Az Eurázsiai Gazdasági Unió Legfelsőbb Tanácsa határozatot hozott arról, hogy megadja Moldovának a megfigyelői státuszt.
Kirgizisztán fővárosában kezdetét vette a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének államfői találkozója, emellett megkezdődik az Eurázsiai Gazdasági Unió Legfelsőbb Tanácsának találkozója is. Almazbek Atambajev kirgiz államfő elmondása szerint már döntés született arról, hogy Moldova megkapja a megfigyelői státuszt az unióban.
A közlemény szerint Moldova kezdeményezésére adják meg a megfigyelői státuszt, az ország korábban jelentette be erre vonatkozó szándékát. Márciusban Igor Dodon moldovai elnök együttműködési megállapodást az Eurázsiai Gazdasági Unióval, miután januárban Vlagyimir Putyin orosz államfővel tartott találkozója során bejelentette a csatlakozási szándékot.s alternatíváját”]
Hangsúlyozta; az Európai Unió és Moldova közti társulási egyezmény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mert az „európai integráció” eredményeként Moldova elveszítette részesedését az orosz piacon, de a társulási egyezmény megkötése ellenére az ország európai exportja csökkent. Dodon kijelentése szerint az EU-hoz közeledés összességében hatalmas anyagi veszteséget okozott az országnak.

http://www.hidfo.ru/2017/04/moldova-megfigyeloi-statuszt-kap-az-eurazsiai-gazdasagi-unioban/