Törökország nem válik az Európai Unió áldozati bárányává és nem érdemel semmilyen megrovást, - Recep Tayyip Erdogan, török államfő Ankarában egy szakszervezeti konferencián beszélve mondta ezt, tovább folytatván az új külpolitikai irányt, amit Brüsszel hibás lépése tett lehetővé. "Nem vagyunk olyan ország, ami megrovást kaphat az Európai Uniótól, és nem leszünk a bűnbakjuk sem. Törökország véget vetett a régi időknek." Erdogan szerint "az Európai Unió foglalkozzon inkább a saját gondjaival, mint az iszlamofóbia vagy rasszizmus, de ne Törökország belügyeivel foglalkozzon ehelyett."
Hídfő.net.ru | Recep Tayyip Erdogan
Az államfő emellett azt is hangsúlyozta, hogy Törökország nem kaphat semmilyen kritikát a nyugati országoktól az ellenzéki újságírók bebörtönzése miatt sem. Ilyen esetek ugyanis rendszeresen történnek az Egyesült Államokban és az Európai Unióban. "Ameddig az ő saját országaikban történik, hallgatnak róla. Elhallgatják a palesztin újságírók meggyilkolását és kiutasítását Izraelben, de nem tétováznak és azonnal felhasználják saját céljaikra Törökországban az olyan újságírók letartóztatását, akik tevékenységének semmi köze nem volt az újságíráshoz."
Erdogan árulóvá nyilvánította a Kizmat mozgalom támogatóit, akiknek szerinte célja a "régi Törökország" visszatérése, és a nemzetközi körökkel összejátszva gazdasági és politikai válságot akarnak előidézni.
December 14-én Törökországban újabb tömeges letartóztatás történt, többek közt 23 újságírót is őrizetbe vettek, akiket azzal vádolnak, hogy részt vettek egy külföldiek által szervezett összeesküvésben, melynek célja az államhatalom megdöntése.
A tömeges letartóztatás része egy régóta zajló tisztogatási műveletnek, melynek során a török kormány keleti nyitást hajt végre, és a nyugati befolyás gyengítésére törekszik. 2013 decemberében egy átfogó korrupcióellenes művelet keretében Törökország korrupciós vádakra hivatkozva eltávolított az államhatalomból és a karhatalmak éléről olyan vezetőket, akiknek szoros nyugati kötődései voltak. Tehát a korrupcióellenes harcnak is megvan a haszna; többek közt kiváló alkalmat ad arra, hogy az állami struktúra saját belső rákfenéjét a korrupcióra hivatkozva számolja fel.
Ahogy az ellenzék a kormány eltávolítására használná fel a korrupciós vádakat, a kormány is megteheti, hogy az elmúlt kormányok korrupciós ügyeit elővéve számoljon le az államhatalom megdöntésére törekvő, külföldről pénzelt ellenzékkel. Ahogy Törökországban megtörtént, minden bizonnyal Magyarországon is megeshet ilyesmi.


http://www.hidfo.net.ru/2014/12/27/erdogan-torokorszag-nem-lesz-az-europai-unio-aldozati-baranya