2011. szeptember 23., péntek

Veres János mindenről tudott – Kösz, hogy szóltatok nekünk is :)

1653518_10202670835012461_5503515830173489965_n“Már az első Gyurcsány kormány idején is világos volt, hogy mekkora tragédia készül. A ‘szociál’-liberális kormányzat részére meg is érkezett a figyelmeztetés, – mégpedig kétszer! Először 2004. július 2-án, – majd 2005. június 15-én.

Akkor mit ugatnak itt a liberálisok a Fidesz kormány felelősségéről?” (Terra)

“Igen, tudjuk. Tudunk mindent, tudunk neveket. Miért nem vonják őket felelősségre? Felelősségre vonás és vagyonelkobzás a devizaadósok javára! – (Hogy ez miért nem történt meg eddig?) – Ez kezdettől fogva érthetetlen számomra” (Egy komment).

A Svájci Nemzeti Bank elnöke és az IMF, – már több mint tíz éve figyelmeztette az akkori magyar pénzügyi és politikai vezetést, a devizahitelezés veszélyeire

lasz.hu: “Tisztában vannak a magyar adósok a devizahitelek árfolyamának kockázataival? – tette fel a kérdést Jean-Pierre Roth, a Svájci Nemzeti Bank elnöke 2004. július 2-án Járai Zsigmondnak, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) akkori elnökének küldött levelében…
Roth arról is írt: a svájci újságokból értesült arról, hogy Magyarországon egyre nagyobb arányokat ölt a frankhitelezés. Az elnök azt is megemlíti, tisztában vannak azzal, hogy a frank a legnépszerűbb a devizahitelek körében, de korábban már többször hangsúlyozták ennek veszélyeit…”
Bár azt nem tudni, “hogy Járai Zsigmond vajon svájci kollégájának leveléről tájékoztatta-e az akkori magyar pénzügyminisztert, Draskovics Tibort, – azonban utódja, Veres János figyelmét a Nemzetközi Valutaalap intelmei már nem kerülhették el…
A Nemzetközi Valutaalap már 2005. június 15-én figyelmeztette Veres János akkori  pénzügyminisztert, a devizahitelezés veszélyeire. – A Marsi Erika által vezetett Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének függetlensége érdekében pedig alapvető változtatásokat sürgetett. Az IMF intelmei azonban süket fülekre találtak…
A washingtoni székhelyű szervezet ügyvezető igazgatósága ugyanis 2005. június 15-én zárta le a Magyarországgal folytatott IV-es cikkely szerinti gazdaságpolitikai konzultációt. Ennek kapcsán kiadott közleményében az IMF szakértői úgy fogalmaznak, hogy Magyarországon „egy új típusú veszélyforrás van kialakulóban, mivel a háztartások és kisvállalkozások külföldi fizetőeszközben vesznek fel hiteleket valószínűleg anélkül, hogy az árfolyamkockázatot megfelelően fedeznék. Az IMF aggódik amiatt, hogy a magánszektor adósságán belül növekvő devizahányad a sebezhetőség forrásává válhat. Ennek kapcsán azt javasoljuk a hatóságoknak, hogy szigorúan kövessék figyelemmel – elsősorban a valószínűsíthetően természetes fedezettel nem rendelkező háztartások, illetve kis- és középvállalkozások – külföldi fizetőeszközben denominált hitelfelvételeit” írta akkor az IMF.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének függetlenségének biztosítása érdekében az IMF szakértői alapvető változtatásokat szorgalmaztak a pénzügyminiszternél.
Ezt megelőzően ugyanezt sürgette a PSZÁF-től 2004 tavaszán a lex Szász törvénymódosítás keretében eltávolított Szász Károly elnök is. Mint emlékezetes, a Medgyessy-kormány a Draskovics Tibor pénzügyminiszter által jegyzett törvénymódosítással teremtette meg a lehetőséget Szász kirúgására. A PSZÁF-törvény módosítása miatt pedig annak idején aggodalmát fejezte ki és tiltakozott az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, az Európai Parlament külügyi bizottsága és a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság is. Így az IMF figyelmeztetésekor, 2005 nyarán a PSZÁF-et az a Marsi Erika vezette, akit később, 2009. július 27-i hatállyal nevezett ki a Pénzügyminisztérium szakállamtitkárának Bajnai Gordon miniszterelnök azzal a céllal, hogy megregulázza a pénzügyi szektort.”
Micsoda oximoron: Még hogy egy liberális bankárkormány megregulázza a pénzügyi szektort. – (SzRTI)

Ám azért az IMF-et sem kell különösebben felmagasztalni! – Mert nem az embereket féltette, hanem pusztán csakis a saját hasznát óvta. – Hiszen, ha tönkre megy egy ország, az IMF is hoppon marad, a visszafizetetlen pofátlanul magas kamatozású hiteleivel egyetemben, melyeket csak veszteségként írhat le. (SzRTI 2)

Szemezgetés a további kommentárokból:
1. “Veresnek is most nagy a pofája, mikor ők voltak a magaslaton, legalább így loptak. Egyik kutya másik eb, nem különb! Ezek már bizonyítottak, az embereket már nem lehet tovább etetni, akik eddig voltak a 25 évet visszanézve, mit hagytak maguk mögött? Nem építettek, csak romboltak, raboltak népnyúzó kizsákmányoló szemét banda.
2. Így és ennyit még senki sem lopott…
3. A pénzügyi vezetőink, nagyon is tisztában voltak mindennel. Csak mi, a hülye nép nem, mert nem volt semmiféle pénzügyi tapasztalatunk. Volt nekünk az OTP és a Takarék Szövetkezetek. Azok azt adták, amit ígértek. Fogalmunk sem volt a kereskedelmi bankokról, állítom hogy sokan még ma is az OTP Bankról azt hiszik, hogy a régi állami OTP.”
Pedig nagyon nem az. Hanem kőkemény kapitalista fosztogató bankká vált. Hisz’ hogyan is lett Csányi az ország leggazdagabb embere? (SzRTI 3)
Szabad Riport
Források: Szalágyi Erzsébet / Fb – Terra Szabad Riport /Fb – Válasz.hu / 2011.09.23. péntek 11:42.