Franciaország Általános Szakszervezeti Szövetsége (CGT) szerint egy igen abszurd helyzet alakult ki azzal, hogy elhalasztják a megrendelésre gyártott Misztral helikopter-hordozó hajók átadását. A hatóságok a nemzeti hajóipart alapjaiban hiteltelenítik egy ilyen lépéssel, és egyben gyengeséget is mutatnak ezzel a döntéssel. A Le Telegramme francia lap szerint "a francia kormánynak lehetősége volt arra, hogy megmutassa az Egyesült Államoknak, önállóan is képes döntéseket hozni. Ennek ellenére gyengeségükről tettek tanúbizonyságot, és egy abszurd helyzetet hoztak létre, ami a hajóipar jövőbéli megrendeléseire is hatással lesz."
A szakszervezet szerint munkahelyek tízezreit veszélyezteti, hogy a kormány nem képes az önálló döntéshozatalra, és a hazai ipar érdekeit alárendeli egy idegen ország politikai nyomásgyakorlásának. "A kormány ahelyett, hogy a francia technológiát népszerűsítené, kompromittálta a hajóipar egészét, hogy az Egyesült Államok kedvében járjon. Még ha Oroszország nem is hoz szankciókat emiatt, a francia hajógyártás hiteltelenné vált a potenciális megrendelők szemében. Franciaország egy olyan országgá vált, aminek nincs elég ereje ahhoz, hogy egy másik országgal kötött szerződés feltételeit betartsa."
Hídfő.net.ru | Misztral
A szakszervezet szerint Franciaország emiatt további megrendeléseiktől eshet el, mert a kormány azt a képet alakítja ki, hogy üzleti partnerként megbízhatatlan. A megrendelők látják, hogy a francia fél nem tesz eleget a szerződésben vállalt kötelességeinek, ha az Egyesült Államok politikai érdekeivel az ellenkezik és emiatt a kormányra nyomást gyakorolnak.
Oroszország és Franciaország 2011 júniusában írt alá szerződést két Misztral típusú helikopter-hordozó anyahajó gyártásáról, összesen 1,6 milliárd dollár értékben. Az első hajó átadásának november 14-én kellett volna megtörténnie, de a kormány elhalasztotta azt. November 25-én Francois Hollande bejelentette, hogy határozatlan időre, "további értesítésig" elhalasztják az átadást.
Korábban az Egyesült Államok követelte, hogy a NATO vásárolja fel az Oroszországnak gyártott hajókat. Jens Stoltenberg főtitkár erre vonatkozóan ajánlatot tett a francia kormánynak, azonban mint kiderült, a NATO nem tudja megvenni az oroszoknak gyártott két hajót. Franciaország több mint 3 milliárd dollár kártérítést kell fizessen szerződésszegés miatt, a NATO egyéves költségvetése azonban csak ennek felét teszi ki, így a nyugatiak nem tudják kompenzálni Franciaországot abban az esetben sem, ha politikai okok miatt a szerződésszegés mellett döntenek.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/04/kormany-washington-nyomasgyakorlasa-miatt-lejaratja-hazai-ipart