A török államfő keddi közlése szerint aláírták a szerződést az orosz Sz-400 rakétavédelmi rendszer megvásárlására vonatkozóan, és Törökország már teljesítette a szerződés szerinti kifizetés első részletét. Az amerikai kritikákra vonatkozóan azt mondta; “a saját házunkban mi vagyunk az úr.”
“Az Egyesült Államokra kellett volna várnunk? Törökország továbbra is meghoz minden szükséges intézkedést a nemzetbiztonság garantálása érdekében. A saját házunkban mi vagyunk az úr.”mondta Recep Tayyip Erdogan török államfő, az orosz rakétakomplexumok megvásárlására adott amerikai reakciókra vonatkozóan.
Kedden az ügyben illetékes török és orosz hivatalok is arról számoltak be, hogy sikerült megállapodásra jutni az Sz-400 értékesítésével kapcsolatban, és Törökország már teljesítette a szerződés szerinti kifizetés első részletét.
A Pentagon a történtek kapcsán értesítette Törökországot az Sz-400 megvásárlásával kapcsolatos fenntartásairól, amit azzal indokolt, hogy Törökország NATO-tagként a NATO-standardnak megfelelő védelmi rendszereket kellene vásároljon. Márciusban azonban a török védelmi miniszter, Fikri Isik azt mondta, az interoperabilitás hiánya nem jelent gondot számukra, mert az új rakétavédelmi rendszereket nem fogják integrálni a NATO közös légvédelmébe.
Törökország azt követően kezdett a NATO-országok által használt rakétakomplexumokkal szemben más alternatívát keresni, miután a szíriai határon hackertámadás érte a NATO Patriot-komplexumait, melyek felett ennek következtében elvesztették az ellenőrzést.
2015 júliusában a Local német napilap arról számolt be, hogy hackertámadás érte a NATO Törökországban állomásozó Patriot-rendszereit. A lap szerint magát a behatolást nem is vették észre a NATO-erők; a kibertámadás tényét akkor ismerték fel, amikor a Patriot rakétakomplexumok ki nem adott parancsokat kezdtek végrehajtani, és számos nemkívánt rakétaindítás történt.
Alig néhány héttel azután, hogy ismeretlen hackerek átvették az irányítást a NATO rakétaindítások felett, az USA és Németország egyaránt megkezdte a Patriot komplexumok kivonását Törökországból. Négy hónappal a hackertámadás után már a nemzetközi sajtó számára is ismert tény volt, hogy Törökország nem a NATO-tól vásárol rakétavédelmi rendszert, ehelyett Kínával és Oroszországgal folytat tárgyalásokat.

http://www.hidfo.ru/2017/09/torokorszag-alairta-a-szerzodest-az-orosz-legvedelmi-rendszer-megvetelere/



Külügyminisztérium:
NATO-tagállam is vehet fegyvert Oroszországtól

A francia külügyminisztérium szerint Törökország szuverén döntési jogával élt, amikor megvásárolta az orosz Sz-400 rakétakomplexumot, és ez nem olyan döntés, amihez a nyugati országok hozzá kellene szóljanak.
Franciaország nem tartja helyénvalónak, hogy bármilyen kommentárt fűzzön az Sz-400 rakétakomplexum Törökország általi megvásárlásához, mert erről a török fél szuverén országként maga rendelkezett – mondta Agnes Romatet-Espagne külügyi francia szóvivő, szerdai sajtótájékoztatóján.
Kedden a török és orosz kormány megállapodásra jutott az Sz-400 megvásárlásával kapcsolatban, aminek kapcsán a török államfő közölte; már ki is fizették az első részletet az új védelmi rendszerért.
“A hadifelszerelések vásárlása Törökország szuverén döntése, amihez a NATO tagállamai nem kell semmit hozzászóljanak”mondta.
Németország külügyminisztériuma szintén kifejezésre juttatta, hogy nem ítélik el a történteket. Martin Schafer külügyi szóvivő szerint a német kormány nem aggódik az orosz fegyverüzlet miatt.
“Nem tekintünk komoly fenyegetésként erre az ügyre. Tisztában voltunk azzal, hogy Törökország és Oroszország közt tárgyalások zajlanak az Sz-400 megvásárlásával kapcsolatban”mondta, hozzátéve, hogy ennek ellenére a NATO-országok számára előnyösebb lenne, ha azonos fegyverrendszereket használnának.
Bár a francia és német külügyminisztérium nem aggódik a történtek miatt, az amerikai hivatalok már kifejezték elégedetlenségüket a törökök döntésével kapcsolatban. A Pentagon szerint Törökország számára továbbra is a NATO által használt, amerikai gyártású rakétavédelmi rendszerek jelentenék a legjobb megoldást.

http://www.hidfo.ru/2017/09/kulugyminiszterium-nato-tagallam-is-vehet-fegyvert-oroszorszagtol/