2016. szeptember 23., péntek

Franciaország is népszavazást tartana az EU-tagságról

nicolas-sarkozy-hidfo-ru
Nicolas Sarkozy, Franciaország korábbi elnöke azt mondta, nem zárja ki annak lehetőségét, hogy újraválasztása esetén népszavazást írna ki az uniós tagságról.
Az elnökjelölt pénteken a BFMTV francia hírügynökségnek adott interjú során kijelentette, hogy bár nem a referendumot tartja megoldásnak az Európai Unió válságára, nem zárja ki a népszavazás megtartásának lehetőségét, ha az emberek ezt akarják. Sarkozy azt mondta, nem lehet Európa sorsáról úgy dönteni, hogy az emberek fotelban ülve referendumot követelnek, mert ez önmagában semmit nem old meg.
“Nem zárom ki a referendum megtartásának lehetőségét. De a problémákra nem ez az elsődleges megoldás.” – mondta.
Szeptember elején Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője ígéretet tett arra, hogy népszavazást ír ki az uniós tagságról, ha 2017-ben megnyeri az elnökválasztást. Úgy tűnik, a francia társadalom már olyan mértékben nincs megelégedve az Európai Unióval, hogy az EU-tagságról kiírandó referendum egy alapvető ígéretté vált, amit a választási győzelemhez fel kel vállaljanak a jelöltek.
Egy nem sokkal a brit referendum után Franciaországban végzett közvélemény-kutatás során a megkérdezettek 55%-a mondta azt, hogy szerinte nem kellene népszavazást tartani az uniós tagságról. Közel minden második francia állampolgár viszont támogatná a népszavazás kiírását.


http://www.hidfo.ru/2016/09/franciaorszag-is-nepszavazast-tartana-az-eu-tagsagrol/

Schulz: a brit referendum nem felel meg a demokratikus normáknak

Harmadával csökkent az emberek Európai Uniós intézményekbe vetett bizalma, ez vezetetett végül a britek kilépéséhez. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a brit kormánnyal folytat tárgyalásokat a kilépés kapcsán: szerinte akkor lenne demokrácia, ha az emberek az Európai Unióra szavaznának.
Londonban tesz kétnapos munkalátogatást Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. A politikus mandátuma kezdetekor egy “erősebb és demokratikusabb” Európát jelölt meg célkitűzésként, ám a britek egy júniusi referendumon az Európai Unió ellen szavaztak, ezért Schulz szerint már nincs demokrácia.
Schulz Londonban tett látogatásakor azt kifogásolta, hogy a referendumon más országokhoz képest alacsony volt a részvételi arány, emiatt valójában nem a britek többsége döntött arról, hogy ki kell lépni az Európai Unióból.
Az Eurostat nemrég nyilvánosságra hozta az uniós hivatalokba vetett bizalomra vonatkozó adatokat. A bizalomindex alakulása szerint az EU hivatalainak megítélése nagy mértékben leromlott, hiszen 2002-ben még az emberek 59%-a volt jó véleménnyel az uniós intézményrendszerről, mára azonban ez 42%-ra csökkent. Ráadásul az Egyesült Királyságban ez az érték mindössze 27 százalék, és korábban soha nem is érte el a többségi arányt. Ennek megfelelően a választási hajlandóság is fokozatosan csökkent az utóbbi évek során.
Schulz szerint emiatt a brit referendum nem felel meg a demokrácia normáinak, és a választások akkor lennének megfelelőek, ha az emberek megbíznának az uniós intézményrendszerben.


http://www.hidfo.ru/2016/09/schulz-a-brit-referendum-nem-felel-meg-a-demokratikus-normaknak/