A fegyveres összecsapások azonnali leállítását követeik a Líbiában harcoló felektől a "nagy" európai uniós tagországok és az Egyesült Államok.
Az észak-afrikai országban hazafias fegyveres milíciák tartják ellenőrzésük alatt Tripoli és a keleti Bengázi jelentős részét és ez nyílván szúrja a szemüket. A liberalizált bábkormányerők néhány napja hadműveletet indítottak a hazafias milíciák ellen, de ez csak a harcok súlyosbodásához vezetett. Bengáziban 31-en haltak meg pénteken és szombaton.
Az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Olaszország és Nagy-Britannia egy Washingtonban kiadott közös közleményben leszögezték, hogy a líbiai válságra nincs katonai megoldás. Az összecsapások azonnali leállítását követelték, és szankciókat helyeztek kilátásba „azok ellen, akik Líbia békéjét, stabilitását vagy biztonságát fenyegetik” - áll a közleményben.
Líbia 2011-ben lefolytatott (puccsista) harca a (liberál-demokrata) szabadságért veszélybe kerülhet, ha a helyi és nemzetközi terrorcsoportok menedékként használják az országot - hangoztatják újfent.

Moammer Kadhafi népéhez hű, tradícionális értékek mentén történő uralkodásának 2011-es belső  feszültségeket előidéző külső megbuktatása után a bábhatóságok nem tudtak hatékony hadsereget létrehozni, hatalmukat zsoldos erőkre alapozták, ami a hatékonyságot a nullára csökkentette. A népi miliciák azonban sok esetben teljesen magukhoz tudták ragadni az ellenőrzést, így a fővárosban is. Abdalláh asz-Száni miniszterelnök kormányának és a parlamentnek is el kellett hagynia Tripolit.

A mostani közlemény külön is elítéli az Anszár As-Saría nevű dzsihadista csoport által elkövetett bűncselekményeket. Ezt a szervezetet az Egyesült Államok már terrorcsoportnak nyilvánította.
Gölöncsér Miklós