Horst Seehofer bajor miniszterelnök és a Die Linke elnökhelyettese, Sahra Wagenknecht egyaránt elismerő szavakat szól Donald Trumpról, annak ellenére, hogy a kormány tagjai láthatóan zavartan szemlélik az USA új külpolitikáját.
Annak ellenére, hogy a német kormányretorika távolságtartással kezeli Donald Trump izolacionista politikáját, Merkel belső ellenzéke és a baloldal egyaránt pozitív példának tartja az amerikai elnök intézkedéseit.
Horst Seehofer, Bajorország miniszterelnöke helyes intézkedésnek tartja Trump illegális bevándorlással szembeni fellépését. Seehofer, aki korábban Merkel migrációs politikája miatt bejelentette, hogy a kompromisszum elmaradása esetén pártja függetlenül indul a választásokon, azonnal üdvözölte az új amerikai elnököt megválasztása után, belföldön pedig igyekezett hangsúlyozni, hogy meg kell várni Trump konkrét külpolitikai intézkedéseit, mielőtt a német vezetők elhamarkodott következtetésekre jutnak.
Sahra Wagenknecht, a Die Linke elnökhelyettese az országgyűlésben felszólalva kijelentette, hogy Donald Trump gazdaságpolitikájának több racionális alapja van, mint amennyi Merkelének. Elmondása szerint a kancellár közönyösséget mutat az emberek iránt, ellenben Trump a társadalom jólétét tartja szem előtt, hiszen bármilyen konfrontációt felvállal a hatékony munkahelyteremtés érdekében. Wagenknecht azt mondta, Trump megválasztása vészcsengő kellene legyen Németország vezetőinek, akik Hillary Clintonhoz hasonlóan el fognak bukni a választáson, ha nem hallják meg az emberek hangját.
Trump megválasztását követően Ursula von der Leyen védelmi miniszter azt mondta, „sokkolták” az amerikai elnökválasztás eredményei. Frank-Walter Steinmeier pedig úgy kommentálta Trump megválasztását: ez nem egy olyan választási eredmény, amit Németországban az emberek látni akartak. Angela Merkel később feltételes módban üdvözölte az amerikai elnököt, hangsúlyozva, hogy a Trump-adminisztrációnak tartania kell magát a „közös értékekhez”.

http://www.hidfo.ru/2017/02/trumppal-baratkozna-a-nemet-ellenzek/