Svédországot évtizedekkel ezelőtt úgy ismerték, mint a világ egyik legbiztonságosabb országát, ahol erőszakos bűncselekmények szinte nem léteznek. A migránsok beengedése után azonban változott a helyzet: néhány év alatt duplájára nőtt a nemi erőszak bűncselekmények száma, és a svéd nők harmada szerint nem biztonságosak az utcák.
A svéd Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács adatai szerint 2006 óta drasztikus méreteket öltött a nők körében a személyes biztonságérzet romlása, és az utóbbi egy év során is hat százalékkal nőtt az általános félelemérzet. A statisztika szerint elsősorban a fiatal nők és idős asszonyok körében fokozódik a szorongás, és a nők 20%-a inkább egyáltalán nem mozdul ki otthonából, mert félnek nyilvános helyeken tartózkodni.
Erik Wennerström, a bűnmegelőzési tanács vezérigazgatója az SVT hírszolgáltatónak nyilatkozva nyíltan kijelentette, hogy ezzel riasztó méreteket öltött ez a jelenség, hiszen a fiatalok számára „életük egy része lezárul”, lehetőségeik jelentősen lekorlátozódnak. Wennerström szerint a statisztika azt mutatja, hogy a fiatalok mozgásszabadsága nagy mértékben sérül, pedig „nem lenne szabad hagyni, hogy Svédországban bárki is megtapasztaljon ilyesmit”.
A szakértő szerint azzal lehetne ellensúlyozni ezt a folyamatot, hogy több forrást kell biztosítani a rendfenntartásnak, és több rendőrt kell kivezényelni a közterek védelmére, különösen azokon a területeken, ahol gyakran történnek erőszakos bűncselekmények. Fokoznák emellett a közterületek megfigyelését is, a veszélyes köztereken térfigyelő kamerákat szerelnének fel.
Az SVT beszámolójában az áll, hogy 2015 óta a svéd nők körében 1,4-ről 3%-ra nőtt azoknak az aránya, akik már átéltek nemi erőszakot vagy szexuális zaklatást. A nagy migrációs hullám óta több mint harmincezer nőt ért szexuális zaklatás. Wennerström szerint ez „riasztó növekedés”, és „aggasztónak” nevezte, hogy az utóbbi évek során állandó témává vált a közbeszédben a migránsok által elkövetett szexuális zaklatás.
Az SVT beszámolója szerint minden öt, deportálásra váró bevándorlóból hármat végül elengednek, és ezek a migránsok többnyire teljesen eltűnnek a hatóságok szeme elől. Miközben a Svédországban élő migránsok egyre több nemi erőszakot követnek el és a nők már egyre inkább nem mernek utcára menni, a hatóságok még azt sem ismerik el, hogy valamiféle összefüggés lehet a migránsok száma és az egyre több nemi erőszak közt. Patrik Engström, a nemzeti határvédelmi ügynökség vezetője az SVT-nek nyilatkozva elismerte, hogy a jelenlegi feltételek mellett a rendőrség nem képes ellátni feladatait, és a deportálásra váró migránsok nyomon követése nem megoldott.

http://www.hidfo.ru/2017/01/ket-ev-alatt-harmincezer-sved-not-ert-szexualis-zaklatas/