2018. április 20., péntek

“Egy kereskedelmi háborúban nincsenek győztesek”

Margarete Schramböck digitális és gazdasági ügyekért felelős osztrák miniszter szerint szakítani kell a kiújuló protekcionizmus gyakorlatával, Ausztria híd szerepet kellene betöltsön az Európai Unió és Kína közt.
A miniszter kifejtette, hogy Ausztria megpróbálja kihasználni az amerikai protekcionizusból adódó lehetőségeket, vagyis nyitottabbá tennék az osztrák piacot olyan kínai termékek számára, melyekre Washington importkorlátozást vagy nagyobb vámokat vetett ki.
Schramböck szerint Ausztria általánosságban véve fokozni kívánja kereskedelmi kapcsolatait Ázsiával, megpróbál további befektetéseket vonzani a térségbe, különösen az e-kereskedelem és elektromos autók vonatkozásában.
“Legalább kétszerezni vagy háromszorozni akarjuk a kínai befektetéseket Ausztriában” – mondta a Global Times-nak adott interjú során. Elmondása szerint Ausztriában a kínai befektetői tevékenység még gyerekcipőben jár, a jelenlegi helyzetnél “sokkal többet tehetnének”.
Schramböck elmondása szerint Ausztria kiváló kapcsolatokat ápol a kelet-európai gazdaságokkal, Kína pedig kaput jelenthet más ázsiai piacok irányába.

A miniszter élesen elítélte az Egyesült Államok Kínával szemben folytatott protekcionista politikáját. “Kereskedelmi háborút senki soha nem nyerhet meg, akkor sem, ha egyik fél átmenetileg úgy gondolja, hogy számára ez lehetséges” – mondta.
A kormánytisztviselő szintén része volt ebben a hónapban annak a delegációnak, mely a tárgyalássorozat eredményeként több mint 1,5 milliárd euró értékben 30 üzleti megállapodást tudott megalapozni kínai és osztrák vállalatok közt.

http://www.hidfo.ru/2018/04/egy-kereskedelmi-haboruban-nincsenek-gyoztesek/

Távozik Magyarországról a Soros-alapítvány, Budapesti központ Berlinbe települ át

Távozik Magyarországról és Berlinbe helyezi át központját Soros György donorszervezete, az Open Society Institutions. Ez az a szervezet, amin keresztül az amerikai oligarcha minden európai országban finanszírozza a társadalomellenes eszmék terjesztését.
A Die Presse információi szerint Patrick Gaspard, az Open Society Foundations (OSF) vezetője csütörtökön bejelentette a szervezet budapesti központjának bezárását, miután a választási eredmények miatt egyértelművé vált, hogy a kormány keresztül tudja vinni a Stop-Soros törvénycsomagot. Az új szabályozás szerint átláthatóvá válna a külföldről finanszírozott szervezetek működése, adót kellene fizessenek a külföldi támogatások után, tiltottá válna a bevándorlás szervezése, emellett az ügynökeik külföldre utazgatását is megnehezítené a kormány.
Az Open Society Foundations-nek több mint 40 központja van világszerte. A budapesti központ Berlinbe költöztetése azonban jelzés értékű: Angela Merkel korábban maga is szó szerint említette, hogy a német kormány a “nyílt társadalom” ideológiáját képviseli. Emellett számos olyan hír jelent meg a sajtóban, miszerint a német rendőrség letartóztat olyan kommentelőket, akik a Facebook-on vagy máshol az interneten kritizálják Soros ideológiáját.

Miután kiderült, hogy a német rendőrök az éjszaka közepén rúgják rá az ajtót a kormány migrácós politikáját kritizáló kommentelőkre, a szövetségi rendőrhivatal szintén azt nyilatkozta, hogy ez a fajta véleménynyilvánítás “egy nyílt társadalomban megengedhetetlen.” Ebbe a közegbe költözik el Soros alapítványa, ahol a rendőrség az ő érdekeiket védelmezi, emellett az antifasiszta mozgalmak is állandó jelleggel terrorizálják a kormány bevándorláspolitikája ellen tüntető civileket.

http://www.hidfo.ru/2018/04/tavozik-magyarorszagrol-a-soros-alapitvany/

A németek azt akarják, a kormány védje meg őket a globalizációtól

A Bertelsmann-Stiftung által végzett kutatás eredményeiből kiderült, hogy a németek többsége szerint a kormány aktívabban kell folytassa a hazai vállalkozások védelmét a külföldi érdekekkel és a globalizáció káros hatásaival szemben.
A németek szerint komoly gondot okoznak a globalizáció hosszú távú hatásai, és azt akarják, hogy a kormány hatékonyabban védelmezze a német érdekeket – derült ki a Bertelsmann-Stiftung által végzett közvélemény-kutatásból.
A kutatási eredmények szerint a német társadalom 57%-a gondolja úgy: az állam erős szereplőként fel kell lépjen a hazai vállalkozások védelmében, hogy ellensúlyozza a globalizáció káros hatásait. A felmérés szerint a német lakosság több mint fele határozottan elégtelennek tartja a kormány ilyen irányú törekvéseit.
A kutatási eredményekről beszámoló Deutsche Welle napilap szerint az alapítvány vezetője, Aart De Geus azt mondta, a németek támogatják ugyan a globalizációt, de csak abban az esetben, ha “biztonsági övet” is kapnak hozzá. Nem támogatják a protekcionizmust, mégis a társadalmi többség úgy gondolja, hogy a globalizáció komoly problémává vált a német munkavállalók számára.
A kutatás szerint ugyanakkor a németek 70%-a pozitívumként tekint arra, hogy Németország és a világ más országai közt élénkülnek a kereskedelmi kapcsolatok, 61%-uk pedig úgy gondolja, hogy a globalizáció és a gazdasági növekedés közt összefüggés van.
A felmérés során azonban kiderült; a németek mindössze 23%-a gondolja úgy, hogy a globalizáció pozitív hatással volt a bérek alakulására. A társadalom közel kétharmada (63%) támogatja a külföldi befektetők jelenlétét, de eközben elvárja, hogy a kormány intézkedéseket tegyen a külföldi cégek túlzott befolyásával szemben.

http://www.hidfo.ru/2018/04/a-nemetek-az-akarjak-a-kormany-vedje-meg-oket-a-globalizaciotol/