2014. október 8., szerda

Álca a biztonsági-zóna: Amerika Törökországot venné rá a támadásra

Mint már korábban beszámoltunk róla, hogy az USA dél felől útjára indította az ISIS-t és most elérkezett a stratégia második állomása; az északi-front megnyitása - valójában - Szíria ellen. Ez egy harapófogó-hadművelet második felvonása, míg a harmadik az lesz mikor körbezárul (a NATO-val és az USA-flottával kiegészülve a Földközi-tenger felől). Mindezt természetesen tagadják az érintettek. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kész tanulmányozni egy Szíria és Törökország közötti "biztonsági övezet" kialakításának a lehetőségét - közölte ma Washingtonban John Kerry amerikai és Philip Hammond brit külügyminiszter.

Szíria a közel-Kelet utolsó talpon maradt mentsvára még

"Megéri megvizsgálni ezt a lehetőséget" - jelentette ki az amerikai diplomácia vezetője a brit kollégájával tartott közös washingtoni sajtótájékoztatóján. Hammond hozzátette, hogy London "nem zárná ki" egy ilyen ütközőzóna létrehozását.

Kerry kijelentette, hogy a téma hamarosan napirendre kerül amerikai és török tisztségviselők egy ankarai megbeszélésén. (John Allen nyugállományú tábornok, az IÁ elleni koalíció koordinátora csütörtökön kezdi meg tárgyalásait a török fővárosban.)

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden ismét arra kérte a Közel-Keleten előrenyomuló Iszlám Állam (IÁ) elleni nemzetközi koalíciót, hogy alakítson ki egy repüléstilalmi övezetet és ezzel párhuzamosan egy ütköző- vagy biztonsági zónát Szíria északi részén, védendő háború elől menekülő a civileket és a török határokat. Az övezet létrehozását Francois Hollande francia államfő is támogatja.

A Fehér Ház ezzel szemben szerdán, már Kerry és Hammond sajtóértekezletét követően jelezte, hogy nem tanulmányozzák a  törökök által javasolt pufferzóna létrehozásának lehetőségét. John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy egy ilyen zóna nem tartozik IÁ elleni koalíció által mérlegelt katonai lehetőségek közé. Kirby azt ugyanakkor elismerte, hogy az elgondolás több ízben szerepelt már az amerikai-török tárgyalásokon.

Az Egyesült Államok elsősorban azt kívánja elérni, hogy Ankara lépjen fel az IÁ ellen, amely közel áll ahhoz, hogy Szíriában elfoglalja a török határ közvetlen közelében fekvő, kurdok lakta Kobani várost. A beavatkozást Ankara és Washington számára - a nemzetközi jogi akadályokon kívül - egyaránt problematikussá teszi, hogy az IÁ terroristái által már jórészt megszállt település elvileg a szíriai Demokratikus Uniópárt (PYD), illetve annak fegyveres szárnya, a Népvédelmi Egységek (YPG) ellenőrzése alatt áll. Mindkettő a törökországi Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségese, amelyet Törökország és az Egyesült Államok vezetése is terrorszervezetnek minősített.

Az amerikai légierő az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) közlése szerint szombat óta 16 alkalommal mért csapásokat "feltételezett", - vagyis az ISIS-szel jól összehangoltan,ottani fontos stratégiai létesítmények ellen - IÁ-célpontokra Kobani közelében, ebből hatszor az elmúlt 24 óra alatt. Nem győzzük hangsúlyozni; az Iszlám Állam nem ellenfele Amerikának, hanem cinkosa alantos terveinek megvalósításában!

Bakta Lóránt

A magyar Nyírő József, a zsidó holokauszt és a román álláspont

Nyirő József emigrációban elhunyt erdélyi író szülőföldjén való újratemetésének megakadályozásával példázta Titus Corlatean román külügyminiszter ma, hogy a román kormány eltökélt az antiszemita eszmék elutasításában.
A román diplomácia vezetője a romániai holokauszt kezdetének 73. évfordulója alkalmából a bukaresti parlament épületében rendezett emlékülésen beszélt a Nyirő-ügyről.

"Románia nem fogja megengedni, hogy olyan eszméket, politikai nézeteket és jelképeket hozzanak be területére egy szomszédos országból, amelyek szerintünk a múlthoz tartoznak. A román állam nem fogadja el mindazt, amit egy szélsőjobboldali, fasiszta, antiszemita és románellenes író romániai újratemetése jelképezne" - idézte a román diplomácia vezetőjét a Mediafax hírügynökség. Nyirő József szülőföldjén való újratemetését a román hatóságok 2012-ben megakadályozták, mivel szerintük az író antiszemita, fasiszta eszméket képviselt.

"Romániát aggasztja, hogy az európai társadalom egy részében és közvetlen szomszédságában is újra megjelent az idegengyűlölet, rasszizmus és antiszemitizmus" - jelentette ki Corlatean a romániai holokauszt évfordulóján. A rendezvényen a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) küldöttsége is részt vett. A 31 tagot és 10 megfigyelő országot tömörítő zsidó szervezetnek jövőre ismét Magyarország látja el a soros elnökségét.

Romániában azért jelölték ki október 9-ét a holokauszt emléknapjává, mert 1941-ben ezen a napon kezdődött a bukovinai zsidók deportálása. A román állam csak a kétezres évek elején ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidó megöléséért az 1941-44-es időszakban. A bukaresti vezetők korábban tagadták a romániai holokausztot, és kizárólag Magyarország felelősségét hangoztatták az észak-erdélyi területekről deportált zsidók vonatkozásában.

A mai, bukaresti megemlékezés délután a Holokauszt Emlékműnél rendezett koszorúzással kezdődött, ahol Dean Thompson, az Egyesült Államok bukaresti külképviseletének megbízott vezetője rámutatott: a második világháború előtt még több mint 700 ezer zsidó élt Romániában, mára pedig kevesebb mint négyezren maradtak. Úgy vélte, el kell mondani az iskolákban a gyerekeknek a nyers igazságot az Antonescu-rezsim több mint negyedmillió áldozatot követelő népirtásáról, hogy az soha többé ne ismétlődhessen meg.
Kelemen Hunor, RMDSZ
Ha ez nem lenne elég, akkor még az RMDSZ-es Kelemen Hunor ráfejelt egy a holokausztot üdvözlő és bocsánatkérő beszéddel a romániai zsidókhoz és a román politikai elit legnagyobb megelégedésére. Hát így mutatja ki a foga fehérjét a legnagyobb romániai magyar párt! Gratulálunk! Ti meg - kedves olvasók - gondolkozzatok el ezen hányadán is állunk és, hogy ki van kivel Erdély  és az ottani magyarság kérdésében, képviseletében...

Bíró Dalma

Demonstrációt készítenek elő a kelet-magyarországi almatermelők

Mert semmilyen konkrét érdemi intézkedés nem született az idei almatúltermelési válság megoldására. Bár a kormány nemrég 3,16 milliárd forint rendkívüli támogatást szavazott meg, a Földművelésügyi Minisztérium pedig fogyasztásnövelő promóciós kampányba kezdett, a termelők szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 200 ezer tonna almának továbbra sincs piaca és nincs rá feldolgozó kapacitás sem, ezért minimum 100 ezer tonna termés mehet tönkre.
Az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) szerint a számtalan javaslat és minisztériumi elképzelés ellenére még mindig semmilyen érdemi konkrét intézkedés sem történt az almapiaci válság enyhítésére. Az alma terméktanács úgy véli, a rövid távú intézkedések nem alkalmasak a termelők versenyképességének fokozására.

A szervezet kivitelezhetetlennek és a piacgazdasággal ellentétesnek tartja, hogy a Magyar Kereskedőház Zrt. felvásárolja a léüzemektől a sűrítményt, a léüzemek pedig a jelenlegi 12 forint helyett visszamenőlegesen is kilogrammonként 20 forinttal fizetik ki a léalmát a termelőknek. Hasonlóképpen elvetik azt a lehetőséget is, hogy a kereskedőház kilónként 35 forintért vásárolja fel az étkezési almát. Az almaszüret végéhez közeledve az újfehértói székhelyű szakmai szervezet a közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy még most sem született semmilyen konkrét és végrehajtható intézkedés annak ellenére, hogy már négy-öt különböző változata volt a válságkezelő intézkedéseknek. A különböző tervezetek "csak arra voltak jók, hogy összezavarják a piacot, kéthetente más irányba tereljék a piaci szereplők gondolkodását, és fokozzák az egyébként sem csekély káoszt és zűrzavart" - írja közleményében a szervezet. Mint ismert, a kormány még szeptember közepén döntött arról, hogy 3,16 milliárd forint értékben indít programot az almatermelők számára. Ennek keretében támogatja az almasűrítmény és az étkezési alma tárolását, a tárolókapacitások tartályládák beszerzése útján történő bővítését, valamint az almafelhasználás ösztönzését, és egy almapromóciós kampány indítását. Az intézkedéseket részben a kedvező időjárás miatti túltermelés, részben az orosz embargó indokolta. A felmérések szerint az idén mintegy 780-800 ezer tonna rekordtermés volt várható, ami 150-200 ezer tonnával több az átlagosnál. Az ÉKÁSZ emlékeztetett, a termésbecslések alapján már nyár közepén látni lehetett, hogy jelentős terméstöbblet lesz a hazai és az egész európai piacon. A szakmai szervezet álláspontja szerint egy állam által kontrollált logisztikai központot kell kiépíteni, piacot kell nyitni Oroszország felé, és egy élhető és hatékony támogatási rendszert kell kialakítani "a túlbürokratizált, lassú és életveszélyes rendszer helyett". Na de hogyan a szankciók világában?

A megyei almapiaci helyzettel a termelők is elégedetlenek - mondta Filep László, a mátészalkai települési agrárgazdasági bizottság elnökségének vezetője egy kihelyezett ülést követően. A szatmári város egyik feldolgozójával szemben tartott, termelőkkel kibővített rendkívüli ülésen az elnök kifejtette, jelenleg a megyében 200 ezer tonna almának nincs piaca és nincs rá feldolgozó kapacitás, ezért minimum 100 ezer tonna gyümölcs fog tönkremenni. Az ülésen egyhangú döntés született egy demonstráció előkészítéséről is.

Gölöncsér Miklós összeállítása

A Nagy Testvér mindent lát, avagy épül az Új Világ!

A kedden Mohácson átadott kamerarendszer automatikusan kiszűri a lopott vagy más okból körözött járműveket, a különféle programok futtatásával pedig megmutatja azt is, hogy egy-egy autó a város melyik részein bukkant fel, mennyi időt töltött és milyen gyakorisággal a településen, sőt a kamarák által belátott részeken azt is, hogy milyen sebességgel hajtott a vezető. (Ez utóbbi alapján azonban nem büntetnek.)

Lényegében arról van szó, hogy miután az összes városba vezető úton működnek kamerák, senki nem juthat se ki, se be észrevétlenül a járművével – mondta dr. Garamvári Gábor, Mohács rendőrkapitánya.  Ha történne például egy pénzintézet elleni támadás a városban, biztos, hogy a rendszámok között ott lenne azé a kocsié is, amelyet a bűncselekményhez használtak, ez pedig óriási segítséget jelenthet a nyomozásban.

Dakos József, a megye rendőrkapitánya ennek kapcsán megjegyezte, ha ilyen rendszer működne másutt is, sokkal gyorsabban megtalálnák például azt a ma még ismeretlen vezetőt, aki feltehetően okolható a vasárnap este a 6-os főúton, a Tortyogónál történt baleset miatt.

Amint azt Szekó József, Mohács polgármestere elmondta, a hálózat kiépítése harminchárommillió forintba került. A közeli jövőben újabb öt kamerát szerelnek fel a városban. A tervek szerint a Bólyi és a Mohácsi járásban minden településen hasonló tudású berendezéseket helyeznek üzembe már a közeli jövőben, a hálózatot pedig összekötik, így több mint negyven helységben tudják nyomon követni a gépkocsik mozgását.

forrás: www.bama.hu

Németország: ISIS-párti aktivisták támadtak fegyverekkel kurd tüntetőkre Hamburgban

Hídfő.net | Kurd tüntetők a hamburgi pályaudvaronKurd tüntetők a hamburgi pályaudvaron
Kurdok által szervezett Szíria-párti demonstrációkra támadtak ISIS-barát fegyveresek Hamburgban és Celle-ben (Németország). Az összecsapásoknak több súlyos sérültje is van.
Az események a kurdok békés célú megmozdulásával kezdődött a hamburgi pályaudvaron, itt eleinte 80 fő volt jelen. A tömeg 500 főre duzzadt, és elindultak Hamburg belvárosában. A résztvevők török éttermeket támadtak meg, majd egy részük visszatért a pályaudvarra, ahol egy 40 fős ISIS-párti felfegyverzett csapattal találták magukat szemben. A rendőrség ugyan közbelépett, de erősítésre volt szüksége, hogy helyreállítsák a rendet. Az 1.8 millió lakosú Hamburgban bevetettek vízágyúkat és paprikaspray-okat is az összecsapó felek szétválasztására. Több sérület szúrt sebekkel szállítottak kórházba.
Az esetről az RT munkatársai videót is készítettek.

Donyecki Népi Köztársaság Nemzeti Bankja megkezdi a működését

Donyeck, 2014. október 8 - A Donyecki Népi Köztársaság Nemzeti Bankja megkezdi működését a köztársaság tanácsának döntése alapján. "A DNK Nemzeti Bank feltételeit elfogadtuk, és az megkezdheti működését." - áll a tanács nyilatkozatában. Arról nem szólt a nyilatkozat, hogy Új-Oroszország nemzeti bankja is egyben az új bank.
Hídfő.net | Új-Oroszország rubelÚj-orosz bankjegyek
Emlékeztetőül: a napokban szivárogtak ki Új-Oroszország tervezett bankói, gyaníthatóan okkal. Az új bankjegyek kiadásának nem lett volna túl sok értelme, ha a DNK nem készít elő egy valamiféle monetáris politikát, aminek szerves része a jegybank. Mivel a pénzkibocsátási kontrollt a DNK vezető szervei gyakorolják -nem úgy mint Magyarországon- ezért amennyiben megfelelő fedezetet tudnak szerezni az új-orosz rubelhez, az hamar egy értékálló valutává vállhat a régióban, szemben a fedezet nélküli ukrán hrivnyával.


http://www.hidfo.net/2014/10/08/donyecki-nepi-koztarsasag-nemzeti-bankja-megkezdi-mukodeset

A magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok sikertörténet, csak nem éppen a Kárpát-medencének

Nem lehet sikeres külgazdaság fókuszú külpolitikát folytatni, ha az amerikai kapcsolatokat nem kezeljük a súlyánál fogva – nyilatkozta a Népszabadságnak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Napi Gazdaságnak szintén szerdán adott interjúban megerősítette: az Egyesült Államok a barátunk; a barátok hangjára odafigyelünk – erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Népszabadságnak, illetve a Napi Gazdaságnak adott, szerdán megjelent interjúiban beszélt.
Bill Clinton és Barack Obama volt és jelenlegi amerikai elnök kritikáira a Napi Gazdaságnak adott interjújában a tárcavezető úgy reagált: “akik azt mondták nekik, hogy Magyarországon általános kormányzati korlátozás, nyomásgyakorlás van a civil szervezetek ellen, azok nem mondtak igazat nekik, félrevezették őket”.
A miniszter Victoria Nuland, az amerikai külügy európai ügyekért felelős államtitkárának bírálatára azt mondta: régiónkban szabadságszerető emberek élnek, akik nem viselnék el, ha bárki korlátozni akarná szabadságukat, jogaikat. Szijjártó Péter mindkét lapnak adott interjújában kitért arra, hogy a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok jók, az amerikai cégek 50 ezer embernek adnak munkát, az általuk befektetett tőke eléri a kilencmilliárd forintot.
A tárcája átszervezésével kapcsolatban a Napi Gazdaságnak adott interjújában arról is beszélt: új világrend jött létre gazdaságilag, politikailag és katonailag, ezért a külpolitikának is meg kell változnia. A külgazdasági politika elsődleges szempontjának a magyar gazdaság és a magyar vállalatok érdekérvényesítésének kell lennie – hangsúlyozta. Hozzátette: az elbocsátások nem l’art pour l’art módon folynak, hanem az intézmény áramvonalasítása zajlik. Szerinte nem feltételez igazán hatékony munkamegosztást, hogy 925 emberből 405 közigazgatási, tehát adminisztrációs területen dolgozott.
Konzultált a kormányfővel házvásárlása előttiekhez
A miniszter a Népszabadságnak adott interjújában a házvásárlásával összefüggésben arról is beszélt, hogy többször világossá tette, hogy a fizetéséből származó megtakarítások, a befektetések hozamai és a szülői háttér együtt alakítják az anyagi helyzetét. “A szüleim egy élet megfeszített munkájával stabil anyagi hátteret biztosítanak nekem, testvéremnek és az unokáiknak is. Ezt nem vagyok hajlandó sem titkolni, sem szégyellni” – fogalmazott. Hozzátette: minden létező hatóság minden létező hivatalos eljárásában, minden szükséges dokumentumot rendelkezésre tud bocsátani. Arról is szólt, hogy a vásárlás előtt beszélt a kormányfővel, aki biztatta. “Azt mondta, fontos, hogy egy ország külügyminisztere méltó módon tudja fogadni partnereit akár az otthonában is” – idézte a miniszterelnököt Szijjártó Péter.
(MH)

Csehország a párbeszéd újrakezdését javasolja Ukrajnának Oroszországgal

Hídfő.net | Bohuslav SobotkaBohuslav Sobotka
"Amennyiben Ukrajna nem kezdi újra a párbeszédet az oroszokkal, és nem tudnak megegyezni a gázszállítások felújításáról, akkor Ukrajnában a tél folyamán súlyos humanitárius katasztrófa várható. Ne értsük félre, de Ukrajnában az oroszok rengeteg pénzt és erőforrást fektettek be, érthető, hogy a mostani helyzetet az ukránok részéről nem érzik tisztességesnek. A mostani helyzet nagyban tudható be az ukrán politikai elit hozáállásának az elmúlt 25 évben, mivel a fő probléma a korrupció volt és ma is az. Nemcsoda, hogy ekkorák lettek a társadalmi különbségek." - nyilatkozta a cseh elnök, Bohuslav Sobotka.
Akárhogy is nézzük, Európa nem óhajtja kifizetni az ukránok gázadósságát az oroszok fele. Főleg nem úgy, hogy Ukrajna a 17 milliárdos IMF hitelből összesen 1.7 milliárdot volt képes felajánlani a gáztartozás törlesztésére. A kérdés, hogy hova lett a maradék 90%-a ennek a pénznek? A Brüsszel által adott extra 300 millió euróról már ne is beszéljünk. Európa az ukránokat nyíltan egy korrupciótól terhes, etnikai konfliktusokkal teli társadalomnak tartja -megint más kérdés, hogy ezeknek a kibukásához maga az EU volt a fő katalizátor- és emiatt nem óhajtanak szorosabb kötelékeket építeni Ukrajnával.


http://www.hidfo.net/2014/10/08/csehorszag-parbeszed-ujrakezdeset-javasolja-ukrajnanak-oroszorszaggal

Donbasszi húsdaráló feltöltve! Indulhat a művelet!

A kijevi kormány páncélosok százait és jól kiképzett katonák ezreit küldte a “terrorellenes műveletek” térségébe a kelet-ukrajnai tűzszünet egy hónappal ezelőtti életbe lépése óta – jelentette ki az ukrán televízióban Jurij Lucenko elnöki tanácsadó.
“Fel kell használnunk az érvényben lévő tűzszünet (…) minden egyes napját két dologra: egyfelől az ukrán hadsereg korszerűsítésére (…), másfelől azonnali gazdasági reformokra” – mondta az egykori belügyminiszter.”Nem mondhatok pontos számokat, de biztosíthatom önöket, hogy az elmúlt napokban páncélozott haditechnikai eszközök százai indultak el a frontra.”
сводки от ополченцев
Donbasszban várják a kijevi hordákat! Meleg fogadtatásra készüljenek!
Lucenko hozzátette, hogy ezenkívül a korábbiaknál sokkal jobban felkészített, kiképzett katonák ezreivel váltják fel a szakadárok elleni hadműveletek térségében lévő sorállományú katonákat, akiket hátországi térségekbe vonnak vissza.
Porosenko ukrán elnök tanácsadójának nyilatkozatát idézve, az orosz állami hírügynökség emlékeztetett arra, hogy hétfőn ezzel egybevágó kijelentést tett Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője, hangsúlyozva, hogy a tűzszünet lehetővé fegyveres erőik átcsoportosítását, a hadiipari vállalatok termelésének optimalizálását és a mozgósítás harmadik hullámának befejezését.
Támadások a tűzszünet alatt

Nyalókakirály latortüzérsége tűzszünet ide vagy oda, nem nyugszik!
A TASZSZ ennek kapcsán felidézte, hogy az ukrajnai rendezésen fáradozó, úgynevezett összekötő csoport – amely Kijev és a délkelet-ukrajnai szakadárok mellett Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből áll – szeptember 20-án Minszkben memorandumot fogadott el a tűzszünet megvalósításáról, s ez a dokumentum egyebek közt megtiltja mindenfajta fegyverzet használatát, valamint előírja, hogy a szemben álló feleknek az EBESZ ellenőrzése mellett ki kell vonniuk nehézfegyvereiket a frontvonal 15-15 kilométeres övezetéből.
A kijevi kormány az elmúlt napokban folyamatosan arról számolt be, hogy a szeptemberig kialakult frontvonal mentén a tűzszünet ellenére folytatódnak a Moszkva támogatását élvező szakadárok halálos áldozatokat követelő támadásai, elsősorban a lázadók által ostromlott donyecki nemzetközi repülőtérnél, de több más településnél is.
Ezzel szemben az EBESZ megfigyelőcsoportja tegnap “hivatalos – pecsétes” igazolást adott ki arról, hogy a “tűzszünetet” majd minden esetben a kijevi udvar hordái sértik meg.
Lucenko nyalonc nyilatkozatában ráadásul a Minszki Megállapodás egyik legsarkalatosabb pontjának – a nehézfegyverek térségből történő kivonási kötelezettségének – a legdurvább kijevi megsértését – ismeri el!
Donbasszi megfigyelők szerint egyébként kijevi részről befejeződtek az előkészületek, Nyalókakirály és udvartartása feltöltötte a donbasszi húsdarálót, és kész annak beindítására bármelyik pillanatban.


http://balrad.wordpress.com/2014/10/08/donbasszi-husdaralo-feltoltve-indulhat-a-muvelet/

Hamarosan már tablettával tanulhatunk nyelveket?

Egy neves amerikai kutatóintézet szerint már 30 éven belül lehetséges lesz bármilyen információt, tudásanyagot tabletták segítségével az emberi szervezetbe juttatni. Ha mindez igazzá válik, eltűnhetnek a nyelviskolák, hétköznapi tevékenységgé válhat a fordítás, sőt az oktatás egésze okafogyottá válhat. Az alvás közbeni nyelvtanulás már működik - derül ki a gyorsfordito.hu cikkéből.
Nicholas Negroponte, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatója szerint 30 éven belül képesek leszünk arra, hogy egy tablettát bevéve egy teljes nyelvet vagy bármilyen más tudásanyagot a magunkévá tegyünk. A tabletta bevételekor annak összetevői és az információ a véráramba kerül, majd a vér közvetítésével jut el az agyba, ezáltal az illető megszerzi a teljes tudásanyagot bármilyen erőfeszítés nélkül.
Különböző tabletták lehetnek majd a különböző ismeretanyagok elsajátítására, egy tabletta tartalmazná például az angol nyelv ismeretanyagát, egy másik pedig az angol irodalom teljes tudástárát. Így akár bárkiből profi fordító, vagy tolmács is lehet.
Számos tudós erősítette meg Negroponte állítását, miszerint ez valóban lehetséges lesz harminc éven belül. A Harvard Egyetem kutatóinak már tavaly sikerült kémiai szerekkel az agy tanulási képességeit úgy fokozni, hogy például az abszolút hallás is tanulható vált.
A kutató nem ismeretlen a technológiai vívmányokat nyomon követők előtt, hiszen ő volt az, aki már 1984-ben megjósolta, hogy a számítógépes egér hamarosan elbukik, és helyette hatékonyabb lenne a mutatóujjunkat használni erre a célra. Eleinte még a gondolat ellen is sokan tiltakoztak, mondván, hogy ehhez kicsi a képernyő felbontása, a kezünkkel eltakarnánk, vagy az ujjunkkal folyamatosan bepiszkítanánk a képernyőt. Ha belegondolunk, ma minden érintőképernyős eszköz ezen elv alapján működik, az okostelefonoktól kezdve a tabletekig.
1995-ben felvetette, hogy miért ne vásárolhatnánk újságokat és magazinokat online, és olvashatnánk azt a képernyőn. Akkor szintén mindenki nevetségesnek tartotta az ötletet, ám mára ez is természetessé vált. Negroponte szerint sok olyan „jóslata” volt, amit először mindenki halott ügynek gondolt, ám végül mégis arrafelé haladt a technikai fejlődés. Ha legutóbbi előrejelzése is beigazolódik, akkor könyvek fölött görnyedni, vagy egy tanteremben ülni és az igék ragozását tanulni órákon át: elfelejthető tevékenységek lesznek.
Svájci pszichológusok csapata bizonyította be nemrégiben, hogy hatékonyabban lehet alvás közben nyelveket tanulni, mint ébren. A Cerebral Cortex by the Swiss National Science Foundation tudományos folyóiratban publikált kutatási eredményeik szerint az újonnan tanult idegen szókincs alvás közben is rögzül a memóriában.
Kutatásukban 60 német diákot kértek fel arra, hogy este 10-kor kezdjenek el addig soha nem látott holland szavakat tanulni. A csoport felét elengedték aludni, és alvás közben hallgattatták velük az új szavakat, míg a csoport másik felének ébren kellett ugyanezt tennie. Az alvókat éjjel kettőkor felébresztették, és mind a 60 diákot tesztelték, mennyire tudják lefordítani az új szavakat. Azt találták, hogy azok, akik álmukban hallgatták a szavakat, sikeresebben le tudták fordítani azokat, mint az ébren lévők.
A tanulmány kitért arra is, hogy az ébren lévők egyszerűen azért teljesítettek rosszabbul, mert kialvatlanok voltak.

AlfaHír