2016. június 27., hétfő

A kelet-európai országok közös erővel változtatnák meg az Európai Uniót

A Nyugat- és Kelet-Európa közti, mélyülő ellentétre hívja fel a figyelmet egy norvég napilap. A Dagbladet szerint a kelet-európai országok a brit kilépést követően komoly változtatásokat hajtanának végre az Európai Unióban.
Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter azt mondta, “szomorú nap ez Európa számára”, miután a britek megszavazták a kilépést. A Dagbladet szerint azonban Európa Angla Merkel német kancellár véleményére vár, aki eddig néhány rövid mondatra szorítkozott a britek kilépése kapcsán. Kelet-Európa eközben abban reménykedik, hogy egyesült erővel lényegi változást hozhat, és “elvetheti egy új Európai Unió magvait” – írták.
A lap szerint a kelet-európai országok arra fogják használni a brit népszavazás eredményét, hogy egy kevésbé bürokratikus Európai Uniót hívjanak életre, amiben sokkal inkább meghatározóak lennének az egyes tagállamok sajátosságai. A lap Orbán Viktor kijelentését idézte ennek kapcsán, miszerint a britek kilépéséből Brüsszelnek meg kell tanulnia, hogy meg kell hallania az emberek hangját – de egyúttal hangsúlyozta is, hogy a magyar kormánynak egy “erősebb Európai Unióra” van szüksége. A lap publicistája Orbán szavait idézve azt mondja, az Európai Unió csak akkor lehet erős, ha meg tudja fogalmazni az emberek számára megfelelő válaszokat olyan problémákra, mint a bevándorlás – ami nem erősebbé, hanem gyengébbé tette Európát. A cikk szerint azonban a térségi országok egységbe tömörülve, közös erővel próbálják keresztülvinni ezeket a változásokat, mert attól tartanak, hogy önmagában egy kis ország hangját nem hallanák meg Brüsszelben, és a szükséges reformok elmaradása katasztrofális lenne a térség egészére nézve.

http://www.hidfo.ru/2016/06/a-kelet-europai-orszagok-kozos-erovel-valtoztatnak-meg-az-europai-uniot/

Lemondási hullám és újraalakulás a brit Munkáspártban

Jeremy Corbyn hidfo.ru
Az Egyesült Királyság Munkáspártjának vezetője, Jeremy Corbyn hétfőn bejelentette a párt árnyékkormányának újraformálását, miután lemondások sorozatát fogadta el a párttagok részéről.
A Munkáspárt vezetője nemrég menesztette a párt árnyékkormányának külügyminiszterét, Hilary Bennt. A lépés láncreakciót indított el: vasárnap tizenkettő, hétfőn öt miniszterjelöltjük mondott le.
A párton belüli változásokat a kilépési referendum eredménye indította be, ami az uniós tagság fenntartása mellett kampányoló munkáspártiak számára teljes kudarcot jelentett. A kampány sikertelensége miatt a pártvezető is bizalmatlansági indítvánnyal kell szembenézzen.
Corbyn a párt újraformálásának első lépésként leváltotta az árnyékkormány külügyminiszterét, ez azonban lemondási hullámot indított be a Munkáspártban. Vasárnap Toby Perkins védelmi miniszter jelölt is bejelentette lemondását, és egyértelműen közölte, hogy a vereség miatt új pártvezetésre van szükség. Távozott posztjáról az árnyékkormány társadalmi kapcsolatok felelőse, Anna Turley is, aki azt mondta, a pártvezetés elveszítette a kapcsolatot saját szavazóival, és nincs tisztában a civil társadalom valós igényeivel.
A lemondás hullám során a pártvezető posztja is veszélybe került, miután Roberta Blackman-Woods, otthonteremtési miniszter jelölt bejelentette, hogy ő is lemond, ha Corbyn marad a pártvezető. Eddig legkevesebb hét árnyékminiszter azonban kifejezte támogatását a pártvezető irányába, emellett többen arra hívták fel a figyelmet, hogy most pont nem olyan helyzet van, amiben az ellenzék fel kellene forgácsolja saját magát.

http://www.hidfo.ru/2016/06/lemondasi-hullam-es-ujraalakulas-a-brit-munkaspartban/

A közös piacra továbbra is igényt tartanak a britek

Philip Hammond hidfo.ru
Phillip Hammond brit külügyminiszter szerint az Egyesült Királyság továbbra is része maradna az európai közös piacnak, miután kilép az Európai Unióból. A britek nem hátat fordítanak Európának, hanem egyszerre akarnák megtartani az együttműködésben rejlő gazdasági előnyöket, és a politikai önrendelkezést.
A külügyminiszter vasárnap az ITV-nek nyilatkozva azt mondta, a kilépést követően elsődleges célnak tekintik a közös piachoz való hozzáférés biztosítását. Hammond egyúttal azt is kijelentette; nem fogják elsietve hivatalos úton is értesíteni az Európai Uniót a kilépésről – erre vélhetően akkor kerül sor, amikor már valamiféle megállapodás született arról, hogyan zajlanak majd a kilépéssel és az új gazdasági együttműködésekkel kapcsolatos tárgyalások.
Hammond kijelentése szerint a brit kormány egyelőre az Európai Unió tagjaként és a korábbi viszonyok mentén folytatja munkáját, egészen David Cameron lemondásáig, amire várhatóan októberben kerül sor. A külügyminiszter nem árult el részleteket arról, hogy kik esélyesek a kormányfői posztra és a Konzervatív Párt elnöki székére, de azt egyértelműen kijelentette, hogy ő nem akarja vezetni se a pártot, se az országot, emiatt egyik posztra sem jelölteti magát.

http://www.hidfo.ru/2016/06/a-kozos-piacra-tovabbra-is-igenyt-tartanak-a-britek/