2014. december 27., szombat

Oktatási intézményekben tiltották be a karácsonyi ünnepségeket Kínában - az okokról

A kínai Zhejiang tartomány Vencsou városának oktatási intézményeiben a kínai hatóságok idén betiltották a karácsonyi ünnepségeket.
A betiltás ténye bejárta a világsajtót, itthon minden médiafelület leközölte. Ebből minden keresztény kultúrkörben élő ember azt a következtetést vonhatta le, hogy a kínai hatóságok alapjában véve keresztényellenesek. A betiltás kiváltó okainak hátterével azonban egyik média sem foglalkozott, pedig azok történelmi-politikai gyökerei a világban ma zajló eseményekkel összefüggésben vannak.
A betiltott karácsonyi un. "szeretetparty-k" és ünnepségek az amerikai baptista egyház által az USA-ban, és a világ egyéb részein a XX. században elterjesztett nyugatos mintán alapulnak. A betiltás pedig abban a tartományban történt, amely az un. tajping-felkelés központja, a Tajping Mennyei Királyság területe volt, annak fennállása alatt.
A tajping-felkelés néven ismert lázadás Kína történelmének legvéresebb polgárháborúja volt. A belharc, amely 1851-64 között zajlott, 60 000 000 kínai áldozatot követelt, Kína akkori lakosságának 15%-a veszett oda. A lázadást leverték, de a polgárháború okozta gazdasági visszaesés, és a nagyarányú népességfogyatkozás egyenes okai voltak a későbbi japán területfoglalási próbálkozásoknak Kínában, melyek a mandzsúriai háborúkban nyilvánultak meg.
A lázadás vezetője, a Tajping Mennyei Királyság uralkodójának önmagát kikiáltó Hong Xiuquan Jézus öccsének hitte magát. Spirituális tanácsadója az USA-ból érkezett Isachar Jacox Roberts baptista hittérítő volt.
Hídfő.net.ru | Tajping hadsereg, "mennyei király"
A tajpingok az ellenőrzésük alá vont területeken osztálytársadalmat vezettek be. Erőszakos katonai hierarchiára és kollektivizmusra alapozott ideológiájukkal a kínai társadalom szegényebb rétegei nagy tömegekben álltak a tajpingok mellé, különösen a hakka elnevezésű népcsoportból, ahol az amerikai baptista misszionáriusok már ezt megelőzően intenzív baptista térítő tevékenységet folytattak.
A szervezett katonai erő morális szintjének megtartását szolgáló szélsőséges intézkedések - a dohányzás, alkoholfogyasztás, férfi-női együttélés halálbüntetés terhe mellett való tiltása - és a keresztényéget szellemi alapjának kikiáltó, de valójában öncélú és torz, a keresztény szellemiségtől minden tekintetben messze elhajló tajping ideológiai propaganda együttes működtetésének hatásfokát jól jelzi, hogy a pontosan ugyanezen a sémán működő IÁ (Iszlám Állam) mekkora sikereket volt képes szinte a semmiből előtűnve elérni a Közel-Keleten, hihetetlenül rövid idő alatt. Még akkor is kiugró jelenségről van szó, ha az IÁ materiális támogatását az induláskor Szaúd-Arábia és az USA bizosította. Az IÁ fő ereje ugyanúgy az erőszakos katonai hierarchia és a kollektivizmus. Szélsőségesen radikális módszerek jellemzik, akárcsak a tajpingokat, és ideológiai propagandája az iszlámot teszi meg szellemi alapjának, ám a wahabbizmus, amit hirdet, az iszlám öncélúan és torzított alakban értelmezett változata, amit a legtöbb iszlám jogtudós eretnek elhajlásnak tart.
Az Iszlám Állam a bizonyíték arra ma, hogy ez az ideológiai séma a felhasznált vallástól függetlenül mennyire életképes. Már több mint 200 000 ember harcol az IÁ hadseregében, jórészük fiatal. Mivel ez a séma Kínát egyszer már a pusztulás szélére sodorta, a kínai vezetésnek nemcsak joga, hanem kötelessége is megtiltani minden olyan próbálkozást, amely ennek a sémának az újbóli térnyeréséhez szolgáltatna ugródeszkát, főleg a fiatalság körében. Ez nem keresztényelleneség, ez nemzetbiztonsági kérdés.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/27/oktatasi-intezmenyekben-tiltottak-be-karacsonyi-unnepsegeket-kinaban-az-okokrol

Lovas István: Legyen az RT-nek magyar adása!

Nyílt levél Vlagyimír Putyin, Oroszország elnökéhez

Tisztelt Elnök Úr!

Egészen biztos, hogy ez a levél nem jut el Önhöz. Ezért megkértem valakit, hogy az ebben szereplő gondolatot továbbítsa azoknak, akik azt egyetértés esetén meg tudnák valósítani és ennek során nyilván kikérnék véleményét. Ez pedig az, hogy az RT, korábban Russia Today (az angol, spanyol és arab nyelven sugárzó globális orosz műholdas- és kábeltévé) indítsa el magyar nyelvű adását is. Tudom, hogy ez nevetségesen hangzik az előbbi említett nyelveken elérhető nézők számához képest, de Magyarországnak különleges súlya van, amit mutat az is, hogy a nemzetközi sajtó mekkora figyelmet szentel a nem egészen 10 milliós országunknak. Talán nem véletlen, hogy a Euronews nem sugároz műsort a 23 milliós Romániának, de magyar adása van, amely kevésbé különbözik a magyarországi balliberális tévéadók által követetett műsorfilozófiától és -politikától, mint egymástól az orosz és a finn vodka. /Az előbbi jobb./

Amikor 1984-től 1990 elejéig a Szabad Európa Rádió /Szabadság Rádió müncheni központjában dolgoztam, az amerikai kongresszus felügyelete alatt dolgozó adó minden alkalmazottja egy olyan bejáraton ment be a belső folyosókra, amely fölött az ENSZ emberjogi kartája 19-ik cikkelyének szövege volt olvasható.
E szerint mindenkinek jogában áll "a határoktól függetlenül bármilyen médiumon át információt keresni, kapni és tovább adni".
E 19-ik cikkelyt ma a "demokratikus" Európa súlyosan megsérti, miközben ezt az Európai Unió sohasem kifogásolja. Beleértve az Európai Parlament választott gyáva képviselőit, akiknek ez kutya kötelességük lenne.
Néhány példa: Európában (és nem egy latin-amerikai országban) nem fogható a libanoni al-Manar televízió, mint ahogyan az iráni Press TV kitűnő, tárgyilagos, műholdon át sugárzott angol nyelvű adása sem. (Aki ezekre kíváncsi, természetesen interneten láthatja őket: ezt az elérést még nem tiltották be.)
A brutális elhallgattatás ellen eddig nem hallottuk a "független", nem kormányzati szervezetek tiltakozását sem. Kivétel tudomásom szerint csak a világ legnagyobb újságíró szervezete, a Nemzetközi Újságíró Szövetség volt. A szovjet időkben a SZER/SZR adásait még csak zavarták, de nem szüntették meg. A mai nyugati "demokráciák" már nem annyira kényesek.

A szabad szótól rettegnek. Ezt nem egyszer személyesen is megtapasztaltam. 2002-ben, a balliberálisok győzelme után a kormány egy maffiózóval összefogva tiltott le egy nagy nézettségnek örvendő tévéműsort, a Sajtóklubot. Tagjait fizikai likvidálással fenyegették, a balliberális média tagjai örvendezése közepette. A nyugati vagy magyarországi "jogvédők" hallgattak.

Amikor pedig az év szeptemberében az ausztriai Besztercebánya kőfejtőjének parkolójában kívántunk rendkívüli "Sajtóklub"-ot tartani, azt osztrák oldalról tiltották le, miközben az oda igyekvő, és a betiltásról nem tudó több ezer magyart a budapesti kormány kérésére keleti csürheként terelték vissza az osztrák határőrök. A jobboldali kormányok idején még a mézesbödön fenekén is antiszemita foltokat vizionáló, a sajtószabadságért ilyenkor a vonaglásig aggódó Paul Lendvai nevű ausztriai újságíró a Népszabadságon át nyugtatgatta a budapesti szocialista-szabaddemokrata kormányt és népét, hogy az osztrák kormány meghiúsítaná azt a tervünket, hogy egy szabad rádióadót működtessünk osztrák földről az FM frekvencián.

Egy magyarul szóló RT-nek földrengésszerű hatása lenne. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a napokban Önhöz hasonlító Clinton elnök (Orbánt "putyinozni", mint nyilván tudja, negatívum és egyfajta kötelező kűr a nyugati sajtóban) volt tanácsadója, Charles Gati Mark Palmer volt budapesti amerikai nagykövettel és az EBESZ volt szabaddemokrata sajtócézárával, Haraszti Miklóssal 2012 februárjában a Washington Postban írt közös kiáltványukban sürgették a Prágában működő Szabad Európa Rádió magyar adásának újra indítását. Azaz amerikai állami propagandát akartak sugározni. Mely ötletük csupán azért nem valósult meg, mert elfelejtették, manapság senki nem hallgat rövidhullámú adókat. Ha viszont megvalósult volna más formában, igen gyér hallgatottsága lett volna, mert ugyanazt ismételgette volna, mint a megszámlálhatatlan magyarországi liberális médium.

Annál inkább néznék az RT remekbeszabott műsorait úgy, hogy abban a magyar nyelven sugárzott angol törzsanyag mellett eredeti, magyar anyagokat is adnának. Ma az RT - az Egyesült Államokban a BBC után második legnézettebb nem amerikai tévéállomás -főként tárgyilagossága és egy friss nézőpont megjelenítése miatt messze jobb az előbb említett angol kormányzati adónál, amely ugyanarra a kaptafára jár, mint a világ tucatnyi globális nyugati tévécsatornája.

Finanszírozni egy ilyen adót Önöknek semmiség lenne, főként úgy, hogy még egy picit megemelnék a földgáz árát azon országoknak, amelyek a leghangosabban kiabálnak országa elleni szankciókért.

Tisztelettel,
Lovas István

Kapcsolódó:
Miért hallgatunk az igazunkat erősítő külföldi hírekről?

Ukrajna piaci áron alul vehet szenet Oroszországból

Dimitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettes a Rosszija24 TV-csatornának adott közleménye szerint Oroszország készen áll havonta több mint egymillió tonna szenet exportálni Ukrajnába, hogy az ország energiaproblémái megoldódjanak. Korábban egy 500000 tonna/hó mennyiségre kötött szerződésben állapodtak meg, az orosz fél azonban készen áll ennek dupláját is szállítani, hogy megoldódjanak az áramellátásban keletkező zavarok. A szerződést jóval a piaci ár alatt kötötték, mivel Oroszország humanitárius okból tett üzleti ajánlatot, nem a kijevi kormány megsegítésére.
Hídfő.net.ru | Ukrán szén
Ukrajnában mostanra komoly gondokat okoz a szénhiány; az áramtermelésben hiány lépett fel és instabillá vált az elektromos hálózat. November elején a hőerőművek teljesítményét 15%-al csökkentették, 19-én reggel pedig két széntüzelésű hőerőművet le kellett állítani.
A nyugati országok nem segítettek a nyugatbarát kijevi kormányon, ehelyett a szorult helyzetben hátba támadták Ukrajnát, és nyerészkedni akartak a kialakult válsághelyzeten. November 26-án Jurij Zjukov, helyettes energia- és szénipari miniszter bejelentette; Ukrajnának nincsenek tervei arra vonatkozóan, hogy szenet vegyen az Egyesült Államokból, mert túl magas árakra kaptak ajánlatot. Zjukov szerint amikor a nyári időszakban tárgyaltak az amerikaiakkal, 130 dolláros áron akartak szenet eladni Ukrajnának, amit már akkor is túl magas árnak találtak, főleg, hogy a magas ár nem tartalmazná a szállítás és logisztika költségeit. Most, hogy téli időszak van és Ukrajna az energetikai katasztrófa szélén áll, az amerikaiak még többet kértek volna.
Az Egyesült Államok a küszöbön álló katasztrófából akart extraprofitot csinálni, így a sikertelen nyugati üzlet után már arról érkeztek hírek, hogy Ukrajna Oroszországtól vásárolna 1,3 millió tonna antracitot, még év vége előtt. Porosenko egyébként szintén elrendelte az energiaügyi minisztériumnak, hogy készítsék fel a hálózatot arra, hogy végső esetben Oroszországból fognak elektromos áramot importálni.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/27/ukrajna-piaci-aron-alul-vehet-szenet-oroszorszagbol

Donbasszban az éjszakai nyugalom után megélénkült az élet a frontokon.

(Вергулевска)Verguljevszka közelében egy bányászjáratú buszre nyitottak tüzet Nyalókakirály martalócai. Egy sztahanovi illetőségű civil belehalt.
(Бахмутка)Bahmutkától nem messze a latorhorda egyik “Kraz” üzemagyagszállító tartálykocsija aknára futott. A ciszternája tele lehetett, mert nagyot szólt, és igen látványosra sikeredett a produkció. A vezetőfülkében két pribék tartózkodott az esemény idején.
mik
Az elhíresült 31. blokkposztnál pedig valami készül. A milicisták kifigyelték, hogy kilenc darab latortzank araszol a hely felé. (Орехов(Orjehovból és (Донецк(Donyeckből útnak indítottal négy darab új “Bulat” tankot.
(Жёлтое)Zsjoltojenál vízicsata bontakozott ki. A valcmanista banditák úszó BBM kétéltű masináikkal úgy vélték, hogy ők átkelnek a (Северский Донец)Szeverszkij Donyec folyón. 15 ilyen masinéria ereszkedett a vízbe. Öt minden gond nélkül átjutott, és szépen föl is sorakoztak a parton, míg a többi lubickolt a folyóban.
A milicisták ekkor csaptak le. Az eset délelőtt tíz és tizenegy óra között zajlott le. A jelentés szerint mindössze egyetlen kétéltű-a leghátsó úszta meg a strandbulit.
(Лобачово)Lobacsovo falut “bevette” a milicia. A helyiek szerencséjére a faluban tanyázó martalócok idejében észrevették a közeledő népköztársaságiak két tankját. Autóikra pattantak, és elviharzottak a szomszéd (Лопаскино)Lopaszkinoba, ahol viszont a banditahorda 20 tankja állomásozik. Várható, hogy a közeljövőben itt erőfelmérés lesz.
(Станицa Луганскa)Sztanyica Luhanszka környékén a milicisták ma délelőtt “agyaggalamblövészettel” töltötték az időt. A valcmanisták drónjaira vadásztak, nem is minden eredmény nélkül.
Ugyanakkor Donbassz egyéb más területein mondhatni teljes a csend. Mariupolban van komoly mozgolódás. A tegnapi városi háború után nagyon nyüzsögnek a latrok. A vasúti híd felrobbantása óta pedig megsokszorozódott a város repülőterének forgalma, hiszen már csak légi úton merik a város banditáit ellátni a népköztársaságiak tüzérségének közelsége miatt. De az a tüzérség egyelőre csendes.
pópa
A lakosság “természetes” megpróbáltatásai pedig a meteorológiai jelentések szerint fokozódni fog a következő napokban. Donbassz fölött ugyanis kiderült az ég, és szélcsend van. Az álmoskönyvek szerint ez olyan nappali mínusz húsz fok körüli hőmérsékletet jelent. A civilek közül aki csak teheti, pincékbe vonul.

https://balrad.wordpress.com/2014/12/27/hideg-napok-koszontenek-donbasszra/

Kétezer amerikai zsoldos érkezett Magyarországra

Az orosz alternatív média információi szerint az Egyesült Államok kivont mintegy 2000 amerikai zsoldost a Donbassz régióból, és átirányította őket Magyarország területére. Az alternatív sajtóban mostanra igen elterjedt a hír, emellett beszámol arról a kiszivárgott információról, miszerint a csapatkivonás komplikációkkal járt, és halálesetek történtek az ukrán-magyar határon a beregsurányi határátkelőhelynél.
A "Birodalom" nevű orosz sajtóorgánum információi szerint december 16-án 3 busz érkezett a határátkelő ponthoz több mint száz külföldivel, akik ugyan civil ruhát viseltek, de az ukrán "terrorellenes" művelet alakulatai számára kiosztott legmodernebb fegyverekkel voltak felszerelve. A hír forrása szerint egy amerikai magán katonai vállalat emberei hagyták el Ukrajna területét, mivel a Donyeck és Luganszk régióban jelenleg nem zajlanak kiterjedt harccselekmények, és a zsoldosok fenntartása igen költséges, emiatt az Egyesült Államok kétezer amerikai zsoldos kivonása mellett döntött, akik Magyarországon található állandó létesítményekben kerültek elszállásolásra.
A forrás szerint az első csoportok határátkelésekor konfliktus alakult ki a határőrséggel a külföldre szállított fegyverek miatt. Az ukrán határrendészet kérdéseket tett fel. Válaszul az amerikaiak két határőrt ott helyben lelőttek. Egy másik sajtóorgánuum (newsli.ru) szerint a zsoldosok csoportját magas rangú ukrán tiszt kísérte, aki a történtek után Magyarországon akart menedéket találni, de a CIA hazatoloncolta. Az eset óta az orosz és ukrán sajtóban terjednek az erre vonatkozó hírek, ami hivatalos megerősítést azonban nem kapott. Az információk szerint az egyik elhunyt határőr neve Major Pancsenko.
A történtekről mostanra sokféle verzió kering az interneten, de annyiban valamennyi megegyezik, hogy egy Major Pancsenko nevű ukrán határőrt a helyszínen agyonlőttek, és az amerikai zsoldosok elhagyják a Donbassz régiót.
Ha ez a hír igaz, ez egy fokozott biztonsági kockázat hazánkra nézve. Tekintve, hogy az állítólagos határátkelés december 16-án kezdődött, ez újból csak rávilágít arra, mekkora jelentősége volt annak, hogy a jobboldal nem vett részt a Budapesten zajló kormányellenes tüntetésekben. December 16-án zajlott Budapesten az az összevont kormányellenes tüntetés, amiről tudni lehetett, hogy egy magyarországi euromajdan lehetőségét hordozza magában. Ha a hír igaz, jelenleg több ezer amerikai zsoldos tartózkodik Magyarországon, akiket kivontak a korábbi munkaterületről, és a lehető legköltségkímélőbb módon próbálnak majd új megbízáshoz jutni, így a munka nélkül maradt zsoldosoknak is érdeke a Budapesten zajló tüntetések radikalizálása.


http://www.hidfo.net.ru/2014/12/27/ketezer-amerikai-zsoldos-erkezett-magyarorszagra

A német márka még mindig ott lapul a pénztárcákban

Csaknem tizenhárom évvel az euró készpénzként való bevezetése után még mindig hozzávetőleg tizenhárom milliárd márkányi régi bankjegyet és érmét nem váltottak be a németek – derül ki a német központi bank, a Bundesbank adataiból.

A bank összesítése szerint idén november végén nagyjából 169 millió darab márka bankjegy és 24 milliárd darab érme volt a németek kezében, amelyek összértéke 12,9 milliárd márka, azaz 6,6 milliárd euró (2100 milliárd forint).

A németek az adatok alapján úgy tűnik, különösen nehezen szabadulnak az érméktől, mivel 2001 végén – azaz az euró mint készpénz 2002. január 1-i bevezetése előtt nem sokkal – forgalomban lévő márka pénzérmék 55 százaléka a mai napig „forgalomban van”, jóllehet fizetni már régóta nem lehet velük. A papírpénzek esetében ugyanez az arány mindössze négy százalék volt.
MTI

Van akinek hopp!-de van akinek kopp!

Maradék-Ukrajna a második egymást követő hónapban csökkentette, Oroszország ugyanakkor már nyolcadik hónapja növelte aranytartalékát novemberben – tartalmazza a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közleménye.
A múlt hónapban az orosz aranytartalék 18,753 tonnával 1187,493 tonnára emelkedett, ami az ötödik legnagyobb a világon. (De azért még az aranyon kívül más is akad-mint tartalék-a Kreml padlásán, kamrájában, pincéjében.)
Az IMF adatai szerint Valcman birodalmának aranytartaléka 23,639 tonna (!) volt november végén, ami 2,488 tonnával kevesebb az egy hónappal korábbinál. Viszont ebben egyáltalán nem lehetünk biztosak. Az sokkal hihetőbb, hogy a kijevi kincstárnak már egyetlen fogra való aranya sincs! De hát ha az IMF mondja…?!
Keleti szomszédunk nemzeti valutája, a hrivnya árfolyama idén eddig csaknem 80 százalékkal esett a dollárhoz képest, az ország devizatartaléka tízéves mélypontra süllyedt a múlt hónapban – jegyezte meg az IMF tanulmánya.
Az IMF adatai szerint a múlt hónapban Törökország 11,952 tonnával 532,984 tonnára növelte aranytartalékát.
A jegybankok aranytartalékainak alakulása iránti figyelem azóta élénkült meg, hogy a központi bankok 2010-ben nettó aranyvásárlókká váltak, miután csaknem két évtizeden át nettó eladók voltak.
A jegybankok aranyvásárlásai vagy éppen eladásai jelentősen befolyásolják a nemesfém világpiaci árát. Tavaly áprilisban például arra a hírre, hogy a komoly pénzügyi válságban lévő Ciprus eladja kevesebb mint 15 tonna aranytartalékát, az arany azonnali ára 30 év óta a legnagyobb eséssel reagált.
A jegybankok 2012-ben 544,1 tonna aranyat vásároltak, 48 éve a legtöbbet, tavaly ez hároméves mélypontra, 368,6 tonnára csökkent.
Pénteken a New York-i árutőzsde COMEX fémszekciójában a februári jegyzésű arany unciája 21,80 dollár (1,9 százalék) drágulással december 19-ike óta legmagasabb szinten, 1195,30 dolláron zárt.
De hogy tovább meredezzen az égnek az ukránok haja szála rohamos tönkremenetelük láttán, (no meg a Majdan “sikerének” örvendezvén) ahol még van a birodalom területén áram, az interneten szörfözve olyan hírre bukkanhatnak, hogy Tél Tábornok olyan fogvacogást nem tud belőlük kicsiholni, mint a szegodnya.ua internetes portál helyzetismertetője.
A portál értesülései szerint ugyanis Nyalókakirály Birodalmában a lakossági devizabetétek összege a harmadával csökkent.
A segodnya.ua azt írja, hogy az idei első 11 hónapban a hrivnyabetétekről 60 milliárd hrivnyát (1 hrivnya=16,13 forint a mai napon. Ugyanez egy évvel ezelőtt 28 forint volt.), a devizabetétekről 9 milliárd dollárt vett fel a lakosság.
A hrivnyában jegyzett betétállomány 14 százalékkal, a devizabetété 30 százalékkal csökkent éves szinten.
Ez olyan jelentős betétkivonás, hogy akár Maradék-Ukrajna bankrendszerének az összerogyásához vezethet-riogatja Valcman amúgy sem igazán nyugodt alattvalóit a szegodnya.ua

https://balrad.wordpress.com/2014/12/27/van-akinek-hopp-de-van-akinek-kopp/

Fazekas: Cél az elérhetetlenség! (Egy hatalmas bűn “beismerése”)

A magyar mezőgazdaság teljesítményének növekedése 2014-ben is folytatódott, így nem tört meg a 4 éve tartó kedvező folyamat – mondta az ágazat helyzetét értékelve Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.
Az agrártárca irányítója kiemelte: az egyes területeken mutatkozó piaci gondok ellenére a magyar mezőgazdaság teljesítménye 2014-ben várhatóan felülmúlja majd a tavalyi rekordév teljesítményét. Az előzetes adatok ugyanis azt mutatják, hogy a teljes mezőgazdasági kibocsátás elérheti vagy jó esetben némileg meg is haladhatja a múlt évi 2300 milliárd forintos szintet. Az ágazat exportteljesítménye pedig a tavalyihoz hasonlóan 8 milliárd euró körül mozoghat. Így a mezőgazdaság 2014-ben a tervezett 3 százalék feletti GDP-növekedéshez 0,4-0,5 százalékponttal járulhat hozzá.
Fazekas Sándor emlékeztetett: a nemzetgazdaság az utóbbi időszakban csak akkor teljesített jól, ha a mezőgazdaság is jól teljesített. Erre a tényre hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök, amikor Nádudvaron egy átadó ünnepségen úgy fogalmazott, hogy a következő 20 évben az ipar mellett a mezőgazdaság jelenti a magyar gazdaság fejlődésének kulcsát.
A miniszter a 2014-es évet értékelve arról beszélt, hogy erős, küzdelmes év van a magyar agrárgazdaság mögött, de a gazdálkodók és az élelmiszeripar a nehezebb körülmények ellenére is helyt állt. Ezt mutatja, hogy az ágazat egyre több és jobb minőségű terméket állít elő, amelyeket egyre többen keresnek mind bel- mind pedig külföldön.
Fazekas Sándor hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban dolgozóknak 2014-ben meg kellett küzdeniük mind az időjárás okozta nehézségekkel, mind a piaci gondokkal, főként az orosz embargó okozta nehézségekkel, valamint az ágazat strukturális átszervezéséből adódó gondokkal.
A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy az általa irányított minisztérium egyik legfontosabb célkitűzése, hogy átlátható, tiszta, egyszerű és világos gazdasági viszonyokat teremtsen az ágazatban. Ezzel segítve a termelők áruinak versenyképességének javítását és piacra juttatását.
Ezt a célt szolgálta egyebek mellett, hogy az év elején az élő és félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökkent a korábbi 27 százalékról. De ezt szolgálták azok a piaci promóciós intézkedések is, amelyek például a többlet dinnye-, illetve almatermés értékesítésében kívántak segíteni a gazdálkodóknak. Emellett a gazdapiacok hálózatának kiépítése valamint a helyi termékek helyben történő egyre nagyobb mértékű felhasználásának ösztönzése szintén azt a célt szolgálta, hogy a gazdálkodók termékei minél szélesebb fogyasztói körhöz jussanak el. Emellett a keleti piacnyitás ugyancsak azt hivatott elősegíteni, hogy a magyar élelmiszerek – az orosz embargós intézkedések ellenére is – újabb országok piacain jelenjenek meg. A magyar áruk keresettségének bel- és külföldi fenntartásában jelentős szerepe van az ország deklarált GMO-mentességének – jegyezte meg Fazekas Sándor.
A magyar agrárdiplomácia sikerének tartotta, hogy 2014 tavaszán Budapest adott otthont a családi gazdaságok világfórumának, amelyet az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a Vidékfejlesztési Minisztériummal közösen szervezett. Jelezte: a Földművelésügyi Minisztérium – a kormányzati szándéknak megfelelően – kiemelten támogatja a családi gazdaságok működését. Ehhez szorosan kapcsolódik a fiatal gazdák tevékenységének segítése is, hiszen a magyar agrárágazat csak akkor működhet hatékonyan tovább, ha folyamatos a generációváltás. Így termelhető csak megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer Magyarországon.
Megemlítette: az elmúlt időszakban érezhetően – 70-ről 75 százalékra – nőtt a Magyarországon előállított élelmiszerek fogyasztása belföldön. Hozzátette: többek között ezért, valamint a kivitel növelése érdekében is kiemelten fontos terület a kormány számára a magyar élelmiszer-feldolgozás segítése. Emiatt a kormány az élelmiszeripart stratégiai ágazattá nyilvánította. A kormányzati célok megvalósítása érdekében pedig a miniszter elengedhetetlennek nevezte a jól működő, versenyképes magyar élelmiszeripari vállalkozások piaci jelenlétét. Így a kormányzat az élelmiszeripar fejlesztésére mintegy 300 milliárd forintnyi forrást biztosít 2020-ig.
Annak érdekében, hogy az élelmiszeripar megfelelő minőségű magyar alapanyagot dolgozzon fel és az mind bel-, mind pedig külföldön jól értékesíthető legyen, a szaktárca kiemelten támogatja például a sertéslétszám – a jelenlegi 3-ról – 6 millióra történő növelését; továbbá a kertészeti termékek eddiginél is nagyobb mennyiségben történő termelését; valamint számos hungarikum – például a pálinka, a bor illetve az akácméz – elállításának növelését. Így e területek fejlesztése érdekében stratégiai megállapodásokat kötött a szakmai szervezetekkel. A miniszter megjegyezte: komplex módon csak így biztosítható az átfogó információcsere a szakmai és civil szervezetek valamint a Földművelésügy Minisztérium (FM) között.
Fazekas Sándor aláhúzta: az általa irányított tárca egyik legfontosabb feladatának tartja az új kormányzati ciklusban, hogy a magyar mezőgazdaság ismét elérje az 1990-es termelési szintjét. Hangsúlyozta: a bővülő termeléssel növelhető a foglalkoztatás, és erősíthető a családi gazdaságokra épülő agrár-középosztály is. Egy sikeres jövő évhez kellő alapokkal rendelkezünk, hiszen megfelelő anyagi hátteret biztosít az a 2015-től induló támogatási rendszer, amely 2020-ig összesen mintegy 2500 milliárd forintnyi forrást biztosít a magyar mezőgazdaság számára.

(MTI)
Bal-Rad komm: “…legfontosabb feladatának tartja az új kormányzati ciklusban, hogy a magyar mezőgazdaság ismét elérje az 1990-es termelési szintjét…erősíthető a családi gazdaságokra épülő agrár-középosztály is…”
-Két félelmetes idézet! Az egyik azért félelmetes, mert végre beismerték: 1990 még a szocializmus korszakának részeként tekinthető, és hát akkor még ugye a téeszrendszer működött-remekül. A csatolt részeivel együtt! (Élelmiszerfeldolgozás, gyártás, stb.)
A másik félelmetes bejelentés az, hogy új füldesúri nagybirtokok rendszerének kíalakításával akarják a vidéki zsellérrendszer párhuzamos létrehozása mellett megteremteni a …mit is? A családi gazdaságokra épülő agrár-középosztályt?
A bankárokból (pl. Csányi) ügyvédekből (pl. Nyerges) és narancstermesztőkből (pl. Simonkák, Mészáros Lőrincek, Lázár Jánosok) összeverődött CSALÁDI GAZDASÁGOK “AGRÁR-KÖZÉPOSZTÁLYÁT”!
-Kéretik hát mindezeket is figyelembe venni, a “kiválasztottak” földbirtokokhoz juttatása kapcsán.
Ám hogy a terv mennyire életképtelen-ennélfogva pedig a célkitűzések mennyire teljesíthetetlenek-a legjobb példa a minket gyarmatosító “versenytársak” napi szintű háborgásai. A francia, belga, dán, és német gazdák állandó demonstrációi.
Az ezeknek a piaci konkurenciánknak a megsegítése érdekében széjjelvert, világszínvonálú szocialista magyar mezőgazdaságnak az eredményeinek az elérésével hitegetni, szédíteni a magyar népet-elsősorban is a Vidék-Magyarországot-nem hogy hiba, hanem egyenesen bűn! Nem egyéb, mint átmeneti csillapítása a magyar vidék egyre növekvő nyugtalanságának.
Magyarázása annak, hogy a mezőgazdasági kapacitásunk és piacaink egykori átadásáért cserébe most az EU-tól visszacsorgatott évenkénti fájdalomdíj ezermilliárdjai hová is tűnnek el! Megmagyarázni és igazolni a megmagyarázhatatlant, és az igazolhatatlant! A Vidék-Magyarország elpusztítását!

Drága jó kormányunk…

A Kormányzati Információs Központtól kikérte a Blikk az állami vezetők – többek között a kormányfő, miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok- listáját és fizetését, ebből derül ki, hogy évente összesen 2,3 milliárd forintjába kerül az államnak a vezetőit fenntartani. A lap szerint ez a szám még soha nem volt ilyen magas, ami annak köszönhető, hogy megsokszorozódott az államtitkárok és a helyettes államtitkárok száma.
Az állami vezetők teljes havi fizetése, beleszámítva a biztosok és megbízottak keresetét is, meghaladja a bruttó 190 millió forintot, vagyis egy év alatt közel 2,3 milliárdba kerülnek nekünk – írja a Blikk. A vezetők közül, akik így 213-an vannak, a kormányfő alá tíz miniszter tartozik, alájuk pedig 55 államtitkár és 99 helyettes államtitkár van beosztva. Az ő munkájukat segíti még 31 miniszteri biztos, öt kormánybiztos, két miniszterelnöki biztos és 11 miniszterelnöki megbízott is. A Bajnai Gordon vezette kormány 2010-es búcsúzásakor egyébként hattal több miniszter volt, mint amennyi a harmadik Orbán-kormány idején van, viszont ez utóbbiban az államtitkárok száma több mint a kétszeresére nőtt a 2010-es számhoz képest, a helyetteseik száma – őket akkor még szakállamtitkároknak hívták – pedig szintén duplája az akkorinak.
A legutóbbi miniszteri biztosi posztot a kormány december 23-án osztotta ki: Háry András a humántárcánál a hivatalos indoklás szerint a „kis- és középvállalkozások duális felsőfokú képzésének összehangolását” lendítheti előre.
Összesen nyolc pozíció van, amiért nem jár fizetés, ilyen Szijjártó külügyi és külgazdasági miniszter kormánybiztosi posztja például. A legrosszabbul fizetett tisztviselőnek, Mihalovics Péternek, a gazdasági tárca miniszteri biztosának havi bruttó 350 ezer forint jár, míg az átlag bruttó fizetés 927 ezer forint, ami az átlagos magyar kereset – havi bruttó 234 600 forint – közel négyszerese.
(vs)
Bal-Rad komm: Az átlag bruttó fizetés 927 ezer forint, ami az átlagos magyar kereset – havi bruttó 234 600 forint – közel négyszerese, az csak egy átlag. Hazaárulásért, károkozásért, országrontásért persze busás egy apanázs! Ám nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy poltikai maffiózóinknak ez CSAK az árulás BÉRE!
Amit ugye nem szabad összetéveszteni a jövedelmükkel! Amit össze tudnak brusztolni “munkakapcsolataik” révén.
gulBirobidzsanban majd kevesebből is beérik.

Nagyon úgy fest, hogy az Oroszországnak szánt olajárletörési akció Szaúdi Arábiát “ütötte” ki.

arab
Tegnap Dzsiddában John Sfakianakis a szaúdi kormány egykori gazdasági főtanácsadója kijelentett: az arab ország a 2015-ös költségvetését (ami ugyancsak feszített) 80 dolláros olajárra alapította. Viszont az amerikaiak “baráti segítségkérése” olajárilag igencsak megviseli MÁR MOST Szaudi Arábia jövő évi büdzséjét.

https://balrad.wordpress.com/2014/12/27/szaudi-arabia-bukott-eddig-legtobbet-az-olajarmerseklesen/

Erdogan: Törökország nem lesz az Európai Unió áldozati báránya

Törökország nem válik az Európai Unió áldozati bárányává és nem érdemel semmilyen megrovást, - Recep Tayyip Erdogan, török államfő Ankarában egy szakszervezeti konferencián beszélve mondta ezt, tovább folytatván az új külpolitikai irányt, amit Brüsszel hibás lépése tett lehetővé. "Nem vagyunk olyan ország, ami megrovást kaphat az Európai Uniótól, és nem leszünk a bűnbakjuk sem. Törökország véget vetett a régi időknek." Erdogan szerint "az Európai Unió foglalkozzon inkább a saját gondjaival, mint az iszlamofóbia vagy rasszizmus, de ne Törökország belügyeivel foglalkozzon ehelyett."
Hídfő.net.ru | Recep Tayyip Erdogan
Az államfő emellett azt is hangsúlyozta, hogy Törökország nem kaphat semmilyen kritikát a nyugati országoktól az ellenzéki újságírók bebörtönzése miatt sem. Ilyen esetek ugyanis rendszeresen történnek az Egyesült Államokban és az Európai Unióban. "Ameddig az ő saját országaikban történik, hallgatnak róla. Elhallgatják a palesztin újságírók meggyilkolását és kiutasítását Izraelben, de nem tétováznak és azonnal felhasználják saját céljaikra Törökországban az olyan újságírók letartóztatását, akik tevékenységének semmi köze nem volt az újságíráshoz."
Erdogan árulóvá nyilvánította a Kizmat mozgalom támogatóit, akiknek szerinte célja a "régi Törökország" visszatérése, és a nemzetközi körökkel összejátszva gazdasági és politikai válságot akarnak előidézni.
December 14-én Törökországban újabb tömeges letartóztatás történt, többek közt 23 újságírót is őrizetbe vettek, akiket azzal vádolnak, hogy részt vettek egy külföldiek által szervezett összeesküvésben, melynek célja az államhatalom megdöntése.
A tömeges letartóztatás része egy régóta zajló tisztogatási műveletnek, melynek során a török kormány keleti nyitást hajt végre, és a nyugati befolyás gyengítésére törekszik. 2013 decemberében egy átfogó korrupcióellenes művelet keretében Törökország korrupciós vádakra hivatkozva eltávolított az államhatalomból és a karhatalmak éléről olyan vezetőket, akiknek szoros nyugati kötődései voltak. Tehát a korrupcióellenes harcnak is megvan a haszna; többek közt kiváló alkalmat ad arra, hogy az állami struktúra saját belső rákfenéjét a korrupcióra hivatkozva számolja fel.
Ahogy az ellenzék a kormány eltávolítására használná fel a korrupciós vádakat, a kormány is megteheti, hogy az elmúlt kormányok korrupciós ügyeit elővéve számoljon le az államhatalom megdöntésére törekvő, külföldről pénzelt ellenzékkel. Ahogy Törökországban megtörtént, minden bizonnyal Magyarországon is megeshet ilyesmi.


http://www.hidfo.net.ru/2014/12/27/erdogan-torokorszag-nem-lesz-az-europai-unio-aldozati-baranya

Szaporodnak a kijevi udvar gazdasági gondjai (is)!

Maradék-Ukrajna 346,144 millió köbméter földgázt importált Norvégiából októberben 91,569 millió dollárért, ezer köbméterenként 264,5 dolláros átlagáron – idézi az UNIAN Nyalókakirály udvari hírügynöksége a kijevi udvar statisztikai hivatalának adatait.
Maradék-Ukrajna október elsejétől vásárol norvég földgázt, ami Szlovákián át jut el az országba.
Ugyancsak az udvar statisztikai hivatalának adatai szerint októberben a valcmanista hűbérbirtok az Európai Unióból 892,192 millió köbméter földgázt importált 281,752 millió dollárért. A kijevi kincstár ezer köbméterenként áltagosan 315,79 dollárt fizetett.
Az idei első tíz hónapban Nyalókakirály Maradék-Ukrajnája összesen 17,003 milliárd köbméternyi földgázt vásárolt az Európai Uniótól és Oroszországtól, 4,796 milliárd dollárért.
Az USA legújabb hűbérbirtokának gázfogyasztása évi mintegy 50 milliárd köbméter. Ebből húszmilliárd köbmétert maga termel, a többit importálja.
A múlt héten aztán csinált egy gyors számvetést a kijevi udvar. Még mindig kéne legalább 13 milliárd köbméternyi gáz. El lehet képzelni a kalkuláció végeredményét, hiszen egyik pillanatról a másikra-a Gazpromot is meglepve-kifizették a tartozást. Valami gáz lehet a norvég meg az uniós gázzal. Lehet hogy drágábban jön ki mint az orosz gáz?
Ugyanakkor gondok kezdenek mutatkozni a munkanélküliség vonatkozásában is. Nyalókakirály birodalmában 15 éve a legmagasabb szintre emelkedett a munkanélküliség, a ráta 9,5 százalék – hangozott el egy kijevi udvari gazdasági fórumon.
A TASZSZ által idézett szakértő azzal számol, hogy a ráta jövőre még magasabb lesz, meghaladhatja a 12 százalékot.
Hivatalos adat a folyó negyedévre még nem áll rendelkezésre. A trón statisztikai hivatalának adatai szerint a harmadik negyedévben 8,9 százalék volt a munkanélküliség a második negyedévi 8,6 százalék után.
A 2003 és 2014 közötti időszakban az átlagos munkanélküliség 8,41 százalék volt. A legmagasabb, 10,3 százalékos rátát 2009 első negyedévében, a legalacsonyabbat, 6,5 százalékosat 2008 harmadik negyedévében mérték.
Már most vakarja a fejét Valcman minden hivatala. Nagy-nagyon nagy fejfájásra ad okot az Oroszországban eddig kenyérkeresethez jutott kb. négymillió alattvaló munkavállalásának tervezett orosz szigorítása. Január 1-től. Hiszen ha csak ennek a négymilliónak az egynegyede nem térhet vissza Oroszországba, máris akár három százalékkal megugorhatja a tervezett 12 százalékot! 15 százaléknyi munkanélküliségi mutató pedig már nem egy megnyugtató tömeg!
Ráadásul az “Új Természetes Barátok és Szövetségesek” nem nagyon tépik magukat Nyalókakirály gondainak enyhítése érdekében!
konf
Persze kínálkozik egy ésszerűnek tűnő megoldás! Hiszen ott van a donbasszi húsdaráló. Alattvalók millióit képes benyelni!

https://balrad.wordpress.com/2014/12/27/szaporodnak-a-kijevi-udvar-gazdasagi-gondjai-is/

Visa és Mastercard - politikai eszközök

A Krím-félsziget ellen meghirdetett amerikai szankciókkal összhangban a Visa és Mastercard tegnap értesítették az orosz bankokat, hogy felfüggesztik szolgáltatásaikat Krím területén. A bankok azon ügyfelei, akik a nyugati vállalatok fizetései rendszerét használják, az amerikai külügy tevékenysége miatt nem tudnának bankkártyával hozzájutni saját pénzükhöz.
Hídfő.net.ru | Visa és MastercardVisa és Mastercard - politikai eszközök
Korábban volt már egy ilyen eset, akkor Oroszország rohamtempóban elkezdte beiktatni saját nemzeti fizetési rendszerét, amely a nyugati rendszertől független módon működik.
Mint kiderült, a Visa és Mastercard lépése mögött már nincs valós nyomásgyakorlás; Oleg Szaveljev krími miniszter az ITARR TASS hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az Ukrajnától elszakadásról kiírt referendum óta a Visa és Mastercard nem működhet a Krím-félsziget területén. A CBR bank közleménye szerint a pénzintézet működésében minden a megszokottak szerint zajlik, tehát a nyugati fizetési rendszerek lekapcsolása nem érintette a Krímben működő orosz bakokat. A Rosszija Bank szintén ugyanerről számolt be; a banki szolgáltatások kifogástalanul működnek, mivel Oroszország saját nemzeti fizetési rendszerét használják.
Úgy tűnik, a Visa és Mastercard újabb "leállása" leginkább a nyugati sajtó olvasóinak szórakoztatását szolgálja, mert valós, gyakorlati következménye nincs a nagyobb krími bankok működésére nézve. Ugyanakkor ez az eset újra rámutat arra, hogy a nyugati fizetési rendszer nyugati politikai eszköz, amit kézi vezérlés szerűen le lehet kapcsolni, ha egy ország úgy dönt, hogy függetlenedne a nyugattól. Mindez egy intő jel, mivel hazánk teljes mértékben kiszolgáltatott ezeknek a rendszereknek, a magyarországi bankok mind a nyugati fizetési rendszereket használják.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/27/visa-es-mastercard-politikai-eszkozok

Kijev is bejelentette nehézfegyvereinek “visszavonását”

Váratlan bejelentést tett tegnap a kijevi udvar vezérkara. Rozmaznyin generális ugyanis azt közölte, hogy a Minszki Memorandum rendelkezéseinek értelmében megkezdik a latorhorda 100mm-nél nagyobb kaliberű fegyvereinek visszavonását a frontvonalaktól 15 km. távolságra.
geny
Értelmezés kérdése mindössze az egész. Hiszen ha a tüzérségi célpontot tekinti frontvonalnak Nyalókakirály martalóchada, akkor a legtöbb helyen kb. öt kilométerrel közelebb lopakodhatnak. És hát ezzel párhuzamosan, jelenleg is ontja a fényes udvar Donbassz környékére a nehézfegyvereket és a latorélőerőt.
Elmondható ugyanakkor, hogy a mára virradó éjjel Donbassz-szerte valóban csendes, és viszonylag nyugodt volt. Apróbb-jelentéktelen-csetepatékat leszámítva kirívó csendháborítás sehol nem volt.


https://balrad.wordpress.com/2014/12/27/kijev-is-bejelentette-nehezfegyvereinek-visszavonasat/

Románia 25 évvel később: köpni kell

romania_ceausescu.jpg
Általában nekem könnyű a toll, gyorsan írok. Most napok óta piszkál a redaktor úr, hogy írjak 1989 romániai decemberének huszonöt éves évfordulója kapcsán valamit a Mandinerre, de egyszerűen nem tudom rávenni magam. Nem akarok erről írni. Nincs kedvem hozzá.
Huszonöt év után úgy érzem, mintha visszakerültünk volna a kezdőkörbe, mintha az elmúlt negyedszázad hiábavalóan telt volna el.
Tudom, hogy nem, lehet sorolni a NATO- és EU-tagságtól az anyanyelvi oktatáson és kultúrán át a nemzeti összekapaszkodásig megannyi előrelépést, ettől még a hiábavalóság érzete kísért. Erdélyi magyarként továbbra sem érzem magam jól Romániában, és néhanapján elég kétségbeesetten nézek ki a fejemből, hogy milyen abszurd vádakkal kell szembesülnünk csak azért, mert a szülőföldünkön anyanyelvünkben szeretnénk élni.
Az a baj, hogy sárosnak érzem magam. Ennek a torzszülött demokráciának vagy micsodának a cinkosa vagyok.
Valahogy úgy, mint ahogyan a szüleim és nagyszüleim nemzedékei szemek voltak Ceausescu diktatúrájának a láncában.
Nekem, nekünk ez a leginkább nevetséges, sehová sem tartó, jövő nélküli átmenet jutott. Huszonöt év ment rá az életemből.
Azért nem akarok írni róla, mert szégyellem magam. Csalódott és dühös-szomorú vagyok. Köpni kell.
(mandiner)

Miért hallgatunk az igazunkat erősítő külföldi hírekről? A nyugati sajtó és elsősorban az amerikai kormány évek óta támadja Magyarországot

A nyugati sajtó és elsősorban az amerikai kormány évek óta támadja Magyarországot az antiszemitizmussal kapcsolatban az állítólagos - hogy finoman fogalmazzunk - negatív teljesítménye miatt. Külföldi cikkek ezrei vádolják kormányunkat azzal, hogy az újnácikat bátorítja, éleszti a hitleri szellemiséget stb.

Ennek tükrében különösen érthetetlen, hogy a hazai sajtó egyetlen sort nem írt az ENSZ közgyűlésén november 21-én elsöprő többséggel elfogadott határozatról, amely a nácizmus, újnácizmus, a rasszizmus, a negatív faji megkülönböztetés és az idegengyűlölet elleni küzdelemre buzdít.

A beterjesztett szöveg tartalmazza annak tilalmát is, hogy a Waffen SS-nek emlékművet állítsanak, mint teszik ezt például Litvániában.

Lovas István

A gyanútlanok arra gondolnának, hogy az a magyarországi sajtó, amelynek a témában óránként van mondanivalója - miközben a nyilvánosság nagy része a kontraproduktívan gyakori emlegetés miatt az elmúlt negyedszázadban torkig lett vele -, erre a hírre úgy cuppan rá, mint a mondásbeli gyöngytyúk. De most kivétel történt. Csak a hallgatás maradt. Vajon mi lehetett ennek az oka?

Két dolog. Az egyik, hogy a határozati javaslatot Oroszország ENSZ-képviselete nyújtotta be. A másik pedig az a valóban döbbenetes szavazati eredmény, hogy azt száztizenöt igen és ötvenöt tartózkodás mellett az Egyesült Államok, Kanada és Ukrajna elutasította. Ha a sajtóban a "postás megharapta a kutyát" hírek hozatala valóban elemi alapkövetelmény, akkor ennél nagyobb "durranás" nem kellett volna a hazai megjelenéshez. Hiszen ez azt jelenti, hogy André Goodfriend országa ellenzi az újnáci ideológiák dicsőítése elleni globális harcot.

Az sem volt hír nálunk, hogy másnap az orosz külügyminisztérium közleményben fejezte ki sajnálatát és döbbenetét amiatt, hogy ez a három ország a határozat ellen szavazott, Ukrajnát külön kiemelve olyan államként, amelynek népe "a nácizmus szörnyűségét közvetlenül tapasztalta és komoly erőfeszítéseket hozott a fölötte kivívott győzelemben".

December 5. és 7. között Londonban a Tényfeltáró Újságírás Központja (Centre for Investigative Journalism) szimpóziumot tartott, amelyen felszólalt a világ egyik legtisztességesebb, sok díjat nyert újságírója és dokumentumfilmese, John Pilger is. Beszéde első mondatában már feltette a kérdést, hogy "miért lett a nyugati újságírásban a cenzúra és a torzítás a mindennapi gyakorlat része?" És azt is megkérdezte, hogy "a BBC miért lett oly gyakran a ragadozó hatalom szócsöve?", valamint hogy "a New York Times és a Washington Post miért csapja be olvasóit?" Arra is kitért, hogy Washington miatt "a világot egy nagyobb háború, akár atomháború kilátása fenyegeti". Sem Pilger kolléga szavai, sem a szimpózium nem érdekelte a magyar sajtót. Kezdve a külföldi hírek fő forrásától, a távirati irodától, és így folytatva a jobboldali médiával, amely "Orbán sajtódiktatúrájában" nem engedhet meg magának állandó londoni tudósítót.

Ne játsszuk a naivat: az imént idézett hír már nemcsak áthallásos, hanem túlzottan egyértelmű és elviselhetetlen azoknak, akik nálunk a megemlített három angolszász médium istenítésén éjt nappallá téve dolgoznak.

A "jobboldali" Angela Merkel a hazai balliberálisok egyik legnagyobb kedvence. Azt külön imádják, amikor ő vagy kormánya "beszól" nekünk. Ha viszont Merkelnek szól be egy olyan politikus, aki őt éppen szuverén hazája belügyeibe való beleszólása miatt utasítja rendre, akkor jobb, ha a magyar közvélemény erről nem szerez tudomást. Különösen, ha a berlini bírálatot visszautasító politikus nyugat-európai, ráadásul baloldali. És a merkeli beszólást elítélő ellenzéki politikus saját kormánya mellett áll ki oly természetességgel, mint az égi csillagjárás. December 7-én az olasz és a francia kormány illetékesei utasították vissza, hogy Merkel egy aznapi interjúban bírálta gazdaságpolitikájukat. Azt mondták, törődjön a saját országával. Másnap ennél jóval tovább ment a francia baloldali pártvezető. Jean-Luc Mélenchon Twitter-üzenetében azt tanácsolta a német állam legfőbb politikusának, hogy "Pofa be, Merkel asszony! Franciaország szabad!" Nálunk ez sem hír, ugye?

December tizedik napja is jó pár érdekességgel szolgált. Így azzal is, hogy a francia miniszterelnök bejelentette, bővítenék a vasárnapokon nyitva tartó üzletek számát. Mire a francia szocialisták és a szakszervezetek azonnal tiltakozni kezdtek. Az elkövetkező napokban a hír nem jelent meg a magyar médiában. Csak több nappal utána volt hallható friss hírként az Inforádióban.

Szintén aznap jelentette be Putyin orosz elnök Taskentben, hogy Moszkva elengedi Üzbegisztán adósságának kilencvenhét százalékát. Ugye, ez sem hír? Főként, amikor egy olyan ország nagylelkű gesztusáról van szó, amelyet az Egyesült Államok által kikényszerített szankciók sújtanak. És amelyet az Egyesült Államok stratégiai szövetségesével, az emberi jogok bajnokával, Szaúd-Arábiával lebeszélt mutyi alapján akar tönkretenni az olaj árának drasztikus csökkentésével. De ez sem volt hír nálunk. Akár a következő napi esemény sem, amikor az Újdelhibe érkező orosz elnököt az indiai elnök azzal fogadta, hogy "Oroszország marad India legnagyobb védelmi partnere". (Sajtónk egyébként a látogatásról tudósított.)

Aznap az unióban is példátlan esemény történt. Addig az unió nyíltan még nem szólt bele egy tagország választásaiba. A "jobboldali, konzervatív" Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság jobboldali Magyarországot rühellő elnöke - balliberális véleményformálóink imádatának másik célpontja - ezt megszegte, és a görögöket arra biztatta, ne válasszanak "szélsőséges erőket", utalva a radikális görög baloldalra. De hát kit érdekelhetett volna nálunk ez a példátlan szereptévesztés? Hallgattak is róla.

December 23-án lapunk a címoldalán adott hírt arról, hogy az Európa Tanácsban napirendre került a magyar média. Hoffmann Rózsa, a tanács kulturális bizottságának tagja szerint "mindez része és folytatása a Magyarország ellen szervezett nemzetközi nyomásnak". Az Európa Tanács szerint is médiadiktatúra van nálunk. Valóban az van, csakhogy itt e "diktatúra" nem az állítólagos fenntartójának jó, hanem az ellenfeleinek.

Lovas István

Kapcsolódó:
Eddig 507 ezren menekültek el Donbásszból
Udo Ulfkotte: a médiát a nagytőke és a titkosszolgálatok irányítják az USA szája íze szerint és Izrael érdekében
Egy 86 esztendős német hölgy feljelentette a német zsidóság vezetőit, és a revizionisták szabadon bocsátását követeli
Amikor a szavak nem felelnek meg a tetteknek
Ken Jebsen: Szellemi mozgósítás
Az ameikai rezsimet példátlan támadások érik, és megjósolhatatlan események küszöbén állunk

Az ujguroknál is piroslik a tulipán

A hagyományokba erősebben kapaszkodunk, mint valaha a szavak szintjén, kulturális, ünnepi események kapcsán. Máthé Lajos életmódkutató azonban a legősibb hagyományokat az élet megélése miatt tartja elengedhetetlennek.
Kutatóként pedig a szerinte legközelebbi vérrokonainkat kereste fel: az ujgurokat.
A Völgyvidék Leader Vidékfejlesztő Közösség irodavezetője, Szendrői Júlia meghívására tartott előadást Martonvásáron Máthé Lajos a tizenhét Váli-völgyi településről verbuválódott tagoknak a közép- és belső-ázsiai ünneprendről. Hogy túlságosan távoli a kapcsolat, s nincs összefüggés mai életünk, s a valóban több ezer kilométerre élő népek között? Legelsőbben is ezt cáfolja Máthé Lajos, aki huszonnégy esztendőt töltött tevén, lovon, jakháton, s robusztus terepjárókon, amíg a Keletet faggatta az általa közeli rokonnak vélt népek múltjáról, jelenéről. A maga csöndes, mégis a legsúlyosabb eltökéltségről tanúságot téve tartja előadásait tapasztalatairól, képeket, filmeket mutat, s nem titkolja néhány álmát, amelyet megvalósítani kíván életműve beteljesedéseként.

Máthé Lajos életmódkutató az elmúlt évtizedekben a Keletet faggatta az általa rokonnak vélt népekről: gyakorta teveháton utazott

Máthé Lajos szerint a Kárpát-medencéből mi elvándoroltunk,  majd a honfoglaláskor visszatértünk... Martonvásári előadásában nem bonyolódott tanok és ellentanok boncolásába,  viszont érdekes rövidfilmeket vetített, s még izgalmasabb kalandjait vázolta érintőlegesen. A legutóbbi, nem veszélytelen vállalkozása során negyven DNS-mintát csempészett ki Ujguriából, amelyek vizsgálata perdöntő lehet arról a bizonyos vérrokonságról! Magányos útjain járt a Szaharában, a berber törzseknél, a beduinoknál, sok időt töltött a mongolok földjén, s legutóbb teljesült régi vágya, midőn eljutott a ma Kínához tartozó Ujgur Autonóm Tartományba, majd a tőle még keletebbre fekvő ujgurok földjére. Az ott készített fotókon és filmeken zavarbaejtően hozzánk hasonlatos fizimiskájú férfiak, nők néztek farkasszemet velünk, Kárpát-medencei emberrel. (Mondjuk, amelyikünk kevésbé szlávos vagy germános-németes vonásokat hordozunk magunkon.) Máthé Lajos tanítómesterének és tudós elődjének tekinti Kőrösi Csoma Sándort, aki az ujgurokat jelölte meg a hozzánk legközelebbi rokon népként.
A Kárpát-medence Európa földrajzi közepén fekszik, sajátos éghajlattal, mikroklímával. Az ujgurok mintegy tízmillióan laknak Ázsia belsejében, a Tarim-medencében, tornácos faházakban. A piacokon hasonló gyümölcsök és termények kaphatóak, mint nálunk, s az éghajlat is szinte ugyanolyan, mint a miénk. A tulipánt állítólag a törökök hozták a Kárpát-medencébe, bár a honfoglalók tarsolylemezén megtalálni vélték évszázadokkal korábban e jellegzetes virágmotívumot, amelynek eredetije a Tarim-medencében is nyílik! Ősi ünnepeik tagolják az időt. A téli napfordulókor tartják a karacsongot, a leghosszabb éjszaka köszöntését, a feketeség, a fenség ünnepét. A nyári napfordulókor pedig a kökcsongot   ez utóbbi idején röptetik a szent sólymokat, sasokat az ég felé. Mielőtt elbocsátják a madarakat, meglocsolják borral, tejjel őket a hatalmas kék ég ünnepén.
Máthé Lajos itthoni küldetésének mostani nagy célja, hogy az ősi motívumok felhasználásával óriási játszótereket építsen, s nem csak gyerekeknek! Az adott környezet minta- és mesekincse adná a játszóterek tartalmát, hiszen más ez a palócoknál, mint az Ormánságban, s más a matyóknál, mint a tirpákoknál. Közösségi szertartásterekként képzeli el az őselemeket magában foglaló mesetájat, amelyek annyi pénzből bizonyára megvalósíthatóak lennének, mint a drága uniós játszóterek manapság. Csak ehhez a helyi kézműveseket és mestereket kérnék fel, akik a szabályokat éppúgy betarthatnák biztonsági okokból, amint követelmény. Ma más az üzenete az időnek, mint kétezer éve, most, a tudatosodó lékek korában tudatosan kell elővennünk, őriznünk és továbbadnunk az ősi hagyományokat. A túlélés, a megélés eszközeként. S ne akarjunk tökéletesek lenni, elég, ha csak a jóra törekszünk, összegzi minden útja üzenetét a távoli utazó.

http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/magyarsag/366-az-ujguroknal-is-piroslik-a-tulipan