2016. október 18., kedd

Franciaországban cenzorlistára került a Google keresője

Franciaország egyik legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója blokkolta a lakosság hozzáférését a Google keresőjéhez. Az amerikai cég állítólag véletlenül került fel a hatóságok terrorellenes cenzorlistájára.
Több órán át blokkolva volt a Google és a Wikipédia elérhetősége Franciaországban, emellett átmenetileg az OVH.com webes szolgáltató oldala is elérhetetlenné vált, miután “véletlen” hozzáadásra kerültek azon domain-nevek listájához, melyeket a francia hatóságok a terrorizmus támogatása miatt blokkolnak.
A cenzorlista olyan weboldalak elérhetőségeit tartalmazza, melyeket a felhasználók a Google keresőjén és a Wikipédián keresztül gyakran próbálnak elérni, és tulajdonosaik kapcsolatban állnak valamilyen terrorszervezettel, vagy a weboldal tartalma valamilyen formában elfogadható színben tünteti fel a terrorizmust.
Tegnap azonban tömegesen arról számoltak be a felhasználók, hogy Google keresés alkalmával a böngésző a belügyminisztérium oldalára irányítja őket, azzal az indokkal, hogy olyan weboldalt próbáltak elérni, ami nyilvánosan pozitív színben tüntet fel terrorszervezeteket.
terrorizmus-google
Miután a hibának köszönhetően több millió felhasználót irányítottak át a belügyminisztérium szervereire, a minisztérium weboldala is összeomlott.
Franciaország 2014-ben módosította a terrorellenes törvényt, ami immár lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy elérhetetlenné tegyenek bármely weboldalt, ami pozitív színben tünteti fel terrorszervezetek működését, vagy tulajdonosai kapcsolatban állnak terrorszervezettel.
2015-ben, a Charlie Hebdo szatirikus újság szerkesztősége elleni merényletet követően a francia titkosszolgálatok és a rendőrség is kiterjedtebb jogköröket kaptak, hogy hozzáférhessenek a Franciaországban működő internetszolgáltatók adatbázisaihoz.
A Google-vel kapcsolatos problémáért felelős szolgáltató – az Orange – képviselője azt nyilatkozta a Le Monde napilapnak, hogy a Google keresője “emberi hibából adódóan” lett átirányítva a belügyminisztérium oldalára. A minisztérium honlapja pedig amiatt omlott össze, mert nem tudott kiszolgálni annyi lekérést, ahány felhasználót véletlen átirányítottak a szervereire.


http://www.hidfo.ru/2016/10/franciaorszagban-cenzorlistara-kerult-a-google-keresoje/

Elhalasztották a CETA megszavazását

ttip-ceta-hidfo-ru
Az Európai Unió kereskedelmi miniszterei elhalasztották az EU és Kanada közti szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatos szavazást, mert az uniós tagállamok egy része nem támogatja az egyezményt.
A miniszterek ehelyett ma a Luxemburgban tartott találkozón egy közös közleményt adtak ki, miszerint a találkozón kinyilvánították, hogy “elsöprő többséggel” támogatják az egyezményt.
A szavazást azért halasztották el, mert Belgium nem támogatja a szabadkereskedelmi egyezményt. Vallónia régió parlamentje pénteken elutasította a CETA ratifikálását, emiatt Belgium szövetségi kormánya sem támogathatja az egyezmény megkötését.


http://www.hidfo.ru/2016/10/elhalasztottak-a-ceta-megszavazasat/



A
német alkancellár szerint nem hiúsul meg a CETA

A német gazdasági miniszter – és alkancellár – szerint nem fog meghiúsulni az Európai Unió és Kanada közti szabadkereskedelmi egyezmény, annak ellenére, hogy több tagállam is vétót helyezett kilátásba.
Sigmar Gabriel kedden azt mondta, “nem számol azzal”, hogy esetleg meghiúsulhat a CETA egyezmény megkötése október végén. A miniszter szerint annak ellenére sem akadt meg a tárgyalási folyamat, hogy Románia az egyezmény megvétózását helyezte kilátásba, Belgium pedig Vallónia ellenállása miatt nem tudja ratifikálni az egyezményt.
Ha az EU kereskedelmi miniszterei a Tanács mai találkozóján Luxemburgban elegyengetik a kialakult patthelyzetet, a CETA egyezménye október 27-én, az EU-Kanada csúcstalálkozón kerülhet aláírásra.
Ahhoz, hogy a CETA életbe lépjen, előbb minden tagállamnak ratifikálnia kell. Románia korábban kilátásba helyezte annak lehetőségét, hogy megvétózza az egyezményt, mert az tönkre teheti a helyi gazdákat. Belgium Vallónia régiója szombaton szintén leszavazta az egyezményt, mert az tömeges munkanélküliséghez vezethet.

http://www.hidfo.ru/2016/10/a-nemet-alkancellar-szerint-nem-hiusul-meg-a-ceta/

Belgiumban elbukott a CETA

ceta-hidfo-ru
Belgium egy másik helyi törvényhozó testülete, a brüsszeli regionális parlament is követni fogja Vallónia példáját; október 24-én elutasítják az Európai Unió és Kanada közti szabadkereskedelmi egyezményt.
Stefan Cornelis, a helyi parlament egy képviselője szerint hétfőn elutasítják a CETA egyezményét, ezáltal Brüsszel lesz a második régió, ami Belgiumban megvétózza a szabadkereskedelmi megállapodást. Már önmagában a vallonok ellenállása is elegendő lett volna ahhoz, hogy Belgium vétójogával éljen, a két régió szembeszegülése azonban végleg megpecsételheti a CETA sorsát.
Brüsszel regionális parlamentje az október 7-i plenáris ülésen tartott vitát a szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban, amit hétfőn fognak folytatni. A fővárosban azt követően vált valószínűvé a CETA elutasítása, hogy pénteken a vallon regionális parlament is elutasította az egyezmény ratifikálását, mert az sértené a helyi gazdák érdekeit, és a kanadai olcsó import miatt a helyi vállalkozások megszűnéséhez, tömeges munkanélküliséghez vezetne.
A francia Szocialista Párt (PS), amely Vallóniában lehetővé tette az egyezmény elutasítását, Brüsszelben is része annak a többségnek, amely hétfőn fogja elutasítani a születőben lévő szabadkereskedelmi megállapodást. A képviselő szerint emiatt mostanra semmi esélye annak, hogy az október 27-28-i EU-Kanada csúcstalálkozón aláírják a CETA egyezményét. A szabadkereskedelmi egyezmény támogatói most a csúcstalálkozó elhalasztására törekszenek, hogy több idejük maradjon az egyezményt ellenzők “meggyőzésére”.

http://www.hidfo.ru/2016/10/belgiumban-elbukott-a-ceta/

A bankok is kivonulnának az országból, mikor a britek megkezdik a kilépést

hsbc-2-hidfo-ru
A londoni központtal működő bankok és pénzintézetek elkezdhetik kivonni tartalékaikat az országból, ha a brit kormány nem tud nekik megfelelő jogokat biztosítani ahhoz, hogy az európai közös piac részeként működjenek.
Az Open Europe agytröszt figyelmeztetése szerint az Egyesült Királyság pénzügyi szolgáltató szektora veszélybe kerülhet az Európai Unióból kilépést követően, hacsak nem tud a kormány megfelelő jogosultságokat biztosítani ahhoz, hogy a bankok további költségek és tarifák nélkül, az európai közös piac részeként működhessenek tovább az országban.
“Ha a bankok egy évvel a kilépés előtt nem biztosak abban, mit tartogat a jövő, rákényszerülnek arra, hogy elkezdjenek döntéseket hozni – beleértve azt a lehetőséget is, hogy tevékenységük egy részét más országba helyezik át. Bizonyos cégek már ennél korábban is elkezdhetik végrehajtani a készenléti terveket.”
Az Open Europe vezető politikai elemzője, Vincenzo Scarpetta azt mondta, az érintett cégek nagy része már most rendelkezik ilyen készenléti tervvel. “Vannak tervek arra az esetre, ha az Egyesült Királyság anélkül lép ki az Európai Unióból, hogy a korábbival egyenlő feltételeket biztosítani tudna. Ezek a tervek korábban is működésbe léphetnek, ha a bizonytalanság túl soká húzódik.”
A jelentés szerint az “egységes európai útlevél” elveszítése az egész szektort veszélybe sodorhatja, ha a kormány a tárgyalási folyamat során nem tud megállapodni az Európai Unióval ezzel egyenlő feltételekről. Becsléseik szerint a brit bankszektor egyötöde kötődik ehhez a feltételhez, ami annak veszélyét hordozza magában, hogy az Egyesült Királyságban gazdasági összeomlás kezdődhet, ha a bankokat kizárják a közös európai piacról.
Ugyanakkor a jelentés arra is rámutat, hogy ez a változás kétélű kard, hiszen az európai gazdaság egészét veszélybe sodorná, ha Európa egyik legnagyobb gazdaságában komoly sérülést szenved a bankszektor.
Az Open Europe szerint a brit pénzintézetek a kilépést követően elkezdenék áthelyezni központjaikat az Európai Unió más országaiba, amiből elsősorban New York és Szingapúr profitálna. Nemrég azonban olyan jelentések jutottak nyilvánosságra, miszerint a brit kormány továbbra is befizetne a közös uniós kasszába, cserébe azért, hogy a brit bankszektornak továbbra is hozzáférése legyen az európai közös piachoz. Ha a brit bankokat nem érinti a kilépés, ezáltal az állami költségvetés kevesebb forrástól esne el, mintha nem lennének többé az EU nettó befizetői, de eközben a bankok kivonulnának az országból.


http://www.hidfo.ru/2016/10/a-bankok-is-kivonulnanak-az-orszagbol-mikor-a-britek-megkezdik-a-kilepest/

Hatékonyabb cenzúrán dolgoznak a németországi liberálisok

nemetorszag-liberalis-diktatura-hidfo-ru
Németországban az állam durván beleavatkozik a média működésébe, és a liberalizmus dogmái mentén általános cenzúrát működtet. A kormány azt tervezi, hogy ezt a cenzúrát kiterjesztik a közösségi médiára is.
A Deutsche Welle hasábjain nemrég megjelent a Kereszténydemokrata Unió egy tagjának, Volker Kaudernek javaslata, amely szerint az online közösségi média szolgáltatókat rá kell kényszeríteni arra, hogy hatékonyabban közreműködjenek a “gyűlöletbeszéd” elleni fellépésben. Kauder szerint a Facebook büntetést kellene fizessen minden egyes, a kormány által “faji gyűlöletkeltésnek” minősített kommentért, amit nem távolít el. A CDU-s politikus azzal indokolta a javaslatot, hogy a német közösségi médiában a menekültek érkezése óta egyre több a xenofób megnyilvánulás. A párt azonban a xenofíliát tartja irányadónak, és arra készül, hogy eltávolíttatja a közösségi médiából azokat a hozzászólásokat, melyekkel nem ért egyet.
Kauder a Der Spiegel lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy “a kerekasztalok ideje lejárt”, és “elfogyott a türelme”. Elmondása szerint a Facebook, a Google és a Twitter komoly pénzbírsággal kellene szembenézzen, ha nem távolítja el egy héten belül a menekültekkel szemben ellenséges kommenteket.
Kauder emellett azt mondta, hogy a cigarettás dobozokon is szerepel a felirat, miszerint a dohányzás káros az egészségre, és ennek megfelelően a közösségi média is hasonló figyelmeztetéseket kellene elhelyezzen mindenhol, amiben közölnék a felhasználóval, hogy hozzászólásaikkal kerülniük kell mások inzultálását.
A liberális képviselő ezen felül a teljes megfigyelést és terrort javasolja a felhasználók megrendszabályozása érdekében. Azt mondta, az igazságügyi minisztérium ki kell kérje azoknak a felhasználóknak az IP-címeit, akik a menekültekkel ellenséges hozzászólásokat írtak. Ennek segítségével a német rendőrség nyilvántartást tudna vezetni minden olyan személyről, akit dühít, hogy a kormány idegen népcsoportokat telepít le az országban, abból a célból, hogy közösüljenek a németekkel.
A Kauder által használt kifejezés, miszerint “elfogyott a türelme”, emellett arra utal, hogy Németországban a szabad véleménynyilvánítás nem alapérték, hanem a párt tagjai szerint ők ezt átmeneti jelleggel engedélyezik az embereknek, ameddig még kontroll alatt tudják tartani a más véleményen lévők tömegeit.
Németországban az utóbbi hónapok során számos olyan esetről lehetett hallani, hogy a hatóságok egy internetes hozzászólás miatt keresnek fel embereket a saját lakásukon. Szinte minden esetben olyan felhasználóról van szó, aki nem akarja szótlanul tűrni, hogy afrikaiak tömegesen erőszakolják a német nőket, és ennek kapcsán “politikailag korrekten” kelljen fogalmazniuk – de leginkább sehogy nem fogalmazhatnak ezzel kapcsolatban.
Hiszen a szegény, erőszakoskodó menekültekkel szemben türelmesnek kell lenni, miközben a német többségi társadalommal szemben “elfogyott a türelem”.
Korábban a ZDF televízió volt igazgatója is elismerte, hogy Németországban brutális médiacenzúra működik, és a hatóságok előírják az újságíróknak, hogy milyen kontextusban szabad beszélni a menekültekről. Emellett a német sajtó szisztematikusan elhallgatja a bevándorlók által elkövetett bűncselekményeket.
A teljes cenzúra akkor vált láthatóvá, amikor egyetlen éjszaka alatt több ezer német nő vált szexuális zaklatás áldozatává, és a kormány nem tudta megakadályozni, hogy a zaklatásokkal kapcsolatos hírek gyorsan terjedjenek a közösségi médiában. Ezért akarják most rákényszeríteni a szolgáltatókat minden “menekültellenes” kommentár törlésére, és a más véleményen lévők listázására, hogy a teljes hírzárlat a jövőben az ideológiai irányelveknek megfelelően fenntartható legyen.


http://www.hidfo.ru/2016/10/hatekonyabb-cenzuran-dolgoznak-a-nemetorszagi-liberalisok/