2018. január 30., kedd

A keletnémet vezetők el akarnák törölni az Oroszország elleni szankciókat

Németország keleti szövetségi tagállamainak vezetői követelik, hogy az Európai Unió törölje el az Oroszország elleni szankciókat, mert a gazdasági korlátozások komoly kiesést okoztak a helyi mezőgazdasági termelők számára.
Manuela Schwesig, Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány vezetője hétfőn egy számos keletnémet vezetővel tartott találkozó után bejelentette, hogy határozottan támogatja az Oroszország elleni szankciók eltörlését – áll a Berliner Morgenpost napilap beszámolójában.
Schwesig szerint a Nyugat Oroszország elleni szankciói nem érték el céljukat, ehelyett a német mezőgazdasági vállalkozásoknak okoztak komoly károkat.
Szász-Anhalt tartomány vezetője, Reiner Haseloff szintén azt mondta, hogy a szankciók német gazdaságra gyakorolt hatása jóval nagyobb, mint amennyi kárt Oroszországnak okoznak. A Handelsblatt beszámolója szerint Haseloff felszólította a jövőbéli német kormányt, hogy vegye fontolóra a szankciók eltörlését.
A gazdasági korlátozások azt követően léptek életbe, hogy 2014-ben a Krím-félsziget többségi orosz lakossága egy népszavazással döntött az Ukrajnától elszakadásról és Oroszországgal újraegyesülésről.
Az Európai Unió több hullámban hozott szankciókat Oroszország ellen, ezek főként az energiaszektort, bankokat és védelmi ipart célozzák. A szankciókat legutóbb 2018. július 31-ig hosszabbították meg.

http://www.hidfo.ru/2018/01/a-keletnemet-vezetok-el-akarnak-torolni-az-oroszorszag-elleni-szankciokat/