Dimitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettes a Rosszija24 TV-csatornának adott közleménye szerint Oroszország készen áll havonta több mint egymillió tonna szenet exportálni Ukrajnába, hogy az ország energiaproblémái megoldódjanak. Korábban egy 500000 tonna/hó mennyiségre kötött szerződésben állapodtak meg, az orosz fél azonban készen áll ennek dupláját is szállítani, hogy megoldódjanak az áramellátásban keletkező zavarok. A szerződést jóval a piaci ár alatt kötötték, mivel Oroszország humanitárius okból tett üzleti ajánlatot, nem a kijevi kormány megsegítésére.
Hídfő.net.ru | Ukrán szén
Ukrajnában mostanra komoly gondokat okoz a szénhiány; az áramtermelésben hiány lépett fel és instabillá vált az elektromos hálózat. November elején a hőerőművek teljesítményét 15%-al csökkentették, 19-én reggel pedig két széntüzelésű hőerőművet le kellett állítani.
A nyugati országok nem segítettek a nyugatbarát kijevi kormányon, ehelyett a szorult helyzetben hátba támadták Ukrajnát, és nyerészkedni akartak a kialakult válsághelyzeten. November 26-án Jurij Zjukov, helyettes energia- és szénipari miniszter bejelentette; Ukrajnának nincsenek tervei arra vonatkozóan, hogy szenet vegyen az Egyesült Államokból, mert túl magas árakra kaptak ajánlatot. Zjukov szerint amikor a nyári időszakban tárgyaltak az amerikaiakkal, 130 dolláros áron akartak szenet eladni Ukrajnának, amit már akkor is túl magas árnak találtak, főleg, hogy a magas ár nem tartalmazná a szállítás és logisztika költségeit. Most, hogy téli időszak van és Ukrajna az energetikai katasztrófa szélén áll, az amerikaiak még többet kértek volna.
Az Egyesült Államok a küszöbön álló katasztrófából akart extraprofitot csinálni, így a sikertelen nyugati üzlet után már arról érkeztek hírek, hogy Ukrajna Oroszországtól vásárolna 1,3 millió tonna antracitot, még év vége előtt. Porosenko egyébként szintén elrendelte az energiaügyi minisztériumnak, hogy készítsék fel a hálózatot arra, hogy végső esetben Oroszországból fognak elektromos áramot importálni.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/27/ukrajna-piaci-aron-alul-vehet-szenet-oroszorszagbol