Hollandia Központi Bankja (De Nederlandsche Bank, DNB) azt tervezi, hogy hazaszállíttatja az Egyesült Államokban tárolt aranytartalékait. A bank innentől a korábbi 51% helyett az ország aranytartalékának csak 31%-át fogja az Egyesült Államokban tartani, és 11%-ról 31%-ra növeli a hazai bankokban tartott fizikai aranytartalék arányát. A Kanadában és Angliában tartott aranymennyiség (20% és 18%) változatlan marad. A DNB indoklása szerint az intézkedés célja, hogy fokozza az állampolgárok nemzeti bankba vetett bizalmát, és egyenletesebb legyen a tartalékok elosztása.
Hídfő.net.ru | FED aranykészlet
2011-ben sajtóhírek láttak napvilágot arra vonatkozóan, hogy az amerikai Federal Reserve raktárai a valóságban már rég üresek, és más országok amerikai letétbe tett aranytartalékai nincsenek meg, mert eladták őket. Az ügy botránysorozat közepette odáig bonyolódott, hogy több nyugati ország is haza akarta szállíttatni az Egyesült Államok területén őrzött aranytartalékát. A FED körül kibontakozó botrányt követően, 2013 januárjában a német Bundesbank is bejelentette, hogy hazaszállíttat összesen 674 tonna, a Federal Reserve páncéltermeiben és Franciaországban tárolt aranyat. A botrány kezdete előtt azonban a FED kínos helyzetbe került, mert a gyanúsítgatások közepette nem engedtek be nemzetközi megfigyelőket a páncéltermek ellenőrzésére, ami csak fokozta a bizalmatlanságot.
2011 végén, Líbia nyugati megszállása során a Líbiai Központi Bankban tárolt mintegy 140 tonna arany eltűnt. A Tripoliban zajló harcok során a Központi Bank területét egy alkalommal ellenőrzés alá vonták a nem-hivatalosan jelen lévő NATO-csapatok, és a felkelők (a média hivatalosan "felkelőkről" beszélt) közel két napig tartották a pozíciót, mielőtt visszavonultak. A nyugati média azt követően olyan híreket terjesztett, hogy az ország aranytartalékát Muammar Kadhafi elhordta az országból, amit azonban soha nem lehet bizonyítani, mert Kadhafit ugyenezek az illegális fegyveres csoportok meggyilkolták.


http://www.hidfo.net.ru/2014/11/22/hollandia-hazaszallitana-fed-nel-tarolt-arany-egy-reszet