2016. január 4., hétfő

Arabok nagy csoportja erőszakoskodott Köln belvárosában szilveszterkor

Twitter-bejegyzésekben kritizálták a német sajtót, valamint a rendőrséget, amiért elhallgatták, hogy egy nagyjából ezerfős, vélhetően arab társaság tagjai erőszakoskodtak nőkkel, valamint zsebeltek a Köln belvárosában zajló szilveszteri ünnepségen – írja a Local.
Nagyjából hatvan bejelentés érkezett a rendőrökhöz, miután a  közel ezerfős csoport rátámadt a szórakozó tömegre. A bejelentések egyharmada szexuális jellegű zaklatás volt, amelyből egy esetben nemi erőszakot is elkövettek.

A téren egy ötszáz fős csoport gyülekezett először, akik petárdákat dobáltak a tömegbe, hogy először megzavarják, majd társaikkal lerohanják a szórakozókat. A Huffington Post Deutschland tudósítója szerint a rendőrség a feszültséget akarta elkerülni, amikor nem adott ki a támadók származására vonatkozó információkat, ugyanis így is sok támadás éri a menekülteket származásuk miatt.

Hamburgban is zaklatták a nőket

Hamburgban is történt hasonló atrocitás. A Bild német bulvárlap szerint szilveszter éjjelén fiatal férfiak hordákba verődve „vadásztak” nőkre, inzultálták, fogdosták és meglopták őket Hamburg vigalmi negyedében. A cikk szerint a hamburgi esetek az ottani piros lámpás negyed híres Reeperbahn nevű utcájában történtek.
Az újévet ünneplő nőket a beszámolók szerint a férfihordák körbeállták, verbálisan inzultálták, a mellüket fogdosták, a szoknyájuk alá nyúltak, és meglopták őket.
A Bild szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy az elkövetők javarészt külföldi férfiaknak tűntek, feltehetőleg észak-afrikaiak voltak. A rendőrségre eddig hat feljelentés érkezett, az áldozatok 18 és 24 év közöttiek.

http://index.hu/kulfold/2016/01/04/arab_eroszakhullam_soport_vegig_koln_belvarosan_szilveszterkor/

Kijev újabb bosszút eszelt ki Donbassz ellen. Most a Luganszki Népköztársaság a célpont.

Ma reggeltől teljesen leállították a Liszicsanszkban működő vízátemelő-víztisztító komplexumot, és így megszűnt a vezetéses vízellátása Kirovszknak, Pervomajszkban, Sztahanovban és Brjankában.
A Luganszk melletti “Petrovszkij” víznyerőhely kapacitása kevés a térség ellátására, ami miatt időszakos vízhiány van Krasznyüj Lucs Alcsevszk és Antracit városokban is.
Problémát ez az ivóvízellátásban nem jelent, viszont a kommunális vízszolgáltatás leállása ill. akadozása egészségügyi kockázatokat jelent. Ráadásul Csütörtökön Karácsony.
A donyecki repülőteret ma délelőtt mintegy két órán keresztül aknavetőzték Valcman martalócai. Akik közül hárman-mai kijevi beismerés szerint-helytelen fegyverkezelés miatt fűbe haraptak szombaton. Az eset Szcsasztjéban történt, és egy darabig erősködtek, hogy a “szeparatisták műve” volt a dolog, de már akkor hallatszottak olyan hangok, hogy ismét egymásnak ugrottak Valcman betintázott banditái, és egymást lőtték.
A frontokon a szórványos lövöldözgetéseket leszámítva viszonylagos nyugalom van.
Zsidó Antónia fényképe.



http://www.balrad.com/2016/01/04/donbassz-105/

Erősebb-e a törvény, mint a NATO-integráció erőltetése?

Ukrajna nem akarja, hogy az Egyesült Államok katonai bázist létesítsen az ország területén, mert ez az alkotmány sértését jelentené. A védelmi miniszter erről maga nyilatkozott a regionális sajtónak.
A Ria Novosztyi hírügynökség szerint Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter maga jelentette ki, hogy Ukrajnában az amerikai katonai bázis létesítésének engedélyezése fel sem merülhet, hiszen az ország alkotmányának sértését jelentené egy ilyen intézkedés. Poltorak úgy fogalmazott, hogy az amerikai és ukrán hadsereg együttműködik ugyan, de az ukrán törvények nem teszik lehetővé, hogy az Egyesült Államok katonai bázist működtessen az ország területén. A miniszter ugyanakkor elismerte, hogy törekszenek a NATO-standard átvételére, és ezen a téren nagyobb előrelépés várható, amikor létrejön egy közös lengyel-ukrán-litván dandár, aminek keretén belül megkezdhetik a NATO-standard használatát.
Poltorak kijelentése ugyanakkor nem jelenti egyértelműen, hogy Ukrajna ne csatlakozna a NATO-hoz, vagy ne engedélyezné az amerikaiaknak, hogy bázist működtessenek az ország területén. Korábban az ukrán törvények azt is tiltották, hogy az országban külföldi fegyveres erők állomásozzanak. A törvény azonban nem jelentett akadályt, és június 4-én a Legfelsőbb Tanács egy törvénymódosítással lehetővé tette, hogy a nyugati csapatok legálisan tartózkodhassanak Ukrajna területén, a “nemzetközi béke és biztonság fenntartása céljából”.
Korábban, május 13-án a parlament arról hozott döntést, hogy külföldiek is szolgálhatnak az ukrán hadsereg soraiban. A törvény nem is titkolta, hogy az abszolút többségi orosz lakosságú régiók függetlenségi harcának leverésére engedik be a nyugati országok fegyvereseit: a törvény indoklása kifejezetten említi, hogy azok az “önkéntes személyek”, akik nem akarják felvenni az ukrán állampolgárságot, szerződést köthetnek Ukrajna védelmi minisztériumával, és az ország keleti részén szolgálhatnak.
Napokkal az említett törvények meghozását követően a NATO-haderő nyíltan is bevonult Ukrajnába, egy olyan hadgyakorlat leple alatt, amit hivatalosan az ukrán határon tartottak. A Kárpáthír.com azonban június 9-én beszámolt arról, hogy egy NATO-konvoj áthaladt a magyar-ukrán határon, a záhonyi határátkelőhelynél. Ennek részeként amerikai csapatok érkeztek az országba. Történt mindez annak ellenére, hogy a február 12-én aláírt minszki egyezmény feltételei szerint semmilyen külföldi fegyveres erő nem tartózkodhat Ukrajna területén, és valamennyi külföldi fegyverest ki kell vonni az országból. A közelmúlt példái tehát sorozatosan azt bizonyítják, hogy a NATO terjeszkedésére való törekvése erősebb, mint egy “független” ország törvényei.


http://www.hidfo.ru/2016/01/erosebb-e-a-torveny-mint-a-nato-integracio-eroltetese/

Csökken a Németországba érkező migránsok száma

Jelentősen csökkent a Németországba érkező bevándorlók száma az utóbbi negyedév adataihoz képest. Johannes Dimroth, a német belügyminisztérium szóvivője szerint jelenleg valamivel több mint ezer fő érkezik naponta.
Dimroth hétfői sajtótájékoztatója során elmondta, hogy a legtöbb bevándorló az év utolsó negyedévében érkezett, de mostanra töredékére csökkent a határt átlépő migránsok száma, és legkevesebb 1500, legtöbb 3000 fő érkezik egy nap alatt Németországba. Bár ez is jelentős embertömeget jelent, mégis látványos csökkenés a nyári és őszi időszakhoz képest, amikor napi tízezer főt regisztráltak.
Horst Seehofer, bajor miniszterelnök korábban kijelentette, hogy Németország évente legfeljebb 200000 migráns érkezését tudja kezelni, a további érkezők már túlterhelik az ellátórendszert, emiatt nem is számolhatnak a kezdetben várt jó körülményekkel, illetve hosszú várakozási időre kell számítaniuk menedékkérelmeik elbírálásakor. Németország a migrációs hullám során mindvégig az Európába érkező bevándorlók egyik elsődleges célpontja volt.


http://www.hidfo.ru/2016/01/csokken-a-nemetorszagba-erkezo-migransok-szama/

Az USA visszarendelte repülőgép-hordozóit a világtengerekről

Az Egyesült Államok egy kivételével az összes nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó harccsoportját az anyabázisokra rendelte vissza. Az első ilyen mértékű egyidejű csoportoztatása ezeknek az egységeknek az anyakikötőkben – stratégiai visszavonulást, vagy paradigmaváltást jelez Washington részéről?
Az Egyesült Államok Haditengerészete nukleáris meghajtású repülőgép-hordozóinak csoportosítással egybekötött részes visszarendelése eddig összesen két alkalommal történt meg. 1997-ben (a csecsen szeparatistákkal vívott háborúnak az orosz katonai potenciálra nézve demoralizáló lezárta után), és 2012-ben (Vlagyimir Putyin elnöki pozícióba való visszakerülésének évében). Ebben a két esetben a Norfolk Tengeri Bázis anyakikötőjéhez rendelt öt repülőgép-hordozó anyahajó állomásozott egymás mellett a kikötőben rövidebb ideig, amely az egyidejű csoportos állomásoztatás biztonsági kockázatán kívül nem jelentett különös eltérést az USA hadiflottájának műveleti gyakorlatától. A séma szerint a 10 db Nimitz osztályú hordozó minimum fele a tengereken tartózkodik, míg a többi hajó kikötőkben állomásozik újrafeltöltési vagy karbantartási folyamatok végrehajtása céljából.
A mostani szituációban azonban egy kivétellel az összes hajó december 31.-ével az anyabázisra tért vissza és azóta is ott tartózkodik. Erre az egyidejű csoportosításos állomásoztatásra irányuló teljes visszarendelésre még soha nem volt példa.
Mivel a repülőgép-hordozók által vezetett un. hordozó harccsoportok az amerikai geopolitikai hegemónia globális erőkivetítésének expedíciós eszközei, a visszarendelési művelet sokkal inkább stratégiai, mint taktikai jellegű.
Ez a művelet lehet a külső körülmények kényszerítő hatására tett lépés, amely mögött az Oroszországi Föderáció Fegyveres Erői birtokában lévő zavaró elektronikai, hajó elleni rakéta, légvédelmi, és víz alatti fegyverrendszerek technikai fölénye, és az erősödő kínai védelmi struktúra nagyfokú modernizációja áll. A pekingi vezetés néhány napja jelentette be, hogy megépítik Kína első teljesen önállóan legyártott repülőgép-hordozóját, emellett felfejlesztik a védelmi és elrettentő stratégiai rakétarendszerek technikai és szervezeti rendjét.
Ugyanígy lehet szó belső körülmények hatásai alatt történő amerikai visszavonulásáról diplomáciastratégiai értelemben. A Pentagon katonai parancsnokai és a politikusok közötti stratégiai szemléletek különbözőségéből fakadó ellentétek kiéleződése egy ideiglenes kompromisszum-időszak bevezetésének szükségére késztethetik a két vezetési csoport döntéshozóit az elnökválasztási időszak végső stádiumában. Az Egyesült Államok külpolitikai stratégiáját jellemző magatartásfilozófia alapján azonban legvalószínűbb az a verzió, melyben az amerikai katonai-politikai-gazdasági körök egy előre egyeztetett szerepleosztás szerint tevékenykednek. Ezt a filozófiát a geopolitikai szakirodalom a héják és öszvérek összedolgozásának fogalmával aposztrofálja. Ebben az értelemben ez a visszavonulás egy tágabb geopolitikai művelet álcázását szolgálja, ahol az USA konvencionális hadereje helyett a szolgálati szervek fokozott aktivitásával, a hátulról történő vezetés gyakorlatának kiterjesztésével kell számolni.
A helycserés – a láthatóból rejtetté váló – stratégiai taktika fegyveres erőkre vonatkoztatott konkrét példája az ukrán hadseregben továbbra is a NATO-standardizálás érdekében tevékenykedő amerikai tanácsadók emelt számú jelenléte, vagy a felszámolt etiópiai drónbázis helyett a szomszéd Dzsibutiban titokban kiépített még nagyobb kapacitású reptér. Ezek mind a fegyveres erőkhöz köthető, de szolgálati operációs folyamatok segítségét igénylő történések.
Az abszolút rejtett “modus operandi”  kizárólag szolgálatokhoz köthető taktikájának előtérbe kerülése két azonnal következő, és egymásba kapcsolódó  geográfiai egység övében bekövetkező eseményen keresztül érzékelhető: Az észak-indiai katonai légibázist ért terrortámadás pakisztán-indiai-kínai-afgán-bengáli régióra gyakorolt destabilizációs hatásmechanizmus gerjesztését irányozza elő. A szaúdi síita teológus Nimr al-Nimr rezsim általi kivégzése pedig a Közel-Keleten generálható szektariánus jellegű szunnita-síita konfliktus elmélyítését célozza meg.
Ez az amerikai politikai körökben mérvadó Brzezinski-féle “eurázsiai balkanizáció és irányított káosz” stratégiai víziójának újraadaptálását jelzi. Ez az elképzelés az orosz-kínai erőcentrumok külső öv felőli nyomás alatt tartását célozza meg. A külső öv az “eurázsiai balkán”, ahol egy hátulról irányított és megszabott mértékű destabilizáció segítségével az öv gazdasági-társadalmi állapotának kaotikus alapjelleme miatt ez a destabilizáció csekély energiák befektetése mellett is megvalósítható. Az öv instabilitásának lényege az eurázsiai szárazföldi erőcentrumok számára okozott fenyegetés, melynek elhárítása érdekében kénytelenek lennének a felforgatásra szánt csekély energiával ellentétben óriási erőforrásokat felhasználni a stabilizálás végrehajtására. Ezeknek az erőforrásoknak az elvonása más területekről így ezen hatalmi centrumok gyengülését idézi elő.
Hogy ez az elmélet milyen mértékben kivitelezhető az abszolút együttműködő, és egyensúlyi politikát folytató orosz-kínai hatalmi pólusokkal szemben, abban nagyban közrejátszanak az elmélet által megcélzott eurázsiai öv országainak a politikai elit szintjén a provokatív destabilizációs kísérletekre megfogalmazott válaszai.


http://www.hidfo.ru/2016/01/az-usa-visszarendelte-repulogep-hordozoit-a-vilagtengerekrol/

Volt cseh államfő: újabb nagy népvándorlás vette kezdetét

Václav Klaus, a Cseh Köztársaság volt elnöke azt állítja, hogy a migrációs válság nem a végéhez közelít, hanem épp ellenkezőleg, Európa nemsokára egy “migrációs cunamival” kell szembenézzen.
Klaus a Prima TV-nek adott interjú során kijelentette; “nyilvánvaló, hogy egy új nagy népvándorlás vette kezdetét. Európában egyesek talán úgy gondolhatják, hogy a legnagyobb migrációs hullámon már túl vagyunk, – de még csak most kezdődik, az igazi cunami a közeljövőben fog érkezni.” A volt államfő véleménye, hogy a migrációs válságot nem lehet Európán belül megállítani, emiatt az Európai Unió külső határain kell megálljt parancsolni a kontinens felé érkező tömegnek. Szerinte Csehország szükségképpen életbe lépteti az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszert – annak ellenére, hogy ellenzi -, de arról igen hamar nyilvánvalóvá válik, hogy nem oldja meg a migrációs válságot. A volt államfő szerint semmilyen kvóta nem oldja meg ezt a problémát, mert Európa nem rendelkezik a kellő feltételekkel ahhoz, hogy egy ilyen emberáradatot kezelni tudjon.
A Frontex adatai szerint a 2015-ös év első 10 hónapában 1,2 millió migráns érkezett Európába. Egy év alatt közel másfél millió ismeretlen személy érkezett az Európai Unió területére, főként a közel-keleti és észak-afrikai országokból. A német rendőrségi beszámolókból kiderül, hogy a hatóságok a migránsok 90%-ának nem tudják visszaellenőrizni a személyazonosságát, mert a határon átérve eldobják személyigazolásra alkalmas okmányaikat, a forrásországokkal pedig nincs olyan együttműködés, aminek keretén belül a másik ország igazolná a migránsok személyazonosságát (gyakran éppen amiatt, mert a forrásországban megbomlott az államiság). A migránsok ennek okán gyakorlatilag új személyazonosságot kapnak Európába érezésüket követően. A bevándorlók alig egytizedének sikerül hitelesen visszaellenőrizni a személyazonosságát, ebből az alig 10%-ból a hatóságok már számos terroristát kiszűrtek.

http://www.hidfo.ru/2016/01/volt-cseh-allamfo-ujabb-nagy-nepvandorlas-vette-kezdetet/

Exportáljuk a GMO-mentes szóját, miközben génmódosítottat importálunk

Magyarország szerencsés helyzetben van, mert a GMO-mentesség célként jelenik meg az Alkotmányban és a pártok között ebben egyetértés van. Miközben Európában a hangulat és a jogszabályi környezet erősen génmódosítás-ellenes, addig a világ más részein, például Amerikában engedélyt adtak az első étkezésre szánt GMO-állat tenyésztésére, a gyorsan nagyra növő lazacra. Eközben Indiában kudarcot vallott a génpiszkált gyapot, a gazdák kártérítést követelnek. Vannak azért biztató hírek is: Oroszország lehet az ökológiailag tiszta és jó minőségű bioélelmiszereinek legnagyobb szállítója a világon.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) szakemberei a laboratóriumban vizsgálják a forgalomba hozott vetőmagokat. MTI Fotó: Balaton József

Figyelembe véve az ország termőföldjeit és vízkészletét, nem csak magukat képesek ellátni jó minőségű és ökológiailag tiszta élelmiszerekkel, hanem az egész világot. Idehaza pedig okostelefonnal beolvasható QR-kóddal lehet ellenőrizni a pultban lévő sertéshús származását, így igazolva azt, hogy a sertés Magyarországon született, kizárólag GMO-mentes gabonán nevelkedett. A GMO-mentes Magyarországért Egyesület célként tűzte ki a génmódosított takarmányok kiszorítását – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Magyarország jó helyzetben van, hiszen a szóján kívül minden olyan takarmányanyag rendelkezésre áll, mely génmódosított szervezetet nem tartalmaz. Magyarország évente 600 ezer tonna extrahált szójadarát használ fel, ennek 90 százaléka génmódosított, és elsősorban Dél-Amerikából származik – mondta Kulik Zoltán alelnök.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) szakemberei a laboratóriumban vizsgálják a forgalomba hozott vetőmagokat. MTI Fotó: Balaton József
Hozzátette: 70 ezer hektáron mintegy 140 ezer tonna szójabab terem Magyarországon. Ennek több mint 70 százalékát külföldre adjuk el, mert értékes, GMO-mentes, és megfizetik. Mi pedig külföldről vesszük a génmódosított szójababot sokkal olcsóbban – magyarázta.
Zászlós Tibor elnök arról beszélt: az egyesület egyik tagja, az Alföldi Tej jelezte, GMO-mentes jelöléssel látja el termékeit, ez már megjelenik az áruházak polcain.
Ahhoz, hogy GMO-mentes legyen Magyarország, Ausztriához hasonlóan kis kezdeményezéseknek kell összeforrni, egyesülni, de ilyenek már vannak az országban.

Híradó

Szíria és a Közel-Kelet

Szíriai helyzetjelentésünk előtt mindenképpen meg kell említeni a legújabb szaudi történést.
Merthogy a jelek szereint kezdik a dolgokat komolyra fordítani Szaud-Arábiában! A kivégzett hitszónok szülőhelyén már nem csak Molotov-koktélokkal tüzelnek, hanem komolyabb tűzszerszámokkal is. A rendőrségre!
Szíriában az orosz kontingens a közelgő Pravoszláv Karácsonyra készülődik. Talán érthető, hogy harci buzgalmuk csak a kötelező kűrök lefutására terjed ki. Majd az ünnep után pótolják.
A Hmeymim légibázis éppen nem szolgálatos személyzete is koncertekkel múlatja az időt. Luganszkból érkezett vendégelőadó-Julija Csicserina-is énekelt nekik. “Helyi zenekar” kísérte. Megtapsolták.
Aleppo tartományban a szír kormányerők és a kurdok közben azért intézkedtek tegnap is.
Kishtaar települést felszabadították, a műveletben keletkezett szemetet elásták. 47 latoregyed tetemét.
Palmüra környékén nehezebben haladnak a féregirtással. Még mindig csak őrzik a romvárosba beszorult dzsihadistákat, de féltve az ősi műemlékeket-támadni nem mernek. De erősítik jelenlétüket Palmüra körül. Jabal al-Cal és Al-Qaryatayn településekre újabb kormánycsapatok érkeztek.
Kelet-Gutában és környékén ma reggelre virradóan is heves harcokat vívtak a kormányerők a pribékhordákkal.
A dzsihadisták több településen, így Blalia, Nachabé és Haouch Kharaba területén is ellentámadásokkal kísérleteztek, de visszaszorították őket a kormánycsapatok.
A francia légierő is aktivizálta magát egy kicsit. Megsemmisítette a dzsihadista disznók egyik létesítményét, amelyet rakétagyárként és fegyverraktárnak használtak-közölte a francia védelmi minisztérium vasárnap.
A támadást Rafale vadászbombázók hajtották végre SCALP típusú robotrepülőkkel Aleppótól keletre
http://www.balrad.com/2016/01/04/sziria-es-a-kozel-kelet/

Az ellenállás nem áll meg Hegyeshalomnál!

Az osztrák sajtó után a nagykövetségnek jeleztük, hogy a SeVizahiteles ellenállás nem áll meg Hegyeshalomnál. Kíváncsian várjuk a válaszukat.
„Tisztelt Nagykövetség!
Ajánlom figyelmükben az alábbi hivatkozáson elérhető tudósítást:
http://nemadomahazamat.hu/blog/?post=a-sevizas-harc-nemzetkoezi-szinteren-n-a-rettegett-sargapolosokat-mar-becsi-bankok-nyoegik
Már korábban több banki károsult is jelezte, – volt ezzel kapcsolatos tüntetés is a követség épülete előtt – hogy többek között Osztrák tulajdonú bankok is aktívan részt vettek a Magyar emberek devizahitelnek, vagy deviza alapú hitelnek nevezett termékkel való átverésében.
Sokan írtunk már ezzel kapcsolatban levelet, észrevételt az anyabankoknak.
Magyarországon számtalan tüntetést hajtottunk végre bankok előtt, bankfiókokban, bankárok lakásánál, és egyéb helyeken.
Mivel a kívánt eredményeket nem értük el, sőt a bankok nyomás alá helyezték az amúgy is velejéig korrupt magyar politikai hatalmat, továbbléptünk.
A tudósításból láthatják, hogy elszánt igazságkeresők már Bécsben is kinyilvánították véleményüket.
A megoldás elmaradása esetén újabb véleménynyilvánító akciók várhatók már nem csak Magyarországon, hanem az anyabankoknál, tulajdonosok lakásánál is.
Kérem, hogy az ügy igazságos rendezése érdekében, vessék be kapcsolataikat, vegyék rá az Osztrák érdekeltséggel, tulajdonosi körrel rendelkező pénzintézeteket egy az európai fogyasztóvédelmi elveket szem előtt tartó megoldás véghezvitelére.
További kérdések esetén állok rendelkezésükre.
Tisztelettel:
Póka László
Nem adom a házamat mozgalom

Ukrajna államcsőddel indítja az újévet

Oroszország euró alapú kötvényekben nyújtott 3,075 milliárd dollár értékű kölcsönét Ukrajnának december 20.-i határidővel kellett volna kifizetnie, amire a kijevi vezetés nem volt hajlandó. December 31.-én beállt az ukrán államcsőd.
Ezután az orosz fél 10 napos türelmi hosszabbítást adott a tartozás letörlesztésének kivitelezésére. Ennek a folyamatnak a keretein belül Oroszország pénzügyminisztériuma még egyszer megerősítette azt az ukrán félhez már több alkalommal hivatalosan eljuttatott konstrukció-javaslatot, amely ennek a tartozásnak a három éven keresztüli egyenlő részletekben törlesztését irányozza elő. Az ukrán vezetés ezt a javaslatot ismételten elutasította, és az ukrán miniszterelnök nyilatkozata szerint csak a tartozás egyötödének elengedését és a fennmaradó rész négy év alatti letörlesztését szorgalmazó ukrán tervezet elfogadása esetén hajlandóak együttműködni a kérdésben az oroszokkal, minden egyéb konstrukció elfogadhatatlan Ukrajna számára, és így kormánya az orosz hitelkövetelés kifizetését megtagadja. Ennek a javaslatnak a hivatalos formában történő dokumentált formáját Ukrajna az orosz félhez soha nem juttatta el, az mindig csak az ügyben nyilatkozó ukrán és nyugati politikusok retorikájában került elő. A közös megoldásra tett orosz javaslatok sorozatban történő szándékos elszabotálása után a közelgő határidő lejárta előtt az ukrán vezetés a tartozás jellegének átminősítésével próbált operálni – az állami tartozáskötelezettséget privát szektori kötelezettségre minősítette volna át -, de a hitelszerződés dokumentumainak egyértelmű definícói miatt az IMF kénytelen volt elismerni a tartozás állami jellegét. Ez a tíz napos türelmi időszak lejárta után azt jelenti, hogy 2015 december 31.-én beállt az ukrán államcsőd, mert a lejáró deviza formájú adósság törlesztésének fizetése, vagy egyeztetett újrastrukturálása semmilyen formában nem történt meg.
A január 1.-től életbe lépő EU-Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodás valós értéke a polgárháború és belső gazdasági összeomlás faktorain felül államcsőd állapotába került országgal erősen megkérdőjelezhető.
A megállapodás mozgatórugója az euroatlantista blokk vezetésének saját elgondolásához való irracionális ragaszkodása egy EU-Oroszország közötti szabadkereskedelmi zóna létrehozásáról, amely az Eurázsiai Gazdasági Unió és az EU közötti árucsere forgalom ideiglenes bonyolítását irányozta volna elő Ukrajna területén (rést ütöttek volna a pajzson). Ez azért lényeges, mert a terv a két kereskedelmi entitás közötti csereforgalom központjává tette volna Ukrajnát, ami a terület infrastrukturális és szervezeti fejlesztését, ezen keresztül pedig a társadalmi kohézió, a szociális jogok és a létbiztonság megerősítését szolgálták volna a brüsszeli központú modellre alapozva. Ezt követően pedig az EU anyagi veszteségek nélkül, vagy leginkább materiális nyereségek mellett lett volna képes Ukrajna betagolására az uniós szerkezeti rendszerbe. Azonban az elgondolás a 2011 óta érvényben lévő orosz-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás 2016 január 1.-től való felfüggesztését kihirdető orosz törvény hatályba lépésével meghiúsul. Az ezen felül orosz részről kivetett, ukrán termékekre vonatkozó élelmiszerbehozatali tilalom pedig egy hatalmas agrárexport-volumen európai piacra rátolását eredményezi. Ez pedig az orosz ellenszankciók miatt fellépő uniós mezőgazdasági és élelmiszerkereskedelmi piaci túltelítettség fokozódását jelenti. Az Oroszországi Föderáció nem az EU-ukrán szabadkereskedelmi egyezményre válaszul, hanem a regionális geopolitikai folyamatok számára kedvező alakítása, és a veszteségek minimalizálása érdekében függesztette fel saját szabadkereskedelmi megállapodását Ukrajnával. Ezeknek a lépéseknek az előre jelezhető bekövetkezte a kapcsolati folyamatokban fennálló magatartásformák meghatározott formai követésének törvényszerűségével magyarázható.
Az ukrán kérdésben az euroatlantista geopolitikai blokk által követett ésszerűtlen agresszív önérvényesítésre irányuló nyertes-vesztes küzdelmi magatartásforma így egy önfeláldozó jelleget kénytelen követni. Ebben a szituációban az EU és Ukrajna az atlantista ideológia kényszerítő hatására egy vesztes-vesztes szituációban fog kikötni. Egy ilyen helyzetben a veszteségek maximalizálódásának bekövetkezte az EU-ra és Ukrajnára nézve törvényszerű.
Orosz részről a kezdetileg szorgalmazott együttműködő, a kölcsönös problémák együttes megoldására irányuló nyertes-nyertes forma az elutasítottság után egy elhatárolódó, vagy távolságtartó mintát követ majd, amely szintén egy vesztes-vesztes szituációt idéz elő, de a veszteségek Oroszországot érintő minimalizálására való törekvéssel.
A szituáció egyetlen nyertese ebben a pillanatban az Egyesült Államok. Washington saját geopolitikai érdekei korlátlan érvényesítésének céljából az alkalmazkodási magatartás stratégiáját alkalmazza, amely egy veszítve-nyerni mintát követ. Ez a stratégia egyéb érdekcélok feladásával, vagy az azokban bekövetkező irányváltással társul, ami az amerikai politikai magatartás hiteltelenné válásához vezet. Ez az elhiteltelenedés hosszútávon érzékenyen érinti majd az Egyesült Államokat, mert a kialakuló multipoláris térben mind regionális, mind interregionális szinten a hitelesség meghatározó tényezőként szerepel a kapcsolatok alakításában.

http://www.hidfo.ru/2016/01/ukrajna-allamcsoddel-inditja-az-ujevet/

“Katifi forradalom vagy siita tavasz”-vagy amit akartok…

Meglehet hogy tegnap este már úgy gondolta a szaudi hatalom, hogy talán szerencsésebb dolog lett volna továbbra is börtönben tartani, mintsem lenyakazni a siita prédikátort, Sheikh Al-Nimrat.(Nimr al-Nimr)
Az ajatollah kivégzése miatt a hitszónok szülőhelyén-Sheikh Al-Qatifban nyugtalankodni kezdtek a népek. A nyugtalanság “lecsitítására” Rijad katonai erőket menesztett a városba. A bebőszült helyiek igen meleg fogadtatásban részesítették az érkező katonákat. Molotov-koktélokkal. Amikből jutott a hatalom városi adminisztrációjának épületeire is.
katif
A zúgolódás pedig a rendcsináló kormányzati szándék ellenére is csak terjed. Mára virradóan már “katifi forradalomról” beszélnek az ilyesmikhez nem szokott Szaudi-Arábiában.
Tetézi a problémákat, hogy a teheráni szaudi nagykövetség ostroma miatt tegnap az olajkirályság külügyére al-Adil Dzhubeyr bejelentette a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Iránnal. A bejelentéssel egyidejűleg Szaud-Arábia meg is kezdte teheráni diplomatáinak kimenekítését Iránból. Az Irán északkeleti részén fekvő Mashhadban városban működő szaudi konzulátusuk alkalmazottait is evakuálták a szaudiak.
Az Amerikai-Iráni Tanács elnöke Houshang Amirahmadi fölszólította tegnap a világ elsőszámú latorállamát-az USA-t-hogy próbálkozzon meg féken tartani legfőbb térségbeli szövetségesét Szaud-Arábiát, amely az emberi jogokat lábbal tiporja. (E tekintetben mondjuk talán éppen nem Iránnak kellene szóvá tennie ezen jogok megsértését, de ott legalább nem fejezgetnekle nyilvánosan. CSAK akasztgatnak!)
Hírlik, hogy az amerikaiak már a dolgok miatt összehúzott szemöldökkel néztek tegnap szövetségesükra.
Az újeszendei szaudi tömeges kivégzések miatt is szó érte tegnap az emberjogi szervezetek részéről Amerikát, amely keresztülverte akaratát az ENSZ-ben. Minek eredményeként a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának elnöki tisztét Szaud-Arábia nyerte el. És gyakorolja is.
http://www.balrad.com/2016/01/04/katifi-forradalom-vagy-siita-tavasz-vagy-amit-akartok/

A készpénz megszűnése Európában

cashless-(1)
Tudtad, hogy Svédországban a tranzakciók 95 százaléka készpénz nélkül zajlik? És azt, hogy a dán kormány 2030-ra teljesen fel akarja számolni a készpénzhasználatot?
Az egész világon megfigyelhetők a készpénznélküli társadalom megvalósítására irányuló törekvések, a tendencia azonban Észak-Európában a legkézzelfoghatóbb.
Svédországban számos bankfiók egyáltalán nem ad ki készpénzt és több ezer bankkiadó automatát számoltak fel véglegesen. A papír és fémpénz a svéd gazdaságnak mindössze 2 százalékát teszi ki és egyre több boltban egyáltalán nem fogadják már el ezt a fizetési módod.
Az egykor tudományos fantasztikumnak gondolt készpénznélküli társadalomról ma egyre inkább azt halljuk, hogy elkerülhetetlen, a hatóságok pedig úgy gondolják, hogy tökéletes eszköz lesz a bűnözés, a terrorizmus, a kábítószer kereskedelem, a pénzmosás és az adókerülés felszámolására.
A kérdés azonban, hogy mi mindent kell feladnunk egy ilyen rendszer bevezetéséhez?
A svéd lakosság rendkívül lelkesen támogatja a törekvést. A New York Times a következőket írta néhány napja:
A hívők SMS-ben küldik el a tizedet gyülekezetüknek. Még a hajléktalan utcai árusok is rendelkeznek kártyaolvasó terminállal. Az Abba múzeum, ami sokak szerint a 70-es évek popkultúrájának állít szentélyt, egy olyan együttes emlékein keresztül, aminek egyik leghíresebb száma a „Money, Money, Money”, annyira múlt századinak tartja a készpénzt, hogy csak digitális fizetést tesz lehetővé.
Kevés helyen igyekeznek olyan ütemben a készpénznélküli jövő felé, mint Svédországban, ahol az emberek teljesen hozzászoktak a mobil appos és kártyás fizetéshez.
Számomra teljesen bizarr például, hogy valaki elektronikus úton adakozzon egy gyülekezetben, ugyanakkor a jelenség az Egyesült Államokban (és latin Amerikában is) megfigyelhető. Svédországban mindenesetre vannak olyan gyülekezetek, ahol a tizedek és egyéb felajánlások java részét így gyűjtik össze.
kollektomat2Az egyik vasárnapi alkalmon például a gyülekezet számlaszámát kivetítették egy hatalmas kijelzőre, a jelenlévők pedig előkapták mobiljaikat és a legnagyobb svéd bankok által kifejlesztett Swish nevű alkalmazás segítségével küldték el adományaikat.
A többiek egy külön erre a célra telepített „Kollektomat” kártyaleolvasónál sorakoztak fel, aminek segítségével át tudták utalni felajánlásaikat a gyülekezet különböző missziói számára. Tavaly a 20 millió svéd korona értékben összegyűlt tizedek 85 százalékát kártyával vagy egyéb digitális fizetési módokkal utalták a hívők.
„Az emberek többet adnak a gyülekezetnek, mert most már elektronikusan is megtehetik és így egyszerűbb,” mondja Mr. Eskilsson, hozzátéve, hogy így a biztonsági költségeken is tudnak spórolni.
Az előnyöktől függetlenül még azok is látják a rendszer hátulütőit, akik anyagilag jól járnak vele.
„Svédország mindig is a technológiai fejlődés élén járt, így az emberek itt könnyen elfogadják az ilyesmit,” mondja Jacob de Geer, a mobilos kártyaleolvasót kifejlesztő iZettle alapítója.
„Csakhogy Nagytestvér pontosan látja, hogy mit csinálsz, ha elektronikus úton fizetsz.”
Természetesen Svédország nincs egyedül a trenddel. A szomszédos Dániában a kormány 2030-ra teljesen meg akar szabadulni minden készpénztől.

20 évvel ezelőtt a dánok 80 százaléka készpénzzel fizetett a napi vásárlások során. Ma ez az arány mindössze 25 százalék.
„Szeretnénk megszabadulni a készpénztől,” mondja Thomas Grane, a Matas informatikai igazgatója.
„A készpénz kezelése, a biztonsági intézkedések és minden egyéb, nagyon sokba kerül, így természetes, hogy a digitális fizetést szorgalmazzuk és ezért is vezettük be a mobil fizetést, hogy lendítsünk a folyamaton.”
A különböző létesítményeknek valószínűleg hamarosan jogában áll majd megtagadni a készpénzelfogadást. Ez Svédországban már így van. 2030-ra pedig minden papír és fémpénztől megszabadulnak.
El tudsz képzelni egy teljesen készpénzmentes világot?
Akár igen, akár nem, Európa pontosan efelé halad.
Bizonyára mindenki emlékszik, hogy számos európai országban vezettek be készpénzfizetési korlátozást, többek között Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, de még Magyarországon is.
A folyamat tehát elindult. A bankok persze üdvözlik a változást, hiszen a hitel- és bankkártyák után különböző díjakat számolhatnak fel, ha nem is magáért a fizetéséért, de sok más szolgáltatásért igen.
Az állam is örül az iránynak, egyrészt az adóelkerülés felszámolása, másrészt a pénzügyi tranzakciók nyomon követhetősége miatt.
Az az igazság, hogy egyre kevesebben ellenzik az erőfeszítést, sőt, amolyan szükséges és elkerülhetetlen rossznak tekintik, elfogadva a hivatalos magyarázatot, miszerint jobb lesz így mindenkinek.
Akármerre nézünk, a propaganda egységesnek tűnik. Egy ausztrál hírforrás például ezt írta:
2016 egy igazi vízválasztó esztendő lesz, amikor Ausztrália gyorsabb ütemben halad majd az igazi készpénznélküli társadalom megvalósítása felé.
A készpénznélküli társadalom egy olyan új világot hoz, ami nem ismeri majd a 1, 2, 5 vagy 10 dolláros bankjegyeket.
Ebben az új világban minden kereskedelmi tranzakció, legyen az egy iPad vagy hamburger megvásárlása, egy pókerjáték tétjének vagy közüzemi számláinknak kifizetése, elektronikus úton történik majd.
A cikk szerint Ausztrália 2022-re valószínűleg „teljesen készpénznélküli társadalom lesz”.
A Westpac Bank kutatása szerint ez a terv tényleg megvalósulhat 6 éven belül. Ausztráliában amúgy a kereskedelmi tranzakciók fele történik elektronikusan.
Földünk legszegényebb térségeiben is ugyanezt a folyamatot látjuk. Az indiai bankok is komoly erőfeszítéseket tesznek az ügy érdekében. 2015-ben például azt fontolgatták, hogy a készpénzes tranzakciók feladásáért cserébe adó visszatérítést ajánlanak fel.
A kérdés persze, hogy egy készpénznélküli társadalomban valóban megszűnne-e a bűnözés és az élet tényleg könnyebbé válna?
Mit kellene egy ilyen rendszer bevezetéséhez feladni?
Az elektronikus fizetés például automatikusan magában foglalja a személyazonosítást is, tehát az állam sokkal könnyebb tudná felügyelni, hogy ki használhatja a fizetési rendszert és ki nem. Egy diktatúra számára például a készpénznélküliség maga a megvalósult álom.
Mit tennél, ha egy napon nem vehetnél vagy adhatnál el semmit, nem kaphatnál munkát vagy nem lehetne bankszámlád egy bizonyosfajta személyazonosítás nélkül?
Akkor is teljesítenéd az állami előírásokat, ha azok ellenkeznének alapvető meggyőződéseiddel vagy hiteddel?
Ezen érdemes elgondolkozni.
Úgy tűnik, hogy sokan örömmel fogadják a készpénznélküli társadalom beköszöntét, én azonban nem tartozom közéjük. Úgy gondolom, hogy a készpénz teljes megszűnése egy eredendően gonosz rendszer előtt nyitja meg az utat, aminek nem kívánok részese lenni. Nem azért, mert az elektronikus fizetés önmagában rosszabb, mint a hagyományos módszerek, hanem azért, mert soha korábban nem tapasztalt elnyomást tesz lehetővé a jelenkor vezetői számára, akiket többnyire kizárólag a hatalom, nem pedig az emberiség jóléte érdekel.

Forrás: Prophecynewswatch.com
http://idokjelei.hu/2016/01/a-keszpenz-megszunese-europaban/

Az oroszok nélkül nem megy

oc
A karácsonyi ünnepek előtt néhány nappal az amerikai törvényhozás megszüntette azt az alig egy éves tilalmat, amelyet az orosz rakétamotorok importjára mondtak ki, az ukrán válságra hivatkozva.
Magyarországon is ismert módszerrel élve, egy nagy költségvetési salátatörvény (angolul „omnibus”-nak nevezik) részeként csúsztatták át a Kongresszuson a tilalom feloldását. Bár a rendelkezés mindössze egyetlen apró paragrafus a kétezer oldalas törvénycsomagban, az érintettek természetesen azonnal megértették a jelentőségét. A Lockheed-hez köthető ULA néhány napon belül fel is adta a rendelést Moszkvának az amerikai űrkutatás folytatásához nélkülözhetetlen eszközökre.
Amerikai asztronauták már régóta csak orosz segítséggel juthatnak fel az űrbe, a NASA hat újabb „helyet” vásárolt űrhajósainak a Szojuz-programban a 2019-ig terjedő időszakra. (Csak érdekességként: egy ilyen amerikai űrutasért 75 millió dollárt kapnak az oroszok.)
Az amerikai Kongresszus döntésével nagyjából egy időben Putyin és az indiai miniszterelnök átfogó védelmi és energiapolitikai megállapodást írt alá Moszkvában. Oroszország hat nukleáris reaktort épít Indiában, és orosz technika felhasználásával segíti a katonai helikopterek ottani gyártását. A tervek szerint a következő évtizedben megháromszorozzák az orosz-indiai kereskedelmi forgalmat. Ugyancsak ezekben a napokban Oroszország fizikailag is átvette Irán uránkészletének nagy részét, s ezzel döntő részt vállalt a sokáig háborúval fenyegető iráni atomválság békés rendezésében. Sok jel mutatja, hogy az Iszlám Állam elleni harcban is áttörést jelentett az orosz beavatkozás. Amely egyben arra is alkalmas, hogy a külvilág élesben győződhessen meg az orosz haditechnika fejlődéséről. Az amerikai elnökválasztási év nyilván tovább növeli Moszkva külpolitikai játékterét, különösen, hogy az elnökjelöltek homlokegyenest ellenkező módon gondolkodnak Oroszországról. Az eddig erősen oroszellenes republikánusok legesélyesebb jelölt-aspiránsa, Donald Trump egyenesen Putyin tisztelőjének mondja magát.

Nem kell nagy bátorság annak kijelentéséhez, hogy az Oroszország közeli összeomlását jövendölő jóslatok 2016-ban sem fognak beteljesülni. Bár az energiaárak csökkenése komoly érvágást jelent, az orosz gazdaság nem roppan bele a GDP 2 százalékosra becsült csökkenésébe. Az oroszok még emlékeznek a jelcini évtized nyomorára és anarchiájára, amikor az azóta nagyobbrészt Nyugatra távozott oligarchák lényegében a teljes olajbevételt ellopták. Ha a mostani árzuhanást sikerül a gazdaság diverzifikálására, a megújuló energia fejlesztésére és a nukleáris, illetve a fegyverexport növelésére felhasználni, akkor a veszteség nyereségbe fordulhat át. És hát a Föld mélyében levő fosszilis energia szükségszerűen és folyamatosan csökken, miközben a világ népessége, ipari termelése és energiafogyasztása növekszik. Az alapvetően politikai okokból alacsonyan tartott olajár már középtávon sem lesz tartható. Oroszországnak pedig hatalmas olaj és gáztartalékai vannak, amelyek stabil jövőt ígérnek az orosz gazdaságnak.
Tudja ezt Merkel kancellár és a német nagyipar is, amely az Ukrajna körüli politikai propagandaháború közben csendben újabb orosz-német gázvezeték építéséről állapodott meg Moszkvával. A már meglevő vezetékhez hasonlóan ez is nemzetközi vizek alatt, a Balti-tengeren keresztül épülne fel, kikerülve Ukrajnát.
karik
Ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt évtizedben hány erőszakos fordulat történt Kijevben, akkor nem csodálkozhatunk azon, ha a németek hosszú távra is szeretnék bebiztosítani a földgázellátásukat. Akármilyen nyugatbarát a jelenlegi kijevi kormány, hosszabb távon nem lehet kizárni, hogy ukrán szélsőségesek az Európába irányuló gázszállítás leállításával zsarolják vagy az EU-t, vagy Oroszországot, vagy saját kormányukat.
Ez a veszély potenciálisan hazánkat is fenyegeti. Ennek ellenére Orbán Viktor sajátos és számomra érthetetlen módon az orosz-német gázvezetéket megtorpedózni kívánó szlovák-lengyel kezdeményezés mellé állt. Robert Ficóval együtt az Európai Bizottságnál szeretné elérni, hogy az tiltsa meg Németországnak a vezeték megépítését. Nem tudom, mekkora realitása van ennek a kezdeményezésnek, az is lehet, hogy csak valamiféle kompenzáció kialkudása a célja. Annyi bizonyos, hogy Magyarország elemi politikai, gazdasági és stratégiai érdeke az, hogy Németország és Oroszország (és persze az EU és Oroszország) között jó, konstruktív partnerség alakuljon ki. Az Oroszország-ellenes szankciók meghosszabbítása – amelyet Orbán Viktor is megszavazott – nem ebbe az irányba mutat.
De azt látni kell, hogy a világ vezető országai – India, Kína, s mint látjuk, az Egyesült Államok is – saját érdekeiket követve könnyen túllépnek az ilyen aggályokon. Márpedig Oroszország Európa része (Charles de Gaulle még tudta ezt), s az Oroszországgal való együttműködés hiánya egész Európát gyengébbé teszi. Csak remélni lehet, hogy 2016-ban az unió vezetői és véleményformálói is felismerik a realitásokat, és visszatérnek az Oroszországgal való partnerség politikájához.
(Forrás: nepszava)