Mevlüt Cavosoglu külügyminiszter elmondása szerint Törökország „végső ajánlatot” tesz az Európai Uniónak a vízummentesség bevezetésére vonatkozóan, miután megtartották az alkotmánymódosítással kapcsolatos, április 16-ra tervezett népszavazást.
A miniszter hangsúlyozta, hogy Törökország továbbra is meg akarja oldani azt a problémát, ami miatt novemberben holtpontra jutottak a vízummentességgel kapcsolatos tárgyalások; akkor az Európai Unió azt követelte, hogy a török vezetők vonják vissza a júniusi puccskísérlet utáni tisztogatással kapcsolatos intézkedéseket.
A Hürriyet török napilap beszámolójában az áll, hogy Cavosoglu szerint április 16 után benyújtják a végső javaslatot az európai vezetőknek, és remélhetően ennek hatására folytatódni fognak a vízummentességgel kapcsolatos tárgyalások.
Tavaly májusban az Európai Bizottság javasolta, hogy az Európai Parlament szavazza meg Törökország számára a vízummentességet, miután Ankara megfelelt az ezzel szemben támasztott 72 követelménynek, többek között az adatvédelmi előírások és a terrorellenes törvények tekintetében. Később azonban NATO-barát katonai körök puccskísérletet hajtottak végre Ankarában, és az ezt követő tisztogatási hullám során több tízezer embert tartóztattak le, valamint számos ellenzéki újságírót bebörtönöztek.
Az ellenzéki újságírók tömeges letartóztatása és az államfő hatalmának bebetonozását célzó alkotmánymódosítás miatt az EU és Törökország közti viszony holtpontra jutott.

http://www.hidfo.ru/2017/04/torokorszag-vegso-ajanlatot-tesz-az-europai-unionak/