2014. november 22., szombat

A szellemi és fizikai dolgozók bére

Csak 2008-tól találtunk adatokat erre vonatkozólag, de így is az látszik, hogy trendszerűen szakadnak el egymástól a szellemi és fizikai dolgozók bérei. A szellemi dolgozóké 2008-ban még csak 73,5 százalékkal haladta meg a fizikaiakét, a 2014. kilencedik havi adatok szerint viszont már 98,4 százalékkal, azaz majdnem kétszer annyit kerestek a szellemiek.

A folyamat annál is inkább figyelemre méltó, mert nagyon logikus. A gépek, automata gépsorok és robotok egyre több munkahelyet váltanak ki, de nem, vagy nem elsősorban a tanárokét, orvosokét, hivatalnokokét, hanem a gyári vagy például mezőgazdasági munkásokét. A kevésbé kreatív, mechanikus, rutinszerű, lexikális tudást igénylő szellemi munka egy részét is nemsokára gépek fogják elvégezni. Akár az ügyvédek vagy orvosok egy részénél is. A gépeken kívül a globalizáció is biztosan ludas a dologban: egy kínai vagy indiai, indonéz vagy dél-amerikai alacsony bérű munkás tud ruhát vagy autót készíteni, számítógépet összeszerelni, rizst termelni, halat tenyészteni az európaiak számára, de nem tudja elvégezni sem egy orvos, sem egy nyelvtanár, sem egy újságíró vagy adóellenőr munkáját. Inkább a fizikai munkákat lehet kiszervezni más országokba, ami azután kontinensünkön is alacsonyan tartja a béreket. Az ukrán vagy szerb feketemunkás tud Magyarországon kertet ásni, építkezésen dolgozni, almát szedni, de értelmiségi állásokba már aligha jut el. (Kivéve a magyar származású, magyarul beszélő diplomásokat, természetesen.)
Egy másik hatás, hogy a nyelveket beszélő jó szakmunkásoknak ugyanakkor nyitva áll az út a tőlünk nyugatabbra fekvő országokba, ami azt eredményezheti, hogy pont a képzettebbek mennek el, és az alacsonyabban képzett, kevésbé hatékony munkaerő marad. Amelynek alacsonyabb a bére is. Mindebből az következne, hogy nem annyira az ipart érdemes támogatni és szakmunkásokat képezni Magyarországon, hanem inkább szellemi dolgozókat, „kiművelt emberfőket” kéne előállítani a szolgáltató szektorok számára. A kormányzat viszont ennek a jelek szerint éppen az ellenkezőjét teszi, gimnáziumokat szüntetne meg, amelyek a felsőoktatás előszobái, és csökkenti a felsőoktatás támogatásait. Ugyanakkor a szakmunkásképzést tervezi fejleszteni. Talán egyre kevesebb szellemi dolgozóra lenne szükség? A jelek szerint nem így van, mert a 2,7 millió körüli számú alkalmazottnak 2013-ban is mintegy 46 százaléka volt szellemi dolgozó, és 2008-ban is, mindössze egy-két ezrelékes eltéréssel. Hat év alatt a szellemi munkakörben dolgozók létszáma 2,1 százalékkal csökkent, a fizikaiaké pedig 2,4 százalékkal. A szellemi és fizikai dolgozók közötti különbség ugyanakkor nem csak magyar jelenség. Egy tanulmány szerint például Németországban 2003 és 2007 között 2440 euró volt a fizikai dolgozók („kékgallérosok”) átlagkeresete, a szellemiek („fehérgallérosok”) pedig 3246 eurót kerestek. Ez a különbség ugyan csak 33 százalék volt, de ha a „magasan képzett” és „alacsonyan képzett” kategóriákat hasonlítjuk össze, akkor már 95 százalékos a különbség, természetesen a magasan képzettek javára (4533 euró kontra 2319 euró.)
Régen még több volt a munkás
"A vállalkozások területén alkalmazásban állók túlnyomó többsége fizikai munkakörben dolgozott. Arányuk 2001-ben 68,4%-ot tett ki, ez 62,5%-ra csökkent 2009-ben, amiben jelentős szerepet játszottak a válság hatására bekövetkezett tömeges elbocsátások". Ez és a frissebb idősor arra enged következtetni, hogy a fizikai dolgozók voltak a válság nagy vesztesei, a  válság utáni elbocsátási hullám óta nem nőtt vissza a létszámuk.

Bakta Lóránt

Nagy a baj a világgazdaságban

A hét legfejlettebb ipari ország (G7) közül a legnagyobb növekedést az Egyesült Államokban (+0,9 százalék) és Nagy-Britanniában (+0,7 százalék) jegyezték fel a harmadik negyedévben.
A német növekedés 0,3 százalék, a francia 0,1 százalék volt. Az olasz gazdaság 0,1 százalékkal, a japán 0,4 százalékkal zsugorodott a július és szeptember közötti három hónapban, mindkét ország gazdasága már a második egymást követő negyedévben hanyatlott.
Az Európai Unió gazdasága 0,3 százalékkal nőtt, az euróövezeté 0,2 százalékkal az idei harmadik negyedévben, az előző három hónappal összevetve.
Ezért mondjuk, hogy egyre nagyobb a baj
A világgazdaság gyengébb állapotban van most, mint a 2008 szeptemberi pénzügyi megrendülést követő hónapokban.
A politikai feszültség emelkedése Európában és Ázsiában figyelmeztető jel mindannyiunk számára.
Az adóssághegyekre épült jóléti korszaknak vége, még ha ezt a főáramlatú média és politika eddig nem is közölte az utazóközönséggel.
A G20 csúcs azon ígérete, miszerint az elkövetkező öt évben 2 százalékponttal megnövelik a globális növekedést, szimplán szemfényvesztés.

Még a 2 százalékot sem éri el az éves növekedés.
Éves szinten az OECD-térség növekedése 1,7 százalékra lassult a harmadik negyedévben a második negyedévi 1,9 százalékról és az első negyedévi 2 százalékról.
Az Európai Unió GDP-je 1,3 százalékkal, az euróövezeté 0,8 százalékkal bővült a harmadik negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest.


Bíró Dalma összeállítása

Eddig leépítették - Most miért lett hírtelen sűrgős fejleszteni?

Miközben a kitiltási botrány van a közérdeklődés fókuszában, az amerikai-magyar viszonyt rövid időn belül újabb ügy terhelheti meg: a kormány heteken belül olyan hadiipari tendert ír ki, amelyre nagyságrendileg hasonló az első Orbán-kormány idején volt utoljára. Akkor a honvédség vadászgépeket vett, de nagy meglepetésre nem az amerikaiaktól, hanem Gripeneket egy svéd gyártótól.  A honvédelmi helyettes államtitkár a napokban tisztázta, hogy már csak a kormány döntésére vár a helikopterbeszerzés elrendelése, a kiírást a minisztérium már előkészítette. A költség legalább 100 milliárd, de egyes piaci becslések szerint akár 150-200 milliárd forint is lehet, attól függően, hogy milyen felszereléssel rendelkező gépeket akar a kabinet. A háttérben komoly lobbizás folyik, több nagy gyártó is komoly pénzeket feccöl a magyarországi érdekérvényesítésbe: kommunikációs ügynökségeket fogadtak fel, kormányzati forrásaink szerint prezentációkkal, ajánlatokkal győzködik az apparátus vezetőit. Türelmetlenül várja a kiírást az amerikai Boeing-Sikorsky és a Bell, a francia-német közös vállalat, az Airbus (korábbi nevén Eurocopter), a dél-koreai KAI. Az utóbbi hetekben a leglátványosabban az olasz cég, Agusta Westland gyártója nyomult, amely több kormányközeli lapban is hirdetett. Korábban több napilap is arról cikkezett, az oroszok Mi17-esei vagy Mi24-esei is szóba jöhetnek, ám honvédelmi forrásaink szerint, ha ezek mellett dönt a kormány, akkor nemcsak újabb botrányt keltenek – a jelenleg egyébként is kiélezett – külpolitikai helyzetben, de a NATO-előírásoknak is nehéz lesz megfelelni.

„Sokoldalú megoldás minden küldetéshez” – ezzel reklámozta magát az Agusta cég a Magyar Nemzetben, de volt már hirdetésük a Heti Válaszban is, mintha a kormányon kívül bárkinek is lenne annyi pénze, hogy érdemes volna neki ilyen helikoptert kínálgatni. De a Századvéghez tartozó Napi Gazdaságban is volt egy szponzorált cikk az olasz gyártóról. Az ugyan a lapból nem derült ki, hogy a cikk megjelenését a gyár támogatta, ám az IMEDIA nevű médiafigyelő adatbázisába már támogatott oldalként került be. A megjelent cikkben nemcsak azt olvashatjuk, hogy az Agusta gépei mennyire gyorsak és megbízhatóak, de a cég ígéretét is: ha a magyar kormány tőlük vásárol, munkahelyeket teremtve régiós szolgáltató-központjukat is Magyarországra hoznák. De az amerikaiak is tartottak már bemutatót: áprilisban a Sikorsky két Black Hawkja emelkedett a levegőbe Budaörsről, majd alacsonyan szállva – nagy feltűnést keltve – körberepülték a fővárost. A helikoptereket egyébként maga Robert Peaslee, a budapesti amerikai nagykövetség kereskedelmi tanácsosa ajánlotta a kormány figyelmébe. Az Airbus nem tartott ilyen bemutatót, de a cég egyébként is pozícióban van a régióban.


A legendás orosz gép - szeretik a pilóták



A zavaros ügyletek és csúszások miatt a hadsereg és a katasztrófavédelem egy időre helikopterek nélkül maradt. Hende már tavaly többször is azt hangoztatta, a magyar helikopterflotta „kihordási ideje” lejár, és ha nem történik valami, akkor az orosz matuzsálemek a földön maradnak. Ez a helyzet jelenleg a honvédség több Mi8-as és Mi17-es gépével. A katasztrófavédelem kénytelen volt két gépet kölcsönkérni egy magánvállalkozástól, hogy ki tudja segíteni a szerb hatóságokat a tavaszi árvíz idején. Egy Hende által áprilisban jegyzett, ősszel kiszivárgott levél szerint „szükséghelyzet vagy katasztrófa – például árvíz – esetén a honvédelmi tárcának nem lenne elegendő helikoptere a lakosság segítésére. Ezenfelül nem lennénk képesek a nemzetközi kötelezettségvállaláson alapuló légi kutató-mentő helikopterképesség biztosítására sem. Kisebb botrányt kavart még a választások előtt, hogy a HM – a beígért tender kiírása helyett – a repülőképesség biztosítása érdekében beszerzett három Mi8-as gépet Oroszországból. Ezek a Solar Kft. közvetítésével kerültek az országba. A Hende-levélből kiderült, hogy a tárcának 780 millióért ajánlották fel a gépek darabját, ám végül összesen 2,99 milliárdot fizettek értük, de hogy miért lett 650 millióval drágább a három gép, azóta sem derült ki, a HM nem magyarázta meg.

Névtelenséget kérő kormányzati forrásaink hangsúlyozták, lehet, hogy a szakértői anyagot a tenderhez a HM állítja össze, a végső szót Orbán fogja kimondani, a miniszterelnök pedig nemcsak pénzügyi, hanem külpolitikai, diplomáciai szempontokat is figyelembe fog venni – különösen a mostani kiélezett helyzetben. Nem zárható ki, hogy a kormányfő meglepő döntést hoz majd: 2001-ben az utolsó pillanatban változtatott és tette le a voksát a svéd Gripenek mellett HM által javasolt amerikai F-16-osok helyett.
Az Agusta miniszterelnökségi szinten lobbizik, ráadásul a cég támogatói közt tudja a volt olasz kormányfőt, Silvio Berlusconit, aki a mai napig jóban van Orbánnal. Az olaszok egyenesen „állami szintű együttműködésre tettek javaslatot”, a római kormány kereste meg őket.
Egy helikopterbeszerzési ügybe belebukott már egy NATO-főtitkár is. A belga Willy Claesnak le kellett lemondani egy 1988-as korrupciós ügy miatt. A vizsgálatok szerint mind az Agusta helikopter-, mind pedig a francia Dassault repülőgépgyár kenőpénz fizetése révén nyerte el a megrendelést a belga légierő korszerűsítésére. A hetilap akkori cikke szerint mindkét cég „kibélelte” a flamand, illetve vallon szocialista pártok kasszáját, amire pár év múlva viszonyt fény derült. Claes „bűne” az volt, hogy 1989-ben az ő miniszteri irodájában tárgyaltak arról, hogy az Agusta hajlandó lenne „ajándékot adni” a megrendelésért cserében (Claes a beszerzés időszakában a gazdasági tárca vezetője volt Brüsszelben, 1994-ben került a NATO élére). Igaz, míg ő ellenezte, a pártpénztárnok támogatta az ötletet. Az előző ciklusban évekig az amerikai gépek tűntek befutónak, igaz, nem a Sikorsky, hanem vetélytársa, a Bell gépei. Hende 2010 végén jelentette be, hogy ingyen kaphatnak 30 olyan Huey (Irokéz) gépet, melyet az amerikai hadsereg ki akar vonni hadrendből. Csakhogy pár hónappal később kiderült, hogy az „ingyen” mégsem jelenti azt, hogy nem kell semmit sem fizetni értük. A 30 éves – de 60 éves üzemidejű – gépek amerikai szétszerelésének, felújításának és összeszerelésének, a kiképzésnek a költségeit, 100 milliárd forintot a magyar félnek kellett volna állnia, így végül a kormány elállt az üzlettől. Tehát az öreg Hueyekre, vagy az orosz Mi-kre nem lehet számítani, sőt honvédelmi forrásaink szerint a Sikorsky gépei sem jöhetnek számításba, mert nagyon drágák – egyes becslések szerint 150-200 milliárdba kerülnének. Így marad az Airbus és Agusta – mindkét gyártó helikopterei szolgálnak már több NATO-tagország hadseregében. Már csak az a kérdés, hogy a két cég milyen ellentételezést, magyarországi beruházást fog felajánlani a kormánynak, esetleg a miniszterelnök melyik országnak – a németeknek vagy az olaszoknak – akar kedvezni az éppen folyó diplomáciai manőverezésben. Mint ahogy az is megválaszolatlan kérdés, hogy miből teremtik elő a legalább 100 milliárdos pénzt. Orbán Viktor az október 2-i NATO-hadgyakorlaton azt mondta, növelni fogják a honvédség költségvetését, de hozzátette, a fejlesztés „nagyon drága folyamat”, „minden évben haladni kell egy-egy lépést előre”. Tény, hogy a Huey-ekre is egy olyan konstrukciót dolgoztak ki, mely szerint a vételárat 7-10 év alatt kellett volna megtéríteni.
Várhegyi Kálmán összeállítása -

Ezt a képet nem tartottam fontosnak, aztán ahogyan egyre jöttek be az információk, egyre fontosabbá vált


Lavrov: USA vezette koalíció célja, hogy titokban megbuktassa Assadot

Az orosz diplomácia vezetője egy moszkvai politikai fórumon kijelentette: Washington a jelek szerint az Iszlám Állam (IÁ) elleni koalíció és a légi csapások leple alatt fondorlatos módon Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerének megdöntésére készül.

Szerinte ennek tulajdonítható az is, hogy az Egyesült Államok nem akarja az ENSZ Biztonsági Tanácsának a felhatalmazását kérni ezekhez az akciókhoz. Mint elmondta, pénteken telefonon beszélt amerikai kollégájával. Erre vonatkozó kérdésére John Kerry azt felelte: azért nem akarnak BT-mandátumot, mert akkor rögzíteni kellene Szíria státusát.


Lavrov perverz logikának minősítette azt az amerikai állítást, miszerint Aszad a legfőbb tényező, amely a térségbe vonzza a terroristákat. Washington ezt az érvet is a damaszkuszi rezsim megbuktatása érdekében használja - tette hozzá a külügyminiszter. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy az amerikaiak remekül együttműködtek annak idején Szíriával a vegyi fegyverek megsemmisítésének az ügyében, akkor teljes mértékben legitim partnernek tekintették a damaszkuszi kormányzatot. Sőt, az amerikaiak - amikor érdekeik úgy kívánták - a tálibokkal is tárgyaltak - tette hozzá az orosz külügyminiszter.

Kapcsolódó:
Még a kárpátaljai magyar holokauszt emlékparkjában is a zsidókat siratta Schiffer

Grell Antal: Az "E" napló, avagy amikor a felügyelet megőrül

Történetünk nem mindennapi, de valószínűleg nem is egyedi eset, de tanulságos. Ezért döntöttem amellett, hogy "tollat" ragadjak és leírjam az elmúlt hónapok eseményeit, mert nem tudom megérteni, nem tudom ép ésszel felfogni, ami történt.

De kezdjük az elején.
Nem hiszem, hogy nagyon sokakat emlékeztetnem kell azokra a viharokra, szélsőséges időjárási viszonyokra, mely mára jellemzi hazánkat. Ha valaki csak belehallgatott a híradásokba katasztrófák sorozatától volt hangos a média. Sajnos nekünk is kijutott bőven a viharokból és az előző tulajdonos nemtörődömségének vagy éppen anyagi korlátjainak meg is lett az eredménye.
Tudomásunk volt róla, hogy a tetőszerkezet felújításra szorul így annak rendje-módja szerint megkerestünk egy tervezőt, hogy legalább tisztában legyünk mire is számíthatunk, mekkora anyagi vonzata lesz. Az elkészült előzetes tervek alapján és anyagi lehetőségeinket figyelembe véve rá kellet ébrednünk ebben az évben a tervek csak tervek maradnak.
De nem így történt.

Az erőteljes viharok nem adtak több esélyt meggyengült tetőszerkezetnek,. Iszonyatos hangzavarral adta meg magát a gravitációnak és kéményekkel, tűzfalastól együtt, dőlt össze. A kémények a szomszéd udvarán, a tűzfal az utcafronton a szerkezet pedig a megmaradt kéménycsonkokon landolt.
Az ijedség után, azonnal nekiláttunk eltakarítani a romokat, megszüntetni a köz-és életveszélyes helyzetet,lehetőleg stabilizálni a megmaradt szerkezetet. De nem volt elég azonnali elbontást javasoltak, mert továbbra és életveszélyesnek mondatott az épület jelen állapotában, nem utolsó sorban ismételten viharok várhatóak.

Nem volt mit tenni, körberohanva a családot, nagyszülőket, szülőket, sógort, komát végig koldulva és kérve fizikai segítségüket is nekiálltunk az elbontásnak. Ment is minden szépen, rendben, (de általában a baj nem jár egyedül) a bontás közben a maradék szerkezet (talpszelemen) is megadta magát. (Ezen a ponton jutott eszembe a pénznyelő című film.)

Akkor úgy gondoltam nagy szerencsém van hiszen unokaöcsém ács szakmunkás és remélem nem hangzik elfogultan, de jó szakember is, álljunk neki azt azonnal állítsuk helyre a tetőt, mert egyre nagyobb a valószínűsége az újabb viharoknak.
Megfeszített munkatempóban a család apraja-nagyjának munkájának meg is lett hamar az eredménye, tető alá került a ház, legalábbis, szalufák, mint a katonák álltak, a fólia kifeszítve, végre egy kis nyugalom. de nem tartott sokáig az öröm.
Ugyanis túlbuzgó Építésfelügyeleti és Örökségvédelmi "dolgozó" meglátva minket (mert éppen arra járt) kérdezte kinek dolgozunk. Hát, akkor még mosolyogva mondtam hát, ha a tulaj nem tagad le akkor a feleségemnek. Azt gondoltam, ő is valószínűleg szereti a humort csak nem érti, mert közölte engedély nélkül építkezem és feketén dolgozik itt egy vállalkozó - szerinte. (Azt a mai napig nem tudom, hogy ezt miből állapította meg.)

Na, de sebaj - gondoltam akkor, mit kell tennem? - kérdeztem. Tájékoztatott, hogy ő ugyan nem illetékes, de "segítőkész" be kell mennem a tatabányai Kormányhivatal Építésfelügyeleti és Örökségvédelmi Hivatalba ott tájékoztatni fognak.
Másnap ez meg is történt. Azt hittem káprázik a szemem, mert a "nem illetékes" kolléga fogadott miket. Még örültem is neki, hiszen nem kell térképet rajzolni tudja miről van szó.

Miután elmondta, hogy szabálysértés követtem el és vagy megszüntettem (teljes elbontás), vagy az első fokon eljáró hatóságtól megkapom a bírságot, mely milliós nagyságrendű. Hiába mondtam el mi történt, a "nem illetékes" azt mondta, ez a két lehetőség van.

Mit volt, mit tenni, nekiálltunk az elbontásnak. Körülbelül a tető feléig jutottunk, amikor megérkezett a sokat emlegetet újabb vihar, és hiába a fóliázás, nem bírta a víz súlyát, beszakadt. Soha nem fogom elfelejteni azt az éjszakát. Félóráként kellett kiüríteni az edényeket, mellyel próbáltuk felfogni a beáradó vizet. Csak esett, esett és másnap is egész nap...

Azt gondoltam, leroskadva a még megmaradt tető alatt, én most örülök meg, nem hiszem el, hogy ennek így kell lennie. Az "enyhe" idegösszeroppanásom után telefont ragadtam, melynek meglett az eredménye.

Veszélyhelyzet esetén építési tevékenység tudomásulvétele 55. §

Kavarogtak bennem az érzelmek, voltak olyan pillanatok, hogy ölni tudtam volna. De túl kellett tennem magam és koncentrálni, hogy amit lehet mentsünk, mert a károk már egyre nagyobban. Riadóztattam a családot és azonnal nekiálltunk a helyreállításnak. A törvényi passzusok alapján pedig beadtuk az illetékes hatóságnak a dokumentumokat.

De eközben az én "kedvenc" Építésfelügyeleti és Örökségvédelmi (remélem hamarosan csak volt) alkalmazott értesített, ő kijön helyszíni szemlére: Mit mondjak: jöjjön, hiszen most már tudtam semmilyen szabálysértést nem követtem el. Kijöttek, láttak, kedvesek voltak, nem lesz "bünti", elmentek, majd jött a feketeleves.

Közben az első fokon eljáró hatóság helyszíni szemle után, Veszélyhelyzet esetén építési tevékenység tudomásul vette és határozatát meghozta. Mindenki örült, egy darabig...

Építésfelügyeleti és Örökségvédelem: 120,000Ft bírság, mert nem vezettem az "E" naplót. (Itt megjegyzem, visszamenőleg nem lehet nyitni, vészhelyzetben, amikor az ember életveszély elhárításával, az épület állagának megóvásával van elfoglalva, nem igazán jut idő a bürokratikus elmebeteg ötletgazdák által szponzorát dolgokra.) Nem megfelelő személlyel jogosulatlan vállalkozóval kötött szerződés. Ha ez nem lenne elég a nővérem fia (unokaöcsém) hatóságilag levezeti, hogy már abban sem vagyok biztos, hogy a rokonom. Lehet, hogy, ha még egy kicsit tovább fejtegetik, kiderül úgy találtak engem is és az édesanyám sem az eredeti.

Na itt teszem fel a kezem, amikor egy felügyelet szerep-és feladatkörzavarban szenved. A Komárom-Esztergom Megyei Építésfelügyeleti és Örökségvédelmi Hivatal egyben "családfakutató" intézménnyé is vált. De a kutatási eredmény sem volt elég a nevesített hivatalnak, hiszen unokaöcsém 300.000Ft.bírságot kapott fővállalkozó kivitelezői felelős műszaki vezető nélkül végzett tevékenység és (kapaszkodjanak meg) "E" napló nem megnyitásáért.

Na, kérem szépen, megpróbálom összefoglalni. (Nem lesz egyszerű.) Van egy elsőfokú határozat, mely jogerőre emelkedett: A kormányhivatalt nem érdekli (legalábbis alkalmazottaikat cseppet sem) Úgy bírságol, hogy az "E" napló miatt kettős teljesítést várna, ugyanazért a szabálysértésért. Hamisan valótlanul vállalkozónak állítja be, vagyis annak szeretné a családtagomat. Pedig bármennyire hihetetlen továbbra is létezik a családi építkezés, csak szakirányú végzettség kell meglegyen...

Ha nem értek egyet a kiszabott bírsággal, fellebbezhetek, kétszer is, 30 ezer forint illeték megfizetése után, mégpedig annál a hatóságnál, mely a bírságot kiszabta.

Íme néhány jogszabály, amelyet azoknak ajánlok, akik hasonló keserves utat járnak be a hivataloknál.
• 2013-01-01-től az Étv. 39/A.§ (2) szerint, kormányrendeletben meghatározott építési tevékenységet az ott előírt feltételek megléte esetén a tevékenység jellegének megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakmunkás felelős műszaki vezető irányítása nélkül is végezhet.
• 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 13. § (8) szerint, az építőipari kivitelezési munka jellegének megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakmunkás felelős műszaki vezető irányítása nélkül is végezhet olyan építőipari kivitelezési tevékenységet, melynek teljesítéséhez nem vesz igénybe további alvállalkozót.

Nem követtem el bűncselekményt, de úgy bánnak velem. A közelmúltban törvények és jogszabályváltozások megszámlálhatatlanul "ömlöttek" a lakosságra, de mintha az illetékesek elfeledték volna szerepüket a közigazgatásban. A lakosság átfogó, mindenre kiterjedő, pontos tájékoztatása helyett konkrét nyúzások történnek.

Egy utolsó gondolat: mindenki mindent, mindenkor fényképezzen! Lassan az orvosok is, mielőtt életmentő műtétet végeznek. Mert manapság akár mentésről van szó, akár nem, legfontosabb minden munkafolyamat megkezdése előtt az "E" napló feltöltése.

http://magyarno.com/grell-antal-az-e-naplo-avagy-amikor-a-felugyelet-megorul/

Gyámság alá helyeznék Magyarországot a radikális atlantisták

A Demokratikus Koalíció radikális atlantista párt támogatta egy új intézmény felállítását az Európai Unióban, aminek teljes mértékben alá lennének rendelve a tagállamok. Ez az új Európai Ügyészség egy olyan szerv lenne, amire nem lenne befolyása a tagállamoknak, viszont az EÜ felügyelhetné az egyes tagállamok működését és eltávolíthatna állami vezetőket korrupciós vádakra hivatkozva. A DK szerint a korrupció visszaszorítása miatt szükséges ez az intézmény.
Az Európai Parlament Állampolgári Jogok Bizottsága ülésén a szélsőjobboldal kivételével minden párt támogatta a tagállamok alárendelését egy újabb európai hatóságnak. Ugyanakkor a radikális atlantisták a vitában határozottan amellett álltak ki, hogy az új intézmény a lehető legnagyobb mértékben legyen független a tagállamoktól, hogy azok semmilyen befolyást ne gyakorolhassanak rá.
Hídfő.net.ru | Niedermüller PéterNiedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője
Vegyük észre, hogy a radikális atlantisták általános gyakorlata szerint nem országos szinten fogalmaznak meg válaszokat, hanem olyan választ fogalmaznak meg a hazai problémákra, amivel alárendelnék Magyarországot egy külső hatalomnak, ami a mindenkori magyar kormány működését ellenőrizhetné, és beavatkozhatna, ha Brüsszel érdekeit sérelem éri.
A Demokratikus Koalíció EP-képviselői nem Magyarországot képviselik az Európai Unióban, hanem az Európai Uniót képviselik Magyarországon.
Niedermüller Péter, a radikális atlantisták EP-képviselője korábban világosan kifejezte; ideológiai kontrollt adna Brüsszel kezébe, hogy az Európai Unió beavatkozhasson a magyar kormány ellene, ha az eltér a dekadens liberalizmus képviseletétől.


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/22/gyamsag-ala-helyeznek-magyarorszagot-radikalis-atlantistak

Kenőpénzért adnak jogsit

Egy kis mellékest is szereznek az oktatók és vizsgabiztosok országszerte. A százezer forintos jogsi mellé még 20-25 ezer forintot kérnek.
vizs
Dóri húszévesen döntött úgy, hogy megszerzi a jogsit. Nagyrészt szülei dobták össze a tandíjat az egyetemista lánynak. A közel 150 ezer forint épp elég teher volt a családnak, álmukban sem gondolták, hogy újabb pénzt gombolnak még le a lányukról.
– Nem ment rosszul a vezetés, de az oktatóm a huszadik óra környékén kerek perec közölte, hogy ha át akarok menni, akkor még egy húszast adjak neki – háborog a fiatal lány, aki ismeretségi körében is hallott már hasonlókat, de nem gondolt arra, hogy ez vele is előfordul.
– Fizettem. Sikerült is a vizsgám – mondja a teljes nevét és arcát nem vállaló Dóri, akit felháborított az eset.
Több érdekes hozzászólást is kaptunk a témában, köztük Erikáét. – Már huszonöt éve is volt kenőpénz a vizsgabiztosnak az oktatón keresztül. Az oktatóm megmondta, nem szenvedünk, úgyis csak a harmadik alkalommal engednek át. Nem kellett külön órát venni. Őszinték voltak – háborog a legnagyobb közösségi oldalon olvasónk, míg mások többnyire csak annyit írnak, hogy ez így van.
A kenőpénzzel azonban nem árt óvatosnak lenni. A legtöbben áldozatnak gondolják magukat, és a nagyobb macerák elkerülése érdekében fizetnek a felszólításra, ám ezzel a börtönt kockáztatják.
– A vesztegetést három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a törvény – mondja a Borsnak dr. Fridman Róbert ügyvéd, aki gyorsan hozzáteszi, hogy aki adja, azaz a tanuló is bűncselekményt követ el. Sőt még az ígéret is annak minősül.
Az ügyvéd szerint nemcsak pénzzel, hanem bármilyen előnnyel is lehet vesztegetni. Így például szexuális kapcsolattal vagy éppen egy kitüntetéssel.
A Bors megkereste a Nemzeti Közlekedési Hatóságot, hogy miként vélekednek a jelenségről és mit tudnak tenni a korrupció visszaszorításáért. – A tevékenység visszaszorítása érdekében a közlekedési hatóság együttműködési megállapodást kötött a fogyasztóvédelmi hatósággal, amelynek keretében közösen folytatnak ellenőrzéseket – közölte a kommunikációs osztály, hozzátéve, hogy kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a képzés és a vizsgáztatás megfelelő jogszabályi alapokon folytatódjék.
Segít a TI
A Transparency International ingyenes korrupcióellenes jogsegélyszolgálatot működtet. Ide bárki bejelentheti, ha korrupciógyanút észlel, ha arra kérik, hogy fizessen kenőpénzt vagy vesztegessen meg valakit. Tavaly február 21-én egy fiatalember például telefonon kért segítséget a Transparency International Magyarországtól (TI). Elmondta, hogy a jogosítvány megszerzése érdekében 25 ezer forinttal kellene megvesztegetnie a vizsgabiztost. A kenőpénzt az oktatója adná át a vizsgabiztosnak. A férfi azonban semmiképpen nem akart részt venni a korrupcióban. A rendőrség lebuktatta az oktatót a felírt sorszámú pénzzel.
(Bors)

Lavrov: vége a korábbi együttműködésnek, és a szokásos üzletnek

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton a külügyi és védelmi tanács gyűlésén kijelentette, hogy bár Oroszország nem utasítja vissza az együttműködést az Európai Unióval, a korábbi kapcsolatoknak vége. "Az Európai Unió egyik legnagyobb partnerünk. Senki nem fogja lábon lőni magát, de mindenki számára érthetővé vált, hogy a szokásos üzlet a továbbiakban nem lehetséges. [...] Meggyőződésem, hogy túljutunk majd a jelenlegi perióduson, és levonjuk a következtetéseket, és új alapokra helyezzük kapcsolatainkat." - mondta a külügyminiszter.
Hídfő.net.ru | Szergej Lavrov
Oroszország és az Európai Unió közt az ukrán helyzet elmérgesedése miatt romlott meg a viszony, miután Brüsszel Washington nyomására szankciókat hirdetett meg, Moszkva pedig megtette a megfelelő válaszlépéseket. Washington nyomásgyakorlásának azonban egy igen egyszerű indoka van: az amerikaiak saját integrációs projektjükbe, a transzatlanti együttműködésbe akarják bevonni az Európai Uniót, annak kelet-európai tagállamaival és további országok bevonásával együtt, hogy az amerikai vállalatok további piacokhoz jussanak és extraprofitra tegyenek szert. Moszkva azonban egy új szövetségi rendszert hozott létre a térségi államok számára, ami lehetővé teszi az amerikai monopolhelyzet megtörését. Január 1-jén indul az Eurázsiai Gazdasági Unió, melynek alapító tagállamai Oroszország, Kazahsztán és Belorusszia.
Washington számára kulcsfontosságú, hogy az Európai Unió oroszellenes politikát folytasson és gazdasági szankciókat hirdessen Oroszország ellen, mert ez az üzleti kapcsolatok ellehetetlenítését jelenti. A gazdasági integráció alapjai lennének ezek az üzleti kapcsolatok, tehát Washington célja lényegében az, hogy az amerikai befolyás alatt tartott Európai Unió tagállamai ne tudják megkezdeni az integrációt az Eurázsiai Unióval, ehelyett továbbra is amerikai kontroll alatt maradjanak.
Az Eurázsiai Unió egyik elsőként csatlakozó tagállama lett volna Ukrajna. Az Azarov kormány időhúzás jelleggel ugyan tárgyalásokat folytatott az Európai Unióval és a "keleti partnerség" része volt, de eközben a kormány zárt ajtók mögött megkezdte az eurázsiai átmenet előkészítését. Ukrajna csatlakozott volna az eurázsiai vámunióhoz és elsőként csatlakozott volna az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz, ami Washington számára szükségessé tette, hogy az ukrán kormányt még az Eurázsiai Unió megalapítása előtt eltávolítsa és egy nyugatbarát kormányt ültessen a helyére.
Lavrov nyilatkozata azt jelenti, hogy bár a gazdasági integráció alapjait Washington blokkolja, meg fogják találni a módját annak, hogy a kelet-európai országok megkezdjék az átmenetet. Ez egy igen reményteljes nyilatkozat Magyarország számára; az Eurázsiai Unió nem felvásárló-piacnak tekinti saját tagállamait, ehelyett jelentős iparosítás fog lezajlani az új tagállamokban. Míg az Európai Unió a magyar ipar és így a munkahelyek megszüntetését jelentette (felvásárló-piacnak kellettünk), az eurázsiai átmenet után jelentősen javulhatnak a megélhetési viszonyok Magyarországon.


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/22/lavrov-vege-korabbi-egyuttmukodesnek-es-szokasos-uzletnek

Hollandia hazaszállítaná a FED-nél tárolt arany egy részét

Hollandia Központi Bankja (De Nederlandsche Bank, DNB) azt tervezi, hogy hazaszállíttatja az Egyesült Államokban tárolt aranytartalékait. A bank innentől a korábbi 51% helyett az ország aranytartalékának csak 31%-át fogja az Egyesült Államokban tartani, és 11%-ról 31%-ra növeli a hazai bankokban tartott fizikai aranytartalék arányát. A Kanadában és Angliában tartott aranymennyiség (20% és 18%) változatlan marad. A DNB indoklása szerint az intézkedés célja, hogy fokozza az állampolgárok nemzeti bankba vetett bizalmát, és egyenletesebb legyen a tartalékok elosztása.
Hídfő.net.ru | FED aranykészlet
2011-ben sajtóhírek láttak napvilágot arra vonatkozóan, hogy az amerikai Federal Reserve raktárai a valóságban már rég üresek, és más országok amerikai letétbe tett aranytartalékai nincsenek meg, mert eladták őket. Az ügy botránysorozat közepette odáig bonyolódott, hogy több nyugati ország is haza akarta szállíttatni az Egyesült Államok területén őrzött aranytartalékát. A FED körül kibontakozó botrányt követően, 2013 januárjában a német Bundesbank is bejelentette, hogy hazaszállíttat összesen 674 tonna, a Federal Reserve páncéltermeiben és Franciaországban tárolt aranyat. A botrány kezdete előtt azonban a FED kínos helyzetbe került, mert a gyanúsítgatások közepette nem engedtek be nemzetközi megfigyelőket a páncéltermek ellenőrzésére, ami csak fokozta a bizalmatlanságot.
2011 végén, Líbia nyugati megszállása során a Líbiai Központi Bankban tárolt mintegy 140 tonna arany eltűnt. A Tripoliban zajló harcok során a Központi Bank területét egy alkalommal ellenőrzés alá vonták a nem-hivatalosan jelen lévő NATO-csapatok, és a felkelők (a média hivatalosan "felkelőkről" beszélt) közel két napig tartották a pozíciót, mielőtt visszavonultak. A nyugati média azt követően olyan híreket terjesztett, hogy az ország aranytartalékát Muammar Kadhafi elhordta az országból, amit azonban soha nem lehet bizonyítani, mert Kadhafit ugyenezek az illegális fegyveres csoportok meggyilkolták.


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/22/hollandia-hazaszallitana-fed-nel-tarolt-arany-egy-reszet

India korábbi nukleáris igazgatója egy ingyen energia készüléket mutatott be

A főáramú tudományos világban az olyan elektromos generátorok, melyek több energiát képesek termelni annál, mint amennyit elfogyasztanak ki vannak zárva az energia megmaradás törvénye miatt. De ma már változnak a dolgok, így a tudományos világban is (mint mindig). Az elmúlt évtizedekben számos tudós, köztük Nobel-díjas tudósok is demonstrálták, hogy létezik egy olyan energia, amit "üres térnek" neveznek (a tér egy olyan konstrukció, amely az elkülönülés illúzióját adja számunkra).

A tudomány megmutatta, hogy az atomok nem egy ürességben léteznek, hanem valójában tengernyi energia veszi őket körül. Miután a fizikusok rájöttek, hogy ez az energia ott van, a következő kérdés az volt, hogy meg lehetne-e csapolni, vagy hogy ki tudnának-e új, tiszta, zöld energia generátorokat fejleszteni, melyek hasznosítják ezt az energiát. A válasz: igen. Az 1980-as években a Hughes kutatólaboratóriumban Robert Forward igazolta a "Cazimir-effektusnak" (1) nevezett jelenséget, amely bizonyította, hogy ezt az energiát valóban ki lehet aknázni, és esetleg energia előállítására is alkalmas.

A vákuumról általában úgy gondolják, hogy üres tér, de Hendrik Casimir úgy hitte, hogy a semminek vélt terek valójában elektromágness hullámok ingadozásait tartalmazzák. Úgy gondolta, hogy a vákuumban egymástól bizonyos távolságra tartott két fémlemez képes csapdába ejteni ezeket a hullámokat, létrehozva a vákuum energiát, melyek vonzzák, vagy taszítják a lemezeket. Mivel ennek a régiónak a határai mozgásban vannak, a vákuum energia változása (zéró-pont energia) elvezet a Casimir hatáshoz. A Harvard Egyetemen, a Vrije Egyetemen Amszterdamban, és máshol is bizonyították, hogy a Casimir-effektus helyes.

Az alábbi videóban Paramahamsa Tewari, és térhajtású generátora látható. Tewari 1937 január 6-án született, a villamosmérnöki diplomáját 1958-ban, a Banaras Műszaki Főiskolán szerezte Indiában. Felelős pozíciókat töltött be nagy mérnöki építőipari szervezetekben, de elsősorban nukleáris projektekben az indiai atomenergiaügyi minisztériumban. Egy éven keresztül a Douglas Point nukleáris projektben vett részt Kanadában. Pozíciójából 1997-ben ment nyugdíjba, mint az atomenergiaügyi minisztérium nukleáris energia vállalatának ügyvezető igazgatója, és a Kaiga atomerőmű projekt egykori projekt igazgatója. (2)

Weboldalát itt lehet elérni: http://www.tewari.org
Az oldal jelenleg is folyamatosan frissül.
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=sii2F02ckFA

A technológia gyakorlatilag egy kezdeti indítást igényel (akkumulátor), majd elkezd működni. Ezután már semmire sincs szüksége, képes örökké működni. A kimeneti energia egy részét a gép újra felhasználja a villamosenergia termeléséhez.

A meghajtó motor bemeneti és kimeneti feszültségének vizsgálati eredménye a mellékelt grafikonon látható. A lila vonal mutatja a generátor aktuális bemeneti teljesítményét a meghajtó motortól. A hajtómotor hatásfoka 80 %-os. A zöld vonal mutatja a generátor bemeneti teljesítményét a motor hatásfoka nélkül. A kék vonal pedig a generátor kimenő teljesítményét mutatja. Még a mérsékelt 1750 fordulat/perc sebességen is, melyen a tesztet végezték, a generátor kimenő teljesítményének aránya 160 %-os. Extrapolációval bizonyítható, hogy 3000-es fordulatszámon a berendezés hatásfoka eléri a 275%-ot.

Nagyítás a képre kattintva.


A jelenség magyarázata Tewari tér örvény elméletéből származik, melyről itt lehet olvasni részletesen:
http://www.tewari.org/Theory_Papers/Tewari-Final%20Proof.pdf

Tewari egy nagyszerű anyagot állított össze, mely körvonalazza az ilyen típusú technológia szellemi alapjait, melyet teljes egészében itt lehet elolvasni:
http://www.tewari.org/Books/SpititualFoundations/SF%20R12702.htm

"Minden érzékelhető anyag egy felfoghatatlanul ritka elemi közegből, a minden teret kitöltő akashából, vagyis a légszerű éterből jön létre, az életet adó prána, vagyis a teremtő erő hatására, ami soha véget nem érő körforgással életre kelt ezáltal minden dolgot és jelenséget. Az elemi közegben óriási sebességű és végtelenül kismértékű örvénylések keletkeznek, amelyek létrehozzák az anyagot. Ha az erő nagysága csökken a mozgás lelassul, és az anyag visszaalakul elemi közeggé, majd eltűnik." - Nikola Tesla

Tesla és a védikus felfogás szerint tehát az anyag nem más, mint egy közegben létrejövő olyan áramlástani jelenség, ami hasonló például a levegőben létrejövő örvényekhez, forgószélhez, vagy leginkább a tornádóhoz. (3)

Még több információ

Ezek a koncepciók már számos lektorált tudományos folyóiratban megjelentek. Egy 2001 augusztusában megjelent tanulmány szerint az általános relativitás elvét felhasználva meg lehet magyarázni a mozdulatlan elektromágneses generátorok működését. (4) Ez a készülék az elektromágneses energiát a görbült téridőből nyeri, és körülbelül hússzor több energiát termel, mint amennyi a működtetéséhez szükséges. Ez a tanulmány (ami egy a sok közül) bizonyítja, hogy az elektromágneses energia kinyerhető a vákuumból, és olyan készülékek működtetésére alkalmas, melyet a kísérletben használtak.

Harold E. Puthoff amerikai fizikus a Stanford Egyetem doktora, és a Felsőbbszintű Tanulmányok Intézetének kutatója Austinban kiadott egy tanulmányt, melyet a Physical Review folyóirat szakértői lektoráltak. (5) Tanulmányában egy olyan modellt javasolt, melyben a gravitáció nem egy elkülönült alapvető erő, hanem a vákuum nullponti ingadozásaival összefüggő társult hatás, ahogy azt a Casimir-erő is mutatja.

Nehéz megérteni, hogy bárki is elutasíthatja az "ingyen energia" elképzelést

"Ezeket a koncepciókat a világ több száz laboratóriumában bizonyították már, de ezek nem láttak napvilágot. Ha az új energetikai technológiák szabadon hozzáférhetők lennének, az világszerte mélyreható változásokat eredményezne. Hatással lenne mindenre, mivel minden területen alkalmazható. Ezek a technológiák a legfontosabb dolgok az emberi történelem során." - Dr. Brian O'Leary, a NASA egykori asztronautája, és a Princeton fizika professzora.

Mindenesetre elég nehéz felfogni, hogy ennyi publikált tanulmány, és az állítólagosan sok kifejlesztett gép között bármelyik is kétségbe vonható. Vagy tényleg azt hiszik sokan, hogy ezek a tudósok és mérnökök (igen rangos tudományos háttérrel) egész életüket tanulmányok és cikkek írásával, és ezeknek a gépeknek a megépítésével töltik, miközben mindez csupán átverés? Gondoljunk bele egy pillanatra!

Ez egy új technológia, egy új fizika, egy teljesen új elgondolás, és mód a valóság természetének megértésére.

Persze érthető a szkeptikusok frusztrációja, akik arra gondolnak, ha ez a technológia valóságos, akkor miért nem látható a piacon?

Nem is volt olyan régen, hogy ló nélküli kocsikat kezdtek használni, vagy azok az emberek, akik a vasutat vették igénybe, hogy átkeljenek a kontinensek között a légitársaságokkal kezdtek utazni. A szén felváltotta a fát, az olaj a szenet, és az új, tiszta, zöld technológiák, mint Tewari generátora feleslegessé fogják tenni az olajat. Nincs igazán választási lehetőségünk ezen a ponton, és minden időbe telik. Richard Dolan történész szerint, az NSA például az 1960-as években 650 megahertzes órajel sebességű számítógépeket használt. Hogy kellőképpen érzékelhető legyen, 35 évbe telt, mire a személyi számítógépek a fogyasztói piacon elérték ezt a sebességet.

Ezek a dolgok időbe telnek, és nekünk türelmesnek kell lennünk. Egy újonnan kifejlesztett, bevált technológia nem kerül rögtön piacra azután, hogy felfedezték, illetve kifejlesztették, ami persze nem szerencsés. Egyáltalán szükségünk van a piacra? Vagy mindez csak bürokrácia? Az egész gazdasági, pénzügyi rendszerünknek drasztikus változásra van szüksége. Biztosan képesek vagyunk létrehozni valami sokkal jobbat.

Ez a technológia jönni fog, amikor itt az ideje, amikor a bolygó tudatossági szintje készen áll, hogy elfogadja. A következmények messze túlmutatnak magán a technológián is, mely elvezet bennünket a természet valóságának valódi megértéséhez, és spirituális alapot fog teremteni ahhoz, hogy együtt éljünk a modern tudománnyal a Föld ezen új korszakában.

(1) - http://hu.wikipedia.org/wiki/Casimir-effektus
(2) - http://en.wikipedia.org/wiki/Kaiga_Atomic_Power_Station
(3) - http://www.teslabook.fw.hu/front.html
(4) - http://link.springer.com/article/10.1023/A%3A1012369318404
(5) - http://journals.aps.org/pra/abstract/10.1103/PhysRevA.39.2333

Kobra beszámoló a japán és tajvani konferenciáról - Működő QEG készüléket építettek Tajvanon
Működő ingyen energia készülék jelent meg, melyet bárki megépíthet
Az IBM napkollektora 2000-szeresére erősíti a napfényt, mely az egész bolygót energiával láthatná el
Hogyan tartják a hangok rabszolgasorban az emberiséget?



Deus Nexus - ujvilagtudat.blog

A tragédia első születésnapja

Ma reggeli donbasszi összefoglalónkat rendhagyó módon kezdjük. Tegnap volt ugyanis Ukrajna történelmi katasztrófájának az első évfordulója.
Egyéves a Majdan.
udvbij
Kijevben látványosra tervezett, de kevésbé látványosra sikeredett “szülinapi bulit” tartottak Nyalókakirály és szűkkörű udvartartása számára, amelynek keretében Maradék – Ukrajna atlantista helytartója és közvetlen nyaloncai a jeles történések kijevi áldozataira emlékeztek. Az amerikai Gazda alelnöki szinten képviseltette magát a ceremónián, ami azért eléggé botorra sikeredett.
vita
Nem számoltak ugyanis a NÉP jelenlétével, és azzal, hogy ha már ott van a NÉP! – esetleg szól is. Pedig így történt! Számon kérte Nyalókakirálytól a felelősök megnevezését és megbüntetését. “Szégyelld magad!” “Takarodj!” (Bizony! Így volt!) Nyalókakirály kiakadt a dolgon, és azzal vágott vissza, hogy az ilyen magatartás azt a látszatot kelti, hogy a Majdan hiábavaló volt.

(Angolul tudó – értő olvasóink számára egy roppantul izgalmas, érdekes cikk érhető el erre a linkre kattintva: Estonian Foreign Ministry confirms authenticity of leaked call on Kiev snipers a kijevi mészárlásról.)
De hát mint szerte a nagyvilágban, Maradék – Ukrajnában is megkezdődött a “Gyedmaroz” – Mikulás – várás. Maradék – Ukrajna gyerekei az idén már nem az eddig jól megszokott Télapóval találkoznak.
gyed
A Majdan némiképp átfazonírozta a Mikulást is. Modernebbre.
Donbasszban nem lelkesültek föl – talán érthető okokból – az első születésnap okán. Viszont hangosabbra sikeredtek a megemlékezések, mint bárhol Maradék – Ukrajna területén.
ját
Tegnap a kora esti órákban a népköztársaságiak egyszer használatos tűzijátékaikkal üdvözölték a valcmanista latrok egyik Dzserzsinszk – járási blokkposztjának két “Akáciáját”. Kilenc lator belepusztult az üdvözlésbe. A két önjáró löveg viszont tetemes mennyiségű hulladékvassá nemesült.
Késő este Gorlovkát lőtte Nyalókakirály szülinapos pribékhordája.
Éjjel fél kettőkor a gyjebalcsevoi latorállásokat kezdte lőnia népköztársaságiak tüzérsége. Ez pedig meglepő, hiszen már akkor szombatot mutatott a naptár, és a milicia hétvégeken alacsonyabb fokozatba kapcsol.
Volnovahánál viszont Nyalókakirály latorjai szakítottak a hagyománnyal, miszerint hétvégén pihi van! A pribékek éjjel kettőkor nyitottak tüzérségi tüzet sorozatvetőkből Dokucsajevszkre.
Donbassz éjszakai fő harctéri eseményei bele is fértek ekkora összefoglalóba.
https://balrad.wordpress.com/2014/11/22/a-tragedia-elso-szuletesnapja/


Tegnapelőtt az EBESZ donbasszi megfigyelőcsoportja sérelmezte, hogy Nyalókakirály latorjai két alkalommal is rálőttek a cég járműveire. “Kizárt dolog, mi nem vagyunk olyanok” – háborodott fel Kijevben Andrej Liszenko ATO – megmagyarázóember. “Csakis a terroristák lehettek. Mert azok OLYANOK! Az ukrán hadsereg jelzéseit tűzik magukra, és így tévesztik meg az EBESZT!” – bizonygatta. (Hír Tv) Arra a kérdésre, hogy akkor most a “terroristák” magukra is képesek lövetni a megtévesztés hatására saját társaik által? – röviden csak ennyit válaszolt: későre jár, menjünk aludni!”
Ez a kis történet csak azért illik ide, mert a DNR ma délelőtt kiadott közleménye szerint Tonyenkoje közelében két századnyi harckocsizó latorerőt vont össze Valcman zsoldoshordája, és vad ütemben pingálják a tankokra a DNR erőinek jelzéseit. (Az ilyen jellegű cselekmény a nemzetközi hadijoggal is ellentétes, elkövetőire pedig a legritkább esetben szoktak ejnye – bejnye büntetés kiróni. Ha elkapják őket. Általánosságban véve elmondható, hogy a tetteseket ott a helyszínen gyorsan “lerendezik”.) Föltételezhetően a donyecki repülőtér ellen kívánják őket felvonultatni.
lövtor
Donbassz mai napját eddig a megszokott “hétvégi hangulat” jellemzi. Csendesen csordogálnak a harci cselekmények a gócpontok környékén.
front
Avgyejevka, Peszki, és Opitnoje környékéről lövöldöz nem nagy intenzitással Valcman latortüzérsége Donyeck lakótelepeire. Peszki irányából egy még a Majdan ünneplésén felbátorodott aknavetős zsoldosszakasz lopakodott Donyeck közelébe. Leadtak három lövést (ez miatt két ház megrongálódott!) majd néhány életben maradott elmondása szerint három lator meg tudott lépni. Huszonöten voltak eredetileg. Három tudott beszélni, hogy három meglépett. A többi egyed már se nem látott, se nem hallott, se nem beszélt! Ez pedig már így marad az idők végeztéig. Azaz: tizenkilenc latoregyed már biztosan nem fogja a második szülinapot megünnepelni.
tömb
Nyikolajevka és Volnovaha zsoldosai Dokucsajevszk lakótelepeit ágyúzták. Két helyi lakos meghalt, kettő súlyosan megsebesült.
Mirnoje mellől Pervomajsz lakott részére lőtt a latortüzérség. Szerencsére két gazdasági épületben keletkeztek csak károk. Ettől viszont az ott lakó tehenek, kecskék, disznók – meg még ki tudja miféle jószágok – megzabosodtak.
moszkvics
Nyikisinonál is megélénkült az élet az éjszakai nyugalom után. Délelőtt majd két órás lövöldözés volt. Játszottak itt Kalasnyikovokon és aknavetőkön is a felek, de délre beleuntak. Nyereségről – veszteségről nincs értesülésünk.
Olhovatka irányából Sahtyorszk lakótelepeit lőtte Nyalókakirály pribéktüzérsége. Ugyanez a banda beleunva a dologba, lőirányt váltott, és Sztozskovszkojét kezdte lőni. Három helyi lakos itt súlyosan megsebesült, és egy lakóház lakhatatlanná vált.
Harkovban a helyi partizánok is megünnepelték mára virradóan a Majdan első születésnapját. Hosszan tartó tűzijátékkal emlékeztek a jeles alkalomra. Erre a célra két üzemanyagot tartalmazó vasúti tartálykocsit néztek ki maguknak. Ezek a város “Bezljudovka” nevő vasútállomásán dekkoltak. Harkov lakói éjjel két órától gyönyörködhettek a látványban. Most inkább már csak a füstben. Hírek szerint eléggé reménytelenül folyik a kutatás féltucaznyi lator után, akik a vagonok közelében voltak a látványosság kezdetén.
vagontűz


https://balrad.wordpress.com/2014/11/22/mire-keszul-nyalokakiraly-zsoldoshordaja/

Lovas István: Polgárháborúra készülnek

Az egész nyugati világ alig várja, hogy Magyarországon véres polgárháború robbanjon ki.
(Sajnos a Magyarországon kinevezett bábkormány is erre hajaz! - KJ)

Éveken át elemeztette a rasszista - magyargyűlölő - hangokkal teli Klubrádió a szakmájuk alapszabályait a cél érdekében leköpő akadémikusokkal, szakértőkkel és a korábbi kormányok idején busásan jutalmazott véleményformálóival, hogy miért birka nép a magyar és miért nem mer kimenni az utcára. Emlegették a bénító félelmet is. Így magyarázták, hogy a magyarok - "ezek" - miért nem tódulnak az utcára kétharmaddal megválasztott kormányuk ellen. Ugyanazon csodálkozókról van szó, akiknek terrorkormányzása idején az "utcai politizálás" antidemokratikus cselekedet volt, amelyet kegyetlenül megtoroltak az amerikai és hasonszőrű követségek elnéző mosolya mellett.

Ezeket az álértelmezéseket az elmúlt hetek szinte folyamatos tüntetései elsöpörték, de ez csupán arra készteti e véleménygettó rádiót, hogy felfüggessze a gyáva génekről és egyebekről - korábban ezerszer hallott, viszályt keltő - a propagandafejtegetéseket. A "magyar" hirtelen lázadó és bátor lett. Olyannyira, hogy nemcsak az arcát meri megmutatni kisvárosokban is, de egymásra jellegükben igencsak hasonlító vezetői olyan ordenáré szavakkal szónokolnak, ami az általuk imádott nyugati országokban elképzelhetetlen. Szóval akkor már nem kell félni? Akkor már nincs "diktatúra"? És eddig hazudtak azok, akik ennek ellenkezőjét állították? Sebaj!

Ők és őket visszhangozva, illetőleg velük összejátszva az egész nyugati világ alig várja, hogy Magyarországon véres polgárháború robbanjon ki. "Orbán takarodj!", harsogja címében a "visszafogott, mérsékelt, konzervatív" vezető svájci polgári napilap, a Neue Zürcher Zeitung, a cikkhez tartozó fotóján a Parlament előtti embertömeget mutatva. Egy brit üzleti (!) hírportál pedig felteszi a kérdést, hogy Budapest a következő Majdan-e.

A polgárháborút szítók és előkészítők egyik orgánuma, a Galamus.hu oldalon ezzel a címmel jelent meg cikk: "Miért avatkozik be Oroszország Magyarország belügyeibe?" - nem Amerika - Oroszország. A publicisztika így zárul: "Kovács Zoltán főszerkesztő nemrég azt írta az ÉS-ben, hogy Orbán Viktor lesz az első magyar kormányfő, aki valószínűleg nem lesz képes demokratikus körülmények között távozni a politikai életből. Ámen." Fegyverbe!

A Vasárnapi Hírek október 26-i számában megjelent egy interjú egy volt alkotmánybíróval. A lényeget a lap így foglalja össze: "Vörös Imre jogászprofesszor kalapot emel az államcsíny előtt." Balliberális értelmiségiek ágyaznak meg teoretikusan a vérontásnak, amire alig várnak. Hiszen most szerintük olyan körülmények vannak, amelyek - mint Charles Gati, Clinton volt amerikai elnök tanácsadója - demokrácián kívüli eszközök bevetését teszik szükségessé a rendszer megdöntésére.

Mely körülmények természetesen nem voltak jelen 2010 tavasza előtt. Amikor a Gyurcsány miniszterelnök hazugságbeszédére adott népi felháborodás megfogalmazását a köztévében felolvasni nem hajlandó vezetés az ott tüntető tömeget annyira feldühítette, hogy a tüntetés a tévé épülete előtti ostrommá alakult. Amiről magának a köztévének tilos volt egyetlen képet is sugároznia. Mert akkor uralkodott nálunk hibátlan demokrácia és sajtószabadság. Amikor tilalomtáblákat helyeztek el, hogy mezőgazdasági gépekkel ne lehessen tüntetni. Amikor törvényt hoztak, hogy ne lehessen paradicsommal vagy tojással dobálni a népet intézkedéseikkel és provokatív beszédeikkel a végtelenségig felháborító, gyáva vezetőket.

Ezek voltak az idők, amikor Pongrátz Gergelyt, a magyar nép példás hősiességét mintázó - ó, gének, ó, történelem! -1956-os szabadságharc egyik hősét a Kuncze-féle belügyminisztérium rendőrei véres csuklóval hurcolták el a Hősök teréről, mert tüntetni mert. Amikor csupán a tizenkétezres lakosú Bicskén a 2002-es választások idején egy MDF-es képviselőt és egy Fidesz-párti polgárt félig agyonvertek.

Amikor - 2006. június elseje - a Magyar Nemzet fotósát és a segítségére siető blikkes kollégáját a rendőrök összeverték. Amikor egy lengyel tévéstábot fenyegetett meg a rendőrség, mert 2006. október 23-án a rendőrök által megvert Vértesaljai László atyával akartak temploma előtt interjút készíteni. Amikor Gyurcsány azonosító nélküli rendőrei a földön fekvő emberek fejét rugdosták bakanccsal és vertek félholtra nőket is illegális viperájukkal. Miközben az Amerikai Egyesült Államok és vazallusi nagykövetségein a diplomaták a kezüket dörzsölték. Annak is, hogy a szabadságharc emléknapján még egy fideszes országgyűlési képviselőt is embertelenül összevertek.

Ezek voltak ám a szép, demokratikus idők. Azok, amikor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkárságának közleményt kellett kiadnia, hogy bizonyos normatív támogatásokból kizárják az egyházi intézményeket, ami diákonként 43-67 ezer forint kiesést jelent. Hogy az egyházi intézmények alkalmazottait nem kívánják a közalkalmazotti bértábla szerint fizetni. Hogy az egyházi iskolák kötelező működési feltételei lényegesen szigorúbbak lesznek, mint az önkormányzati iskoláké.

Ami szintén nem zavarta sem a nyugati sajtót, sem "szövetségesi" kormányainkat és budapesti lerakataikat, amelyek lázasan készülődtek arra, hogy védőszárnyuk alá vegyék a leszbikusok, transzvesztiták stb. évente megtartandó szivárványmenetét.

A nyugati sajtó és a mai, jobboldali kétharmados többség tagadói gyakran hivatkoznak az EBESZ azon megállapítására, hogy a választások előtt "a Fidesz térfele felé lejtett a pálya". Ami hazugság, és önmagában baromság, mert azt jelenti, hogy a Fidesz játszott hegynek fel. S ellentétben 1998-cal, amikor szinte ellenzéki sajtó nem volt, az interneten és azon kívül az ellenzéki médiában is minden érdeklődőnek rendelkezésére állt az információ. A politika színpadáról eloldalgott Bajnai Gordon akkor azt hajtogatta, hogy nem az országgyűlési választások, de a "szabad" európai parlamenti választások mutatják meg a nép igazi akaratát. Megmutatták. Ugyanazzal az eredménnyel, mint az idei másik két választás. Haraszti Miklós EBESZ-e...

A polgárháborúra uszítók azonban egyet ne feledjenek. A magyar nép a békére vevő. De ha kell, a békére támadók ellen felveszi a botot, a Molotov-koktélt. Még a kétharmadnál is nagyobb arányban. Vigyázzatok!

MH