2016. december 22., csütörtök

Franciaország már jövőre kiléphet az EU-ból

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője ígéretet tett arra, hogy népszavazás kiírását kezdeményezi az ország EU-tagságáról, miután megnyeri az elnökválasztást.
Le Pen azt mondta, ha ő nyeri a tavaszi elnökválasztást, az eredményhirdetés után fél évvel már kiírja a népszavazást az Európai Unióból kilépésről.
A pártvezető a Ria Novosztyi hírügynökségnek adott interjú során kifejtette, hogy ha őt választják meg a franciák, azonnal Brüsszelbe utazik és tárgyalásokat kezd Franciaország szuverenitásának visszaadásáról. Azt követően legfeljebb hat hónapon belül kiírja a népszavazást, ami az eddigiek alapján a brit forgatókönyv szerint alakulna; Le Pen azt mondta, ő támogatja az uniós tagság megtartását, ha sikerrel járnak a tárgyalások a nemzetállami szuverenitás visszaadásáról.
A pártvezető elmondása szerint a kampánytevékenység irányát is ez fogja meghatározni; amennyiben sikerrel járnak a tárgyalások, támogatja az EU-tagság fenntartását. Brüsszel hajthatatlansága esetén azonban Le Pen fel fogja szólítani az embereket, hogy szavazzanak az Európai Unióból kilépésre.

http://www.hidfo.ru/2016/12/nepszavazast-tartana-az-eu-tagsagrol-franciaorszag-legnepszerubb-politikusa/

Itt a nagy karácsonyi mutyilista! Kellemes ünnepeket!

Magyarország kormánya Mikulás napján jelentette be, hogy kilépünk a Nyílt Kormányzati Együttműködésből, aminek tagságáról pár éve még büszkén nyilatkozott Rétvári Bence. A Nyílt Kormányzati Együttműködés célja a nyílt és átlátható kormányzás megteremtése és a társadalmi részvétel erősítése. Magyarország a 2012-es csatlakozáskor tehát azt vállalta, hogy erősíti a nyilvánosságát a költségvetési, közpénz-felhasználási és közbeszerzési adatainak. Úgy látszik, a kormány ezen kötelezettségeinek inkább nem szeretne eleget tenni.
A legfrissebb mutyilista alapján érthető is, hogy miért: a püspökség érdekeltségében lévő Szegedi Ifjúsági Centrum, amelyről az önkormányzatnál dolgozók még nem is hallottak, több mint 10 milliárd forintot kapott többek között stadionfejlesztésre. Újabb százmilliók ömlöttek a NAV-elnök csapatának stadionjába és az UTE arénába, a Sóstói stadionhoz pedig már a biztonsági tartalékokból vettek el 3,3 milliárdot. Tiborcz István újabb „üzleti sikert” ért el egy visegrádi luxushotel-projekt megszerzésével, sőt, még egy belvárosi óriásszálloda fejlesztéséhez is kapott kölcsön. Mészáros Lőrinc cégei pedig 225 milliárdot kaszáltak állami pályázatokon 2016-ban.
Stadionmutyik
Sokan felkapták a fejüket, hogy vajon mit is takarhat a Szegedi Ifjúsági Centrum, amelyet a kormány most dobott meg potom 10 milliárd forinttal. A szegedi önkormányzatnál nem hallottak még róla, ők is a Magyar Közlönyben találkoztak először ezzel a névvel. Idő közben kiderült, valójában a helyi püspökség(!) kapott ennyi pénzt azért, hogy futballstadiont (mi mást...) és egyéb más létesítményeket húzzanak fel, mint például kulturális és családi célokat szolgáló közösségi tereket, vagy éppen egy új amfiteátrumot. A beruházás méretéről (10 milliárd) elmond mindent, hogy egész Szeged 2016-os költségvetését 35,6 milliárd forintos főösszeggel fogadták anno el.
A mezőkövesdi 5000 férőhelyes stadion fejlesztéseinek megvalósítására 498 milliót kapott, amit más célokra elkülönített tartalékokból kívántak fedezni. A Mezőkövesdi Sportegyesület elnöke Tállai András NAV-vezér kapta ezt a nagylelkű támogatást. Szintén örülhet az UTE is a neki ítélt 897 millió 961 ezer forintos segítségnek, amit hivatalosan infrastrukturális fejlesztésekre kaptak.
A Sóstói stadion újjáépítéséről is kiderült, hogy jóval többe fog kerülni, mint amennyit a kormány szánt volna rá, de Orbán Viktor nem hagyja cserben kedvenc csapatát, ezért közleményben jelentette ki, még november végén, hogy 3,3 milliárdot csoportosít át a Videoton stadionjára az Országvédelmi Alapból, azaz az ország biztonsági tartalékából.
sostoi-stadion-2-e1443090682480.jpg
Kisvárda (Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter választókörzete) is igen szerencsésnek mondhatja magát: különböző fejlesztésekre több 6 milliárd forintot tettek félre a városnak. Hamarosan épülni-szépülni fog például a kisvárdai multifunkcionális sportcsarnok (3,5 milliárd), a Kisvárdai Labdarúgó Akadémia erőnléti fejlesztő részlege (700 millió), vagy éppen a fedett labdarugócsarnok (500 millió).
Tiborcz és a szállodamutyik
Tiborcz Istvánt érte az a megtiszteltetés december elején, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő intézet vezérével, Szivek Norberttel közösen fejleszthetnek egy ötcsillagos óriásszállodát, amelyre az államhoz tartozó Eximbanktól kaptak hitelt 15 milliárd forint értékben. A hotel az V. kerület szívében helyezkedik el, és a hotelhez tartozó teljes épülettömb Tiborczék keze alá került.
A másik furcsa eset közvetlenül ezután robbant ki, egy visegrádi luxushotel kapcsán. A félkész állapotú visegrádi luxushotel projektjét egy olyan cég szerezte meg, amely szintén Tiborcz és Szivek köreihez tartozik, és a hotel megszerzése után nevet is váltottak, ami stilisztikailag a többi Tiborcz-féle céghez igazodik (Hotel VSGRD Kft.).
Tiborcz cége az MKB-tól szerezte meg a szállodát, ami pedig Matolcsy bizalmasainak irányítása alatt van. A miniszterelnök veje szinte már gyűjtőnek mondható a kastélyok és hotelek terén is, ez pedig olyan lehetőségekkel jár, mint az adókedvezmények kihasználása és EU-s pénzek elnyelése.
Mészáros Lőrinc, a mutyikirály
Természetesen, ha közbeszerzésekről van szó, nemcsak Orbán Viktor vejének éri meg lenni, hanem Felcsút polgármesterének is. December közepén készített egy riportot az RTL Klub híradója, amelyben sorra vették a Mészáros Lőrinchez köthető cégeket és a közbeszerzésen nyert pénzeket.
Mészáros és családjának 4 cége összesen 225 milliárdot nyert el állami pályázatokon az idei évben: a Mészáros és Mészáros Kft. 140 milliárd forintot, az R-Kord 76 milliárd forintot, a Fejér B.Á.L. Kft. 8,5 milliárdot, a Vivienvíz Kft. 486 millió forintot. A Mészáros és Mészáros Kft. már 4 hónappal alapítása után milliárdos nyereséget termelt, a Fejér B.Á.L. Kft. pedig a gyerekei tulajdonában áll, és a Mészáros vezette alapítványtól kaptak megbízásokat, többek között a felcsúti kisvasút építésénél is. De, ahogy ő maga is fogalmazott, nem egy átlagember, ezért tulajdonképpen semmi megbotránkoztató nincs abban, hogy neki más jár, mint egy átlagembernek, és az RTL Klubbal ellentétben, fogalma sincs vagyona nagyságáról.
meszaros11.jpg
Végeredményben elmondható, hogy a mutyivonat tovább száguld, és nincs korlátja a közpénzek költésének. A korrupcióellenes együttműködésből való kilépés semmi jóval nem kecsegtet, a szükséges beruházások késnek, vagy meg sem történnek, de a kormányhoz közel állók pénztárcái tovább vastagodnak.

TényTár