A formálódó új német kormánykoalíció megállapodásában az is benne foglaltatik, hogy addig nem folytatódhatnak a tárgyalások Törökország EU-csatlakozásáról, ameddig az országban nem állítják helyre a demokratikus elveket és emberi jogokat.
A szociáldemokraták és Angela Merkel pártja közti koalíciós tárgyalások során arról is megállapodás született, hogy az új német kormánykoalíció nem fogja megengedni Törökország EU-csatlakozási folyamatának tovább folytatását, ameddig az országban nem áll helyre a demokrácia és az emberi jogok – áll a Rheinische Post keddi beszámolójában.
“A demokrácia helyzete, a jog uralma és az emberi jogok tisztelete régóta sérült Törökországban. Ezért nem akarunk újabb fejezetet nyitni a csatlakozási tárgyalásokban. A vízumliberalizáció és a vámunió akkor válik elérhetővé, ha Törökország megfelel az elvásároknak” – áll a tervezetben.
Törökország 1997 óta várakozik az Európai Unióba való belépésre. A csatlakozási tárgyalásokat 2005-ben kezdték meg. Augusztusban azonban Angela Merkel bejelentette, hogy megvétózza a vámunió kiterjesztését.
Törökország a csatlakozási tárgyalások kezdete óta újabb bevándorlási hullámokkal és a Németországban élő több millió török bevándorló körében tüntetések szervezésével próbál nyomást gyakorolni az Európai Unióra. Korábban felmerült, hogy a török titkosszolgálatok európai szélsőjobboldali szervezeteket is befolyás alá vonhattak.

http://www.hidfo.ru/2018/02/a-nemetek-nem-targyalnak-tovabb-torokorszag-eu-csatlakozasarol/