Április végén befejeződik a Donyec-medencei terrorellenes művelet (ATO), s ezzel egy időben új struktúra veszi át az irányítást a régióban az Egyesített Erők vezetésével – jelentette be Sztepan Poltorak védelmi miniszter a BBC-nek adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda idéz.
„Április 30-án befejezzük a terrorellenes műveletet és áttérünk az Egyesített Erők által végrehajtott műveletre a parancsnok és az Egyesített Vezérkar irányítása alatt” – közölte.
Poltorak hozzátette, a Védelmi Minisztérium már felkészítette „a katonai kormányzás szerveit, amelyek Donyeck és Luhanszk megyékben látják el feladataikat”.
Az új műveletet az Egyesített Erők főparancsnoka irányítja majd. Poltorak jelezte, a tisztségre kinevezett Szerhij Najev feladata valamennyi védelmi erő – az Ukrán Fegyveres Erők mellett az SZBU, a rendőrség, a nemzeti gárda és a határőrség – felkészítése és irányítása. Fő feladata „felszabadítani a területet a megszállás alól és megvédeni Ukrajna területi egységét”.
Poltorak nem tudta megnevezni az ukrán erők létszámát a Donyec-medencében, mondván, minden a helyzettől függ.
„Ha az első szakaszban a művelet célja a helyzet stabilizálása lesz, véleményem szerint elégséges a jelenlegi létszám is. Ha romlik a helyzet, vagy határozat születik a terület felszabadításáról, akkor természetesen a személyi állományt is növelni kell majd” – jelentette ki a védelmi miniszter.
Előrejelzése szerint az átalakítás következtében javulni fog a polgári lakosság élete a konfliktusövezetben.
„Világos lesz számukra, kitől függnek a döntések, tisztában lesznek vele, hogy e területek irányításának létezik egy vertikuma, és úgy gondolom, könnyebb lesz az életük ezeknek az embereknek” – fogalmazott Poltorak.
Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a Legfelső Tanács január 18-án elfogadta a Donyec-medence reintegrációjáról szóló törvényt. A jogszabályt február 20-án aláírta az elnök, majd február 26-án életbe lépett.
Forrás: www.karpataljalap.net