Ismeretlen forrásból származó, 17 kilogrammnyi Napóleon-aranyérme került az MSZMP kezébe 1987-ben, aztán a jegybanknál letétbe helyezett kincs egy pártközeli ügyvéd kezébe került és eltűnt – derül ki Ungváry Krisztián történész a Figyelőben megjelent cikkben.
Az MSZMP, majd az MSZP birtokába került érmegyűjtemény felszívódásáról szóló cikkeket jelentetett meg a Figyelő csütörtökön megjelent száma.
Az első cikkben Ungváry Krisztián történész vázolja fel az alapsztorit: 1987-ben egy francia-izraeli-magyar állampolgárságú férfi, André Z. Hornstein 4500 darab Kruggerand és Napóleon-arany érméket adott át a párizsi nagykövetségünkön az MSZMP részére, ez 17 kilónyi aranyat jelent, az adomány a Magyar Nemzeti Bankba (MNB) került letétként. Nem világos, hogy a férfi honnan szerezte az aranyakat és miért az MSZMP-re bízta – írja a történész.
Az érmegyűjteményt akkor 20 millió forintra értékelték, ami ma 150-160 millió forintnak felelne meg. Az MSZP 1990-es vagyonmérlegébe nem került be a tétel, miközben egy 1991-es Népszabadság-cikkben a szocialista párt mégiscsak elismerte a létezését, ráadásul azokra immár a Munkáspárt és valamiért a titokzatos Hornstein is igényt formált.
Ungváry megpróbált utána járni a dolognak, és annyit tudott meg az MNB-től, hogy az érméket 1998. december 14-én kiadták Éliás András ügyvédnek, aki egyébként több MSZP-közeli cég felügyelőbizottságának is a tagja volt. Ekkor még Puch László volt az MSZP pénztárnoka, aki nem árulta el Ungvárynak, hogy mi lett a pénzzel, a Figyelő újságíróinak pedig azt állította, hogy semmit nem tud az ügyről, és nem is a párt, hanem az adományozó családja kérte meg az ügyvédet a letét felvételére.
(HVG)