2017. október 2., hétfő

Katalónia egyoldalúan kinyilváníthatja függetlenségét a referendum után

Katalónia a spanyol alkotmánybíróság döntése ellenére is kinyilvánítaná függetlenségét.
A katalán függetlenségi referendumon résztvevő 2,26 millió választó 90%-a arra szavazott, hogy Katalónia elszakadjon Spanyolországtól. Carles Puigdemont kormányfő az eredmények alapján ígéretet tett a függetlenség egyoldalú kinyilvánítására.
Carles Puigdemont, Katalónia vezetője szerint az elszakadó régió a tegnapi népszavazással elnyerte jogát az önálló államiságra, emiatt a szavazás eredményei alapján egyoldalúan ki fogják nyilvánítani a függetlenséget. Jordi Turull, a katalán kormány szóvivője azt mondta, a régió függetlenségéről a következő napokban dönt a parlament.
Katalónia parlamentje szeptember 6-án szavazta meg, hogy népszavazást tartsanak az elszakadásról. A szavazás során 135-ből 71 képviselő támogatta a referendum kiírását, az azt ellenző képviselők azonban tiltakozásként kivonultak az ülésről. A spanyol alkotmánybíróság később felülvizsgálat alá vette a katalán parlament által a referendumról és az átmeneti időszakról elfogadott törvényeket, ezzel illegálissá nyilvánítva az október 1-i népszavazást.
Az átmenetet szabályozó törvény a népszavazás után egy nappal lép életbe, és a törvény szövege szerint a parlament ki kell nyilvánítsa a függetlenséget, ha a népszavazáson az “igen” szavazatok jutnak többségbe. Az átmeneti időszak akár éveket is igénybe vehet – ezzel elhúzódó alkotmányos válságot von magával -, a népszavazást követően már egy új parlament fogja megkezdeni a katalán alkotmány kidolgozását.

http://www.hidfo.ru/2017/10/katalonia-egyoldaluan-kinyilvanithatja-fuggetlenseget-a-referendum-utan/

A Tesco nem támogatja az európai egységes bérezést

Ha magasabb béreket akarunk, búcsút vehetünk ettől a multinacionális cégtől.
A multinacionális cég nem akar nyugat-európai béreket fizetni Kelet-Európában – inkább kivonul az országból, és ott folytatja működését, ahol olcsóbb a munkaerő.
Kivonulhat a Tesco hazánkból, sőt a négy kelet-közép-európai leányvállalatot összefogó Tesco Europától is megválhatnak jövőre, amennyiben kitartanak követeléseik mellett a helyi munkavállalók – áll a Magyar Idők hétfői beszámolójában.
A lap londoni forrásokra hivatkozva azt írja, a multinacionális cég egyértelműen kettős mércét alkalmaz több európai országban az alkalmazottak bérezése kapcsán, a nyugat- és kelet-európai bérek közt tátongó szakadékot nem akarják áthidalni. A Tesco ehelyett elhagyná a térséget, és ott folytatja tovább működését, ahol ez kevesebb kiadással jár.
“Amennyiben a régióban tovább feszítik a húrt az elégedetlen munkavállalók, akkor a kivonulás mellett döntenek az érintett piacokról”
írták, hozzátéve, hogy ez kifejezetten a magyar, cseh, lengyel és szlovák leánycégeket fogja érinteni, vagyis az eddig kis befektetéssel nagy profitot hozó kelet-európai térséget.
“A magyarországi minimálbérek kötelező év eleji emelését elkerülhetetlen rossznak tartották a központban, ami a tervezettnél jobban megterhelte a pénzügyi eredményt. Önkéntes pénzosztásra azonban nem lehet számítani, még úgy sem, hogy egyébként a dolgozók követelései megalapozottak.”
A lap szerint a Tesco fenn akarja tartani a keleti és nyugati piacok közti kettős mércét, és inkább olyan feltételek mellett működne tovább, ahol az adókönnyítések mellett olcsó munkaerővel biztosított a kiemelkedően nyereséges működés.

http://www.hidfo.ru/2017/10/a-tesco-nem-tamogatja-az-europai-egyseges-berezest/

A Fenevad hallgat a népszavazás leverése kapcsánA spanyol hatóságok 844 választópolgárt vertek meg a népszavazás során, köztük idős asszonyokat is. Katalónia azt várja az Európai Uniótól, hogy ítélje el a történteket.
Carles Puigdemont katalán kormányfő a tegnapi népszavazást követően kijelentette; az Európai Unió nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy a spanyol rendőrség sértette az emberi jogokat, miközben összecsaptak a referendumot támogató választókkal.
A madridi hatóságok által illegálissá nyilvánított népszavazás során 844 embert vertek meg a korábban Katalóniába vezényelt spanyol rendőrök. Puigdemont szerint az EU nem teheti meg, hogy hallgat a történtek kapcsán, mert ezzel az egész kontinensen veszélybe sodorja “morális fennhatóságát”.
“Az Európai Unió többé nem nézhet félre. Hamarabb kell reagálnia, minthogy az autoriter rezsimként viselkedő állam az erőszak eszközéhez nyúl, és gyorsan kell cselekednie, hogy fenntartsa morális fennhatóságát Európában” – mondta.
A katalán vezető hangsúlyozta, hogy a spanyol kormány
elnyomással és erőszakkal reagált egy olyan népszavazási kezdeményezésre, amit a lakosság abszolút többsége támogat.
A baloldali Podemos párt katalán központja szintén felszólította az Európai Uniót, hogy foglalkozzon az emberi jogok sérülésével Katalóniában. Albano Dante Fachin Pozzi, a párt katalóniai főtitkára azt mondta;
“Ha az EU és az Európai Bizottság elnöke támogatja az elnyomást, mondják ki ezt egyértelműen, de ha a nép oldalán állnak, nem nézhetnek félre. Ha szemet hunynak afelett, ami Katalóniában történik, ezzel egyértelművé teszik, hogy az elnyomást, az erőszakot és brutalitást támogatják.”

http://www.hidfo.ru/2017/10/az-europai-unio-hallgat-a-nepszavazas-leverese-kapcsan/
A Fenevad nem avatkozik be erőszakos karhatalmi fellépés esetén

Miután az Európai Unió különféle kritikákkal illette Magyarországot az “európai értékek sértése” miatt, ugyanezek az értékek Spanyolországra már nem vonatkoznak: az Európai Bizottság hivatalos közleménye szerint a katalán népszavazás belügy, a szavazás egyébként is illegális volt.
Hónapokkal ezelőtt az Európai Unió és a nyugat-európai országok vezetői számos kritikával illették Magyarországot, amiért “korlátozza a civil szervezetek jogait és a sajtószabadságot”. A brüsszeli hangadók követelték, hogy a magyar kormány tegye lehetővé a Soros-egyetem továbbműködését, emellett különféle kifogásaik voltak az ellen is, hogy a külföldről támogatott civil szervezetek be kell számoljanak arról, ha külföldről támogatják őket. Szerintük Magyarország ezzel sérti az európai értékeket, emellett ráadásul a “sajtószabadság” is sérül Magyarországon.
Nem vertük szét, de sértettük
Az Európai Unió és a nyugat-európai országok vezetői többek közt Magyarország szavazati jogának megvonását követelték, emellett kilátásba helyezték Magyarország Európai Unióból való kizárását az állítólagos európai értékek állítólagos sértése miatt.
Az oktatási törvény, a civiltörvény tehát sértette az európai értékeket, a migránsok be nem fogadása miatt ráadásul gazdasági szankciókat is kell hozni Magyarország ellen, hiszen ez már alapvető emberi jogok sértése is. Ha ezeket megértettük, és tudomásul vettük, hogy mindez európai értéket és emberi jogot sért, akkor érdemes megnézni, mi nem sérti a gyakran hivatkozott értékeket és jogokat.
Szétverték, de nem sértették
Ma az Európai Bizottság – hosszas késlekedés után – hivatalos közleményt adott ki a katalán népszavazás kapcsán. Margaritis Schinas, a Bizottság szóvivője egy-két lózungtól eltekintve a következőképpen értékelte a történteket:
a katalán referendum a spanyol törvények szerint illegális volt, és ez a kérdés Spanyolország belügye.
A történtek kapcsán semmilyen eljárást nem indít az EU.
Spanyolországban az utóbbi hetek folyamán fegyveres hatósági személyek rajtaütöttek nagyobb sajtóorgánumok szerkesztőségein, nyomdákon, kiadókon, és erőszakkal lefoglaltaknépszavazásra szánt kampányanyagokat. A bíróságok eközben figyelmeztetéseket adtak ki, miszerint a sajtó bizonyos témákról nem írhat (nem népszerűsítheti a referendumot), ellenkező esetben különféle jogi következményekkel kell számoljon.
A referendum előkészületeit segítő polgármestereket börtönbüntetéssel fenyegették meg. Lefoglaltak több millió szavazócédulát és rengeteg szavazóurnát, majd az ennek ellenére megtartott békés népszavazáson politikai utasításra nyugdíjasokat vertek.
A Bizottság mai közleményéből kiderült: az EU vezetői szerint utóbbiak nem sértik az európai értékeket. Nem sérült se a sajtószabadság, se az emberi jogok. Nem kell eljárást indítani, szavazójogot megvonni, nem kell demokrácia-deficit miatt kiabálni, nem kell gazdasági szankció. Ez egy tagállam belügye, az EU nem foglalkozik ilyesmivel.
Nekünk sem kellene sérteni?
Az Európai Bizottság mai közleményének segítségével nagy nehezen végre helyére kerültek az európai értékek és emberi jogok. Ha egy tagállam törvényekkel próbálja ésszerű keretek közé szorítani a külföldről pénzelt ellenzéket – az európai értéket és emberi jogot sért. Ha egy tagállam karhatalmi erővel ver szét mindent, ami a kormánynak nem tetszik; ez viszont nem sért emberi jogot, európai értéket.
Az Európai Bizottság ezen intelmei alapján vezető politikusok most elgondolkozhatnak azon, hogy a közös európai értékeket súlyosan sértő intézkedések helyett inkább maguk is ilyen európai értéket nem sértő-nek bizonyuló intézkedéseket kellene hozzanak.

http://www.hidfo.ru/2017/10/az-eu-nem-avatkozik-be-eroszakos-karhatalmi-fellepes-eseten/

Assange: Spanyolországot ki kell zárni az Európai Unióból

Julian Assange, a WikiLeaks alapítója arra kéri az Európai Bizottság elnökét, hogy függessze fel Spanyolország EU-tagságát a katalán népszavazás leverése miatt.
A WikiLeaks alapítója Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez fordult a Katalóniában történt erőszakos jelenetek kapcsán, arra kérve az uniós testület vezetőjét, hogy függessze fel Spanyolország Európai Uniós tagságát a jogsértések miatt.

Katalónia tegnap tartott népszavazást a Spanyolországtól elszakadásról, amit a madridi hatóságok illegálissá nyilvánítottak. A spanyol hatóságok brutális rendőri erőszakkal reagáltak a népszavazási kezdeményezésre, az összecsapások során több mint 800 ember sérült meg.
Szombaton Assange a katalán függetlenségi referendum ügyét a világ első internet-háborújaként jellemezte, amiért a spanyol és a katalán hatóságok egyaránt az IT eszközeihez nyúlva próbálták meg ellehetetleníteni, ill. keresztülvinni a népszavazást.
A referendumot népszerűsítő honlapok és a szavazatszámlálást lebonyolító szoftverek körüli harcon felül azonban fizikai erőszakkal is megpróbálták eltántorítani az embereket a szavazáson részvételtől.
A WikiLeaks alapítója emlékeztetett; a lisszaboni szerződésben az áll, hogy az Európai Unió alapértékei az “emberi méltóság, a szabadság, demokrácia, egyenlőség, a jogállam és az emberi jogok tisztelete.”

http://www.hidfo.ru/2017/10/assange-spanyolorszagot-ki-kell-zarni-az-europai-uniobol/