2014. október 20., hétfő

Nemcsak az amerikai pszichológusok, hanem már minden európai ország szakembereinek a véleménye az, hogy napjainkban egyre több fiatalnak vannak pszichés eredetű problémái.

Egy átfogó tanulmány, amely az európai és amerikai diákok lelki állapotát vizsgálja, egyértelműen rámutat arra, hogy az utóbbi két évtizedben ötszörösére nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akik életvezetési problémákkal küzdenek.

Nagyok az elvárások, csak a pénz számít

A tanulmány eredménye igencsak rémisztő, mivel minden ötödik fiatalnak pszichés problémái vannak, közöttük is sok a súlyos depressziós. A szakemberek szerint a jelenség hátterében a legtöbb esetben nem csak a rossz családi háttér húzódik meg, hanem napjaink egyre magasabb társadalmi elvárásai, melyekben szinte mindenhol óriási szerepet kap a külsőség, az ismertség, a kapcsolatok, az anyagi javak, vagyis a pénz elsöprő hatalma. Az egyik legjelentősebb szerep a státusznak jut. A fiataloknak a legfontosabb, hogy milyen helyet foglal el a ranglétrán, hogy milyen lehetőségei vannak feljebb lépni, és hogy milyen befolyással bírnak mások felett.

Nagyobb a probléma, mint hinnénk

A tanulmány készítői külön kiemelik, hogy a becsléseik többszöröse is igaz lehet, a pszichés problémákkal küzdő fiatalok aránya sokkal nagyobb, mint azt gondolnánk. A fiatalok többsége nincs egyáltalán azzal tisztába, hogy a pszichés problémáik vészjelzőként szolgálnak. A felsőoktatási intézménybe járók többsége nemcsak az alkoholhoz nyúl, hogy próbálja feledtetni a gondjait, hanem különböző drogokkal is próbálja növelni a kedélyállapotát. Emellett sokan már antidepresszánsokat is szednek.

Sok a labilis a fiatalok között

Sajnos mai világunkban a felnövő nemzedék között, eleve sok a labilis és a rossz irányba befolyásolható természetű személy.  Ők a legkisebb megterhelés, vagy probléma hatására egyszerűen összeomlanak. Ez odáig fajulhat, hogy komolyabb probléma esetén öngyilkosságot is elkövetnek. A rendellenességek és a pszichés zavarok, antiszociális viselkedéshez és esetenként erőszakossághoz is vezetnek. Annak ellenére, hogy egyre magasabb a problémás fiatalok száma, egye kevesebben fordulnak szakemberhez segítségért.

Az internet sok mindenért felelős

A pszichológusok óva intenek a túlzott internetes befolyásoltság állapotától. Úgy vélik (és ebben igazuk is lehet), hogy a szellemi és a lelki élet leépülésében nagy szerepe van napjaink internetközpontú társadalmának, aminek következtében sokan elmagányosodnak, és nem alakítanak ki megfelelő számú társas kapcsolatot. A főiskolások, vagy egyetemisták több mint a fele kirekesztettnek érzi magát, kétharmadukat pedig érzékenyen érintik a társadalmi igazságtalanságok. Nagymértékben megnőtt azoknak a diákoknak a száma, akik egyszerűen képtelenek az élet nagy problémáival megküzdeni.

Figyelj oda magadra, fontos a középút

Mindenki szereti a márkás és igényes dolgokat, de az életben nem ez a legfontosabb, és ne ez alapján ítéljük meg a másikat. A NET terjedését és az életünk részévé válását nem lehet, és nem is kell megakadályozni, de mértékkel szabad használnunk. Mi irányítsuk őt, ne ő minket. Az nem normális, ha valaki naponta több mint tízszer megy fel aközösségi oldalára, és mindent posztol, és kommenttel, és írogat, és üzenget, és jelölget, és… és jobb lenne néha felállni a gép mögül, valós emberekkel, valós helyszínen, valós érzelmeket megélni. Az esetek többségében a legnagyobb gondot az okozza, hogy a fiatalok hajlamosak túlzásokba esni. Ha buliról van szó, akkor abban, ha az öltözködésről van szó, akkor abban, ha az internetezésről van szó, akkor abban. Viszont egyáltalán nem jó, ha az ember teljesen behúzza a féket és remeteként éli majd az életét, vagy esetleg semmi „jóban” nem vesz részt. Ezeket jobb fiatalon megtapasztalni, és tanulni belőlük. A lényeg, hogy nem szabad átesni a ló másik oldalára, fontos a középút. Lehet szórakozni, de nem minden nap, és nem kell minden esetben padlóra inni magát az embernek.



Dr. Madarasi Pál összeállítása

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése