2016. január 4., hétfő

Szíria és a Közel-Kelet

Szíriai helyzetjelentésünk előtt mindenképpen meg kell említeni a legújabb szaudi történést.
Merthogy a jelek szereint kezdik a dolgokat komolyra fordítani Szaud-Arábiában! A kivégzett hitszónok szülőhelyén már nem csak Molotov-koktélokkal tüzelnek, hanem komolyabb tűzszerszámokkal is. A rendőrségre!
Szíriában az orosz kontingens a közelgő Pravoszláv Karácsonyra készülődik. Talán érthető, hogy harci buzgalmuk csak a kötelező kűrök lefutására terjed ki. Majd az ünnep után pótolják.
A Hmeymim légibázis éppen nem szolgálatos személyzete is koncertekkel múlatja az időt. Luganszkból érkezett vendégelőadó-Julija Csicserina-is énekelt nekik. “Helyi zenekar” kísérte. Megtapsolták.
Aleppo tartományban a szír kormányerők és a kurdok közben azért intézkedtek tegnap is.
Kishtaar települést felszabadították, a műveletben keletkezett szemetet elásták. 47 latoregyed tetemét.
Palmüra környékén nehezebben haladnak a féregirtással. Még mindig csak őrzik a romvárosba beszorult dzsihadistákat, de féltve az ősi műemlékeket-támadni nem mernek. De erősítik jelenlétüket Palmüra körül. Jabal al-Cal és Al-Qaryatayn településekre újabb kormánycsapatok érkeztek.
Kelet-Gutában és környékén ma reggelre virradóan is heves harcokat vívtak a kormányerők a pribékhordákkal.
A dzsihadisták több településen, így Blalia, Nachabé és Haouch Kharaba területén is ellentámadásokkal kísérleteztek, de visszaszorították őket a kormánycsapatok.
A francia légierő is aktivizálta magát egy kicsit. Megsemmisítette a dzsihadista disznók egyik létesítményét, amelyet rakétagyárként és fegyverraktárnak használtak-közölte a francia védelmi minisztérium vasárnap.
A támadást Rafale vadászbombázók hajtották végre SCALP típusú robotrepülőkkel Aleppótól keletre
http://www.balrad.com/2016/01/04/sziria-es-a-kozel-kelet/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése