Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal vádolja az Amerikai Egyesült Államokat, hogy támogatást biztosít a terroristáknak Szíriában. A török vezető szerint Washington ehelyett Törökországot kellene támogassa, mivel a NATO tagállama.
Erdogan a Tudományos és Technológiai Kutatási Tanács (TÜBİTAK) rendezvényén felszólalva kínos kérdést fogalmazott meg az észak-atlanti szövetség működésével kapcsolatban:
hogyan lehetséges, hogy a NATO támogat egy terrorszervezetet, de saját tagállamát – Törökországot – nem támogatja?
Az Anadolu hírügynökség szerint Erdogan azt mondta; bár Törökország számos alkalommal felszólította a nyugati országokat, hogy ne tegyenek különbséget a terrorszervezetek közt, „bizonyos országok, főként az Egyesült Államok terrorszervezeteket támogat, melyek a térségi országokban ártatlanokat gyilkolnak meg.”
Elmondása szerint ezek a terrorszervezetek idővel arra a nemzetre is rátámadnak, amely támogatta őket.
Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszter csütörtökön „nyílt titokként” beszélt arról, hogy az USA felszereléssel látja el a Kurd Népi Védelmi Egységek nevű csoportot, amit Törökország terrorszervezetként tart nyilván. Az államfő ezen kijelentése előtt pedig két nappal határozottan kijelentette, hogy az amerikai vezetésű koalíció támogatja a terroristákat Szíriában, beleértve az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet is, amit bizonyítékok támasztanak alá.
Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Mark Toner „nevetségesnek” nevezte az Iszlám Államra vonatkozó állítást, ugyanakkor elismerte, hogy az USA támogatja a Kurdisztáni Munkáspártot és „más csoportokat”.
Toner egy keddi sajtótájékoztatón azt mondta, az amerikai külügy tisztában van a törökök által támogatott szervezetek és a Kurdisztáni Munkáspárt ill. más, amerikai támogatású szervezetek közti feszültségekkel, „éppen emiatt folytatnak velük közeli együttműködést, és próbálják koordinálni a működésüket.”
Az Ankarában működő amerikai követség azonban azt állítja, Washington nem adott rendszeresen fegyvereket és robbanószereket a Kurdisztáni Munkáspártnak vagy a Kurd Népi Védelmi Egységeknek.
Erdogan napokkal ezelőtt felrótta az amerikai vezetésű koalíciónak, hogy nem tartották be ígéretüket, és nem biztosítottak légi támogatást egy észak-szíriai település, Al-Bab felszabadításához, ami jelenleg az Iszlám Állam irányítása alatt áll, és kurd fegyveres szervezetek próbálják ellenőrzés alá vonni.

http://www.hidfo.ru/2016/12/erdogan-a-nato-hoz-a-tagallamot-tamogasd-ne-a-terroristakat/



Tizenkét év börtönre ítélték egy török fegyvergyár volt igazgatóját

Tizenkét évi börtönbüntetésre ítélték egy török fegyvergyár volt igazgatóját, aki megpróbálta eladni az MPT-76 terveit amerikai fegyvergyártó cégeknek.
Az MKE (Makina ve Kimya Endüstrisi) Kirikkale területén működő gyárának volt igazgatóját, Mustafa Tanriverdit 12 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélték, mert megpróbálta eladni egy a török hadsereg számára kifejlesztett gyalogsági fegyver, az MPT-76 terveit amerikai fegyvergyártó cégeknek.
Tanriverdit áprilisban tartóztatták le államtitok sértése és az állammal szembeni hűtlenség vádjával. A volt igazgató az MPT-76 gyártási terveit kínálta eladásra amerikai fegyvergyártó cégek képviselőinek, akik érdeklődést mutattak az üzlet iránt. A gyárigazgatót azt követően tartóztatták le, hogy az amerikai delegációban működő török fedett ügynökök is jelen voltak a találkozón, ahol Tanriverdi pénzt vett át a gyártási tervekért, így tettenérés történt.
Az MKE 2007-ben kezdte kifejleszteni a hadsereg számára az új fegyvert, amit az amerikai M16-os gépkarabélyról modelleztek. Ez az első, teljes egészében Törökország által tervezett és gyártott gyalogsági fegyver – tömeges gyártása idén kezdődött meg.

http://www.hidfo.ru/2016/12/tizenket-ev-bortonre-iteltek-egy-torok-fegyvergyar-volt-igazgatojat/