2015. június 12., péntek

Észtországnak nem kellenek az afrikai menekültek

Észtország parlamentje pénteken hivatalosan is megerősítette, hogy nem fogadja el az Európai Bizottság által javasolt menekültkvótákat.
Az Európai Bizottság májusban hozta nyilvánosságra egy új kvótarendszer tervét, ami a következő két évben 40 ezer, a harmadik világ béli országokból érkezett menekültet osztana szét az Európai Unió tagállamaiban. Bár hazánkra is menekültáradat zúdul, Görögországban és Olaszországban összpontosul a népvándorlás nagy része. Brüsszel tervei szerint Észtország 1064 menekültet kellene átvegyen a déli országoktól, amit a parlament most kategorikusan elutasított.
A közleményt várhatóan június 16-án, az EU igazságügyi és belügyminisztereinek tanácsán felolvassák majd. Észtország parlamentje szerint az új kvótarendszert semmilyen formában nem tudják elfogadni, a jövőben is lehetőségeikhez mérten és önkéntes alapon hajlandók csak menekülteket befogadni, annyit és olyan elhelyezéssel, ahogy azt a nemzetgazdaság helyzete engedi, és ennek megállapítása során figyelembe fogják venni az ország gazdaságának az EU egészéhez viszonyított arányát is.
A kormány közleménye szerint a befogadott menekültek számának megállapításakor figyelembe fogják venni az ország lakosságának EU összlakossághoz viszonyított arányát is, ami Észtország esetében 0,26%, és a gazdaság összeurópai gazdasághoz viszonyított arányát, ami 0,14%.
Brüsszel minden egyes átvállalt menekült után 6000 eurót fizetne az új befogadó országoknak, ami eddigi tapasztalatok alapján egy személy ellátásának egyéves költségeit fedezné. Mindez azonban csak a befogadott menekült ellátását tenné lehetővé, nem pedig a befogadáshoz szükséges intézményi bővítést. Ugyanakkor felháborító, hogy Brüsszel képes havonta 150 ezer forintnak megfelelő összeget Afrikából érkező menekültekre költeni, miközben az Európai Unió tagállamaiban minden negyedik ember munkanélküli, és a déli periféria-országokban a fiatalok körében 50-60%-os a munkanélküliség.

http://hidfo.ru/2015/06/esztorszagnak-nem-kellenek-az-afrikai-menekultek/

Battonyán épülhet a világ jelenlegi legnagyobb geotermikus erőműve

Megkapta a jóváhagyást a battonyai geotermikus erőmű kutatási és műszaki terve. Ezzel zöld utat adtak a világ eddigi legnagyobb ilyen jellegű létesítményének kivitelezésére.
Az illetékes bányakapitányság engedélye után kezdődhet el a helyszíni kutatás Battonyán a leendő geotermikus erőmű területén. Az első mélységi kútfúrásokat azonban még megelőzi az úgynevezett visszasajtoló és rétegserkentő egységek építése, valamint egy szeizmikus monitoring rendszer telepítése – közölte a Helyi Híradóval a kivitelező projektmenedzsere.
Salánki Zoltán reményei szerint az előkészítéshez tartozó munkálatok év végéig befejeződnek, így januárban már elkezdődhet a mélységi, 3500-4000 méterig lehatoló fúrás. Ennek során a szakemberek repedezésmentes, tömör és forró kőzeteket keresnek.
Ezekben rétegrepesztéssel egy zárt rendszert hoznak létre, melybe kutakat mélyítenek. Az erőmű működésekor felszíni vizet sajtolnak le, amely a mintegy 240 fokos kőzeten felhevül, a forró gőz pedig egy másik kúton nagy nyomással tör fel. Ez hajtja majd meg a turbinákat, amik az áramot termelik. Az erőmű évente körülbelül 12 megawatt áramtermelést és emellett több mint 60 megawatt hőtermelést biztosít. Ezzel a teljesítménnyel a világ legnagyobb geotermikus erőműve lesz a battonyai.
“A világ feszülten figyeli a magyar létesítmény kutatási eredményeit, mert amint a rendszer bizonyítja előnyeit, világszerte elterjedhet. A cél az, hogy egyre hatékonyabban és egyre nagyobb számban működjenek ilyenek szerte a világon” – fejtette ki a projektmenedzser.
A nagy teljesítményű geotermikus erőmű 116 millió eurós befektetésből, 39,3 millió eurós uniós támogatásból valósul meg. A projektet a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt programként kezeli. Egyrészt, mivel olcsóbban és az eddigieknél környezetkímélőbb módon állít elő áramot, másrészt ennek köszönhetően a lakosság és a közintézmények alacsonyabb árú távhő-szolgáltatáshoz jutnak. Mindemellett a segítségével új lehetőségek nyílnak az ipar helyi letelepedéséhez, ami közvetve új munkahelyeket teremthet.
Egyre nagyobb teret hódít a geotermikus fűtés az országban
Hazánkban folyamatosan nő a geotermikus energia felhasználása, köszönhetően annak, hogy ezen a téren remek adottságokkal rendelkezik az ország. Egyre több helyen térnek át erre a termálvíz alapú fűtési technológiára, sorra cserélik le a magyar városok az intézményeikben, ipari és lakó övezeteikben a megszokott gázfűtési rendszert geotermikus bázisúra. Ezzel nemcsak az önkormányzatok, a háztartások és a cégek kiadásai csökkennek, hanem a környezetre gyakorolt káros hatások is.
Mosonmagyaróváron a minap kezdték el a fúrást, múlt héten pedig a Miskolc melletti Kistokajon történt meg a geotermikus távhőrendszer alapkőletétele. Győrben, Gödöllőn, Csongrádon, Szarvason, Tamásiban és Vasváron pedig már működik a rendszer.
V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára ezzel kapcsolatban kifejtette: a geotermiában hatalmas fejlődési potenciál van. Magyarország ehhez kiváló adottságokkal rendelkezik. Ráadásul több uniós operatív program is biztosít forrásokat ahhoz, hogy a kistokajihoz hasonló rendszerek épüljenek.


http://www.alternativenergia.hu/battonyan-epulhet-a-vilag-jelenlegi-legnagyobb-geotermikus-eromuve/72206

Latorkészülődés a “békére” Donbasszban!

A Minszk 2.0 “megállapodás” értelmében az olyan tüzérségi eszközöket, mint a “Grad” sorozatvetők, 50 kilométer távolságra kell(ene) a frontvonaltól visszavonva tartani.
Valcmanék bérgyilkoshordája a déli frontszakaszra történt sorozatvető-ütegek felvonultatása után Donbassz északi fertályára is elkezdték ma a “Grad” vetőgépek telepítését.
Amint azt Igor Jascsenko a Luhanszki Népköztársaság miliciájának helyettes vezérkari főnöke ma jelentette, Sztanyica Luhanszka térségében fedezték fel a “Grad” csoportosulást
Eduard Baszurin a Donyecki Népköztársaság fegyveres erőinek szóvivője pedig arról számolt be, hogy a kijevi latrok mobil krematóriumokat telepítgetnek a frontvonal közelébe. (Pontosan ilyen készülődés előzte meg a latorhad részéről az ilovajszki majd pedig a debalcevoi harcokat.
Íme a csodálatos, újdonságszámba menő mobil krematórium.
Bemutató előadás.
Elemzők már korábban megállapították, hogy a kijevi junta ilyen mobil krematóriumokban égeti el a Donbasszban elhullott martalócait, és nyilvánítja őket “eltűntekké”! Takarékossági megfontolásokból. Amíg ugyanis latortetem-nincs zsoldfizetés és fájdalomdíj kifizetése a hozzátartozóknak.
https://balrad.wordpress.com/2015/06/12/latorkeszulodes-a-bekere-donbasszban/


Donbasszban a hétvége előtt még egy kicsit ráerősített a valcmanista ordashad.
Ma délután Avgyejevkából elkezdték bőszen ágyúzni Donyecket. Terítéken a város Kijev, Putyilov, és Szpartak-kerületei.
A repülőteret egyre hevesebben bombázza a latortüzérség.
Gorlovka folyamatos ágyútűz alatt áll.
Krasznyij Oktyrjabszk falut rakéta sorozatvetőkkel lőtték ma délután.
Marjinka ellen délután három órakor indítottak ismét rohamot Valcman martalócai. Tucatnyi lator mehet is a hevítőbe. Marjinka pedig továbbra is a milicistáké.
Sirokino környékén is szorgoskodik a pribékhorda
https://balrad.wordpress.com/2015/06/12/hetvege-elott-donbassz/

Nemes ügyért harcolnak: európai önkéntesek a Donbassz régióban

A Deutsche Wirtschafts Nachrichten német újságban megjelent publicisztika szerint továbbra sincs jelen az orosz hadsereg Ukrajnában, viszont egyre több, Európából érkező önkéntes harcol a Donbassz régióban, az orosz felkelők oldalán.
A lap csütörtöki írása kifejti, hogy mostanra szlovák és cseh különítmények is harcolnak Donyeck védelmében, melyek egy nemzetközi zászlóalj részét képezik. A DWN jelentése szerint ugyanis folyamatosan annyi önkéntes érkezik Európából, hogy már egész nemzetközi különítmények szerveződtek Donyeck környékén. Az újság szerint bár a nyugati sajtóban többnyire zsoldosként hivatkoznak rájuk, ez egyáltalán nem fedi a valóságot; az Európai Unióból érkező önkéntesek mindössze 340 eurót kapnak egy hónapban azért, hogy életüket kockáztatják a frontvonalon. Ennek ellenére a számuk egyre nő, és meg vannak győződve arról, hogy megéri az áldozat. A DWN-nek nyilatkozva egy szlovák önkéntes azt mondta, hogy
“Mi ezen a módon tudjuk felvenni a harcot az Európai Unió és a NATO ellen”.
A Deutsche Wirtschafts Nachrichtennek név nélkül nyilatkozó szlovák önkéntes szerint senkitől nem kaptak fegyvereket, nincsenek fegyverszállítmányok, hanem azzal harcolnak, amihez egy-egy összeütközés során hozzájutnak. Elmondása szerint még orosz katonával sem találkoztak, viszont rengeteg humanitárius segítséget kapnak, ami ebben az időszakban nagyságrendekkel fontosabb, mint ha fegyvereket kapnának.
Szlovákia külügyminisztériuma eközben elítéli a Donbassz régióba érkező szlovák állampolgárokat, és azzal vádolja őket, hogy “destabilizálják a helyzetet”, és “aláássák a konfliktus megoldását célzó diplomáciai erőfeszítéseket”, valamint “ártanak Szlovákia külpolitikájának”. Úgy tűnik, a Donbassz régióban zajló harcok már nem csak a Donyecki Népi Köztársaság függetlenségéért zajlanak, hanem a NATO elleni fegyveres felkeléssé dimenzionálódtak át, és az Európai Unióból rengeteg fiatal érkezik a régióba, akik hazájukban nem tudnak tenni a NATO abszolút fennhatósága ellen, de egy már folyamatban lévő, a NATO terjeszkedése ellen zajló háborúban tenni tudnak az események fordítása érdekében.

http://hidfo.ru/2015/06/nemes-ugyert-harcolnak-europai-onkentesek-a-donbassz-regioban/

Pintér új ötlete: napszámosnak lehetne igényelni a közmunkásokat

Kötelező jelleggel el kellene fogadnia a közmunkásoknak a nekik “felajánlott” napszámot Pintér Sándor új javaslata szerint, amelyben az áll, hogy a közmunkásokat átvezényelhetik mezőgazdasági idénymunkára. Hogy pontosan kiket, arról a polgármesterek egy személyben dönthetnének.
Pintér Sándor belügyminiszter egy törvénymódosító javaslattal ismét változtatni kíván a közfoglalkoztatás rendszerén, a törvényjavaslat pedig három hónapra kizárja a közmunkából azokat, akiknek közös megegyezéssel szűnt meg a munkaviszonya, vagy akik saját maguk mondtak fel.
A VS.hu azonban most arra hívja fel a figyelmet, hogy a törvénymódosítással a mezőgazdasági idénymunkákra is közmunkásokat vezényelnének, amelynek visszautasítása esetén automatikusan három hónapra kizárnák az illetőt.
A javaslat szerint ugyanis annak a gazdálkodónak, aki május és október közt embereket venne fel egyszerűsített foglalkoztatásban (vagyis napi 500 forintnyi közterhet kell csak fizetnie a munkavállalók után), a helyi polgármesternek kell majd bejelentenie a munkaerőigényét, vagyis hogy munkásokra van szüksége.
mgm
Ezután a polgármester fogja kiválasztani a megfelelő közmunkásokat, majd a listát leadni a járási hivatalnak, amely szól a közmunkás foglalkoztatójának, hogy mentse fel a „munkavégzési és rendelkezésre állási” kötelezettsége alól, a közmunkásnak pedig át kell mennie az idénymunkára, mert ha nem teszi, akkor három hónapra ki kell zárni a közmunkából és a segélyezésből is. A javaslat alapján pedig fel sem mondhat például a rossz munkakörülmények miatt, mert ha otthagyja a neki kijelölt munkát, akkor három hónapra elveszítheti a közmunkát is.
A törvényjavaslat így azt jelenti, hogy a közmunkásokat lényegében szervezetten átküldenének szezonális mezőgazdasági munkákra, erről pedig a helyi polgármesternek kellene gyakorlatilag egy személyben döntenie.
A Belügyminisztérium közleménye szerint a törvényjavaslat nem kívánja röghöz kötni a munkavállalókat, hiszen a munkaviszony továbbra is a munkavállaló és a munkáltató megegyezése alapján jönne létre. Egy másik, a parlament előtt lévő törvényjavaslatra hivatkozva azt írják: attól függően mentik fel a közmunkást a munkavégzés alól, hogy „tesz-e írásbeli nyilatkozatot”. A BM is hivatkozik viszont a jelenleg is hatályos törvényre, amely szerint a felajánlott megfelelő munkahely el nem fogadását kizárással szankcionálják. A lényeg a tárca szerint, hogy „csak azok dolgozhassanak közfoglalkoztatás keretében, akik rajtuk kívül álló okok miatt nem tudnak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon”.
A javaslatot más előterjesztések mellett, a jövő héten, június 16-17-én rendkívüli ülésen kezdheti meg tárgyalni a parlament.
(HVG)
Bal-Rad komm: Akár üdvözölni is lehetne ezt a kezdeményezést. Végre értelmes munkát-értékteremtőt-végezhetnének a közmunkások! Egyelőre a birtokokon, idényjelleggel! Aztán ha beválik!-(és miért ne válna be?) irány a multik összeszerelőüzemei!
Aztán ha minden klopfol-el lehet küldeni minden RENDES dolgozót, és vissza lehet őket foglalkoztatni közmunkában! Közmunkásbérért! Amit ha nem fogad el az alany, se közmunka, se segély!
Na magyarok! Hát ezt is megértük!

A helyzet a szomszédban!

Donbasszban a helyzet változatlan!
Illetve Gorlovka kivételével majd mindenhol változatlan.
Gorlovkát mára virradóan is ágyúzta a latortüzérség Dzserzsinszkből.
Artyemovszk határában ma reggel volt egy kisebb csetepaté. Ez viszont komoly pánikot váltott ki a várost megszállva tartó banditasereglet soraiba. “Fényes nappal” közelítette meg őket a milicia!
Donyecket viszonylag békén hagyták a valcmanista pribékek mára virradóan. Mindössze a repteret bombázták szakadatlanul. (Annak már úgyis mindegy!)
Peszkiben minden a régi. Ott egy külön kis helyi háború dúl. Megesett az első háborús “csoda” is Peszkiben. Az éjszaka egy pihengető milicistaraj fedezékébe besüvített egy aknavetőgránát. De nem robbant fel, hanem beleállt egy milicista karjába. A többiek az első ijedelem után megállapították, hogy ez már nem fog robbanni-és az aknával a karjában a sebesültet gyorsan kórházba szállították Donyeckbe.
karba2
karba1
A jelentés szerint a sebesült majdnem elvérzett, mire a doktori kart össze tudták csábítani a műtét elvégzésére. Azok ugyanis ahányan voltak, kétszer anyyi fel futottak a lövedék láttán. Végül a műtét sikerült-és még csak csont sem törött!
Marjinkában harcok nincsenek-viszont hatalmas a feszültség. A milicisták egyik nemzetközi csoportja mesél.

Összességében véve Donbasszban a helyzet viszonylag csendesnek mondható.
Odesszában robbant mára virradóan egy bomba, közel az új helytartó-Szakácsvili trónterméhez.
oder
Bezzeg hangos volt az éjszaka a Kijev-közeli vaszilkovi olajbázison. Tegnap késő délután-kora este robbanások egész sora követte egymást. Az éjszaka folyamán is volt három. A tűz megfékezhetetlen-a katasztrófa pedig elkerülhetetlennek látszik.
https://balrad.wordpress.com/2015/06/12/a-helyzet-a-szomszedban/

Lázár: öngólt lőttek az országos rongáló kampánnyal

Lázár János szerint visszafelé sülhet el a balliberális ellenzék plakátrongáló kampánya, ugyanis jelentősen megnövekedett a visszaküldött konzultációs ívek száma, mióta ellenzéki aktivisták megrongálják a bevándorlás és terrorizmus témakörében kezdett nemzeti konzultációt népszerűsítő óriásplakátokat.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a baloldal öngólt lőtt az országos rongálással, amit nem csak a visszaküldött ívek számának látványos növekedése mutat, hanem az a tény, hogy miközben a Gyurcsányisták a bevándorlás támogatása mellett foglalnak állást, évekkel ezelőtt román bevándorlókkal riogatva kampányoltak a kettős állampolgárság ellen. Lázár szerint Gyurcsánynak láthatóan problémája van a magyar munkavállalókkal, miközben az afrikaiak, távol-keletiek és koszovóiak bevándorlását támogatják.
Lázár János azt is kijelentette, hogy aki Magyarországra érkezik, annak civilizációs kötelessége a befogadó ország kultúrájának, hagyományainak, szokásainak betartása. Ugyanakkor szemmel látható, hogy a balliberális aktivisták nem csak humanitárius szempontok miatt emelnek szót a bevándorlás mellett. Miközben a liberális sajtó teljesen elfogadható cselekedetként jeleníti meg a rongálást és szabálysértéseket, így amellett, hogy tesznek egy szívességet a kormánynak és önszántukból kriminalizálódnak, az is egyértelműen látható, hogy pontosan milyen céljaik vannak a bevándorlás támogatásával.
Mint a plakátok megrongálásának módja is mutatja, a liberálisok nem értenek egyet azzal, hogy egy idegen kultúrából érkező bevándorlónak tiszteletben kellene tartania a befogadó ország kultúráját. A rongálók ezzel amellett foglalnak állást, hogy az illegális bevándorlók ne csak az adófizetők pénzét éljék fel, de a befogadó ország kultúrájának írott-íratlan szabályait is semmibe vegyék. Az európai kultúra szerves része a magántulajdon, így a magánszféra tiszteletben tartása, és az utóbbi évszázadok során a polgári értékek is általánosan elfogadottá váltak. Ennek “nem tiszteletben tartása” lopást, fosztogatást, utcai agressziót és a törzsi kultúrák törvényeihez visszatérést jelenti, amit a liberálisok – úgy tűnik – nyíltan támogatnak.
A liberálisoknak emellett látható problémája van a hatályos törvények betartásával, amit nem csak a rongálókampány ténye támaszt alá, hanem az, hogy magát, a törvények betartására felszólító plakátot is elfogadhatatlannak tartották.
Ez a rongáló kampány összességében egyértelművé teszi, ami a magyarok számára eddig is ismert volt; a liberalizmus se a kultúrát, se a törvényeket nem tiszteli. A kultúrát is, a törvényeket is önmagában véve elfogadhatatlannak tartják. Mindez nem csak azt jelenti, hogy Magyarországon nyíltan működnek olyan politikai pártok, melyek a kultúra és rend felszámolását hirdetik, de igen rossz képet közvetít Magyarországról a hazánkba érkező külföldiek számára is; azt a képet alakítja ki rólunk, hogy Magyarország egy olyan ország, ahol egyes politikai pártok az anarchizmus terjesztésére buzdítják a bevándorlókat, a hatóságok pedig képtelenek mindezt megakadályozni.
Nem a – nyugati országokhoz képest egyébként mérsékeltnek mondható – kormány által kihelyezett plakátok hoznak szégyent az országra, hanem az ellenzék reakciója, valamint az, hogy önmagukat Európa-pártinak nevező politikai formációk nyíltan állást foglalnak a rongálás mellett, és a törvények semmibe vételét hirdetik.
http://hidfo.ru/2015/06/lazar-ongolt-lottek-az-orszagos-rongalo-kampannyal/

Kétes ünnep: az “Orosz függetlenség napja”

Pénteken volt 25 éve, hogy 1990 június 12-én, az Orosz Parlament képviselői elfogadták azt a nyilatkozatot, mely Oroszországot önálló, szuverén államnak mondta ki, – s egyben kinyilvánította függetlenségét a Szovjetuniótól, s annak többi tagállamától.

Így Oroszország kiválásával lényegében megszűnt egy nagyhatalom és súlyos hatalmi vákuum keletkezett mind a volt Szovjetunió térségében, mind Kelet-Európában, s ez aztán kiterjedt az egész világra is. – (Ezen a kialakult válságos helyzeten a másfél évvel később, a volt Szovjetunió tagköztársaságaiból megalakult FÁK – Független Államok Közössége, – sem enyhített különösebben, mert az mind politikailag és gazdaságilag túl laza, s ezáltal súlytalan szövetségnek bizonyult.)
Kétes ünnep tehát ez a negyed százados évforduló, melyet sem az orosz nemzeti erők, sem pedig a kommunisták nem ünnepelnek meg. Csak az oroszországi liberális körök emlékeznek nosztalgiával a 25 évvel ezelőtti napokra, melyek szabad utat biztosítottak a nyugatbérenc álszent, alkoholista Jelcinnek az Oroszország fölötti hatalomba. – Lévén előzőleg  májusban Jelcint megválasztották az Orosz Föderáció Legfelsőbb Tanácsa Elnöki Tanácsának elnökévé, s így de jure az Orosz Föderáció első számú vezetőjévé vált. Az áruló Gorbacsov pedig, aki “csak” az addigra már szinte semmit nem jelentő cím birtokosa; a Szovjetunió elnöke volt ’90 március 15-től, – lényegében már teljesen ki volt zárva a lényeges döntésekből.
Az ország állapotának folyamatos romlása mellett Gorbacsov számára a kegyelemdöfést a december 1-jei ukrán népszavazás jelentette, ahol az ukránok a függetlenedés mellett foglaltak állást. Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország elnökei a fehéroroszországi Bresztben 1990 december 8-án tartott megbeszélésükön létrehozták a Független Államok Közösségét és bejelentették a Szovjetunió megszűnését. Így lett végül is Oroszország teljesen “független” állam.
Az Orosz Kommunista Párt elemzője szerint; egyáltalán nem értékelhető egyértelműen pozitívnak ez a 25 évvel ezelőtti esemény, melyet ma egyesek az “Orosz függetlenség napjaként” ünnepelnek. Mert lényegében semmi más nem történt, minthogy a szovjet nagyhatalom megszűnésével, mind Oroszországban, s a többi volt szovjet tagállamban, valamint Közép és Kelet-Európában megvalósult a régi római elv; az “Oszd meg és uralkodj – a Divide et impera”.
A 25 évvel ezelőtti Oroszország a nyugati demokrácia importálásával nyilvánvalóan nem lett erősebb, sőt tovább gyengült, – kitéve a dollár árfolyamának, az olajárak ingadozásának, valamint a nyugati és a globális gazdaságtól való függőségnek, annak minden válságával, (pl.1998, 2008), együtt. Ehhez képest az utóbbi idő nyugati gazdasági szankciói lényegesen enyhítettek Oroszország gazdasági függőségén a Nyugattól, – így lőttek a jenkik jó nagy gólt, – önmaguknak.
Az elemző szerint mindemellett egyszerre “átokként de áldásként” is kell tekinteni Oroszország 25 évvel ezelőtti függetlenedésére. A negatív hozadékot nagyjából felsoroltuk, a pozitív pedig az, – bár ezt részletesebben nem fejtette ki, de mi úgy gondoljuk; – hogy Oroszország minden gyötrődése ellenére, végre elindulhatott újra a felemelkedés útján. Mivel mind gazdasági, társadalmi, de katonai erejét is sikerült összpontosítania anélkül, hogy a perifériák tartósan elvonták volna a figyelmét. Ez a folyamat Jelcin lemondása (1999 december 31.) után, – Vlagyimir Putyin Oroszország elnökének való megválasztásával (2000. március 26-án), s a hivatalos beiktatásával (május 7-én) kezdődött, – s azóta is tart.
(Ám, ha volt is ellentét az egykori Szovjetunió nemzetei között, ha túlságosan is felülemelkedett az egyes népeinek szélsőséges nacionalizmusa, sőt sovinizmusa, – az megint csak a Nyugat rendszeres aknamunkájának volt köszönhető. – Ahogyan régen, úgy most is ez a fő módszerük. Mint már fentebb is említettük; “Oszd meg és uralkodj!” Ez az elv érvényesült a 90-es években a csecsen, majd később a grúziai válságokban, – de a mára már egyre akutabbá váló ukrán válságban is.)
***
Többek között ezen okok miatt az orosz kommunisták szentpétervári szervezete pedig egyenesen szomorú ünnepnek tartja ezt az úgynevezett évfordulót, – mert szerintük ez a nap volt az, mikor az árulók segítségével , ahogy írják; “meggyilkolták a hazát.” Éppen ezért, ezen a szomorú évfordulón a kommunista párt néhány aktivistája úgynevezett felvilágosító demonstrációt tartott Szentpétervár belvárosában, hogy elmondhassák az embereknek; valójában mit is jelent ez az állítólagos “ünnep”, melyet inkább csak a liberálisok és a polgári körök tartanak meg.


























“Oroszország napja, vagy az Orosz függetlenség napja?” tették fel a kérdést az aktivisták. “Függetlenség? De vajon kitől? Egy igazi hazafi, egy igazi kommunista nem tartja ezt a napot ünnepnek, mert az, hogy 1990 június 12-én, az Orosz Parlament képviselői elfogadták azt a nyilatkozatot, mely Oroszországot önálló, szuverén államnak mondta ki, – s egyben kinyilvánította függetlenségét a Szovjetuniótól, s annak többi tagállamától, – nem volt más mint gyilkosság.”

(Mégpedig tömeges gyilkosság melyben az úgynevezett “rendszerváltás” és “demokratizálódás” következtében kirobbanó gazdasági, pénzügyi és társadalmi válságokban, s a már fentebb említett etnikai konfliktusokban, háborúkban több millió orosz és volt szovjet állampolgár vesztette életét, az elmúlt majd negyed században. Megvalósult a “Divide et impera” – a szerk.)

“Függetlenedés?” teszik fel a kérdés még egyszer a kommunisták. “Kiktől is szabadultunk meg? És kiktől nem? Hát a szélsőséges nacionalistáktól, a sovinisztáktól nem, a náciktól nem – és az oligarcháktól sem.
Mely oligarchák nem mások, mint az egykori szovjet pártnomenklatura egyes csinovnyikjai, nacsalnyikjai (és leszármazottaik – a szerk.) – a hatalmat a saját céljaikra felhasználó, önmagukat kommunistának hazudó mindenkori kollaboránsok és haszonélvezők, – kikből mára a már említett nagyhatalmú oligarchák lettek, a globális pénzügyi tőke helyi komprádor burzsoáziájának tagjai, – NA EZ NAP VALÓJÁBAN AZ Ő ÜNNEPÜK VOLT. Mert ők húzták ezekből eseményekből a legtöbb hasznot.”
Vannak, akik tudják, hogy mi az igazi szabadság. De ők ezen a napon, június 12-én, nem ünnepeltek. Az ő számukra “Oroszország napja” ezentúl a “Győzelem napja”, (május 9.) lesz.
Szabad Riport / Bohun
Források: Konsztantin Lazarev, kommunista frakció, Orosz Állami Duma / Kprf.ru,Az Orosz Kommunista Párt helyi szervezete, Szentpétervár / Kprf.ru – “День победы” именуемый теперь “Днем России” / Kprf.ru – Wiki, – SzRTI archivum