Katalónia a spanyol alkotmánybíróság döntése ellenére is kinyilvánítaná függetlenségét.
A katalán függetlenségi referendumon résztvevő 2,26 millió választó 90%-a arra szavazott, hogy Katalónia elszakadjon Spanyolországtól. Carles Puigdemont kormányfő az eredmények alapján ígéretet tett a függetlenség egyoldalú kinyilvánítására.
Carles Puigdemont, Katalónia vezetője szerint az elszakadó régió a tegnapi népszavazással elnyerte jogát az önálló államiságra, emiatt a szavazás eredményei alapján egyoldalúan ki fogják nyilvánítani a függetlenséget. Jordi Turull, a katalán kormány szóvivője azt mondta, a régió függetlenségéről a következő napokban dönt a parlament.
Katalónia parlamentje szeptember 6-án szavazta meg, hogy népszavazást tartsanak az elszakadásról. A szavazás során 135-ből 71 képviselő támogatta a referendum kiírását, az azt ellenző képviselők azonban tiltakozásként kivonultak az ülésről. A spanyol alkotmánybíróság később felülvizsgálat alá vette a katalán parlament által a referendumról és az átmeneti időszakról elfogadott törvényeket, ezzel illegálissá nyilvánítva az október 1-i népszavazást.
Az átmenetet szabályozó törvény a népszavazás után egy nappal lép életbe, és a törvény szövege szerint a parlament ki kell nyilvánítsa a függetlenséget, ha a népszavazáson az “igen” szavazatok jutnak többségbe. Az átmeneti időszak akár éveket is igénybe vehet – ezzel elhúzódó alkotmányos válságot von magával -, a népszavazást követően már egy új parlament fogja megkezdeni a katalán alkotmány kidolgozását.

http://www.hidfo.ru/2017/10/katalonia-egyoldaluan-kinyilvanithatja-fuggetlenseget-a-referendum-utan/