Mint már korábban beszámoltunk róla, hogy az USA dél felől útjára indította az ISIS-t és most elérkezett a stratégia második állomása; az északi-front megnyitása - valójában - Szíria ellen. Ez egy harapófogó-hadművelet második felvonása, míg a harmadik az lesz mikor körbezárul (a NATO-val és az USA-flottával kiegészülve a Földközi-tenger felől). Mindezt természetesen tagadják az érintettek. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kész tanulmányozni egy Szíria és Törökország közötti "biztonsági övezet" kialakításának a lehetőségét - közölte ma Washingtonban John Kerry amerikai és Philip Hammond brit külügyminiszter.

Szíria a közel-Kelet utolsó talpon maradt mentsvára még

"Megéri megvizsgálni ezt a lehetőséget" - jelentette ki az amerikai diplomácia vezetője a brit kollégájával tartott közös washingtoni sajtótájékoztatóján. Hammond hozzátette, hogy London "nem zárná ki" egy ilyen ütközőzóna létrehozását.

Kerry kijelentette, hogy a téma hamarosan napirendre kerül amerikai és török tisztségviselők egy ankarai megbeszélésén. (John Allen nyugállományú tábornok, az IÁ elleni koalíció koordinátora csütörtökön kezdi meg tárgyalásait a török fővárosban.)

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden ismét arra kérte a Közel-Keleten előrenyomuló Iszlám Állam (IÁ) elleni nemzetközi koalíciót, hogy alakítson ki egy repüléstilalmi övezetet és ezzel párhuzamosan egy ütköző- vagy biztonsági zónát Szíria északi részén, védendő háború elől menekülő a civileket és a török határokat. Az övezet létrehozását Francois Hollande francia államfő is támogatja.

A Fehér Ház ezzel szemben szerdán, már Kerry és Hammond sajtóértekezletét követően jelezte, hogy nem tanulmányozzák a  törökök által javasolt pufferzóna létrehozásának lehetőségét. John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy egy ilyen zóna nem tartozik IÁ elleni koalíció által mérlegelt katonai lehetőségek közé. Kirby azt ugyanakkor elismerte, hogy az elgondolás több ízben szerepelt már az amerikai-török tárgyalásokon.

Az Egyesült Államok elsősorban azt kívánja elérni, hogy Ankara lépjen fel az IÁ ellen, amely közel áll ahhoz, hogy Szíriában elfoglalja a török határ közvetlen közelében fekvő, kurdok lakta Kobani várost. A beavatkozást Ankara és Washington számára - a nemzetközi jogi akadályokon kívül - egyaránt problematikussá teszi, hogy az IÁ terroristái által már jórészt megszállt település elvileg a szíriai Demokratikus Uniópárt (PYD), illetve annak fegyveres szárnya, a Népvédelmi Egységek (YPG) ellenőrzése alatt áll. Mindkettő a törökországi Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségese, amelyet Törökország és az Egyesült Államok vezetése is terrorszervezetnek minősített.

Az amerikai légierő az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) közlése szerint szombat óta 16 alkalommal mért csapásokat "feltételezett", - vagyis az ISIS-szel jól összehangoltan,ottani fontos stratégiai létesítmények ellen - IÁ-célpontokra Kobani közelében, ebből hatszor az elmúlt 24 óra alatt. Nem győzzük hangsúlyozni; az Iszlám Állam nem ellenfele Amerikának, hanem cinkosa alantos terveinek megvalósításában!

Bakta Lóránt