Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője ígéretet tett arra, hogy népszavazás kiírását kezdeményezi az ország EU-tagságáról, miután megnyeri az elnökválasztást.
Le Pen azt mondta, ha ő nyeri a tavaszi elnökválasztást, az eredményhirdetés után fél évvel már kiírja a népszavazást az Európai Unióból kilépésről.
A pártvezető a Ria Novosztyi hírügynökségnek adott interjú során kifejtette, hogy ha őt választják meg a franciák, azonnal Brüsszelbe utazik és tárgyalásokat kezd Franciaország szuverenitásának visszaadásáról. Azt követően legfeljebb hat hónapon belül kiírja a népszavazást, ami az eddigiek alapján a brit forgatókönyv szerint alakulna; Le Pen azt mondta, ő támogatja az uniós tagság megtartását, ha sikerrel járnak a tárgyalások a nemzetállami szuverenitás visszaadásáról.
A pártvezető elmondása szerint a kampánytevékenység irányát is ez fogja meghatározni; amennyiben sikerrel járnak a tárgyalások, támogatja az EU-tagság fenntartását. Brüsszel hajthatatlansága esetén azonban Le Pen fel fogja szólítani az embereket, hogy szavazzanak az Európai Unióból kilépésre.

http://www.hidfo.ru/2016/12/nepszavazast-tartana-az-eu-tagsagrol-franciaorszag-legnepszerubb-politikusa/