2017. április 14., péntek

Moldova megfigyelői státuszt kap az Eurázsiai Gazdasági Unióban

Az Eurázsiai Gazdasági Unió Legfelsőbb Tanácsa határozatot hozott arról, hogy megadja Moldovának a megfigyelői státuszt.
Kirgizisztán fővárosában kezdetét vette a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének államfői találkozója, emellett megkezdődik az Eurázsiai Gazdasági Unió Legfelsőbb Tanácsának találkozója is. Almazbek Atambajev kirgiz államfő elmondása szerint már döntés született arról, hogy Moldova megkapja a megfigyelői státuszt az unióban.
A közlemény szerint Moldova kezdeményezésére adják meg a megfigyelői státuszt, az ország korábban jelentette be erre vonatkozó szándékát. Márciusban Igor Dodon moldovai elnök együttműködési megállapodást az Eurázsiai Gazdasági Unióval, miután januárban Vlagyimir Putyin orosz államfővel tartott találkozója során bejelentette a csatlakozási szándékot.s alternatíváját”]
Hangsúlyozta; az Európai Unió és Moldova közti társulási egyezmény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert az „európai integráció” eredményeként Moldova elveszítette részesedését az orosz piacon, de a társulási egyezmény megkötése ellenére az ország európai exportja csökkent. Dodon kijelentése szerint az EU-hoz közeledés összességében hatalmas anyagi veszteséget okozott az országnak.

http://www.hidfo.ru/2017/04/moldova-megfigyeloi-statuszt-kap-az-eurazsiai-gazdasagi-unioban/

Lézerfegyvert szereltek az amerikai páncélosokra

Sikerrel zárultak az amerikai hadsereg által folytatott tesztelések, melyek során lézerfegyvereket szereltek a Stryker lövészpáncélosra. A harcjárművet így drónok lelövésére is tudják használni.
Az amerikai fegyveres erők által kiadott közlemény szerint a tesztelésre Oklahoma területén került sor, ahol az integrált lézerfegyverrel drónokat lőttek le. A Mobil Nagyenergiájú Lézer (MEHEL) rendszert Szíriában, Irakban és Afganisztánban történő bevetésre fejlesztették ki.
Theo Kleinsorge százados elmondása szerint a tesztek során 50 drónt semmisítettek meg a MEHEL segítségével, de az új fegyver alkalmas számos elektronikus védelmi rendszer semlegesítésére.

http://www.hidfo.ru/2017/04/lezerfegyvert-szereltek-az-amerikai-pancelosokra/

Törökország végső ajánlatot tesz az Európai Uniónak

Mevlüt Cavosoglu külügyminiszter elmondása szerint Törökország „végső ajánlatot” tesz az Európai Uniónak a vízummentesség bevezetésére vonatkozóan, miután megtartották az alkotmánymódosítással kapcsolatos, április 16-ra tervezett népszavazást.
A miniszter hangsúlyozta, hogy Törökország továbbra is meg akarja oldani azt a problémát, ami miatt novemberben holtpontra jutottak a vízummentességgel kapcsolatos tárgyalások; akkor az Európai Unió azt követelte, hogy a török vezetők vonják vissza a júniusi puccskísérlet utáni tisztogatással kapcsolatos intézkedéseket.
A Hürriyet török napilap beszámolójában az áll, hogy Cavosoglu szerint április 16 után benyújtják a végső javaslatot az európai vezetőknek, és remélhetően ennek hatására folytatódni fognak a vízummentességgel kapcsolatos tárgyalások.
Tavaly májusban az Európai Bizottság javasolta, hogy az Európai Parlament szavazza meg Törökország számára a vízummentességet, miután Ankara megfelelt az ezzel szemben támasztott 72 követelménynek, többek között az adatvédelmi előírások és a terrorellenes törvények tekintetében. Később azonban NATO-barát katonai körök puccskísérletet hajtottak végre Ankarában, és az ezt követő tisztogatási hullám során több tízezer embert tartóztattak le, valamint számos ellenzéki újságírót bebörtönöztek.
Az ellenzéki újságírók tömeges letartóztatása és az államfő hatalmának bebetonozását célzó alkotmánymódosítás miatt az EU és Törökország közti viszony holtpontra jutott.

http://www.hidfo.ru/2017/04/torokorszag-vegso-ajanlatot-tesz-az-europai-unionak/