2017. november 29., szerda

Ilyen nincs, és mégis! Egy barlangrajzon tevét találtak a Déli-Urálban

Kétpúpú tevét találtak egy barlangrajzon a dél-uráli Kapova-barlangban – a barlangrajz megközelítőleg 14500-37700 éves lehet, és ez a lelet igen különlegesnek számít, tekintve, hogy ebben az időszakban nem élhetett teve az Urál-hegységben. A kutatók szerint ez azt igazolja, hogy a “művész” nagy távolságról, bevándorlóként érkezett a régióba.
A vörös okkerrel készült teve-alakzatot faszén kontúr keretezi. A felfedezés Eudald Guillamet nevéhez köthető, aki a Baskíria kulturális hagyatékának védelméért felelős állami hivatal kérésére érkezett abból a célból, hogy a barlangot megtisztítsa a nemkívánatos graffitiktől. A Moszkvai Állami Egyetem dél-uráli archeológiai expedíciójának vezetője szerint ez egy egyedi felfedezés, aminek francia és spanyolországi barlangokban sincs megfelelője.
A szakértő szerint egyelőre nem megállapítható a rajz pontos kora, de előzetes vizsgálatok szerint legkorábban 37700, legkésőbb 14500 évvel ezelőtt készülhetett.
A barlangban látható korai emberi tevékenység nyomai azt mutatják, hogy a felső paleolitikum földalatti kultuszainak hagyományai a kantábriai régióból eredeztethetőek, de tekintettel arra, hogy ez a lelet hatalmas távolságban található más európai leletektől, helyi fejlődési jellegzetességeket is mutat.
A régióban talált barlangrajzok fejlődési sora azt mutatja, hogy a jégkorszakban az Urál déli részein élő ember nem csak lovak, bölények, mamutok és orrszarvúk képeit festette – ami európai barlangokban is gyakran fellelhető -, hanem más fajták képviselőit is, az alkotó pedig esetleg délről vándorolhatott be a régióba.
A Kapova-barlang Baskíriában 400 kilométerre Ufa városától, a Sulgan-Tas természetvédelmi területen található. A barlang egyike a leghíresebb európai lelőhelyeknek, melyeken a paleolitikus korszakból származó barlangrajzokat találtak. Az eddig feltárt, 17-19 ezer éves képeken emberi és állati jegyeket egyaránt viselő alakzatokat is találtak.

http://www.hidfo.ru/2017/11/ilyen-nincs-es-megis-egy-barlangrajzon-tevet-talaltak-a-deli-uralban/

Fizetőssé tennék a liberális propagandát

Újabb liberális hírportált indítana az Index.hu volt főszerkesztője. Eddig alig több mint ezer fő jelezte, hogy fizetne a máshol ingyenesen is elérhető liberális propagandáért.
Új liberális hírportált indítana az Index.hu volt főszerkesztője, aki azt követően hagyta ott a liberális lap szerkesztőségét, hogy felvásárolta azt az euroatlanti integráció egyik magyarországi erős-embere, ezáltal függő helyzetbe taszítva az önmagát függetlennek eladni szándékozó lapot. Az online hírportál a tervek szerint olvasói előfizetésből működne; az alap koncepció az volt, hogy az emberek miért ne fizetnének azért, amit ingyen is megkapnak.
“A sajtószabadság, a magyar nyilvánosság a mi kezünkben is van, de tennünk kell érte. A közéleti fókuszú médiumok a világon mindenütt csak úgy és csak akkor életképesek, ha legalább részben közvetlenül az általuk nyújtott szolgáltatás, a tartalom árából élnek, azaz előfizetőik tartják el őket.”írták.
Az előfizetők pénzén elindítani szándékozott Politis.hu azonban nem aratott nagy sikert. Mindössze alig több mint ezer ember jelezte, hogy hajlandó lenne fizetni azért, ami bármelyik, a nyugati sajtóorgánumok Magyarországot érő kritikáit lefordítgató hírportálon ingyen is elérhető.
“2017. november 28-án, bő egy héttel Dudás felhívása után 1057-en látnak fantáziát a Politisben, ők összesen 46.152 eurót, valamivel több, mint 14 millió forintot fizettek be. Mindez a kívánt előfizetői sokaság alulról karcolt 5 százaléka. És mivel egy ilyen projektben az első hét erős szokott lenni, így kijelenthető, hogy a Politis ügye nem áll túl jól.” – derült ki a Válasz.hu beszámolójából.
A hírportálon megjelent eddigi publicisztikák alapján a Politis.hu nem kínál semmilyen új tartalmat a bárhol máshol ingyen is elérhető nyugat-párti liberális propagandán felül. Demokrácia, fékek és ellensúlyok, emberi jogok, államtól függetlenség, nem-liberális politikusok és üzletemberek elleni oknyomozás – ezek bárhol máshol ingyen is elérhetőek az olvasó számára.
A Politis.hu célkitűzései szerint 30000 előfizető lenne szükséges ahhoz, hogy a lap a liberális alkalmazottak számára megfelelő bérezés mellett elindulhasson. Mint kiderült, az előfizetők száma eddig alig lépte túl az 1000 főt, annak ellenére, hogy a lap indítását szinte minden ellenzéki sajtóorgánumban beharangozták.
Amióta az országgyűlés megszavazta a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóvá tételét, több liberális sajtóorgánum – többek közt a 444.hu és az Átlátszó.hu – is erősebb próbálkozást tett arra, hogy a lehető legnagyobb arányban hazai forrásból, az olvasók segítségével fedezze működési költségeit.

http://www.hidfo.ru/2017/11/fizetosse-tennek-a-liberalis-propagandat/

Az USA szerint fel kell gyorsítani az Európai Unió felbomlását

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerint fel kell gyorsítani a Brexit-tárgyalásokat. Miután a britek kilépnek az Európai Unióból, Washington a britekkel és az EU-val is fenntartaná a szövetséges viszonyt.
Rex Tillerson amerikai külügyminiszter kedden Washingtonban, a Wilson Center rendezvényén felszólalva azt mondta, az Európai Uniónak arra kell törekednie, hogy jelentősen felgyorsítsa a Brexit – a britek Európai Unióból kilépésének – folyamatát.
Az Egyesült Államok arra éri az Európai Uniót, hogy tegyen gyors előrelépést és véglegesítse az Egyesült Királyság kilépésének folyamatát, ami Brexitként vált ismertté – mondta, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok függetlenül a tárgyalások kimenetelétől, a kilépés után is megpróbálja fenntartani régóta fennálló szövetségi viszonyát az Európai Unióval és az Egyesült Királysággal.
A külügyminiszter azt mondta, az Egyesült Államok semmilyen módon nem fog beavatkozni a Brexit-tárgyalások kimenetelébe.
A britek 2016. június 23-án tartottak népszavazást az uniós tagságról, melynek során a választók 51,9%-a, mintegy 17,4 millió ember döntött az Európai Unióból való kilépésről.
A britek kilépésével Európa második legnagyobb, és a világ ötödik legnagyobb gazdasága távozik az EU-ból.

http://www.hidfo.ru/2017/11/az-usa-szerint-fel-kell-gyorsitani-az-europai-unio-felbomlasat/