2018. május 15., kedd

Megszűnik az Index.hu?

Az Index.hu egy kérdőívben arról kérdezi olvasóit; hiányozna-e nekik a liberális lap, ha nem lenne, illetve, hogy finanszírozási problémák esetén hajlandóak lennének-e fizetni az online lap továbbműködtetését.
A közösségi finanszírozás lehetőségeivel foglalkozik az Index.hu szerkesztősége, miután a lap tulajdonosa több más médiaeszközétől is megvonta a működési forrásokat – derült ki egy a liberális hírportálon megjelent kérdőívből. Az Index.hu többek közt arról kérdezi olvasóit, hogy hajlandóak lennének-e támogatni a lap továbbműködését, ha erre szükség lenne, illetve, hogy hiányozna-e nekik a liberális újság, ha hirtelen leállna, mint a Népszabadság és a Magyar Nemzet.

A kérdőívben szereplő kérdések többek közt megpróbálják felmérni, tisztában vannak-e azzal az olvasók, hogy milyen tulajdonosi érdekek mozgatják az Index.hu-t, illetve, hogy propagandalapként milyen politikai nézeteket képvisel. Ezt követően kerülnek elő azok a kérdések, melyek felvetik a lap – anyagi okokból – megszüntetésének lehetőségét:
  • Hiányozna önnek az Index, ha nem lenne?
  • Ha az Index kérné önt, hajlandó lenne anyagilag támogatni a lapot?
  • Ha az Index kérné önt, havonta mennyi pénzzel támogatná rendszeresen az újságot?
Az anyagi okokból megszűnés lehetőségére utalhat az is, hogy arról kérdezik az olvasókat, “ki a kedvenc indexes újságírójuk”; értelemszerűen, amelyik sajtóalkalmazott a legnépszerűbbnek bizonyul, ő minden bizonnyal nem lesz a létszámleépítés áldozata, amikor a tulajdonos bejelenti a működési források csökkentését.
  • Ki a kedvenc indexes újságírója?
A kérdőív során a működési forrásokra hivatkozás mellett számos olyan – tartalomra, és megjelenésre egyaránt vonatkozó – kérdés is megjelenik, ami arra utal, hogy az Index.hu a közeljövőben egy nagy átalakításon eshet át az olvasói igényeknek megfelelően. Vélhetően ennek során válnak meg számos, kevésbé ismert újságírótól, mielőtt a tulajdonos nem-fenntarthatónak minősíti, majd a Népszabadság és Magyar Nemzet sorsára juttatja a szélsőségesen liberális és EU-párti lapot.



http://www.hidfo.ru/2018/05/megszunik-az-index-hu/

Havonta egy terrortámadás történt volna az Egyesült Királyságban

Az MI5 hírszerző szolgálat vezetője egy berlini biztonsági konferencián azt mondta, hogy a brit hatóságok tizenkét terrortámadást akadályoztak meg az elmúlt 12 hónap folyamán.
Az elmúlt 12 hónap folyamán tizenkét terrortámadást akadályoztak meg az Egyesült Királyságban, de az iszlám terrorizmus elleni harc további nemzetközi figyelmet igényel – mondta Andrew Parker, az MI5 brit hírszerző szolgálat vezetője egy berlini biztonsági konferencián.
“Csak az Egyesült Királyságban a márciusi Westminster eset óta 12 iszlamista terrortámadást akadályoztunk meg. Tizenkét olyan alkalom, ahol jó okunk volt feltételezni, hogy országunkban terrortámadás történne.”
Parker elmondása szerint folyamatos nemzetközi figyelem szükséges a Daes terrorista csoport megsemmisítéséhez, és a terrorszervezet egyelőre számos támadásért tudja vállalni a felelősséget Európában és más térségekben, annak ellenére, hogy a Közel-Keleten jelentős veszteséget szenvedett el.
2017 folyamán az Egyesült Királyságban öt terrortámadás történt. Márciusban a londoni Westminster Bridgenél gépjárművel hajtottak a járókelők közé. Májusban robbantásos merénylet törétnt a Manchester Arenanál egy koncerten. Júniusban két másik támadás történt Londonban, az elkövető mindkét esetben gépjárművel hajtott az emberek közé, szeptemberben pedig egy bomba robbant a londoni metróban.

http://www.hidfo.ru/2018/05/havonta-egy-terrortamadas-tortent-volna-az-egyesult-kiralysagban/