2014. október 20., hétfő

Nemcsak az amerikai pszichológusok, hanem már minden európai ország szakembereinek a véleménye az, hogy napjainkban egyre több fiatalnak vannak pszichés eredetű problémái.

Egy átfogó tanulmány, amely az európai és amerikai diákok lelki állapotát vizsgálja, egyértelműen rámutat arra, hogy az utóbbi két évtizedben ötszörösére nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akik életvezetési problémákkal küzdenek.

Nagyok az elvárások, csak a pénz számít

A tanulmány eredménye igencsak rémisztő, mivel minden ötödik fiatalnak pszichés problémái vannak, közöttük is sok a súlyos depressziós. A szakemberek szerint a jelenség hátterében a legtöbb esetben nem csak a rossz családi háttér húzódik meg, hanem napjaink egyre magasabb társadalmi elvárásai, melyekben szinte mindenhol óriási szerepet kap a külsőség, az ismertség, a kapcsolatok, az anyagi javak, vagyis a pénz elsöprő hatalma. Az egyik legjelentősebb szerep a státusznak jut. A fiataloknak a legfontosabb, hogy milyen helyet foglal el a ranglétrán, hogy milyen lehetőségei vannak feljebb lépni, és hogy milyen befolyással bírnak mások felett.

Nagyobb a probléma, mint hinnénk

A tanulmány készítői külön kiemelik, hogy a becsléseik többszöröse is igaz lehet, a pszichés problémákkal küzdő fiatalok aránya sokkal nagyobb, mint azt gondolnánk. A fiatalok többsége nincs egyáltalán azzal tisztába, hogy a pszichés problémáik vészjelzőként szolgálnak. A felsőoktatási intézménybe járók többsége nemcsak az alkoholhoz nyúl, hogy próbálja feledtetni a gondjait, hanem különböző drogokkal is próbálja növelni a kedélyállapotát. Emellett sokan már antidepresszánsokat is szednek.

Sok a labilis a fiatalok között

Sajnos mai világunkban a felnövő nemzedék között, eleve sok a labilis és a rossz irányba befolyásolható természetű személy.  Ők a legkisebb megterhelés, vagy probléma hatására egyszerűen összeomlanak. Ez odáig fajulhat, hogy komolyabb probléma esetén öngyilkosságot is elkövetnek. A rendellenességek és a pszichés zavarok, antiszociális viselkedéshez és esetenként erőszakossághoz is vezetnek. Annak ellenére, hogy egyre magasabb a problémás fiatalok száma, egye kevesebben fordulnak szakemberhez segítségért.

Az internet sok mindenért felelős

A pszichológusok óva intenek a túlzott internetes befolyásoltság állapotától. Úgy vélik (és ebben igazuk is lehet), hogy a szellemi és a lelki élet leépülésében nagy szerepe van napjaink internetközpontú társadalmának, aminek következtében sokan elmagányosodnak, és nem alakítanak ki megfelelő számú társas kapcsolatot. A főiskolások, vagy egyetemisták több mint a fele kirekesztettnek érzi magát, kétharmadukat pedig érzékenyen érintik a társadalmi igazságtalanságok. Nagymértékben megnőtt azoknak a diákoknak a száma, akik egyszerűen képtelenek az élet nagy problémáival megküzdeni.

Figyelj oda magadra, fontos a középút

Mindenki szereti a márkás és igényes dolgokat, de az életben nem ez a legfontosabb, és ne ez alapján ítéljük meg a másikat. A NET terjedését és az életünk részévé válását nem lehet, és nem is kell megakadályozni, de mértékkel szabad használnunk. Mi irányítsuk őt, ne ő minket. Az nem normális, ha valaki naponta több mint tízszer megy fel aközösségi oldalára, és mindent posztol, és kommenttel, és írogat, és üzenget, és jelölget, és… és jobb lenne néha felállni a gép mögül, valós emberekkel, valós helyszínen, valós érzelmeket megélni. Az esetek többségében a legnagyobb gondot az okozza, hogy a fiatalok hajlamosak túlzásokba esni. Ha buliról van szó, akkor abban, ha az öltözködésről van szó, akkor abban, ha az internetezésről van szó, akkor abban. Viszont egyáltalán nem jó, ha az ember teljesen behúzza a féket és remeteként éli majd az életét, vagy esetleg semmi „jóban” nem vesz részt. Ezeket jobb fiatalon megtapasztalni, és tanulni belőlük. A lényeg, hogy nem szabad átesni a ló másik oldalára, fontos a középút. Lehet szórakozni, de nem minden nap, és nem kell minden esetben padlóra inni magát az embernek.



Dr. Madarasi Pál összeállítása

Olajáresés a nyugat hátsó szándéka

Nem jelent azonnali fenyegetést az alacsony olajár az orosz gazdaságnak, azonban ha tartósan alacsonyan marad az energiahordozó ára, az komoly kihívások elé állíthatja Vlagyimir Putyin kormányát - írja a Financial Times blogjában Szergej Gurijev, a párizsi Politikatudományi Egyetem professzora.
Oroszországnak nem jelent azonnali fenyegetést az olaj árfolyamának elmúlt időszakban tapasztalt mélyrepülése - írja a Financial Times blogjában Szergej Gurijev, a párizsi Politikatudományi Egyetem szakértője, a moszkvai Új Közgazdaságtudományi Iskola korábbi tanára. Hosszabb távon azonban kiadáscsökkentésre vagy adóemelésre kényszerítheti Vlagyimir Putyin kormányát és szemmel láthatóan a nyugat most erre játszik. Azonban ez egy hosszú játék és kétséges a nyugati optimizmus végkimenetele, de mást jelenleg nem igen tehet. Akár a saját kárára is, mert nem osztottak túl sok lapot nekik és köztüdottan Putyin mester kevés támadási felületet hagy magán általában.
A szerző emlékeztet arra, hogy az orosz gazdaság ugyan jelentős mértékben függ az energiahordozók értékesítésétől, azonban az ország jelentős nagyságú felhalmozott tartalékai és a rugalmas rubelárfolyam lehetővé teszik, hogy az áresés kedvezőtlen hatásait késleltessék, s így nagyjából két évig képesek ellenállni annak a problémának, amelyet egy 80-90 dollár között stabilizálódó olajárfolyam jelentene. Azonban ha az árak ennél hosszabb távon stabilizálódnának ezen a szinten, karöltve a nyugati szankciókkal, az hatalmas kihívások elé állítaná Vlagyimir Putyin rendszerét - állítja a szerző.
Az olaj árfolyamának 25 százalékos esése az atlantista világban az elmúlt három hónapban válaszra sarkallja az orosz vezetést. A 2015-2017-es orosz költségvetés legutóbbi tervezésekor még 100 dolláros olajárral számoltak, mindezt 2,6 százalékos GDP növekedés mellett. Már az áresés előtt arra kényszerültek, hogy az ország tartalékait a GDP 5 százalékáról 3 százalékra csökkentsék, hogy finanszírozhatóvá váljon a költségvetés kiadási oldala a következő három évben a várhatóan alacsonyabb gazdasági növekedés miatt. Eközben az orosz állami vagyonalap eszközeinek jelentős részét várhatóan kénytelenek lesznek elkölteni infrastrukturális beruházásokra, s arra, hogy kisegítsék a nyugati szankciók miatt nehéz helyzetbe került orosz cégeket és bankokat - emlékeztet.
Az orosz költségvetés bevételeinek mintegy fele köthető az olaj és gázértékesítéshez, a szerző számításai szerint az olajár 100 dollárról 80 dollárra csökkenése a GDP mintegy 2 százalékának megfelelő kiesést eredményez bevételi oldalon. Normál körülmények között ez még kezelhető nagyságú probléma lenne, hiszen Oroszország a nemzetközi piacokról finanszírozhatná adósságát, s az orosz cégek előtt hasonló lehetőségek állnának. A nyugati szankciókkal párosulva azonban már kényelmetlenebbé válik a helyzet.


Az olaj árfolyama


Ennek ellenére, nem várható az, hogy Oroszország 2017 előtt kifogyna a pénzből. Az orosz jegybank hagyja, hogy a rubel leértékelődjön, s ez tompítja az áresés hatásait, ösztönzi a gazdaságot és nagyobb mozgástere hagy a költségvetésnek, amelynek kiadásai jórészt rubelben jelentkeznek. Így a költségvetés - ha a rubel eleget veszít az értékéből - még finanszírozható marad alacsonyabb olajárak mellett is.
Ez azonban nyílván nem oldja meg Putyinék igazi problémáját, a gazdaság stagnálását, visszaesését és a személyes jövedelmek csökkenését. Az országból történő tőkekiáramlás nyomán a beruházások üteme visszaesik, s ez a következő években kedvezőtlen hatással lesz a növekedésre. Az orosz kormány 2015-ös 2 százalékos GDP növekedésről szóló előrejelzése is optimistának tűnik. Már az olajáresés előtt is csak 1 százalékos növekedéssel számoltak az elemzők, s most már csak fél százalékossal. Bár az orosz jegybank igyekszik kordában tartani az inflációt, a gyengébb rubel reálértelemben csökkenti az oroszok elkölthető jövedelmét. Oroszország nettó importőr fogyasztási cikkekből és élelmiszerekből, s bár az áremelkedést a költségvetés támogatásokkal próbálja ellensúlyozni, az átlagos árszínvonal várhatóan kissé emelkedni fog, de bőven kibírják.



Bakta Lóránt

Haditechnika: Új fejlesztésű célkövető tesztelés alatt

Új, félaktív lézeres célkövető rendszerrel felszerelt tüzérségi lőszert fejleszt és tesztel a Raytheon. A 155 milliméteres kaliberű lövegekhez használható Excalibur intelligens lőszert eddig a GPS-alapú műholdas célravezető rendszerrel irányították a célpontra. Most ezt egészítené ki az amerikai hadiipari óriás, így kibővítve a lőszer felhasználási területét például mozgó célpontok ellen is.


Az Excalibur S névre keresztelt, 40 kilométeres távolságra alkalmazható lőszert jelenleg az arizonai Yuma lőterén tesztelik. Ha sikerrel zárulnak a próbalövészetek a mozgó és váratlanul felbukkanó, rövid ideig látható célpontok ellen, akkor a lőszert mind a hadsereg, mind a haditengerészet, mind a tengerészgyalogság részére felkínálja majd a Raytheon.

A lőszer különlegessége, hogy akár kilövés után is lehetséges változtatni az irányítás módszerét, így a GPS-alapú koordináták után a lézeres célmegjelöléssel még pontosabb találat válhat elérhetővé. A fejlesztők szerint alig 2 méteres pontossággal dolgozó Excalibur S nem mellesleg ott is alkalmazható lesz, ahol nincs megfelelő GPS-vétel vagy zavarják, semlegesítik azt.
Hírfigyelő Szolgálat

Anszár As-Saría a líbiaiak új hajnala

A fegyveres összecsapások azonnali leállítását követeik a Líbiában harcoló felektől a "nagy" európai uniós tagországok és az Egyesült Államok.
Az észak-afrikai országban hazafias fegyveres milíciák tartják ellenőrzésük alatt Tripoli és a keleti Bengázi jelentős részét és ez nyílván szúrja a szemüket. A liberalizált bábkormányerők néhány napja hadműveletet indítottak a hazafias milíciák ellen, de ez csak a harcok súlyosbodásához vezetett. Bengáziban 31-en haltak meg pénteken és szombaton.
Az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Olaszország és Nagy-Britannia egy Washingtonban kiadott közös közleményben leszögezték, hogy a líbiai válságra nincs katonai megoldás. Az összecsapások azonnali leállítását követelték, és szankciókat helyeztek kilátásba „azok ellen, akik Líbia békéjét, stabilitását vagy biztonságát fenyegetik” - áll a közleményben.
Líbia 2011-ben lefolytatott (puccsista) harca a (liberál-demokrata) szabadságért veszélybe kerülhet, ha a helyi és nemzetközi terrorcsoportok menedékként használják az országot - hangoztatják újfent.

Moammer Kadhafi népéhez hű, tradícionális értékek mentén történő uralkodásának 2011-es belső  feszültségeket előidéző külső megbuktatása után a bábhatóságok nem tudtak hatékony hadsereget létrehozni, hatalmukat zsoldos erőkre alapozták, ami a hatékonyságot a nullára csökkentette. A népi miliciák azonban sok esetben teljesen magukhoz tudták ragadni az ellenőrzést, így a fővárosban is. Abdalláh asz-Száni miniszterelnök kormányának és a parlamentnek is el kellett hagynia Tripolit.

A mostani közlemény külön is elítéli az Anszár As-Saría nevű dzsihadista csoport által elkövetett bűncselekményeket. Ezt a szervezetet az Egyesült Államok már terrorcsoportnak nyilvánította.
Gölöncsér Miklós

Spanyolország is a sötét oldalon kötelezte el magát

A néhai Franco tábornok szégyelné magát...

Nagy az amerikai világjáték, a farkába harapó kígyó, az örök körforgás. A spanyoloknak nem elég, hogy óriási a munkanélküliség és az államadósság, valamint éppen felszámolták a tradicionális királysági államformát. Személyükben újabb csatlóst sikerült rákényszeríteni a koholt Iszlám Állam elleni harcra, akik - vagyis az ISIL, vagy ISIS vagy kitudja hogy hívják most - már a (meg nem erősített) híresztelések szerint légi fegyverzettel is rendelkeznek, hiszen álítólag elfoglaltak egy szír légibázist Aleppo térségében. Spanyolország még az idén bekapcsolódik iraki katonák kiképzésébe az Iszlám Állam nevű dzsihadista fantom szervezet elleni fellépés keretében - jelentette be Pedro Morenes védelmi miniszter még október 18-án, szombaton Washingtonban. Mint mondta, a spanyol kormány jövő héten nyújtja be a kongresszusnak azt a javaslatot, amelynek alapján 300 katona utazik Irakba. Hozzátette, hogy később a létszám és a kiképzők pontos feladatköre változhat. A spanyol különítmény egyelőre különleges műveletekre, aknamentesítésre és tűzszerészeti feladatokra segít kiképezni az irakiakat.

Morenes - aki amerikai kollégájával, Chuck Hagellel találkozott - azt is bejelentette, hogy Madrid lehetővé teszi az amerikai erőknek két déli támaszpont használatát az Iszlám Állam elleni észak-iraki hadműveletekhez. Az amerikai harci gépek pénteken és szombaton huszonöt légicsapást hajtottak végre a dzsihadisták ellen Irakban és Szíriában. Az Iszlám Állam nyáron mindkét közel-keleti országban jelentős területeket vont ellenőrzése alá. Pedro Morenes mindazonáltal azt kizárta, hogy spanyol katonák szíriai műveletekben is részt vegyenek.
Gölöncsér Miklós

Beteg az izraeli társadalom

Reuven Rivlin, Izrael elnöke bejelentette, hogy Izrael az erőszak járványától szenved, amit gyógyítani kell. A legutóbbi véres gázai összecsapások óta a zsidók és arabok elveszítették a hajlandóságot a párbeszédre, az etnikumok közti kapcsolatok pedig mélypontra jutottak.

"Itt az idő, hogy elismerjük; az izraeli társadalom beteg - és a mi feladatunk, hogy kezeljük ezt a kórt". Rivlin Jeruzsálemben, az Izraeli Humán Tudományok Akadémiáján egy a xenofóbia témájában tartott konferencián mondta ezt, hozzátéve, hogy "Izrael határain belül a zsidók és arabok közti feszültség tetőfokára hág, szemtanúi lehetünk, amint az erőszak mindennapossá válik. Ez az erőszak az élet minden területére kiterjed és ennek mindkét fél esetében láthatjuk következményeit."
Rivlin elmondása szerint az erőszak jelen van a közösségi médiában, a kórházakban és iskolákban, megfertőzte a társadalom egészét. Az izraeli társadalomban radikális jobbratolódás figyelhető meg, az etnikai alapú erőszak a mindennapok részévé válik.

http://www.hidfo.net/2014/10/20/beteg-az-izraeli-tarsadalom

Lavrov: Moldova politikája illegitim, független ország lesz a Dnyeszter-mellék

A Dnyeszter Menti Köztársaságnak minden joga megvan arra, hogy saját maga határozza meg jövőjét, ha Moldova megváltoztatja semleges státuszát - Szergej Lavrov orosz külügyminiszter értékelte a térségben kialakuló helyzetet és emlékeztetett, hogy a Dnyeszter-mellék rendezéséről aláírt szerződés tartalmazza ezt a lehetőséget.

Bár a világ országai hivatalosan Moldova részeként tekintenek a Dnyeszter-mellékre, az orosz külügy ezzel annak lehetőségét jelentette be, hogy a Dnyeszter Menti Köztársaság független országként lesz elismerve, ha a nyugati szövetségi rendszer kiterjeszti magát Moldovára. A külügyminiszter elmondása szerint Moldova jelenlegi politikája illegális, mivel alkotmányellenesnek nyilvánítanak minden olyan pártot, ami elutasítja az EU-csatlakozást.
Lavrov emlékeztetett, hogy a moldovai háború rendezésekor a Dnyeszter-mellék ugyan Moldova részeként maradt meg, de a rendezéskor aláírt dokumentumokban ezt azzal a feltétellel fogadták el, hogy Moldova politikailag és katonailag semleges ország marad. A külügyminiszter elmondása szerint az a tény, hogy a román politikusoknak területi követelései vannak Moldovával szemben, abba az irányba mutat, hogy Moldova el nem kötelezett státusza megkérdőjeleződhet, ami orosz részről a Dnyeszter Menti Köztársaság független országként elismeréséhez és feltételezhetően katonai segítségnyújtáshoz fog vezetni.


http://www.hidfo.net/2014/10/20/lavrov-moldova-politikaja-illegitim-fuggetlen-orszag-lesz-dnyeszter-mellek

Összeurópai kalapozást tartanak Kijevben

Csőd szélére jutott a februári atlantista puccsal hatalomra jutott kijevi rezsim, amin már az IMF-hitel és a brüsszeli pénzek sem tudnak segíteni. A számítások szerint tél közepén áll be a csőd, akkor az ukrán kormány választás elé kerülhet, hogy fűtést akar, vagy EU-tagságot. Emiatt január végére egy konferenciát szervez Kijevbe az Európai Unió, azon hitelezőknek és befektetőknek, akik bevállalnák, hogy egy háborús övezetben kamatoztassák pénzüket egy olyan kormány megmentésére, amelynek mostanra ugyan semmilyen belpolitikai támasza nincs, de a NATO garanciát vállal érte.
Az ukrán kabinet bejelentése szerint ezzel a külföldi hitelektől akarnák megóvni az országot. Ugyanakkor az IMF már beleegyezett, hogy további 17 milliárd dollárt ad az ukrán kormánynak, azt követően, hogy májusban 3,2 milliárd, szeptember elején pedig újabb 1,4 milliárd dollárral töltötte fel az illegitim kormány infúzióját. Az Európai Uniótól 2 milliárd eurót kért Ukrajna, miután májusban 100 millió eurót, júniusban 500 millió eurót kaptak a brüsszeli pénzekből, majd aláírtak egy szerződést az újabb 1 milliárdos hitelre.
Az összeget Kijev az állami alkalmazottak kifizetésére és az ország délkeleti térségében zajló szabadságharc leverésére fordította. Januárban konferenciát rendeznek azon kalandor típusú befektetőknek, akiket untat a nyugati tőzsdék technikai alakzatainak monoton váltakozása, és már az ingatlanpiac se köti le őket.

Kijev a tél közepén összekalapozott összeget arra fogja fordítani, hogy legyen némi tárgyalási alapja a Gazprommal szemben, és a nyugati országok által felfegyverzett újfasiszták se tudják a fűtés hirtelen leállását saját hasznukra fordítani. A konferencia célja továbbá, hogy még tavasszal is legyen kinek hitelezni.



http://www.hidfo.net/2014/10/20/osszeuropai-kalapozast-tartanak-kijevben

Milánóban százezrek követelték a szankciók eltörlését

Október 18-án, szombaton tömeges tüntetés zajlott Milánóban az ellen, hogy az Európai Unió szankciókat hoz Moszkvával szemben. Az esemény feltétlen említendő, mivel több mint 100 ezer ember vett részt rajta. Az Európai Unió oroszellenes szankciói ugyanis Olaszország északi régióit sújtják leginkább, azokat a régiókat, melyek egyébként is függetlenednének nem csak Rómától, de Brüsszeltől is. Lombardia kormányzója, Roberto Maroni szerint csak a mezőgazdaságban több mint 40 millió eurós veszteséget szenvedett a régió, vagyis Brüsszel és a nyugati érdeket kiszolgáló római kormány tevékenysége a gazdagabb északi régiókat is munkanélküliségbe, nyomorba taszítaná.

Nem meglepő, hogy az Európai Unió politikai játszmáin felháborodnak azok, akiket annak következményei közvetlenül érintenek. Több mint 100 ezren vettek részt Milánóban a felvonuláson, ami követelte az oroszellenes szankciók visszavonását. A felvonuláson megjelent Luca Zaia, Veneto régió kormányzója is, aki korábban is élesen elítélte az európai gazdaságot sújtó, névlegesen oroszellenes szankciókat. Veneto kormányzója korábban részt vett annak a referendumnak a lebonyolításában, melyen a résztvevők 89%-a szavazott a Rómától elszakadásra, és a lakosságot arról is megkérdezték, fenn akarják-e tartani az ország EU-tagságát.
A felvonuláson Putyin arcképét emelték a magasba, Oroszország zászlajával, valamint követelték, hogy az Európai Unió azonnal vonja vissza a Moszkva elleni szankciókat, ami elsősorban nem Moszkvát, hanem az európai vállalatokat sújtja. A tömegben feltűnt a Donyecki Népi Köztársaság zászlaja is. Az ukrajnai orosz nép szabadságharca ugyanis példaként áll a Rómától és Brüsszeltől elszakadni vágyó észak-olasz régiók lakossága előtt, akik jelenleg válaszút előtt állnak, mert a kormány nem engedi, hogy az északi tartományok demokratikus úton döntsenek saját sorsukról.
Az észak-olasz Veneto tartomány és Oroszország zászlaja a felvonuláson
A Donyecki Népi Köztársaság zászlaja
A tömegdemonstráció egy nappal azt követően történt, hogy Vlagyimir Putyin Milánóban találkozott az ukrán államfővel, Petro Porosenkoval, akinek személyét az észak-olasz régiók lakossága mostanra az elnyomás szimbólumának tartja.
Korábban a római hatóságok nem engedélyezték az északi régiók elszakadásáról tartandó referendum megszervezését. Az elszakadást azonban az északi régiók kormányzói, valamint több országos politikai párt (pl Északi Liga) is támogatja. Korábban a helyi hatóságok és a függetlenségi mozgalom szervezői egy online referendumot szerveztek meg a Veneto régió függetlenítéséről, a független Velencei Köztársaság kikiáltásáról. A szavazáson a választópolgárok relatív többsége részt vett, és abszolút többségi szavazatot (89%) kapott az elszakadás. A függetlenségi mozgalmat helyi üzletemberek is támogatják, és támogatásukat csak fokozza, hogy a venetoi referendum óta az Európai Unió szankciókat léptetett életbe Moszkva ellen, aminek köszönhetően a helyi üzletemberek vállalkozásai jelentős veszteséget szenvednek el. Mindez leépítésekhez és vállalkozások tömeges csődjéhez vezet, ami robbanásszerűen növelheti a munkanélküliséget az egyébként - Brüsszel politikai játszmái nélkül - gazdag és virágzó régióban.



http://www.hidfo.net/2014/10/20/milanoban-szazezrek-koveteltek-szankciok-eltorleset