Václav Klaus, a Cseh Köztársaság volt elnöke azt állítja, hogy a migrációs válság nem a végéhez közelít, hanem épp ellenkezőleg, Európa nemsokára egy “migrációs cunamival” kell szembenézzen.
Klaus a Prima TV-nek adott interjú során kijelentette; “nyilvánvaló, hogy egy új nagy népvándorlás vette kezdetét. Európában egyesek talán úgy gondolhatják, hogy a legnagyobb migrációs hullámon már túl vagyunk, – de még csak most kezdődik, az igazi cunami a közeljövőben fog érkezni.” A volt államfő véleménye, hogy a migrációs válságot nem lehet Európán belül megállítani, emiatt az Európai Unió külső határain kell megálljt parancsolni a kontinens felé érkező tömegnek. Szerinte Csehország szükségképpen életbe lépteti az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszert – annak ellenére, hogy ellenzi -, de arról igen hamar nyilvánvalóvá válik, hogy nem oldja meg a migrációs válságot. A volt államfő szerint semmilyen kvóta nem oldja meg ezt a problémát, mert Európa nem rendelkezik a kellő feltételekkel ahhoz, hogy egy ilyen emberáradatot kezelni tudjon.
A Frontex adatai szerint a 2015-ös év első 10 hónapában 1,2 millió migráns érkezett Európába. Egy év alatt közel másfél millió ismeretlen személy érkezett az Európai Unió területére, főként a közel-keleti és észak-afrikai országokból. A német rendőrségi beszámolókból kiderül, hogy a hatóságok a migránsok 90%-ának nem tudják visszaellenőrizni a személyazonosságát, mert a határon átérve eldobják személyigazolásra alkalmas okmányaikat, a forrásországokkal pedig nincs olyan együttműködés, aminek keretén belül a másik ország igazolná a migránsok személyazonosságát (gyakran éppen amiatt, mert a forrásországban megbomlott az államiság). A migránsok ennek okán gyakorlatilag új személyazonosságot kapnak Európába érezésüket követően. A bevándorlók alig egytizedének sikerül hitelesen visszaellenőrizni a személyazonosságát, ebből az alig 10%-ból a hatóságok már számos terroristát kiszűrtek.

http://www.hidfo.ru/2016/01/volt-cseh-allamfo-ujabb-nagy-nepvandorlas-vette-kezdetet/