Az EBESZ megfigyelő missziója jelentésében arról számoltak be, hogy a kijevi megszálló erők képviselői és a Luganszki Népi Köztársaság megállapodtak, hogy december 5-től tűzszünetet kötnek a teljes frontvonalon. Az ukrán fegyveres erőkhöz tartozó nehézgépek visszavonása december hatodikán kezdődik meg a LNK által kontrollált területekről.
A tárgyalás, aminek keretében sikerült elérni a megállapodást, Luganszkban tartották, közvetítő nélkül. Az ülésen azonban kiegyensúlyozó erőként részt vett az orosz szárazföldi fegyveres erők vezetője. Kijev részéről az ukrán kontigens altábornagya jelent meg, aki a LNK fegyveres erőinek delegációjával tárgyalt.
Hídfő.net.ru | Ukrán tank roncsaA tárgyalási alap megvolt, Luganszk környékét már az ukrán harcjárművek roncsai tarkítják
Korábban már történtek tűzszüneti megállapodások a minszki tárgyalássorozatot követően, azonban a korábbi egyezményeknek nem volt gyakorlati következménye, a harcok zajlottak tovább. A tűzszünet betartásáról most Moszkva gondoskodik; az elszakadó régiók vezetésének a humanitárius szállítmányok megvonását helyezték kilátásba arra az esetre, ha az ő hibájukból folytatódik a háború. Az ukrán erők pedig számolhatnak egy humanitárius alapú beavatkozással, ha tovább ágyúzzák a lakott területeket.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/04/ujabb-fegyverszuneti-megallapodas-delkeleti-fronton