terrorszervezet bevonulása Rakka területére, 2014 júniusában
Dzsazajeri ugyanakkor tagadja a nyugati sajtó értesüléseit, miszerint Irán az Egyesült Államokkal együttműködve légicsapásokat hajtana végre Irak területén. Szeptemberben már terjedtek ugyanilyen hírek Szíriára vonatkozóan, Hamenei ajatollah azonban tagadta, hogy elfogadták volna Washington ajánlatát valamiféle katonai "együttműködésre". Az ajatollah akkor kijelentette, hogy az USA-nak vér tapad a kezéhez, és "mocskos kezeiket akkor sem fognánk meg, ha segítséget nyújtana".
A nyugati liberális sajtó álhíreket terjesztett egy iráni-amerikai katonai szövetséggel kapcsolatban, az állami vezetők egyértelmű tagadó nyilatkozatait azonban nem közölték le. Válaszként Irán több nyugati liberális sajtóorgánumot betiltott, Irán területén elérhetetlenné tették az olyan, nyugati viszonylatban jelentéktelennek számító liberális sajtóorgánumokat is, mint az Index.hu és a HVG.
A terrorszervezetet a CIA hozta létre, hogy az USA az ellene folytatott harcra hivatkozva megalapozza katonai jelenlétét a Közel-Keleten. A liberális sajtó pedig annak okán terjeszti az Iránnal kapcsolatos álhíreket, hogy azt a látszatot keltse, az amerikai hadsereg a térségi államok beleegyezésével tartja fenn jelenlétét a Közel-Keleten. Valójában Irán elutasítja az amerikai hadsereg beavatkozásait, Szíria külügyminisztériuma is egy szuverén ország belügyeibe történő beavatkozásnak nevezte azt, de még a török államfő is feltette a kérdést; valójában milyen alapon is vannak itt az amerikai csapatok, több mint 12 ezer kilométerre az Egyesült Államok határától?

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/04/iran-az-isis-terrorszervezet-amerika-teremtmenye

Bankmentés: A devizában elszámolt forintkölcsönöket forintosítják, a semmis szerződéseket életben tartják

Az új intézkedések bizonyítják, hogy egyre erőteljesebben a kormány bankmentő stratégiája. A piaci árfolyamon való, kötelező forintosítással ismét tanulsággá vált, ha a Bankszövetség és a kormány közös nevezőre jut, azt a hitelkárosultaknak nagyon fájni fog. Most úgy tűnik addig akarja menteni a hitelkárosultakat a kormány míg bele nem pusztulnak. Így működik a paktumpolitika. A mostani törvényeket és intézkedéseket megalapozó Bankszövetség-kormány paktum saját érdekeiket szolgálja, vagyis minél kisebb ráfordítással minél több bőrt igyekeznek lehúzni az adósokról.

Nem árt felidézni, hogy 1.200.000 deviza alapú hitelszerződést kötöttek a bankok, ami közvetlenül 880.000 adóst, közvetve (ideértve a kezeseket és családtagokat) további 2 millió embert érint. Jelenleg félmillió élő hitelszerződés van, amelynek fele fizetési nehézségekkel küzd. A legnehezebb helyzetben 200.000 hitelkárosult van, ők túllépték a 90 napos tartozást, vagyis közel félmillió honfitársunkat, közte több tízezer gyermeket fenyeget a végrehajtás, árverés és a kilakoltatás. A vesszőfutás évek óta tart, eddig is családok százezreit sújtotta az uzsoracsapda, ezreket tettek ki az utcára, a reménytelenség elől menekülő fiatalok tömegével hagyják el az országot, tízezreik betegedtek meg, haltak bele a családi otthont fenyegető egyre növekvő kifizethetetlen adósságba. Az adósok civil képviseleteivel pedig egyszerűen nem hajlandó tárgyalni sem a kormány, sem a bankszövetség. Az érdekvédelmi szervezetek természetesen nem hagyják magukat semmibe venni, egyre erősebben hallat ják a hangjukat, már csak azért is, mert komoly szakmai háttér áll mögöttük.

2013 áprilisában, közgazdászokkal, pénzügyi, jogi szakemberekkel érdekvédőkkel és aktivistákkal ültünk össze először közös egyeztetésre, a Képviselői Irodaházban. A meghívó és házigazda a jobbik volt. amely már akkor is számos fórumon kiállt a hitelkárosultak mellett. A tanácskozás célja a sürgető háromoldalú párbeszéd megteremtése volt, célok, tervek, és közös cselekvési program mentén. A Devizahiteles Kerekasztalhoz meghívást kaptak a károsultak képviseletei, a kormány, a parlamenti pártok, az MNB és a bankszövetség. A kormány és a bankszövetség a kezdeményezést válaszra sem méltatta, a Jobbik kivételével a parlamenti pártok meg sem jelentek, nyilvánvaló volt, hogy a paktumpolitikát folytató felek nem a tárgyalóasztalnál akarják megoldani a problémát. Nem adtuk fel, a Devizahiteles Kerekasztal a kormányzati elutasítás ellenére rendszeres egyeztető fórummá vált. Kezdetektől hangsúlyoztuk, hogy állampolgáraiért felelős kormányzat nélkül megoldhatatlan a probléma, az állam nem fedezheti a bankok, vagyis a nemzetközi pénzpiacok által elkövetett bűncselekményeket.

A tárgyalásos útkeresés mellett egyre hevesebb küzdelem zajlott az utcán is, leginkább a kilakoltatásra ítéltek védelmében, amiben elévülhetetlen érdemeket szerzett a Koppány Csoport. Az Otthonvédelmi Tanács szervezetei és aktivistái biztonságukat és testi épségüket nem kímélve számtalan esetben álltak ki a leginkább rászorulók védelmében amelynek legfontosabb eredménye a meghosszabbított kilakoltatási moratórium kiharcolása volt. Bankokat, és az eladósodás felelőseit vonták kérdőre sajátos harcmodorral a Nem Adom a Házamat aktivistái, politikusok jöttek zavarba a Radikális Bankellenes Csoport kamerai előtt a parlamentben, amikor rájuk kérdeztek: Mit tettek a károsultak érdekében? És még hosszan sorolhatnám.

Jogi területen is komoly munka zajlik, az adósokért tenni akaró ügyvédek jogvédők, közgazdászok kitartó munkával segítik azokat a szó szerint tízezreket, akik a bíróságokon keresik az igazukat. Idáig 12.000 semmiségi pert adtak be a károsultak, és a bíróságok nem tudták vagy nem akarták kezelni az ügydömpinget, mert az ítéletek tisztességes bírói hozzáállás mellett sértették volna a bankok és a kormány érdekeit. A kormány átlépett egy határt, józan érveket lesöprő arrogancia, az adósokat sújtó intézkedések, a bankok megmentését szolgáló törvényeik túlfeszítik azt a bizonyos húrt, és a ha minden így marad, akkor a tárgyalás és a jogi útkeresés helyett a polgári engedetlenség és az utca lesz hangsúlyosabb. Egyre többen felismerik: Becsapák őket, nem devizahitelt, hanem devizában elszámolt forintkölcsönt kaptak, vagyis Devizában elszámoltat, tehát a kölcsön mögött nincs deviza. amit a Kúria is megerősített 2013 decemberében.

A piaci árfolyamon való forintosítás tehát a korábbi devizában számolt, valójában forintban kapott kölcsön forintosítása, azért, hogy az uzsorával megterhelt adósság rögzítve legyen. Új szerződés jön létre állami beavatkozással az adós megkérdezése nélkül a bankok hasznára. Hol van itt az alkotmányban megfogalmazott egyenlő bánásmód elve? És egyáltalán hol van itt a jogállam? Tehát még egyszer: Forintosítják a forintot, mégpedig az utóbbi időszak legkedvezőtlenebb árfolyamán, a piaci árfolyamon forintosított forinthitelek ugyan úgy kifizethetetlen mint az előző konstrukció. A kormányzat ezzel az intézkedéssel a hitelkárosultakat nem hogy az út szélén hagyta hanem oda is akarja betonozni. Azért egy kis haszon is marad, mondjuk nem a hitelkárosultaknak.

Az MNB hozzávetőleg 140 milliárd forint keres a forint forintosításán, mivel ők váltják a pénzt a devizatartalékból. Borítékolom, hogy ezt az összeget nem a károsultak megsegítésére szándékozák fordítani. Nem akarok elmúlt tízévezni, de láthatjuk, hogy a trükkök százai tovább folytatódnak, magyarok millióinak érdekei sérülnek kormányzati közreműködéssel. A devizakárosultak problémáját csak egy tisztességes, patrióta kormányzat képes megoldani, aki figyelembe veszi a károsultak véleményét, addig is egyetlen esély, ha a devizakárosultak maguk védik meg az igazukat. Ehhez három fronton kell helytállnunk:

1., Partnereket kell találnunk a törvényhozásban érdekeink képviseletére, véleményünk tolmácsolására. Ez a politikai út, amit eddig egyedül a Jobbik vállalt fel, nevezetesen Z. Kárpát Dániel.
2., Minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy jogi eszközökkel akadályozzuk meg a törvénytelenséget és a tisztességtelenséget, Ez a Jogi út, de azt tapasztaljuk, hogy jogi út addig meglehetősen göröngyös, ameddig a bírák leginkább politikai nyomásra nem merik felvállalni a felelősséget.
3., És az utca, a polgári engedetlenség, Mert ha az előbbi két út járhatatlan ilyen módon kell küzdeni érdekeink védelmében.

Elengedhetetlen, hogy e három út ne egymás mellett fusson, és egymás felé tartva kellő pillanatban adott helyen találkozzon. És a végén nem menjünk el a nagy kérdés mellett: Hogyan bírták ki eddig a becsapott adósok tömegei elemi felháborodás nélkül? A válasz talán az, hogy pénzügyi ismeretek hiányában nehezen tájékozódnak, és ekkora gazemberséget eddig egyszerűen el sem tudtak képzelni, ám én úgy látom hogy egyre többen döbbennek rá, hogy az évszázad legnagyobb átverésének lettek az áldozatai. Az emberi indulat kiszámíthatatlan. Nemrégiben egy 700 forintos adó miatt felháborodott tízezrek vonultak az utcára, és mi történt? Visszavonták a tervezetet. Ennek a tömegnek a harmada közvetve, vagy közvetlenül érintett a DEFK-ben, fejenként milliókkal károsították meg őket, de ez a 700 Ft betette a kaput. A történések kiszámíthatatlanok, de az megjósolható, ha nem jön létre párbeszéd a kormányzat és a károsultak között, akkor hamarosan nem tízezrek, hanem százezrek tesznek igazs ágot a maguk módján. Jöjjön az aminek jönnie kell, de addig is védjük meg magunkat, védjük közös érdekeinket, értékeinket, mert aki honfitársa házát vagyonát családját védi, az a hazát is védi, Hazafiak tehát szerveződjünk, erősödjünk, mert ha nem nekünk is az út széle lesz az otthonunk. A civil érdekvédelem, az Otthonvédelmi Tanács vár tehát mindenkit, aki valóban tenni akar, legyen az politikai, jogi, vagy utcai, vonal. A cél adott, és ha nem félünk megmarad az otthonunk, a házunk a hazánk!


Nemzeti Hírháló

Kapcsolódó:
60 millió dollárra fejik meg a francia államot a holotúlélők
Venezuelai elnök: Az IMF felelős a gazdasági világválságért
Devizahitelek - Titkosak az infók a valódi kárról
A napi 10-12 órás munkaidő és a 2008-óta tartó bérstop ellen demonstráltak a közszolgálati dolgozók

A kormány Washington nyomásgyakorlása miatt lejáratja a hazai ipart

Franciaország Általános Szakszervezeti Szövetsége (CGT) szerint egy igen abszurd helyzet alakult ki azzal, hogy elhalasztják a megrendelésre gyártott Misztral helikopter-hordozó hajók átadását. A hatóságok a nemzeti hajóipart alapjaiban hiteltelenítik egy ilyen lépéssel, és egyben gyengeséget is mutatnak ezzel a döntéssel. A Le Telegramme francia lap szerint "a francia kormánynak lehetősége volt arra, hogy megmutassa az Egyesült Államoknak, önállóan is képes döntéseket hozni. Ennek ellenére gyengeségükről tettek tanúbizonyságot, és egy abszurd helyzetet hoztak létre, ami a hajóipar jövőbéli megrendeléseire is hatással lesz."
A szakszervezet szerint munkahelyek tízezreit veszélyezteti, hogy a kormány nem képes az önálló döntéshozatalra, és a hazai ipar érdekeit alárendeli egy idegen ország politikai nyomásgyakorlásának. "A kormány ahelyett, hogy a francia technológiát népszerűsítené, kompromittálta a hajóipar egészét, hogy az Egyesült Államok kedvében járjon. Még ha Oroszország nem is hoz szankciókat emiatt, a francia hajógyártás hiteltelenné vált a potenciális megrendelők szemében. Franciaország egy olyan országgá vált, aminek nincs elég ereje ahhoz, hogy egy másik országgal kötött szerződés feltételeit betartsa."
Hídfő.net.ru | Misztral
A szakszervezet szerint Franciaország emiatt további megrendeléseiktől eshet el, mert a kormány azt a képet alakítja ki, hogy üzleti partnerként megbízhatatlan. A megrendelők látják, hogy a francia fél nem tesz eleget a szerződésben vállalt kötelességeinek, ha az Egyesült Államok politikai érdekeivel az ellenkezik és emiatt a kormányra nyomást gyakorolnak.
Oroszország és Franciaország 2011 júniusában írt alá szerződést két Misztral típusú helikopter-hordozó anyahajó gyártásáról, összesen 1,6 milliárd dollár értékben. Az első hajó átadásának november 14-én kellett volna megtörténnie, de a kormány elhalasztotta azt. November 25-én Francois Hollande bejelentette, hogy határozatlan időre, "további értesítésig" elhalasztják az átadást.
Korábban az Egyesült Államok követelte, hogy a NATO vásárolja fel az Oroszországnak gyártott hajókat. Jens Stoltenberg főtitkár erre vonatkozóan ajánlatot tett a francia kormánynak, azonban mint kiderült, a NATO nem tudja megvenni az oroszoknak gyártott két hajót. Franciaország több mint 3 milliárd dollár kártérítést kell fizessen szerződésszegés miatt, a NATO egyéves költségvetése azonban csak ennek felét teszi ki, így a nyugatiak nem tudják kompenzálni Franciaországot abban az esetben sem, ha politikai okok miatt a szerződésszegés mellett döntenek.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/04/kormany-washington-nyomasgyakorlasa-miatt-lejaratja-hazai-ipart

Megkezdte működését a donyecki állami bank

A Donyecki Népi Köztársaság Központi Bankja megkezdte működését és megnyitott több mint 50 fiókot, emellett további 15 fiók nyitására zajlanak az előkészületek. Okszana Taran pénzügyminiszter-helyettes szerint az első fiókokat úgy nyitották meg, hogy a köztársaság területén egyenletes legyen az elosztás, az emberek minden régióban hozzájuthassanak a pénzükhöz. Korábban ugyanis az ukrán bankok működtek a területen, és Kijev Donyeck függetlenedésének véglegesítése idején utasításba adta, hogy minden bank állítsa le működését az elszakadó köztársaságok területén. A bankok bezárták fiókjaikat, a bankautomatákba pedig nem érkeztek a pénzszállítmányok, így senki nem tudott hozzájutni az ukrán számlákon tartott pénzösszegekhez.
Hídfő.net.ru | Donyeck bankautomata
Most a donyecki bankfiókok megnyitását követően megkezdődik a nyugdíjak és szociális juttatások kifizetése. Az új fizetési rendszer egyelőre nincs összehangolva más országok pénzrendszereivel, mivel más országok nem ismerték el a Donyecki Népi Köztársaság függetlenségét. Így tranzakciót intézni egyelőre csak az ország területén belül lehet, azonban ez éppen elegendő a Kijev döntései miatt kialakult humanitárius katasztrófa kezelésére, mert a kézpénzfelvétel már lehetségessé vált. Taran elmondása szerint a következő hetekben a köztársaság valamennyi régiójában további bankfiókokat nyitnak, és a határon túli átutalások problémája is megoldódhat.
Kijev a bankfiókok bezárásával akart nyomást gyakorolni az elszakadó területek lakosságára, hogy a gazdasági katasztrófa láttán inkább Ukrajna része akarjanak maradni. Ezt az akadályt azonban sikeresen elhárította a donyecki vezetés, így a katonai erő kialakítása és demokratikus választások után gazdasági értelemben is megkezdi önálló működését a Donyecki Népi Köztársaság.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/04/megkezdte-mukodeset-donyecki-allami-bank

Újabb fegyverszüneti megállapodás a délkeleti fronton

Az EBESZ megfigyelő missziója jelentésében arról számoltak be, hogy a kijevi megszálló erők képviselői és a Luganszki Népi Köztársaság megállapodtak, hogy december 5-től tűzszünetet kötnek a teljes frontvonalon. Az ukrán fegyveres erőkhöz tartozó nehézgépek visszavonása december hatodikán kezdődik meg a LNK által kontrollált területekről.
A tárgyalás, aminek keretében sikerült elérni a megállapodást, Luganszkban tartották, közvetítő nélkül. Az ülésen azonban kiegyensúlyozó erőként részt vett az orosz szárazföldi fegyveres erők vezetője. Kijev részéről az ukrán kontigens altábornagya jelent meg, aki a LNK fegyveres erőinek delegációjával tárgyalt.
Hídfő.net.ru | Ukrán tank roncsaA tárgyalási alap megvolt, Luganszk környékét már az ukrán harcjárművek roncsai tarkítják
Korábban már történtek tűzszüneti megállapodások a minszki tárgyalássorozatot követően, azonban a korábbi egyezményeknek nem volt gyakorlati következménye, a harcok zajlottak tovább. A tűzszünet betartásáról most Moszkva gondoskodik; az elszakadó régiók vezetésének a humanitárius szállítmányok megvonását helyezték kilátásba arra az esetre, ha az ő hibájukból folytatódik a háború. Az ukrán erők pedig számolhatnak egy humanitárius alapú beavatkozással, ha tovább ágyúzzák a lakott területeket.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/04/ujabb-fegyverszuneti-megallapodas-delkeleti-fronton

Emberséget az Embernek!

A Magyar Hírlap 2014. december 1-én hétfőn (47. évfolyam 279. szám) megjelenő lapszáma "Belföld" rovatában KOROMPAY Csilla megdöbbentő, számomra érthetetlen és elfogadhatatlan bírói döntésről számol be "Börtönbe került a kisizsáki fafaragó" című írásában.

Móricz József 66 éves fafaragó kisizsáki lakost, egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.
Az elítélt 2014. november 25-én börtönbe vonult.

A történet röviden, dióhéjban:
Móricz József saját, elkerített kertjében dolgozván, kerítésén fennakadt, általa ismert, rendszeresen a településen kóborló, esetenként emberre támadó "rottweiler"-re lett figyelmes. Félt a kutyától. Én is féltem volna. (Nem foglalkozom drót hurkokkal, azok szándékos kihelyezésével, a kutya szándékos vagy véletlen szőrmeggyújtásával.)
Telve vagyunk félelmekkel... A félelem során cselekvéseink, reakcióink nem mindig ésszerűek. A veszély felmérése, elhárítása, életünk, testi épségünk védelmében az életösztön parancsának van alárendelve.
Móricz József eredeti végzettsége állattenyésztő. Nyugdíjas falugondnokként jól ismerte települését, annak állatait. Tanult szakmájából ismeretei voltak az állatok természetéről, viselkedéséről. Rendszeresen olvashatunk, hallhatunk embert támadó, súlyos sérüléseket vagy halált okozó harci kutyákról. Megtanulhattuk, hogy a rottweiler ebek a leggyakoribb támadók, melyek váratlanul, kiszámíthatatlanul az átlagember számára oktalanul támadnak gyerekekre, öregekre, békés emberekre.

Móricz Józsefet sok éve ismerem. Móricz József JÓ EMBER. Fafaragó, mesélő emberként járta az országot, a vásárokat, rendezvényeket. Sokan és sokszor hallottuk híres ősének, Móricz Zsigmond írónknak ízes, népies nyelvi fordulatait a mindig vidám, mosolygós mesélő szájából. Akik nem vettek a portékájából, azok is szívesen hallgatták. Meséiből tudjuk, hogy szereti az embereket, állatokat, növényeket, a természetet. 66 évet megélt életével bizonyította mindezt.
Ezt az embert, idősen és betegen megfosztották szabadságától, elrabolták szeretteitől.
Tette mindezeket az EMBERREL a magyar jogszolgáltatás.
Személy szerint:
dr. Szuromi Mária s.k. a tanács elnöke, a Kecskeméti Törvényszék nevében,
dr. Gál Erika s. k. a tanács tagja, előadó bíró, dr. Horváthné dr. Endrényi Mónika a tanács tagja, bíró társaságában.

Az állatvédő bírónők figyelmébe ajánlom a következőket.
Ma Magyarországon (világszerte) harci kutyákat képeznek ki arra, hogy öljenek. Nagy értékű fogadásokat tesznek zárt kőrű rendezvényeken. Rendszeresen olvashatnak magára hagyott, éhezésben, betegségben elpusztult haszonállatokról, lovakról, marhákról. A megunt, teherré vált kutyákat, macskákat kidobálják autóikból, vagy kiviszik lakásuktól távol lévő helyekre.
Ezer és ezer "vadász" szenvedélynek, örömforrásnak tekinti ártatlan állatok le-vagy meglövését.
Hány szerencsétlen vad megsérülvén napokig szenvedve pusztul el, erdeinkben, mezőinken. Hány és hány vadorzó hurkokkal, csapdákkal pusztít el állatokat, okozván napokig tartó fájdalmat pusztán anyagi haszonszerzés céljából.
Hány tettest ítéltek el a fentiek közül letöltendő börtönbüntetésre?

Tisztelt Bírók!
Önök egy Ember lelkét megölték, szellemét, testét börtönbe zárták.
Figyelmükbe ajánlom a Wikipédia meghatározása alapján a szadista viselkedésének leírását:
"A szadizmus a másoknak okozott szenvedés vagy kellemetlenség élvezete, ide tartozik még az érzelmi kegyetlenség, a félelem általi manipuláció (... )A szadisták közül sokan a másoknak okozott fájdalmat és szenvedést élvezik, aminek viszont nem kell minden esetben tettlegességig fajulnia. Sokkal gyakoribb a szadizmus azon fajtája, amiben a publikus megalázást (...), és az ezek által szerzett fölényt élvezik az ezeket kifejtő személyek."

Tisztelt Bíráskodók, Bírák!
Törvényeink szerint Önök függetlenek. De ne feledjék, hogy Önöknek is van egy független bírójuk, a Teremtő Isten. Tőle nem függetlenek. Előle nem bújhatnak el! Az utolsó ítélet során minden tettükkel, döntésükkel el kell számolniuk.

Kedves Jóska!
Bocsánatot kérek Tőled, aki hozzám bizalommal és reménykedéssel fordultál. Újra és újra tévedtem. Bíztam a magyar igazság- és jogszolgáltatásban.
Bizalommal fordultam Izsák nagyhatalmú emberéhez a Polgármesterhez, akinek szívét két kezemben tartottam (szívét operáltam), kérvén őt, hogy segítsen Neked az igazság kiderítésében. Az utolsó pillanatig nem hittem el, hogy börtönbe kerülhetsz.
Ostoba és naiv voltam.
Mégis hiszek az emberben.
Emberséget kérek az Embernek a Köztársasági Elnöktől.

Tisztelt Dr. Áder János Köztársasági Elnök úr!
Móricz Józsefnek én nem kegyelmet kérek Öntől. Kegyelmet a bűnösöknek kérnek. Én igazságot kérek. Kérem, hogy Móricz József ügyét a magyar törvényeknek megfelelően tisztességgel vizsgálják ki.
Szolgáltassanak igazságot!
Önben bízva a Teremtő Istenhez fordulok. Benne biztosan nem csalódhatunk.

Ezért kérek és hívok minden Móricz Józsefet ismerő, tisztelő, szerető embertársamat, hogy 2014. december 24-én déli 12-órakor, e Szent napon, a baracskai börtön bejáratánál egy szál fehér gyertyával a kezünkben jelenjünk meg!
Minden évben bízunk és reménykedünk Jézus Krisztus újraszületésében. Ősi hitünk szerint a fény születésében.
Kérjük a Teremtőt oszlassa a sötétséget, adjon világosságot a szeretet legnagyobb ünnepén.
Adjon emberséget az Embernek!

2014. december 4.
Dr. Papp Lajos szívsebész
emeritus professzor
az MTA doktora

Kapcsolódó:
Csak az életét védte az "állatkínzó"
Élethez igazított alkotmány: alapjog az önvédelem és a magántulajdon védelme
Jogos önvédelem Fidesz-módra: csak az élet kioltására alkalmatlan eszközzel olthatjuk ki a betörő életét - ha tudjuk

Tényleg nagy baj van Orbán háza – táján! Ez az ember a késbe ugrasztotta az országot, de önmagát is.

Csak találgathatjuk, hogy mi történt? Pontosabban tudjuk mi hogy mi történt, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan történhetett mindez meg?! Hiszen a 2010 – es kétharmados buli után Bihar Ura kijelentette: aki lopni mer, levágjuk a kezeit! Azóta alig telt el négy esztendő, és úgy sikerült nekik megforgatniuk az országot, hogy…- elképesztő!
Ellopták az országot – szó szerint – a rendszerváltást követően. Közösen! Nem x, meg nem y párt, hanem mind! Együtt. Ebbe azidőtájt még csak – csak beletörődött a magyar! De hát a javak fogytával egyre cudarabbra fordult milliók sorsa, és ahogy ez már ilyenkor lenni szokott, beindult a susmus. Kinek mije van? Nem arra voltak kíváncsiak a népek, hogy a szomszéd még nála is nyomorultabb! Arra voltak kíváncsiak, hogy a FŐNÖKÖKNEK MIJÜK VAN?
Aztán Orbán már annyira elszállt, hogy a futballőrületén kívül más már nem is érdekelte. (Persze a saját ügyein túl!) És ezt észrevette a slepp is! Orbán már semmivel nem törődött! Csak a pénz jöjjön! Mindegy hogyan? – csak jöjjön!
Ugyanígy gondolkodott a slepp is.
Orbánék ellenzékben igencsak ügyesen csinálták! Figyeltek. Figyelték a kormánypártokat. Mit csinálnak? – mikor? – hol? – meddig? – mennyit? – hogyan? És jegyzeteltek. Aztán a kellő pillanatban előálltak a farbával. Nyertek is! Mert megnevezték a tolvajokat! És tudták bizonyítani.
Valószínűleg ott hibáztak, hogy azt hitték: ugyanerre nem képes az ellenmaffia. Képes volt. Aztán Orbán – amolyan igazi Döbrögi módjára – belehúzott a pávatáncba. Hogy miért csinálta? – ez még rejtély! (Az még nagyobb, hogy miért táncolt vissza? Nemsokára valószínűleg azt is megtudjuk!)
De amíg ő a hóbortjaival meg a pávatánccal foglalkozott, a slepp az nem hitte Bihar Ura fenyegetéseinek. Persze Bihar Ura sem gondolta azt komolyan. De hát az imidzs…!
Aztán ahogy a nagy pávatánc közben rálépett a Gazda tyúkszemére, az megsértődött! És kimondta, hogy LOPTOK! A MAGYAROKTÓL LOPTOK! Na erre szisszent föl a tömeg! Nem arra hogy ki mondta? Arra, amit hallott.
És a Gazda ki is teregeti a bizonyítékait! Minden napra jut már egy bizonyíték. Tényleg loptak – és pontosan úgy viselkednek, mint elődeik, amikor már látták, hogy elbuknak. Még vadabb nyíltszíni lopásba fogtak! Ez meg olyan hatást váltott ki, mint amikor a bebőszült bikát tovább hergelik.
Százmilliós hajlékok, birtokok bukkannak fel egyre – másra! Nem győzi a fejét kapkodni a sokmillió nyomorult. És közben egyfolytában hallja: A TE ZSEBEDBŐL LOPTÁK KI! AZÉRT VAN NEKIK! És ez így is van. A kétharmaduk megkaparintása óta eltelt alig több mint négy év alatt ennyi “elfelejtett, meg nemisazenyém” vagyon?
A valódi okról pedig senki nem is tud már. A pávatáncról már senki nem beszél! Sikkasztásoktól, csalásoktól, korrupciótól hangos a magyar mainstream. Persze kormányzati bulikrók csak. Addig üsd a vasat amíg meleg! Hát ütik rendesen.
bald1
A “kitálalók” pedig nem kis buzgalommal tárják a felfedezéseket a köznép elé. Hadd undorogjon még jobban a Vezetőtől. A mai napra rendelt penitencia a “honi stratégiai partner” – a CBA – főnökének megemlítése. Nem kormánytag, nem politikus, CSAK KORMÁNY KÖZELI “ÜZLETEMBER”! Baldauf László cégtulajdonos autója került ma terítékre, felcsúti Mészáros Lőrinc hirtelen talált háromszáz milliójának ügye mellett. De hát a milliókat nem lehet látni! Nem úgy mint a CBA – vezér autóját! Ami – mint kinyomozták, úgy cirka egymillióba kerülhetett. USA dollárban persze. (Belegondolni is szörnyű, hogy mennyi lehetne az ára, ha nem csak két ajtaja lenne? Hanem négy! Meg még lenne rajta vonóhorog is?!)
bald2
Igaz, kormányközeli Baldauf Lászlónak nem kell vagyonnyilatkozatot kitöltenie! Ő CSAK kormányközeli “ÜZLETEMBER”! Úgyhogy köze az autójához bárkinek is…? Van kérem! Csak ezt Orbán nem vette figyelembe. Négy esztendő alatt azért túlságosan is szép eredményeket könyvelhetett el Baldauf úr is. Ennyire ügyes azért nem lehet!
Hát ezzel végzik ki Orbán politikai karrierjét! Nem az “oroszbarátsággal”! Annak a fölemlegetésével csak erősítették volna. Méltányosabb, népszerűbb okot találtak ki megbuktatására. A kapzsiságot, és a kivagyiságot! Tegnap már az egyik Nagy Fényező is szóvá tette az álmok szertefoszlását! Amit a lopások okoznak.
Nem véletlenül kapták elő ma Baldauf autóját. (Szerintem egy egymillió forintot sem érő kucorgó, de hát…) Mint kormányközeli üzletember 230 millió forintos autóját! Amiből Amerikában is csak néhány gurul. Látták ezt az autót már a nyár elején is. Akkor is tudták már, hogy kié! De most elérkezett a kipakolás ideje. “Addig üsd a vasat…”
Hogy tehetett – e volna Orbán ezek ellen? Aligha, hiszen aki stadiont építtet a saját kerti budija fölé, aligha tehetett volna ilyesmik ellen. Valószínűleg nem is akart tenni. Meg mit is mondhatott volna? Hiszen ő az ő kezükből eszik, azok meg az ő kezéből! (De így volt, így van most is, és így is lesz Orbán után is, ha az ellenmaffia követi. Márpedig az ellenmaffia fogja követni!)
Persze még addig jó néhány ÜGY fog napvilágra kerülni! Hadd bőszüljön csak az a nép! Hogy aztán elvégezze a piszkos munka legmocskosabb részét.
Orbán rútul elbánt önmagával! De még cudarabbul el fog bánni! Ő adta a kést az ellenségei kezébe. Hát döfködik is vele rendesen. És még egy rossz hírt kell vele közölnünk. Simon Gábor százmillióit is lekapcsolták! Utólag kell vagyonnyilatkozatot tennie! És nem felejthet ki semmit!
Orbán nagyon ügyesen pávatáncolt. Sok embert megszédített a pörgésével. De amikor a bugyellárisa kiesett a zsebből a nagy tánc közben, az kinyílt!
Ezek után – támogatható – e Orbán?
(BB)

“Ha apádnak nincs pénze, miért tanulsz? Menj nyugatra mosogatni!”

“Ha apádnak nincs pénze, miért tanulsz? Menj nyugatra mosogatni!” – Beszélgetés Lászlóval a diákproletárok helyzetéről

dikmunks
László  húsz éves főiskolás. Beszélgetésünk előtt tizenkét órát dolgozott egy multicégnél.
Mennyit dolgozol egy héten?

Általában három napot, ami leggyakrabban péntek, szombat és vasárnap. Mikor nincs előadás, akkor tudok dolgozni. Az áruházak  vasárnapi nyitvatartásának megszüntetésével  egy csomó diák kerül létbizonytalanságba. Én is, bátyám is, mert mindketten nagyáruházban dolgozunk. Fogalmam sincs, mit fogunk csinálni…
Szüleid tudnak támogatni?

Mindketten rendesen dolgoznak, nem isznak, nem dohányoznak, nem járnak nyaralni, ennek ellenére kevés pénzzel tudnak bennünket segíteni, mert kevés a jövedelmük. Rengeteg barátunk, ismerősünk van ilyen helyzetben. Mostanában keveset keresnek az emberek, és minden sokba kerül. Alig tudnak valamit félretenni, de az is elmegy valamire, ami éppen elromlik a háztartásban.
Nagyon mélyen benne vagy az élet nehezében! Pedig azt mondják, hogy a fiatalok csak szórakoznak.

Ettől mindig kinyílik a bicska a zsebemben. Vannak, akik csak szórakoznak, de a többség keményen dolgozik és tanul. Nem értem, miért uszítják az idősebbeket a fiatalok ellen! Komolyan nem értem. Szilveszter óta nem voltam szórakozni. Minden hétvégén dolgozom, azonkívül tanulok, ha tudok. Néha annyira fáradt vagyok, hogy elalszom a jegyzettel a kezemben. Legtöbbször olyanok mondják ezt, akik egész fiatalságukat végigzüllötték, lerobbantak, aztán rájuk jött az irigység. Szerencsére az én szüleim nem ilyenek! Nagymamám sem. Jobb életük volt, mint nekünk, gyakran mondják. Sajnálnak minket, nem tesznek megjegyzéseket.
Ebben a hónapban nem vettem bérletet. Egy munkatársam mindig hazavisz, neki is diákok a gyerekei, és megérti a helyzetünket.
A másik cégnél, ahol egy éve dolgoztam, azt mondta a főnök: -Ha apádnak nincs pénze, miért tanulsz? Menj nyugatra mosogatni! S mindezt egy magyar multinál. Nagytőkésnél, ahogy te szoktad mondani. Arrogáns és primitív volt. Agyonhajtott bennünket, nem engedett ebédelni, telefonálni, semmit.
Most jobb helyen dolgozol?

Igen. Ez egy korrekt hely! Külföldi, de betartja a szabályokat, és percre kiadják a szünetet is. Egész napi munka mellet, az embernek vannak biológiai szükségletei is.
Normálisan beszélnek velünk, és emberi lénynek  néznek. A beosztást is leegyeztetik velünk. A másikhoz képest, ez a mennyország.

Egy étteremláncnál is dolgoztam kezdetben. A…! Oda ne menj soha! Az szörnyű volt. El is jöttem két hónap után. A mai napig nem fizették ki a túlóráim. Ingyen végeztették a rabszolgamunkát a szemétládák.
Szerinted ki a felelős mindezért? A politikusok, a cégvezetők, a nép? Te voltál szavazni…

Nem voltam szavazni. Kire szavaztam volna? Elég nagy baj, hogy az emberek jelentős része elhiszi azt a sok hazugságot, amit összehordanak. Hol ide,hol oda szavaznak. Mindig elfelejtik a másik disznóságait. Ez röhej! Nekem mindegy, hogy ki zabálja meg az adónkat. Nem kellene elmenni senkinek választani, mert egyetlen politikus sem a népet képviseli. A nép hibás, mert még mindig hisz nekik, pedig csak a pénzre hajtanak. A cégvezetők is hibásak, főleg, akik politikusok is. Ők a legszemetebbek! Az összeset bezárnám egy nagy börtönbe, ahonnan nem lehet megszökni.
Szerintem a népnek teljesen új vezetőket kellene választani, mint Kossuth vagy Petőfi!
Káosz lenne akkor, anarchia! Az intézményrendszernek működni kell.

Jaj ne! Most nincs káosz? A politikusoknak és a bankároknak mindig akkor jó, ha ők uralkodhatnak. Mindig annak a legjobb, aki lefölözi a pénzt. Persze a többit se sajnálom…Mindegyik jól megszedi magát. Szerintük így van rendjén.
Nekem most az a fontos, hogy meg tudjam főzni a holnapi ebédem. Nekik ez nem probléma!
Nem ők állnak 5 órát a fogorvosnál, nem ők ülnek a hideg szobában télen, nem ők dolgoznak a rohadt étteremben!
Ha elvégzed a főiskolát, mit tervezel?

Nem tervezek, mert minden változik naponta a politikusok miatt. Majd akkor lesz valami!  Azért is tanulok, hogy jobban éljek, meg azért is, hogy ott dolgozhassak, ahol szeretnék.
Nem tudom, hogy addig mi lesz. Semmit sem lehet látni előre. Ez egy abszurd ország.
Szeretnél változást?

Hogyne, de nem lesz mostanában, mert kevés olyan politikus-ember van, mint ti! Megfogadtam a tanácsod, és a buszon Móricz novelláit olvasom. Mintha egy órával ezelőtt írta volna…
Köszönöm! Magyar diákproletárok, egyesüljetek!
(Lejegyezte: F.Zs. – nepifront.hu)

Az MSZP közelében tűnt el 17 kilónyi aranyérme

Ismeretlen forrásból származó, 17 kilogrammnyi Napóleon-aranyérme került az MSZMP kezébe 1987-ben, aztán a jegybanknál letétbe helyezett kincs egy pártközeli ügyvéd kezébe került és eltűnt – derül ki Ungváry Krisztián történész a Figyelőben megjelent cikkben.
Az MSZMP, majd az MSZP birtokába került érmegyűjtemény felszívódásáról szóló cikkeket jelentetett meg a Figyelő csütörtökön megjelent száma.
Az első cikkben Ungváry Krisztián történész vázolja fel az alapsztorit: 1987-ben egy francia-izraeli-magyar állampolgárságú férfi, André Z. Hornstein 4500 darab Kruggerand és Napóleon-arany érméket adott át a párizsi nagykövetségünkön az MSZMP részére, ez 17 kilónyi aranyat jelent, az adomány a Magyar Nemzeti Bankba (MNB) került letétként. Nem világos, hogy a férfi honnan szerezte az aranyakat és miért az MSZMP-re bízta – írja a történész.
Az érmegyűjteményt akkor 20 millió forintra értékelték, ami ma 150-160 millió forintnak felelne meg. Az MSZP 1990-es vagyonmérlegébe nem került be a tétel, miközben egy 1991-es Népszabadság-cikkben a szocialista párt mégiscsak elismerte a létezését, ráadásul azokra immár a Munkáspárt és valamiért a titokzatos Hornstein is igényt formált.
Ungváry megpróbált utána járni a dolognak, és annyit tudott meg az MNB-től, hogy az érméket 1998. december 14-én kiadták Éliás András ügyvédnek, aki egyébként több MSZP-közeli cég felügyelőbizottságának is a tagja volt. Ekkor még Puch László volt az MSZP pénztárnoka, aki nem árulta el Ungvárynak, hogy mi lett a pénzzel, a Figyelő újságíróinak pedig azt állította, hogy semmit nem tud az ügyről, és nem is a párt, hanem az adományozó családja kérte meg az ügyvédet a letét felvételére.
(HVG)

Betiltják a dollár és euró használatát

Az Eurázsiai Gazdasági Unió január 1-i indulását követően betilthatja a dollár és euró használatát a tagállamok területén, ehelyett a nemzeti valuták használatát teszik kizárólagossá.
Az orosz Állami Duma már elfogadta az előterjesztést, miszerint az egységes fizetési övezetben csak a nemzeti valutákban lehessen a tranzakciókat bonyolítani, a nyugati valuták használata pedig legyen betiltva. Az Izvesztyija üzleti napilap szerint az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamai - egyelőre Oroszország, Belorusszia, Kazahsztán és Örményország - nem használhatják a dollárt és az eurót az egymás közti kifizetésekben. A szövetség ehelyett egy egységes fizetési rendszert fog kialakítani a következő tíz évben, ami a nemzeti valuták egyidejű és egymás mellett történő használatát gördülékenyen biztosítja majd.
Az új koncepciót a Nemzeti Fizetési Tanács igazgatósági tanácsának elnöke és az Orosz Ipari Kamara alelnöke, Alexander Muricsevij terjesztette elő, aki elmondta, hogy a szövetségben egy olyan fizetési rendszert építenek ki, ami lehetővé teszi, hogy a tagállamok bármely tagállam nemzeti valutájában intézhessenek kifizetéseket egymás közt, az unión kívüli pénznemekben - főként dollárban és euróban - viszont nem. Ez az új rendszer annak a fizetési rendszernek a kiterjesztése lesz, amit Oroszország a VISA szolgáltatásainak leállítása idején kezdett el a gyakorlatba átültetni, amit első lépésként Belorusszia és Örményország fizetési rendszerével egyesítenek. Egy másik kezdeti intézkedés, hogy az Eurázsiai Gazdasági Unió indulását követően azonnal betiltják a dollár és az euró használatát a szövetség területén.
Hídfő.net.ru | Putyin, Lukasenko és Nazarbajev2014. május 29. - aláírták a szövetség alapszerződését, és megásták a dollár sírját
Az előterjesztés szerint ez lehetővé teszi az Eurázsiai Gazdasági Unió számára, hogy a szövetség gazdasági és politikai életére gyakorolt nyugati befolyást már az indulás pillanatában felszámolják. Az Eurázsiai Gazdasági Bizottság adatai alapján ugyanis 2013-ban a vámunió tagállamai közt zajló kifizetések 40%-a még dollárban, 8-9%-a euróban, 1%-a más idegen valutában zajlott, 50%-a pedig rubelben. A változás azt fogja jelenteni a gyakorlatban, hogy azok az országok, melyek eddig dollárban intézték a kifizetéseket, január 1-től saját nemzeti valutáikat használják majd a gazdasági kapcsolatokban, a dollár közbeiktatása nélkül. A Szövetségi Tanács támogatta a kezdeményezést, mert egy teljesen abszurd dolog, hogy a tagállamok olyan országok pénznemében intézzék a kifizetéseket, melyek nem tagjai a szövetségi rendszernek. "Miért használnánk az Örményországgal, Belorussziával, Kazahsztánnal kötött üzletekben a dollárt és az eurót? A dollár kibocsátási rátája nagyon magas, az USA gazdasága nem kerülheti el az összeomlást, és az USA államadóssága is nagyon magas." - eképpen kommentálta a döntést Jevgyenij Tarol, a Szövetségi Tanács gazdaságpolitikai bizottságának tagja. A rubel több mint 40%-ot gyengült a dollárral szemben 2014 kezdete óta. Ugyanakkor a rubel árának ingadozása annak tudható be, hogy a nyugati valuták használata tiltott lesz a szövetség területén, így jelenleg hatalmas vagyonmozgások zajlanak csak az Eurázsiai Gazdasági Unió valutái és a nyugati valuták átváltása terén.
Az Eurázsiai Gazdasági Unió területén több valuta lesz párhuzamosan használatban, ami az új szövetség gazdaságának egyfajta megdönthetetlen stabilitást ad a kezdeti időszakban. Az euró árfolyamát lehet manipulálni, és az európai gazdaságra nyomást lehet gyakorolni az euró manipulálásával, mert egyetlen közös valuta van használatban, és annak árfolyama az euróövezet minden tagállamára hatással van. Ezzel szemben az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamai az egymás közötti kifizetésekben azt a valutát fogják használni, ami az árfolyam alapján a legjobban megéri nekik. Tehát nem lehet majd nyomást gyakorolni az Eurázsiai Unió gazdaságának egészére azzal, hogy idegen hatalmak a rubel vagy bármely más valuta manipulációjára törekszenek - ehhez egyidejűleg az összes tagállam valutájára kellene egy összehangolt művelettel nyomást gyakorolni. A tagállamok és nem-tagállamok valutái közti árfolyamok manipulálása viszont a tagállamok valutái közti egyensúlyt nem bontja meg, tehát a szövetség ezzel a koncepcióval a megdönthetetlen stabilitás pénzrendszerét építheti fel.
A koncepció szerint a tagállamok közbeiktatott bankok nélkül, közvetlen átváltással intézhetik egymás közt a tranzakciókat, ami az átutalásokat is jelentősen meggyorsítja. Tehát az eurázsiai szövetségben nem lesz jelen az a tényező, hogy az átutalás során előbb dollárra kellene váltani az összeget, majd dollárról a másik valutára, és ugyanezt a mechanizmust nem iktatják be a rubellel. Nem egy újabb egypólusú pénzrendszerről van szó, amiben csak annyi változás történik, hogy a dollárt rubelre cserélik - ehelyett egyelőre egy többpólusú pénzrendszer épül, ami külső behatásokkal szemben annál stabilabb, minél több pólusa van.
A tagállamok azonban tovább folytatják a tárgyalásokat a pénzrendszer jellegével kapcsolatban. A szövetség jelenleg egy mérföldkőnek tekinthető lépés előtt áll, a gazdasági uniónak ugyanis logikus következménye lenne a monetáris unióban bevezetett egységes pénz, ami a gazdasági integráció mélyítését jelentené. A tagállamok vezetései és a pénzintézetek jelenleg mérlegelik a pro és kontra érveket ezzel kapcsolatban. Az egypólusú pénzrendszer ugyanis annak a megfelelője lenne, ami a nyugati szövetségnek egyértelműen nem működött. Az Európai Uniónak az euró bevezetése több kárt okozott mint hasznot, és mostanra az euróövezet tagállamai is a nemzeti valutákra visszatérés felé húznak. A többpólusú, befelé nyitott, kifelé zárt pénzrendszer azonban egy új koncepció, ami stabilitást és védelmet ígér. Értelemszerűen, egy ilyen többpólusú rendszer csak úgy működőképes, ha a tagállamok egymás közt csak a rendszeren belüli nemzeti valutákat használhatják. A dollár és euró használatának betiltása ebből a szempontból mérföldkőnek tekinthető. Mostanra már zajlik a pénzvilágban annak a helyzetnek az előszele (inkább viharnak nevezhető), ami 2015. januárjától előáll majd. A dollár és euró betiltásának meglesz a pozitív következménye az új szövetség nemzeti valutáira nézve, pusztító hatása lesz azonban a nyugati országok gazdaságára, ahová "beszorul" majd mindaz az euró és dollármennyiség, amit a keleti országok már nem használnak. A dollár cirkulációjának csökkenése pedig omlás-szerű elértéktelenedést okozhat.
Washington a mérsékelt atlantista kormányok eltávolításával és radikális atlantista csoportok hatalomra juttatásával próbálkozik azokban az országokban, melyek az Eurázsiai Gazdasági Unió potenciális tagállamai. Hazánkban a látszólag civil megmozdulások eszközei ennek a törekvésnek, mert a közeljövőben Magyarország az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállam-jelöltje lesz.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/04/betiltjak-dollar-es-euro-hasznalatat

Terrorakció Groznijban

groznij
Groznij határában az éjjel szélsőséges iszlám csecsen terroristák egy blokkposztnál megöltek öt orosz rendőrt.
groznij2
Ezt követően a három személyautónyi bandita berontott Groznijba, és bevették magukat a város Információs Center nevű épületébe.
groznij1
Az orosz biztonsági szervek néhány perccel később lezárták a városközpontot, és körbevették az épületet, ami eddig még nem tisztázott okok miatt kigyulladt.
groznij3
Hajnalban aztán megrohamozták a később egyik elfogott bandita vallomása alapján tizenöt briganti által megszállt házat. A támadás során végeztek hat latorral. Egyet élve kerítettek kézre, viszont valószínű, hogy a többi nyolcból saslik lett.



https://balrad.wordpress.com/2014/12/04/terrorakcio-groznijban/



A grozniji felfordulásról a Bal-Rad információi.
A reggeli “takarítást” követően csinálták meg a rendőregyenruhát viselő terroristák a második felvonást. Egy rendőrőrs épületét támadták meg, ahol tíz rendőrt gyikoltak meg, 18 másikat pedig megsebesítettek. Eddigi értesüléseink szerint ebben a második támadásban részt vett banditák közül a biztonsági erők 19 – et lőttek ki.
piac
Az összecsapás helyszíne mellett található a város “Berkat” nevű piaca, ami éjjel – nappal üzemel. A ma hajnali összecsapás kissé megzavarta az ügymenetet, de a második forduló az már “komoly működési” zavarokat okozott! Amikor lángba borult a fél piac, a már sokat látott groznijiak is aggódni kezdtek.
Délután négyre aztán helyre állt az élet Groznijban, bár a hangulat feszült.
A hajnali támadásban leégett Tájékoztatási Központ épületét le kell teljesen bontani. Az épülettűz eloltása utáni kutatásban több robbanó szerkezetet is találtak a biztonságiak.
Ráérdeklődtünk a Donbasszban száztíz milicistával végző partizáncsoport esetére is. A históriából annyi igaz, hogy a DNR hírszerzése tudomására jutott, hogy Nyalókakirály zsoldoshordája civil ruhákba bújtatott jobbszektoros pribékekből kíván osztagokat szervezni, és a DNR felségjelzéseivel ellátott tankok fedezete mellett kívánják őket a “gyanútlan népköztársaságiakra” ráereszteni. A diverzánshorda még csak szervezési fázisban van.
Ami viszont konkrétum: a tegnapi donyecki reptérre belopakodni akaró, és saját tüzérsége által kinyírt közel negyven pribék között kettő amerikai állmpolgár tetemére bukkantak. Okmámyaik szerint tősgyökeres amerikaiak, és texasi szűkebb környezetből érkeztek a donbasszi szafarira. Csak hát nem úgy képzelték el a buli végét, hogy ők lesznek kiterítve a vadászat végén! A DNR hatóságai jelesre vizsgáztak viszont humanizmusból. Express ajánlva küldték őket Kijevbe. Már valószínűleg meg is érkeztek. Andrej Liszenko vakarhatja a fejét, hogy ezt miként kommunikálhatná úgy, hogy ezek oroszok.
bar
Amúgy pedig mintha nem is lenne aláírt tűzszüneti megállapodás Donbasszban, a felek továbbra is vígan lövöldöznek egymásra. Fölösleges is megemlíteni az összecsapások helyszíneit, amik egyébiránt tüzérségi szerszámok bevetésével zajlik. Önjáró és vontatott lövegek, imitt – amott tankok munkálkodnak. Inkább érdemes lenne felderíteni azokat a helyeket, ahol nincsenek harcok. Amik összességében véva nem nagyon hevesek, de zavaróak a civil lakosságra nézvést. Ma egyébiránt kilenc polgári személy erőszakos halálát közölte a jelentés.
kar
Peszkinél kissé komolyabb a helyzet. Itt a népköztársaságiak erőlködnek, hogy megszerezzék a latroktól a várost. Itt már kézifegyverekkel harcolnak, ami elég közeli harcérintkezést jelent.
Mariupol körül is volt ma “pezsgés”! a valcmanisták 13. és 21. számú latorposztja bánták Vinogradovnál és Talakovkánál. Egy népköztársasági “Grad” – üteg rendezte le őket.
Sztacia Luhanszkajához viszont harminc darab különféle latorpáncélos érkezett, és vert ott tanyát.
Krimszkojénál a pribékhorda pontonhíd építéséhez fogott a Szeverszkij Donyecen. A hírre elkezdett mozgolódni Szlavjanoszerbszk, Szmelo, és Frunze milicista népsége is.

https://balrad.wordpress.com/2014/12/04/hirek-groznijbol-es-donbasszbol/