2017. február 1., szerda

A német hatóságok nyomkövetőt szerelnének a potenciális terroristákra

A német kormány olyan ajánlásokat tett a szövetségi bűnüldöző szervek számára, ami lehetővé tenné, hogy nyomkövetőt szereljenek a potenciális extrémistákra.
Ez a döntés részét képezi a belügyminisztérium és igazságügyi minisztérium által javasolt intézkedéseknek, melyek a decemberi, Berlinben történt terrortámadást követően váltak szükségessé.
A DPA hírügynökség a kabinet szerdai találkozójának eredményeit idézve azt írja, hogy a német titkosszolgálatok megfigyelés alatt tartják az országban élő iszlamistákat, beleértve a fokozottan veszélyes személyeket is, de „normális esetben” nem tartóztatják le őket nyomós indok nélkül. A decemberi terrortámadás azonban rámutatott, hogy hiába figyelték meg február óta az elkövetőt, nem tudták időben elfogni és megakadályozni a terrortámadást.
Januárban Heiko Maas igazságügyi miniszter kijelentette; szükségessé vált, hogy a továbbiakban megelőző jelleggel összefogják azokat a személyeket, akik dzsihadista nézeteket vallanak, akkor is, ha nincs bizonyítékuk arra, hogy az elfogott személy törvénysértésre készülne.

http://www.hidfo.ru/2017/02/a-nemet-hatosagok-nyomkovetot-szerelnenek-a-potencialis-terroristakra/

Irán besokallt, felhagy a dollár használatával

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke Iránt is felhelyezte azon országok listájára, melyek állampolgárai számára átmenetileg tiltott a bevándorlás. Irán gazdasági választ helyezett kilátásba, és azzal fenyegetőzik, hogy felhagy a dollár használatával.
Valiollah Seif, az iráni Központi Bank vezetője közölte; az amerikai bevándorlási tilalomra válaszként felhagynak a dollár használatával, ehelyett más közös fizetőeszközt fognak használni a külkereskedelemben. Az iráni média beszámolói szerint ez a gyakorlat 2017 márciusában kezdődne.
Trump pénteken írta alá azt a rendeletet, melynek célja, hogy megvédje az amerikaiakat a terrortámadásoktól, és ennek részeként korlátozta a vízum megadását bizonyos országok esetében. Az intézkedés miatt az iráni állampolgárok 90 napig nem kaphatnak vízumot az Egyesült Államokba.
Seif közlése szerint azonban az amerikai dollár használata az iráni külkereskedelemben nem jelentős mértékű, és a dollár használatával felhagyás kifejezetten jó hatást gyakorol majd az Egyesült Arab Emírségekkel, Oroszországgal, Kínával és az Európai Unióval folytatott kereskedelemre.

http://www.hidfo.ru/2017/02/iran-besokallt-felhagy-a-dollar-hasznalataval/

Trumppal barátkozna a német ellenzék

Horst Seehofer bajor miniszterelnök és a Die Linke elnökhelyettese, Sahra Wagenknecht egyaránt elismerő szavakat szól Donald Trumpról, annak ellenére, hogy a kormány tagjai láthatóan zavartan szemlélik az USA új külpolitikáját.
Annak ellenére, hogy a német kormányretorika távolságtartással kezeli Donald Trump izolacionista politikáját, Merkel belső ellenzéke és a baloldal egyaránt pozitív példának tartja az amerikai elnök intézkedéseit.
Horst Seehofer, Bajorország miniszterelnöke helyes intézkedésnek tartja Trump illegális bevándorlással szembeni fellépését. Seehofer, aki korábban Merkel migrációs politikája miatt bejelentette, hogy a kompromisszum elmaradása esetén pártja függetlenül indul a választásokon, azonnal üdvözölte az új amerikai elnököt megválasztása után, belföldön pedig igyekezett hangsúlyozni, hogy meg kell várni Trump konkrét külpolitikai intézkedéseit, mielőtt a német vezetők elhamarkodott következtetésekre jutnak.
Sahra Wagenknecht, a Die Linke elnökhelyettese az országgyűlésben felszólalva kijelentette, hogy Donald Trump gazdaságpolitikájának több racionális alapja van, mint amennyi Merkelének. Elmondása szerint a kancellár közönyösséget mutat az emberek iránt, ellenben Trump a társadalom jólétét tartja szem előtt, hiszen bármilyen konfrontációt felvállal a hatékony munkahelyteremtés érdekében. Wagenknecht azt mondta, Trump megválasztása vészcsengő kellene legyen Németország vezetőinek, akik Hillary Clintonhoz hasonlóan el fognak bukni a választáson, ha nem hallják meg az emberek hangját.
Trump megválasztását követően Ursula von der Leyen védelmi miniszter azt mondta, „sokkolták” az amerikai elnökválasztás eredményei. Frank-Walter Steinmeier pedig úgy kommentálta Trump megválasztását: ez nem egy olyan választási eredmény, amit Németországban az emberek látni akartak. Angela Merkel később feltételes módban üdvözölte az amerikai elnököt, hangsúlyozva, hogy a Trump-adminisztrációnak tartania kell magát a „közös értékekhez”.

http://www.hidfo.ru/2017/02/trumppal-baratkozna-a-nemet-ellenzek/

Indiana Jones és az elveszett frigyláda, avagy miért marad a láda elveszve

10. És csináljanak egy ládát sittim-fából; harmadfél sing hosszút, másfél sing széleset, és másfél sing
magasat.
2 Móz. 37,1.
11. Borítsd meg azt tiszta aranynyal, belől is kivül is megborítsd azt, és csinálj reá köröskörűl arany
pártázatot.
12. És önts ahhoz négy arany karikát, és illeszd azokat a négy szegeletére; az egyik oldalára is két karikát, a
másik oldalára is két karikát.
13. Csinálj rúdakat is sittim-fából, és azokat is megborítsd arannyal.
14. És a rúdakat dugd a láda oldalain lévő karikákba, hogy azokon hordozzák a ládát.
15. A rúdak álljanak a láda karikáiban; ne vegyék ki azokból.
16. És a bizonyságot, a melyet néked adok, tedd a ládába.
2 Móz. 31,18. , 1 Kir. 8,9.
17. Csinálj fedelet is tiszta aranyból: harmadfél sing hosszút és másfél sing széleset.
2 Móz. 37,6.
18. Csinálj két Kérubot is aranyból, vert aranyból csináld azokat a fedélnek két végére.
19. Az egyik Kérubot csináld az egyik végére innen, a másik Kérubot a másik végére onnan: a fedélből
csináljátok ki a Kérubokat annak két végén.
20. A Kérubok pedig terjeszszék ki szárnyaikat fölfelé, betakarva szárnyaikkal a fedelet; arczaik egymásfelé
legyenek; a Kérubok arczai a fedél felé forduljanak.
21. A fedelet pedig helyezd a ládára felül, a ládába pedig tedd a bizonyságot, a melyet adok néked.
2Mózes 25
Bizonyára alig akad olvasó, aki ne látta volna Steven Spielberg filmjét, Az elveszett frigyláda fosztogatóit. Sokaknak éppen ez a film adta az inspirációt, hogy a régészetet válasszák hivatásként, másokban pedig felcsillant a remény, hogy a Bibliából ismert szövetség ládája egy napon tényleg előkerülhet.
Dr. Michael Heiser is köztük volt, aki mellesleg Indiana Jones-hoz hasonló utat járt be, igaz, csupán tanulmányai során, ugyanakkor ma már nem gondolja, hogy a frigyládát meg lehet találni és a véleményében történt változásról Jeremiás próféta „tehet”.
Az elmélet, miszerint a szövetség ládája, közismert nevén a frigyláda, túlélte Júda Babilon általi megszállását, azért él még ma is a köztudatban, mert a Bibliában nem található egyértelmű utalás arra, hogy a láda a Nabukodonozor serege által Babilonba hurcolt kincsek között lett volna. (Lásd: II. Királyok 36:5-8)
Emellett Ezsdrás sem tesz említést arról, hogy a láda visszakerült volna Jeruzsálembe a babiloni fogság után. (Ezsdrás 1:5-11)
A legegyszerűbb magyarázat, hogy a láda a Nabukodonozor által feldarabolt aranytárgyak között volt.
„És elvitte onnét az Úr házának minden kincsét és a király házának kincsét, és összevagdalt minden arany edényt, a melyet Salamon, az Izráel királya csináltatott volt az Úr templomában, a mint az Úr megmondotta volt.” (II. Királyok 24:13)
Márpedig a láda is egy ilyen arannyal borított kincs volt az Úr házában. Egy ilyen forgatókönyv azonban sehol sem aratna kasszasikert.
Az emberek többsége – az ókorban és a jelenkorban egyaránt – nem volt hajlandó elfogadni a gondolatot, hogy Isten hagyta volna, hogy Nabukodonozor elpusztítsa Izrael legszentebb tárgyát.
Az ellenállás mértékét mutatja, hogy a mai napig legalább egy tucat elmélet létezik arra, hogy a láda miként élhette túl a babiloni fogságot és az azt követő évszázadok viharait.
Az elméletek némelyike bibliai alapokon, eseményeken nyugszik.
Az egyik szerint Ezékiás Sénakhéribnek (Szanhérib) adhatta a ládát hadisarcként vagy amolyan békítő ajándékként, hogy megóvja királyságát a támadástól (II. Királyok 18).
Mások szerint hűséges papok rejthették el, amikor Manassé bálványokat helyezett el a templomban (Lásd: II. Királyok 21:1-9)
Indiana Jonesnak köszönhetően pedig milliók gondolják, hogy Sisák, Egyiptom királya Taniszba vitette a ládát. (I. Királyok 14:25-28) A filmtörténet klasszikus jelenetsorozatai közé tartozik, ahogyan Indiana Jones (akit az ifjabb dr. Henry Walton Jones régészről mintázott a rendező) az egyiptomi Tanisz homokkal fedett romjai között található „Lelkek Kútjába” ereszkedve megtalálja a régen elveszett frigyládát.
Ezen az Addis-Abebában található festvémeny I. Menelik Etiópiába viszi a szövetség ládáját.Ezen az Addis-Abebában található festményen I. Menelik Etiópiába viszi a szövetség ládáját.
A legszövevényesebb történet talán I. Menelik nevéhez fűződik, aki Salamon és Séba királynőjének állítólagos fiaként Etiópiába vitte a ládát. Az etióp királyi krónika, a Kebra Nagast, olyannyira komolyan veszi ezt az elméletet, hogy Etiópia vezetői még a XX. században is minden erejükkel próbálták bizonyítani I. Meneliktől való származásukat.
Egyes elméleteket más ókori szövegekre alapoztak.
A Makkabeusok második könyve1 például arról számol be, hogy Jeremiás egy barlangban rejtette el a ládát a babiloni megszállás előtt, Báruk könyve pedig arról ír, hogy a föld természetfeletti módon elnyelte a szövetség ládáját, hogy az ne kerülhessen idegen kezekbe, hanem azután az utolsó időkben kiadja magából. (II. Báruk 6:1-9)
Jeremiás könyvének tükrében azonban az összes elmélet nehezen hihetővé válik:
„Ha majd megsokasodtok és megszaporodtok a földön azokban a napokban – ezt mondja az ÚR –, nem mondják többé: Az ÚR szövetségládája! Szívére sem veszi senki, nem gondolnak és nem is ügyelnek rá, és nem készítik el újra. Abban az időben Jeruzsálemet hívják majd az ÚR trónjának. Minden nemzet odagyülekezik Jeruzsálembe az ÚR nevéért, és nem követik többé gonosz szívük makacsságát.” (Jeremiás 3:16-17)
Ebből a szakaszból egyértelmű, hogy a száműzetés alatt a láda már nincs jelen, sőt, arra is kitér, hogy el sem készítik újra. Jeremiás szavaiból arra lehet következtetni, hogy a láda megsemmisülése az akkor érkező zűrzavar idejére volt várható, ezenkívül értelmetlen lett volna annak újra elkészítéséről beszélni, ha el sem pusztult.
A 17-es versből pedig az is kiderül, hogy miért nincs szükség többé a ládára. Korábban Isten trónját a ládán található két kérub közötti „fedél” jelképezte, amit a “kegyelem székének” is hívtak (A magyar fordításokban ez ‘fedélként’ szerepel. Lásd: II. Mózes 25:18-22 és IV. Mózes 7:89). Jeremiás leírja, hogy „abban az időben Jeruzsálemet hívják az ÚR trónjának”, később pedig, Jézus eljövetele után, Isten az Övéi között van, legvégül pedig az igaz Jeruzsálem, „Isten sátora”, fizikailag is a Földön lesz.
„És láttam a szent várost, az új Jeruzsálemet, amint Istentől alászállt a mennyből, felkészítve, mint egy férje számára felékesített menyasszony. Hallottam, amint a trón felől egy hatalmas hang ezt mondta: Íme, az Isten sátra az emberekkel van, és velük lakozik, és azok az ő népei lesznek, és maga az Isten lesz velük;” (Jelenések 21:2-3)
Egyébként a szövetség ládáját a Jelenések könyve is említi, tudtunkra adva, hogy az a mennyben van, Isten templomában (Jelenések 11:19), tehát teljesen értelmetlen a Földön keresni.
Az Újszövetségben nincs szükség a régiek árnyékára. Érthető, hogy egy ilyen tárgy sokak fantáziáját megmozgatja, ugyanakkor érdemes elgondolkozni azon, hogy a valóság minden tárgynál izgalmasabb és csodálatosabb. Persze az is elképzelhető, hogy az utolsó napokban, az Antikrisztus uralma alatt, előállnak egy frigyláda-pótlóval, ami akár a Jelenések könyvében említett furcsaságok egyike is lehet.