2018. február 7., szerda

Állandó megfigyelés alá helyeznék a muszlim bevándorlókat

Az amerikai Department of Homeland Security állandó megfigyelés alá helyezne muszlim bevándorlókat, hogy ezzel csökkentse a terrortámadás veszélyét.
A Foreign Policy magazinban hétfőn megjelent tervezet szerint az Egyesült Államok állandó megfigyelés alá vonna nemzetbiztonsági kockázatot jelentő szunnita muszlim bevándorlókat, hogy ezáltal csökkentse a terrorfenyegetést.
A tervezet sorra vette a 2001 októberétől 2017 decemberig az Egyesült Államokban történt terrortámadásokat, és arra a megállapításra jutott, hogy a korábban beengedett, kockázatosnak minősülő szunnitákat állandó megfigyelés alá kell vonni.
A dokumentum nem sokkal azt követően jutott nyilvánosságra, hogy január 16-án egy kormányjelentés szintén kijelentette; a 2001 és 2016 közt terrorcselekmény miatt elítélt személyek háromnegyede külföldi születésű volt. A jelentést Donald Trump amerikai elnök is megosztotta, illetve több alkalommal kommentálta a Twitteren, hangsúlyozva, hogy “biztonságossá kell tenni Amerikát.”
Amennyiben az új megfigyelési irányelvek érvénybe lépnek, ez lehetővé teszi a Donald Trump által képviselt irányelvek szigorítását, ami egyébként is megpróbálja megakadályozni a bevándorlást a muszlim többségű országokból; Trump tavaly rendelt el beutazási tilalmat nyolc országra, ebből hat ország muszlim többségi lakosságú. A múlt hét folyamán a kormány közölte, hogy engedélyezni fogják a bevándorlást, de szigorított feltételek mellett, és a politikai extrémisták kiszűrése érdekében állandó megfigyelést fognak alkalmazni.

http://www.hidfo.ru/2018/02/allando-megfigyeles-ala-helyeznek-a-muszlim-bevandorlokat/

A németek nem tárgyalnak tovább Törökország EU-csatlakozásáról

A formálódó új német kormánykoalíció megállapodásában az is benne foglaltatik, hogy addig nem folytatódhatnak a tárgyalások Törökország EU-csatlakozásáról, ameddig az országban nem állítják helyre a demokratikus elveket és emberi jogokat.
A szociáldemokraták és Angela Merkel pártja közti koalíciós tárgyalások során arról is megállapodás született, hogy az új német kormánykoalíció nem fogja megengedni Törökország EU-csatlakozási folyamatának tovább folytatását, ameddig az országban nem áll helyre a demokrácia és az emberi jogok – áll a Rheinische Post keddi beszámolójában.
“A demokrácia helyzete, a jog uralma és az emberi jogok tisztelete régóta sérült Törökországban. Ezért nem akarunk újabb fejezetet nyitni a csatlakozási tárgyalásokban. A vízumliberalizáció és a vámunió akkor válik elérhetővé, ha Törökország megfelel az elvásároknak” – áll a tervezetben.
Törökország 1997 óta várakozik az Európai Unióba való belépésre. A csatlakozási tárgyalásokat 2005-ben kezdték meg. Augusztusban azonban Angela Merkel bejelentette, hogy megvétózza a vámunió kiterjesztését.
Törökország a csatlakozási tárgyalások kezdete óta újabb bevándorlási hullámokkal és a Németországban élő több millió török bevándorló körében tüntetések szervezésével próbál nyomást gyakorolni az Európai Unióra. Korábban felmerült, hogy a török titkosszolgálatok európai szélsőjobboldali szervezeteket is befolyás alá vonhattak.

http://www.hidfo.ru/2018/02/a-nemetek-nem-targyalnak-tovabb-torokorszag-eu-csatlakozasarol/