Október 18-án, szombaton tömeges tüntetés zajlott Milánóban az ellen, hogy az Európai Unió szankciókat hoz Moszkvával szemben. Az esemény feltétlen említendő, mivel több mint 100 ezer ember vett részt rajta. Az Európai Unió oroszellenes szankciói ugyanis Olaszország északi régióit sújtják leginkább, azokat a régiókat, melyek egyébként is függetlenednének nem csak Rómától, de Brüsszeltől is. Lombardia kormányzója, Roberto Maroni szerint csak a mezőgazdaságban több mint 40 millió eurós veszteséget szenvedett a régió, vagyis Brüsszel és a nyugati érdeket kiszolgáló római kormány tevékenysége a gazdagabb északi régiókat is munkanélküliségbe, nyomorba taszítaná.

Nem meglepő, hogy az Európai Unió politikai játszmáin felháborodnak azok, akiket annak következményei közvetlenül érintenek. Több mint 100 ezren vettek részt Milánóban a felvonuláson, ami követelte az oroszellenes szankciók visszavonását. A felvonuláson megjelent Luca Zaia, Veneto régió kormányzója is, aki korábban is élesen elítélte az európai gazdaságot sújtó, névlegesen oroszellenes szankciókat. Veneto kormányzója korábban részt vett annak a referendumnak a lebonyolításában, melyen a résztvevők 89%-a szavazott a Rómától elszakadásra, és a lakosságot arról is megkérdezték, fenn akarják-e tartani az ország EU-tagságát.
A felvonuláson Putyin arcképét emelték a magasba, Oroszország zászlajával, valamint követelték, hogy az Európai Unió azonnal vonja vissza a Moszkva elleni szankciókat, ami elsősorban nem Moszkvát, hanem az európai vállalatokat sújtja. A tömegben feltűnt a Donyecki Népi Köztársaság zászlaja is. Az ukrajnai orosz nép szabadságharca ugyanis példaként áll a Rómától és Brüsszeltől elszakadni vágyó észak-olasz régiók lakossága előtt, akik jelenleg válaszút előtt állnak, mert a kormány nem engedi, hogy az északi tartományok demokratikus úton döntsenek saját sorsukról.
Az észak-olasz Veneto tartomány és Oroszország zászlaja a felvonuláson
A Donyecki Népi Köztársaság zászlaja
A tömegdemonstráció egy nappal azt követően történt, hogy Vlagyimir Putyin Milánóban találkozott az ukrán államfővel, Petro Porosenkoval, akinek személyét az észak-olasz régiók lakossága mostanra az elnyomás szimbólumának tartja.
Korábban a római hatóságok nem engedélyezték az északi régiók elszakadásáról tartandó referendum megszervezését. Az elszakadást azonban az északi régiók kormányzói, valamint több országos politikai párt (pl Északi Liga) is támogatja. Korábban a helyi hatóságok és a függetlenségi mozgalom szervezői egy online referendumot szerveztek meg a Veneto régió függetlenítéséről, a független Velencei Köztársaság kikiáltásáról. A szavazáson a választópolgárok relatív többsége részt vett, és abszolút többségi szavazatot (89%) kapott az elszakadás. A függetlenségi mozgalmat helyi üzletemberek is támogatják, és támogatásukat csak fokozza, hogy a venetoi referendum óta az Európai Unió szankciókat léptetett életbe Moszkva ellen, aminek köszönhetően a helyi üzletemberek vállalkozásai jelentős veszteséget szenvednek el. Mindez leépítésekhez és vállalkozások tömeges csődjéhez vezet, ami robbanásszerűen növelheti a munkanélküliséget az egyébként - Brüsszel politikai játszmái nélkül - gazdag és virágzó régióban.



http://www.hidfo.net/2014/10/20/milanoban-szazezrek-koveteltek-szankciok-eltorleset