2018. december 12., szerda

Már az Euronews is felfigyelt a magyarországi kilakoltatásokra és fagyhalálokra

Már az Euronews, az Európai Bizottság hivatalos hírcsatornája is tudósít a Magyarországon történő kilakoltatásokról, kihűléses halálesetekről, – a Magyar Szociális Fórum jelentései alapján.

Petíciót küldenek a hajléktalanok a kormánynak


Idén már 23-an haltak meg Magyarországon kihűlés miatt, közülük 16-an a hajléktalantörvény októberi életbelépése óta – közölte a Magyar Szociális Fórum alapítója. Simó Endre az emberi jogok világnapján (az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 70. évfordulóján) egy budapesti aluljáróban tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, a magyar alaptörvényben is szerepel, hogy minden embernek joga van a méltósághoz és a személyi biztonsághoz.

“Állítsák le a kilakoltatásokat, mert ez a legfőbb utánpótlása a hajléktalanságnak! Iktassák alaptörvénybe a lakhatási jogot! Biztosítsanak megélhetést az embereknek, amely magában foglalja a lakhatási költségeit is!”

A hajléktalanok 16 pontos petíciót küldenek a kormánynak. A többi között azt szeretnék, hogy vonják vissza a hajléktalantörvényt, és a szállásokon csökkentsék a zsúfoltságot.
Ádám mérnök volt, nyugdíja túl kevés, hogy abból fenntartson egy lakást.
“A szállásokon 50-60 ember vár egy zuhanyozóra, egy mosdótálra. Ez önmagában megalázza az emberi méltóságot. Tolongásra kényszerítik az embert. Durva a párhuzam, de olyan, mint a csillagos házak a vészkorszakban”.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a törvényi szigorítás elérte célját.
“Egy hónap alatt annyi minden történt, hogy 931 férőhellyel bővült azoknak a hajléktalanoknak a száma, akik igénybe veszik ezt a szolgáltatást, tehát elérte azt a célt ez az intézkedés, hogy nem a szankcionálás, hanem a motiválás irányába hatóan segítségnyújtásra ösztökélje azokat, akik erre a rászorulnak” – mondta november 15-én Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.
Országszerte mintegy 30 ezer embernek nincs fedél a feje fölött.
Euronews
A Magyar Szociális Fórumnak az alábbi ügyeket érintő teljes jelentése, melyet szerkesztőségünkhöz eljuttattak, alább olvasható:

23 fagyhalál az Emberi Jogok napjáig

Huszonháromra emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma szeptembertől december 8-ig. Közülük tizenhatan a hajléktalan-törvény október 15-i életbe lépése óta hűltek ki végzetesen.

Tizenöten fűtetlen otthonukban haltak meg, nyolcan pedig a szabad ég alatt

tudatta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum (MSZF) alapító-szervezője hétfőn a Kálvin-téri aluljáróban „Mit akarnak a hajléktalanok?” címmel tartott sajtótájékoztatón.
„Ma ünnepeljük az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 70. évfordulóját. A nyilatkozat szerint ’Minden személynek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyes biztonsághoz’. Magyarország Alaptörvénye szerint ’Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz. Mindenkinek joga van a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz.’
Nos, a tények azt mutatják, hogy nem csak az egyetemes törvény sérül, hanem a hazai Alaptörvény is. Hatósági módszerekkel, adminisztratív intézkedésekkel nem lehet felszámolni a hajléktalanságot, sem megszüntetni a szegénységet. A megoldás a kilakoltatások megszüntetésében, a lakhatási jog törvénybe iktatásában, szociális lakásépítésben, a lakhatási költségeket is magában foglaló megélhetés biztosításában, a családegyesítésben és a szociális rehabilitációban rejlik” – mondta Simó.
Udvardy Gábor, diplomás hajléktalan ismertette a Mit akarnak a hajléktalanok? c. alábbi dokumentumot:
1. A hajléktalan szállókon nagyobb tisztaságot, megfelelő számú takarítót.
2. Ésszerű és fokozatos egészségügyi tervet a Népegészségügyi Hivatallal közösen arra , hogyan lehet fokozatosan megszüntetni, a csótányokat , poloskát, rühöt és tetűt a szállókon.
3. Nagyobb légtereket és több személyes teret , hogy a zsúfoltság csökkenhessen a szobákban.
4. Olyan lakhatási körülményeket, hogy a hajnalban induló és dolgozó hajléktalanok is minimálisan kialudhassák magukat.
5. Az ingyen étkezdékben kiadott ételek minőségét javítani kell, a betegeket figyelembe kell venni.
6. Szabályozni kell az intézmények házirendjében , hogy milyen körülmények között lehet valakit kitiltani azonnali hatállyal.
7. El kell kerülni, hogy valaki megfagyjon, mert azonnal kitiltották a szállóról.
8. A szociális munkásoknak törekedni kell, hogy azonos életstílusú embereket válogassanak egy közös helyiségbe.
9. Be kell vezetni Magyarországon a társadalmi bérlakások használatát és gyakorlatát , ahogy az külföldön van.
10. A lezárt szociális lakásokat meg kell nyitni a hajléktalanok előtt.
11. A lakások fenntartásához megfelelő ellátást kell adni a lakóknak.
12. A családi csőd intézményét fel kell cserélni a személyes csőd intézményére, ami azt jelenti, hogy az adós hét év után szabadulhat a hitelező követelésétől.
13. Tudatosan kell alapozni azokra a személyekre akik hajlandók befogadni vagy együttműködni hajléktalanokkal.
14. Az önkéntes és természetes népi szószólókat támogatni kell.
15. A szegény kórházi ápolásra szoruló idős és beteg hajléktalanoknak külön intézményrendszer kell építeni.
16. Vonják vissza az értelmetlen hajléktalan üldözésről szóló törvényt.
Az MSZF szervezője elmondta még: a miniszterelnökségtől december 1-én válasz érkezett szeptember 29-i levelükre, amelyben megkérdezték, mit kíván tenni a kormány az utcára került emberek és családjaik fedélhez juttatásáért, szociális bérlakások felépítéséért, egyáltalán foglalkozik-e a kormány ezzel, mit kíván tenni a kormány azért, hogy a rászoruló időben kapjon tűzifát, s ne kerüljenek börtönbe azok, akik mostoha helyzetükben fát lopnak, hogy befűthessenek.
Ágostházy Szabolcs kabinetfőnök, Gulyás Gergely miniszter megbízásából az alábbi választ küldte: „Tekintettel arra, hogy miniszter úr feladat- és hatásköre nem terjed ki a beadványban foglaltak vizsgálatára, a megkeresést az Emberi Erőforrások Minisztériumához, a szociálpolitikáért felelős tárcához, illetékességből válaszadás érdekében továbbítom”.
Simó megjegyezte: kérdés, vajon hány embert fog magával ragadni a fagyhalál, míg a „vizsgálat” befejeződik.
Magyar Szociális Fórum (mszfszk.hu)
SzRTI