2016. március 13., vasárnap

Lavrov: Moszkva csak akkor működik együtt Washingtonnal, ha érdekében áll

Moszkva akkor fog együttműködni Washingtonnal, ha az megfelel az érdekeinek, és kemény választ fog adni a barátságtalan amerikai lépésekre – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az orosz REN-TV kereskedelmi csatornának nyilatkozva.
“Washington távolról sem mindenben meghatározó. Ez a lovassági-cowboy mentalitás a múlté lesz majd. Ez fájdalmas és beletelik némi időbe. De mi megértéssel viszonyulunk ehhez és kivárjuk, hogy ez az új realitás elrendeződjön a washingtoni politikusok fejében. Ezenközben pedig ott fogunk együttműködni, ahol ez megfelel az érdekeinknek, és nyilvánvalóan kemény választ adunk majd minden ellenünk irányuló barátságtalan lépésre” – fogalmazott az orosz diplomácia vezetője.
“Ismétlem, abból az elvi álláspontból indulunk ki, hogy nem azért működünk együtt az Egyesült Államokkal, hogy eleget tegyünk nekik, vagy hogy megenyhüljenek irányunkba, hanem azokon a területeken dolgozunk (együtt), ahol az együttműködésnek tényleg lehet eredménye, és ahol az az Oroszországi Föderációnak érdekében áll. Együttműködünk az amerikaiakkal a szíriai rendezés ügyében, mert nem akarunk terrorista formációkat a Közel-Keleten, azt, hogy az ott harcoló terroristák a szomszédjainkat és a mi országunkat kezdjék el zaklatni”
– tette hozzá.
Lavrov szerint az Egyesült Államok már most tudatában van annak, hogy vannak komoly problémák, amelyeket egymagában nem képes megoldani. Rámutatott, hogy Washington még az olyan régi szövetségeseire sem képes hatást gyakorolni, mint Törökország, amely a szíriai rendezés ügyében semmibe veszi az amerikai követeléseket. Felhívta a figyelmet arra, hogy miközben az amerikaiak együttműködnek a szíriai kurdokkal, Ankara terrorszervezetté nyilvánította a kurd Demokratikus Szövetséget és a saját területéről tűz alá vette annak állásait.
“Több alkalommal is felhívtuk az amerikaiak figyelmét arra, hogy ez megállapodásaink és a határozataink megsértését jelenti, de ők zavartan elfordítják tekintetüket, és azt mondják, hogy egyetértenek velünk, de némi időre van szükség arra, hogy valakit valahogy megnyugtassanak” – mondta.
Szergej Lavrov szerint
Oroszországnak bizonyítéka van arra, hogy török fegyveres erők hatoltak be Szíriába és ott néhány száz méterre a határtól beásták magukat.
Az orosz miniszter “kúszó terjeszkedésnek” nevezte Ankarának a török-szíriai határ mentén kifejtett tevékenységét. Elmondta: Moszkva törekedni fog arra, hogy az ezzel szembehelyezkedő török álláspont ellenére a kurdok is meghívást kapjanak az ENSZ-től a szíriai béketárgyalásokra.
Az orosz külügyminiszter Stoltenberg NATO-főtitkár felelőtlen és gátlástalan nyilatkozgatásait külön is kiemelte, miszerint az Európára zúduló migránshullámok okozója Oroszország, azáltal, hogy tavaly szeptember végén beavatkozott katonailag is Szíriában.
Hozzátette, hogy Oroszország kész koordinálni szíriai fellépését az Egyesült Államokkal Rakka városának az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezettől való visszafoglalása érdekében. Elmondása szerint az amerikaiak korábban olyan “munkamegosztást” javasoltak, amely szerint az orosz légierőnek Palmüra felszabadítására kellene koncentrálnia, az amerikai koalíciónak pedig, orosz támogatással, a Rakkáéra.
Az ukrajnai helyzetre kitérve az orosz diplomácia vezetője kifejezte reményét, hogy Washington kész lesz kompromisszumos megoldásra a konfliktus megoldásáról megkötött minszki megállapodások maradéktalan végrehajtása érdekében.
Megemlítette Szergej Lavrov az Európai Uniót is. A szervezetet erősnek tartja, de olyannak, amelynek külpolitikáját komoly washingtoni nyomás alakítja. Lavrov szerint sokkal jobb lenne a “nagyobb Európa saját döntései alapján, amely az Unió tagállamainak érdekeit képviseli, mint az egész Európa, amely Amerika érdekeinek veti alá magát.”
http://www.balrad.com/2016/03/13/a-cowboyok-ideje-lejart/

“Aszadnak élve vagy holtan, de távoznia kell”

Élve vagy holtan, de távoznia kell a hatalomból Bassár el-Aszad szíriai elnöknek – mondta a szíriai ellenzéket tömörítő tárgyalócsoport vezetője hírügynökségeknek szombaton este, kevesebb, mint két nappal a Genfbe összehívott béketárgyalások előtt.
bas
“Úgy gondoljuk, hogy az átmeneti időszak csak Bassár el-Aszad (szíriai elnök) bukása vagy a halála után kezdődhet meg” – jelentette ki Mohammed Allús, a fő ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) főtárgyalója.
Az ötödik éve tartó polgárháború lezárását célzó átmeneti időszak “nem kezdődhet meg addig, amíg a rezsim vagy amíg ennek a rezsimnek a vezetője a helyén van”
– hangoztatta Allús egy genfi szállodában újságíróknak nyilatkozva.
Az ENSZ által kitűzött menetrend szerint a tárgyalások hétfői kezdetétől számítva hat hónapon belül létre kell jönnie Szíriában egy átmeneti kormánynak és egy új alkotmánynak, majd a rákövetkező 12 hónapon belül parlamenti és elnökválasztásokat kell tartani.
A Tárgyalási Főbizottság ragaszkodik ahhoz, hogy egy “teljes körű végrehajtó hatalommal felruházott átmeneti testületben” “nincs helye” Bassár el-Aszadnak.
A damaszkuszi kormányzat azonban elutasítja az ENSZ felszólítását az elnökválasztásra, és az Aszad távozásának követelő hangokat is. Elnökválasztásról kizárólag a szíriai nép dönthet – szögezte le Valid al-Mualem külügyminiszter. A miniszter azt mondta: minden olyan kísérletet visszautasítanak, hogy az elnökválasztást bármilyen formában napirendre tűzzék Genfben.
(MTI)
Bal-Rad komm: Jók ezek a FELTÉTELEKET DIKTÁLNI AKARÓ, marginalizálódott szíriai ellenzéki követelések! Álmodozásaik közben nem is veszik észre, hogy ők valójában csak kellékek a tárgyalóasztalnál. Mint a székek.

Érkeznek a Germán Ribanc megkívántjai!


Megérkezett a kommp Leszboszról Athénba.
A kis görög sziget-Leszbosz-a török partok mentén helyezkedik el, közel egy éve oda érkezik a migránsok többsége gumicsónakokkal a tengeren keresztül. A migránsáradat azonban folyamatos a balkáni menekültútvonal lezárása ellenére.

Nem érdekli őket, hogy nem tudnak továbbmenni Görögországból, naponta 4-5 ezer menekült érkezik Leszboszról Athénba komppal.
http://www.balrad.com/2016/03/13/erkeznek-a-german-ribanc-megkivantjai/

Tíz év! Hogy rohan az idő?!

“Az embereknek elegük van a luxuskormányzásból. A Fidesz szerint az emberek számára fontos döntéseket hozó, a puritán elveket szem előtt tartó plebejuskormányzásra van szükség, és a limuzinszocialisták helyett felelős döntéshozók kellenek a parlamentbe és a kormányba is – írja közleményében Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke a párt kisebb, olcsóbb és hatékonyabb állam megteremtésére kidolgozott javaslatait ismertette ma Budapesten. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője erre reagálva hangsúlyozta: a szocialista–szabad demokrata kormány az elmúlt négy év alatt több milliárd forintot költött indokolatlan luxuskiadásokra. – A luxusbaloldal kormánya a szabad demokraták aktív közreműködésével jutott el odáig, hogy az adófizetők pénzéből 7 milliárd forintot költött új mobiltelefonokra, 501 millió forintot új luxusautókra, és hetvennel több államtitkárt fizet, miközben a miniszteri fizetéseket is a duplájára emelte. Emellett 300 millióért vásárolt kakaóbiztos számítógépeket, arról nem is beszélve, hogy naponta tízmilliót költ önmaga reklámozására, és a kormányzati propagandagépezet működtetésére – írja közleményében a fideszes politikus.-tudósított TÍZ ÉVE (2006 március 26-ám a Magyar Nemzet.”
Tíz esztendővel később (2016 március 12.-én) mi miatt dühönghetnek Döbrögisztán póri sorú népei? (A szokásos napi lopási dolgok mellett persze!)
za

“Két év alatt szinte az összes autóját lecserélte a kormány 640 millió forintért – derül ki a Népszabadság által kikért adatokból. A miniszterek többsége már nem személyautókkal, hanem Orbán Viktorhoz hasonlóan kisbuszokkal jár. Csak ezekre 160 millió forint közpénzt költöttek. Az LMP szerint az ország jelenlegi helyzetében ez luxus. A kormány szerint a minisztereknek utazás közben is jár a miniszteri munkakörnyezet.”
Szóval értjük! “MUNKAKÖRNYEZET”!
Ezt a világ tisztességesebb részein úgy hívják hogy TETTHELY! Meg az ELKÖVETÉS ESZKÖZE! Meg olyasmiket mondanának, hogy TETTES, meg BŰNSZÖVETSÉG, meg ELŐRE KITERVELTEN, meg NYRESÉGVÁGYBÓL, meg KÜLÖNÖSEN NAGY ÉRTÉKRE, meg…stb.
http://www.balrad.com/2016/03/13/tiz-ev-hogy-rohan-az-ido/

Szíria

tk
Joggal retteg a Nyugat, hogy a jövő hónapban Szíriában megtartandó választásokon nem tud fölmutatni alternatívát Assad elnök pártjával szemben. A több száz “önálló” martalócbandák-amelyek az ún. “mérsékeltek” csoportjait jelentették-amelyek a fegyverszünet adta lehetőséggel éltek, lassan mind feladták önállóságukat. Szépen besoroltak a kormányerők mögé. Az utolsók is-bár nem harcolnak már-leteszik a “hűségesküt” a damaszkuszi törvényes és legitim kormány mellett. Így cselekedett az legutolsók egyike, a “Jund Al-Haramain” társulás is.
Persze a háború heve ettől nem csökken Szíriában, de mostmár csak a két-az ENSZ BT által terrorbandákká nyilvánított-ISIS s az an-Nusra ellen kell harcolni. Ez viszont leegyszerűsíti a kormányerők és friss szövetségeseik dolgát. Ezáltal pedig hatásossá is.
Ez történt tegnap Hama és Latakia tartományok területén, ahol a fő dolgok zajlanak mostanság.
Hama északi térségében az an-Nuszra és a “Jund al-Aksza” zömmel turkomán nemzetiségű latorjai pusztultak nagy számban.
Az Al-Ghaab síkság Tal al Szahar, Hamamiyat, Al-Mughayr és Breidij nevű falvaiban eddig fészkelő dzsihadista hiénabandák megszűntek létezni a kormánycsapatok offenzívájában.
Szintén a tartomány északi részéből jelentette tegnap az “”Ahrar al-Sham” terrorbanda, hogy lelőttek egy SzU-34-es repülőgépet. Egy másik jelentésükben-amit az “Al-Arabi Al-Jadid” hírügynökséghez juttattak el, már egy MiG-21-esről van szó. Mindjárt mellékeltek is két videot bizonyítékképpen. Állításuk szerint a gép pilótáját elfogták. Arra vonatkozóan, hogy a gépet hol lőtték le és milyen nemzetiségű volt?-nem nyilatkoztak. Viszont internetes bejegyzésükben orosz gépet emlegettek. A közzétett videok alapján az eset meglehetősen kétséges.
A tartomány keleti részében az orosz kontinges repülőgépei rendezték az ISIS szája szélét. Tegnap legkevesebb három latorkonvojt olvasztottak le. Különösen sérelmes a sátánfajzatok számára az Aqayrbat falunál őket ért csapás. Innen egyetlen martálóc sem tudott meglépni a csapás elől. Minimum százötven latoregyed adta ki a páráját.
Latakia tartományban a kormányhadsereg az utolsó simítások keretében intézte el Harrah Al-Murzalah, Harrah Al-Tahoun, Al-Qastal, Ayr Al-Dabeen és Jebel al-Nimleh dzshadistáit.
Kabani
Jebel al-Zuwayqat hegyei között a szíriai kommandósok ellenőrzésük alá vonták a tartomány és a török határ közötti térséget. A még járóképes dzsihadista latrok Törökországba menekültek át.
Palmüránál “döcögősebb” az offenzíva. Kímélendő az ősi romváros még meglévő műemlékeit, megfontoltan irtják az ISIS-férgeket.
http://www.balrad.com/2016/03/13/sziria-81/