2015. július 31., péntek

Az arab terroristák már közöttünk vannak

A magát Szíriai Szabad Hadseregnek nevező, a nyugat által „mérsékelt iszlamista csoportként” beállított terrorista szervezetet emigrációban, Ankarában székelő ellenzéki árnyékkormány hadseregeként működtetik Szíriában. A szervezet meglehetősen sokat vesztett erejéből, mert többsége az Al-Kaida szíriai csoportjának számító Nuszra Fronthoz lépett át. Állását kénytelen volt megtartani az Assad kormánnyal szemben.
terror
A damaszkuszi vezetés egy éve figyelmeztette Európát, hogy a menekültek közé terroristák férkőznek be. Eddig ezt csak sejteni lehetett, de most bebizonyosodott, hogy a terroristák itt vannak közöttünk. Az alábbi felvétel is ezt bizonyítja.
A Szíriai Szabad Hadsereg a többi terrorista szervezettel is kapcsolatban áll. Egyik terroristáját a szervezet szóvivőjeként és riporterének szoktak emlegetni. Most a szerb határ környékéről jelentkezett be, ahol a menekültek helyzetéről beszél.
Thaer Al-Nashef a terrorszervezet riportere az elmúlt években több alkalommal bukkant fel szaúdi csatornákon, ahol az embereket arra buzdította, hogy csatlakozzanak szervezetükhöz. Az ilyen műsorokban való részvételért és szereplésért pedig meglehetősen borsos árat szoktak fizetni. Azonban a két vahabita állam levette kezét a szervezetről, mert nem voltak a toborzásban valami sikeresek.
Ezért Al-Nashef-nek menekülnie kellett Szíriából és beleolvadva az átlagos bevándorlók közé indult el az Európai Unió felé. Azért, hogy az európai szociális rendszer előnyeit kihasználja és menedékjogot kérjen és extrém segélyt kapjon bármelyik EU-s államtól.
Al-Nashef egy időre eltűnt, egyszer csak felbukkant egy videó felvételen, ahol közli, hogy a szerb-magyar határnál van több menekülttel együtt embertelen körülmények között van. A szökött terrorista arról is panaszkodik, hogy második napja étlen szomjan van és szenved a különféle bogárcsípésektől a senki földjén.
A hatóságokat felháborodottan támadja, akik kegyetlen emberek, mert kiképzett kutyákat uszítanak a menekültekre. Al-Nashef vádolja az Öreg kontinens kormányzatait is és a demokráciát megkérdőjelezi az emberi jogokkal együtt, amit Európa ígért a menekülteknek.
A terrorista legfőképpen Magyarországot mint Európa kapuját vádolja, hogy szándékosan kapják el a menekülteket és a regisztrációra erőszakkal kényszerítik.
Al-Nashef felhívja menekülttársai figyelmét, hogy a magyar hatóságokkal vigyázzanak, mert ha elkapják őket, erőszakkal regisztráltatják őket Magyarországon. Így már nem juthatnak nyugatra, ahol sokkal jobb lehetőségek és körülmények vannak, mint Magyarországon.
Pontosan ugyan nem lehet tudni, hogy a videó mikor készülhetett, de a videó megosztóra júliusban került fel.

(Forrás: orientalista)

Magyar nyugdíjat tessék! Itt a magyar nyugdíj!

Az Ukrajnából Magyarországra áttelepülők nyugdíjügyeiről tartott tájékoztatót Kardos Sándor, az Ukrán Állami Nyugdíjalap Beregszászi Kirendeltségének igazgatója.
nyugdij2
A hivatalnok emlékeztetett arra, hogy a két szomszédos ország a mai napig még egy 1963-as államközi egyezmény alapján intézi a nyugdíjügyeket. Ennek az a lényege, hogy a nyugdíjat a saját törvényei alapján az az ország fizeti, amelybe az illető áttelepült. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a magyarországi büdzsé állja az Ukrajnából érkező nyugdíjas korú áttelepülők anyagi ellátását. Olyan esetről, hogy valaki Magyarországról jönne Ukrajnába, nem igazán hallani…
A nyugdíjalap illetékese ismertette, ahhoz, hogy valaki a szomszédos országban kapjon nyugdíjat, életvitelszerűen ott kell tartózkodnia. Azaz állandó magyarországi lakcímet kell létesítenie, az itteni lakcímét pedig fel kell számolnia. Továbbá le kell mondania az ukrán ellátmányáról. Ehhez szükség van az útlevelére, amiben szerepelnie kell egy bélyegzőnek, hogy végleg Magyarországra költözött, s kell egy igazolás a házkezelőségtől a korábbi ukrajnai lakhelyéről szóló kijelentkezéssel.
Amint ezeket a papírokat iktatja az itteni nyugdíjalap, a következő hónapban már nem fizet nyugdíjat. A magyarországi nyugdíjfolyósító az állandó lakhely létesítését követő hónaptól fizet ellátmányt. Előbb csak előleget folyósít, majd később rendezi a teljes összeget visszamenőleg is.
Kardos Sándor figyelmeztetett, azok járnak igazán jól, akiknek megvan a 40 éves munkaviszonyuk és felsőfokú diplomával is rendelkeznek. Ők akár 200 ezer forintot meghaladó nyugdíjat is kaphatnak.

Magyarországon 25 ezer forint a legkisebb nyugdíj, de még ez is duplája az ukrán minimál kifizetésnek. Magyarországon 75 ezer forint az öregségi átlag illetmény, míg a minimálbér a közelmúltban 101 500 forintra emelkedett.
(karpathir)
Bal-Rad komm: Lehet tehát vinni ingyen a magyar nyugdíjakat, hiszen nálunk dübörög a gazdaság és tele a TB kassza… Semmi sem kell hozzá, csak egy magyarországi lakcímbejelentés. De nem ám csak a kárpátaljai magyar-ukránok, hanem az ukrán-ukránok is jöhetnek érte! Mi lesz itt, ha jön az „invázió”? Mi lesz Magyarországgal, ha a 45,6 milliós Ukrajna fele nyugdíjas lesz, és az ingyen magyar nyugdíjakért áll sorba? (Félreértés ne essék: az “ottaniak választása teljesen logikus ésérthető! Őket ezért elítélni nem lehet!) De…! Lesz itt még magyar járulékfizető, aki ezt fedezi? Vagy a magyar nyugdíjasok mind kapitulálnak a magasabb rendű magyar-szovjet államközi szerződés felett? Belegondoltak már ebbe a “magyar” qrmány tagjai, milyen súlyos következményekkel járhat ez a felelőtlen politika?
Több alkalommal figyelmeztettünk: ne engedjük felélni Magyarország jövőjét, de ezt senki sem akarja meghallani. Döbbenet, hogy hazánk lakossága, a magyar járulékfizetők egy puskaporos hordó tetején ülve bambán bámulnak, és várják, hogy egy ketyegő nyugdíjbomba alattuk felrobbanjon. Egyik politikai maffiózócsoportunk sem áll bele a dologba, érthetetlen, hogy miért. A Libás-qrmány meg akarta szüntetni a megállapodást, de a 2010-es falkaforradalom miatt azonban ezt már nem tudta kivitelezni. A döbrögista hordának meg esze ágában sincs aláírni a dolgot, mert hálás szavazótízezrekhez jut. Ha pedig az importnyugdíjasok hálából a döbrögistákra szavaznak (mert állampolgárságot is szereznek) az teljesen logikus.

Lengyel közgazdász: “Ha egyszer bevonulnak az amerikaiak, soha nem távoznak”

Zdzisław Sadowski lengyel közgazdász szerint a politikusok könyörögnek az Egyesült Államoknak, hogy küldjék be az amerikai csapatokat, és építsenek bázisokat az ország területén, de ebből a “szövetségből” egyedül az amerikaiak profitálnak.
Az közgazdász az Interia online magazin hasábjain kifejtette, hogy Lengyelország nem csak anyagi veszteséget szenved el emiatt, de részben fel kell adnia függetlenségét, miközben semmit nem kap ezért cserébe, és az amerikai fegyveresek érkezése kizárólag az Egyesült Államok érdekeit szolgálja.
“Az amerikaiak háborúzni akarnak. Új fegyvereket, új technológiákat akarnak tesztelni. Ez rengeteg pénzt hozhat az Egyesült Államok számára, ami mostanra több éve gazdasági válságban van.”
Sadowski szerint az Egyesült Államok a demokrácia és szabadság fellegvárának tartja magát, és nem hajlandó elismerni, hogy ez egyszerűen nem igaz, mert több mint 70 katonai beavatkozást indított, melyek közül egyiknek sem volt köze az emberi jogokhoz.
A közgazdász felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok a hidegháború óta folyamatosan hadban áll, és olyan mértékben militarizálódott az amerikai gazdaság, hogy az állandó hadviselés mostanra az amerikai gazdaság alapjait jelenti. A közgazdász Vietnám, Panama, Kuba, Kurdisztán, Jugoszlávia, Líbia, Irak és Afganisztán eseteit említette, valamint hangsúlyozta, hogy az amerikai katonai beavatkozások mindig közvetlen gazdasági előnyt jelentenek az Egyesült Államok számára, emiatt úgy kell rájuk tekinteni mint sok halállal járó befektetésre.
Sadowski szerint Lengyelországot is háborúba sodorják majd, mert Lengyelország térségében vannak olyan országok, ahol még nem tudtak megjelenni az amerikai olajvállalatok, de egy háború után bevonulhatnának (pl. Belorusszia).
“Ha egyszer az amerikai csapatok belépnek egy országba, soha nem távoznak. Háborút akarnak, mert új befektetéseket akarnak a háború nélkül számukra elérhetetlen területeken.”
Sadowski szerint Lengyelország nem lenne szabad megengedje, hogy az amerikai csapatok jelen legyenek az ország területén, sőt, még újabb amerikai katonai bázisok létesüljenek az országban. Ehelyett kártérítést kellene követeljen az Egyesült Államoktól, mert Lengyelország amerikai nyomásra vett részt az iraki háborúban, ami jelentős kiesést okozott az állami költségvetésnek, és életveszteséggel járt, ami az amerikaiaknak csak járulékos veszteség, de a lengyel kormány számára pénzben kifejezhetetlen érték kellene legyen. Sadowski szerint az iraki háború rémálommá vált Lengyelország számára, és katasztrófa volt Irak számára, emiatt mindent meg kell tenni, hogy ilyen helyzet ne állhasson elő Kelet-Európában.


http://hidfo.ru/2015/07/lengyel-kozgazdasz-ha-egyszer-bevonulnak-az-amerikaiak-soha-nem-tavoznak/

Amerikai megfigyelés és hazaárulás miatt vizsgálják a német külföldi hírszerzést

A Bundestag titkosszolgálatokért felelős G10 bizottsága eljárást kezdeményez a német kormány ellen az április óta folyamatban lévő amerikai megfigyelési botrány miatt.
A bizottság követelte a hozzáférést a Bundesnachrichtendienst – külföldi hírszerző szolgálat – dokumentációihoz, ami az amerikai NSA megfigyelési célpontjairól készült. André Hahn, a bizottság elnöke és a Die Linke politikusa szerint a bizottság feladata azt kideríteni, hogy pontosan kit is figyeltek meg amerikai megrendelésre, és milyen információhoz jutott hozzá az Egyesült Államok a német titkosszolgálatokon keresztül. Hahn szerint a BND teljes, az NSA-val együttműködésben folytatott megfigyelési tevékenységének dokumentációját hozzáférhetővé kell tenni az országgyűlés számára, hogy a politikusok saját szemükkel láthassák, milyen mértékben sérültek az ország és más európai szövetségesek érdekei.
Az amerikai megfigyelési botrány április óta tart Németországban. Akkor fővonalú sajtóorgánumok információkat hoztak nyilvánosságra arra vonatkozóan, hogy a BND az amerikai NSA megrendelésére figyelt meg európai célpontokat. Ez a tevékenység a nyilvánosságra hozott információk alapján nem nevezhető partneri együttműködésnek, mivel az NSA gyakorlatilag kijelölte a célpontokat a német BND számára, ami a megfigyelt célszemélyekről, vállalatokról, kormányhivatalokról állandó adatszolgáltatást biztosított az amerikaiaknak. Az Egyesült Államok ezzel szövetségesek ellen folytatott ellenséges tevékenységet, a német külföldi hírszerzés pedig hosszú éveken át alkotmánysértő módon, idegen ország érdekeit kiszolgálva működött.
Hahn elmondása szerint az országgyűlési képviselők saját szemükkel kell lássák az adatbázist, amiben akár saját telefonszámaikat, e-mail címeiket, IP-címeiket, közösségimédia-felhasználóikat is megtalálhatják, az NSA ugyanis tömeges jelleggel adott meg ehhez hasonló célpontokat, amit a BND kapacitásával figyeltek meg, így tehermentesítve az amerikai titkosszolgálatokat. Hahn hangsúlyozta, hogy a parlament kell ellenőrizze a titkosszolgálatokat és nem fordítva, főleg nem olyan módon, hogy a titkosszolgálatok idegen országok megrendelésére figyelnek meg hazai célpontokat, ami kimeríti a hazaárulás fogalmát.


http://hidfo.ru/2015/07/amerikai-megfigyeles-es-hazaarulas-miatt-vizsgaljak-a-nemet-kulfoldi-hirszerzest/

Venezuelában az állam átveszi a hatalmat az élelmiszerek felett

empty-shelves

A venezuelai kormány Monopoly-t játszik, csakhogy apró műanyag épületek helyett valódi vállalkozásokkal és termékekkel, komolyan veszélyeztetve ezzel a privát szektort.
A Telegraph cikke szerint a kormány arra kötelezi a gazdákat és minden agrárcéget, hogy az általa termelt élelmiszerek 30 vagy akár 100 százalékát az államnak adja el.
Az összeomlások egy minta alapján történnek
Látva a világ különböző tájain végbemenő összeomlásokat érdemes megfigyelni, hogy milyen lépéseket tesz az állam a nép irányítására. Miközben nincs két egyforma ország, illetve helyzet, mégis nagyon kézzelfogható mintákat fedezhetünk fel azok alakulásában.
Venezuelában például bizonyos termékek beszerzése szinte lehetetlenné vált, az infláció pedig 64% körül mozog, tehát az elérhető áruk rendelkezésre állása is tovább korlátozódik.
Az országban 7245 állami bolt található, többnyire a városokban, míg a magánboltok száma több mint 113 000.
Mi következik ebből?
- Az állam fogja meghatározni az árakat,
- Az állam fogja irányítani az áruk elosztását,
- A városon kívül élők is kénytelenek lesznek a városba menni, hogy beszerezzék a szükséges fogyasztási cikkeket,
- A már most is hihetetlenül hosszú sorok, még hosszabbak lesznek.
venezuela-shortage-line-lede
Egy másik igen érdekes fejlemény, hogy Venezuelában a felkészülés illegális tevékenységnek számít, és szigorú törvényekkel próbálják megakadályozni az áruk felhalmozását. Azt pedig talán már mindenki hallotta, hogy az élelmiszervásárlások felügyelete érdekében szigorú ujjlenyomatrendszert vezettek be, tehát senki sem képes csendben felkészülni a jövőre.
Eközben a kormány, bár már az áramellátást is korlátozzák, váltig állítja, hogy az országban minden a legnagyobb rendben van.
Az embereket legkönnyebben az élelem segítségével, illetve annak hiányával lehet irányítani. Erre nem egy példát láthattunk már a történelemben, például az ukrán holodomor esetében (amely során 6-8 millió ember halt éhen) vagy Kínában a kommunista hatalomátvétel idején. Miután az állam átvette a hatalmat a gazdaságok felett, a lejtőn már nincs megállás.

Forrás: alt-market.com
http://idokjelei.hu/2015/08/venezuelaban-az-allam-atveszi-a-hatalmat-az-elelmiszerek-felett
Kapcsolódó:
A felkészülés egyenlő lenne a hit hiányával?
A legjobb felkészülés a jövőre

Donbasszban

tempr
Donbasszban a helyzet változatlan! Továbbra is az északi-luganszki-és a középső-donyecki-frontszakaszokon voltak harcok mára virradóan.
Izjumban mára virradóan partizánok rakétagránátokkal és géppuskákkal megsemmisítették a valcmanista megszállók egyik blokkposztját. Tucatnyi lator harapott fűbe. (A teljes kotorék!) Három partizán is megsebesült.
Rendkívül veszélyes a helyzet Szcsasztyjéban. A magát elbarikádozó ajdaros banditahordát nem merik a népköztársaságiak lerohanni, mert tartanak a város felrobbantásáról. Kijevnek is van félnivalója a dolog miatt, hiszen a felelősség teljes mértékben az övék. Vélhetőleg márőket is zavarja a dolog, és megrpóbálnak valamit tenni a neonáci bűnbanda leszerelése érdekében.
Erre utal, hogy Melnyicsuk martalócvezér ma hajnalban Kijevben arról panaszkodott, hogy szcsasztyjei hordáját sűrűn keresik fel VALAKIK, akik igyekeznek rábeszélni pribékjeit a helyzet feladására. (Persze a bűnbanda tudja, hogy tettei miatt nem adhatja meg magát, mert akkor rövid időn belül nyaktekerészeti mellfekvenc lesz a kiegészítő ruhadarab.)
Bahmutkánál egész éjjel csatározások voltak.
Gorlovka ágyúzásátmég ha kevésbé intenzívebben is mint az elmúlt napokban-folytatta Dzserzsinszkből a latortüzérség.
goház
Donyeck lakóit mára virradóan jobbára csak a Peszkiben zajló harcok zaja zavarta.
Krasznogorovka irányából először ágyúzta Marjinykát a latortüzérség, majd éjjel fél tizenkettőkor megpróbálkoztak újfent egy gyalogsági rohamfélével. Ezúttal is sikertelenül.

Sztaromihajlovkánál szintén összecsapások voltak mára virradóan
https://balrad.wordpress.com/2015/07/31/donbassz-50/


Donbassz mai napjának harctéri eseményeit jobbára a luganszki frontszakaszon előfordult történések jelentik.
Szcsasztyjénál a népköztársaságiak javaslatot terjesztettek elő a város megkímélése érdekében. Ennek lényege, hogy mindkét fél párhuzamosan és egyidejűleg vonja ki fegyverzetét és fegyvereseit a városból, a városhatártól 3-3 km. távolságra. Ez elegendő egérutat jelentene a martalócok számára. Ma délután helyi idő szerint öt óráig az “ajdaros” latrok nem reagáltak a javaslatra. A javaslattól függetlenül persze ment bőszen a városból való kilövöldözés.
Ma a valcmanista bérgyilkostüzérség ismét ágyúzta Pervomajszkot, és folytatta a Vjeszelaja Gora és Szokolnyiki bombázását.
Sztanyica Luganszkánál valamint Bahmutka térségében tovább dúlt a békétlenkedés.
Gorlovka a mai napon csodával határos módon-csak néhány belövést kapott.
Donyeck is megúszta ezidáig komolyabb latorágyúzás nélkül a mai napot. Szpartak már kevésbé volt szerencsés.
A donyecki repülőtér viszont élte a megszokott mindennapjait. Záporoztak a latorgránátok.

Említésre méltó harci cselekmények ma a déli frontszakaszon ma nem voltak. Ellenben komoly csörtetésekről érkeztek hírek. A valcmanista latorhad tovább ontja a technikát és élőerőt Donbassz irányába.
Augusztus 3-án Donyeckben megtartja első ülését Ukrajna belső emigrációba kényszerített legitim kormánya, Mikola Azarov miniszterelnök vezetésével.
A történet valódi érdekessége nem ez, hanem a hír az érdekes! Miszerint a “hír közzétételére arra illetékesek engedélyt adtak!” Ha pedig ebből az aspektusból vizsgáljuk a történéseket, akkor ez azt jelentheti, hogy Donyeckben hétfőn Maradék-Ukrajna egészére kiterjedő politikai eseménysor veszi kezdetét. A donyevki helyszín már csak “hab a tortán”.
https://balrad.wordpress.com/2015/07/31/donbassz-mai-napja-10/

Francia vállalatok is beszállnak az iráni olaj és földgáz kitermelésébe

Irán olajügyi minisztere bejelentette, hogy a francia cégek kifejezték hajlandóságukat az iráni energiaszektorban befektetésre vonatkozóan, és a két ország vezetői jelenleg tárgyalásokat folytatnak az energetikai együttműködés kiterjesztéséről.
Laurent Fabius francia külügyminiszter Teheránban tett látogatását követően Bizsan Zangane az újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a tárgyalások során megállapodtak az Irán és Franciaország közti együttműködés újraindításáról az olaj- és gáztranzit terén. A két ország vezetői megállapodtak arról, hogy a francia vállalatok számos befektetést eszközölnek Irán területén, és részt vesznek az iráni olaj- és földgáz kitermelésében. A tárgyalások során megállapodtak arról, hogy az egyeztetés a közeljövőben folytatódik, és vizsgálni fogják, milyen befektetési lehetőségeik lehetnek még a francia energetikai cégeknek Iránban.
Az olajminiszter szerint a francia vállalatok biztosítják az olajiparban szükséges technológiát és felszereléseket, amit értelemszerűen nem csak Iránban használnak majd, hanem a térségi export fokozására is törekszenek.
Zangane szerint az Olajügyi Minisztérium kiemelt jelentőségű befektetőnek tekinti a francia Total vállalatot, ami elsődleges partnerként részt vesz az iráni olajmezők infrastruktúrájának fejlesztésében. Laurent Fabius a találkozót követően bejelentette, hogy szeptemberben több nagy francia cég vezetőiből álló delegáció utazik Teheránba, hogy a további együttműködésről megkezdjék a tárgyalásokat.
Május első hetében amerikai olajipari vállalatok vezetőiből álló delegáció érkezett Teheránba, ahol megbeszéléseket folytattak az olajügyi minisztérium illetékeseivel a kitermelési engedélyek megszerzéséről. Abbasz Seri Mokadam, Irán helyettes olajügyi minisztere az amerikai delegáció látogatása után jelentette be, hogy a nyugati országok feloldhatják a szankciókat, és a közeljövőben megjelennek Iránban a főbb amerikai olaj- és gázipari cégek. Ez volt az első, arra vonatkozó nyilvános bejelentés, hogy az Irán elleni szankciók feloldásra kerülhetnek, és egyben azt is alátámasztotta, hogy az atomprogram kapcsán valós megállapodásra csak akkor kerülhet sor, ha Irán a kitermelt olajat és földgázt a nyugati országokba exportálja, és a kitermelésben nyugati cégek vesznek részt. Az amerikaiakkal megállapodást követően más nyugati országok vállalatai is megjelentek, a helyettes olajügyi miniszter szerint a kitermelésben érintett nyugati befektetők állandó képviseletet működtetnek az iráni fővárosban.
A Fitch nyugati hitelminősítő intézet szerint Irán megfelelő adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy a világ legnagyobb kőolaj- és földgázexportőreinek egyikévé váljon. Az iráni földgázkészleteket mintegy 34 trillió köbméterre becsülik, ami a Föld ismert földgázkészletének 18%-a. Az Egyesült Államok hosszú évek alatt felépített katonai nyomásgyakorlással kényszerítette Iránt tárgyalóasztalhoz; a megállapodás lényege, hogy a nyugati országok nem kezdenek háborút Irán ellen, cserébe az kiárusítja természeti kincseit a nyugati országoknak.
Washington tervei szerint Iránt az elkövetkező években az Európai Unió egyik legnagyobb földgázexportőrévé teszik, hogy ezzel kiváltsák Európa függő viszonyát az orosz földgáztól. Csakhogy ez a függő viszony máig egyedüli akadálya annak, hogy az Egyesült Államok bevonhassa Európát egy Oroszország elleni háborúba. Az amerikai hadsereg jelenleg – Belorusszia kivételével – minden, Oroszországgal határos európai országban hadgyakorlatokat tart és fokozza katonai jelenlétét Kelet-Európában. A nyugati országok Iránnal folytatott intenzív energetikai együttműködésre törekvése emiatt – az európai biztonságpolitika szempontjából – egy újabb nagy háború előtt álló akadály megkerülésére tett kísérlet.


http://hidfo.ru/2015/07/francia-vallalatok-is-beszallnak-az-irani-olaj-foldgaz-kitermelesebe/

Főleg a férfiak a családon belüli lelki terror áldozatai

A férfiak nagyon ritkán kérnek segítséget, és azt, hogy terrorizálja őket az asszony, szinte soha nem mondják ki. Úgy gondolják, hogy ők erősek és nem lehet őket terror alatt tartani.
A családon belüli erőszak elszenvedői többnyire a nők. Míg a "gyengébbik" nem kapja az ütéseket, pofonokat, addig a "meghitt erőszak" nagymesterei éppen a nők. A szakember tapasztalatai szerint a piszkálódások, epés megjegyzések áldozatai főleg férfiak, akik hallgatnak problémáikról, mert nem akarnak gyengének látszani. A folytonos szurkálódás nemcsak hogy megmérgezi a párkapcsolatot, de komoly hatása lehet a szenvedő fél egészségére is.
A családon belüli gyilkosságok többségét nők követik el, ami sokszor az évekig vagy évtizedekig tartó családon belüli terrorizálás eredménye. Magyarországon minden harmadik nőt bántalmazott már párja, élettársa, vagy férje. Míg a nők inkább a fizikai bántalmazás áldozatai, addig a lelki terror elszenvedői többnyire a férfiak – mondta el a hirado.hu-nak Szöőr Anna.

A lelki terror egy hatalmi játszma, az élet minden területén jelen van, de míg a férfiak fizikálisan, addig a nők verbálisan tudnak agresszívek lenni. A játszmában az egyik fél uralkodni akar a másikon, mégpedig mert nem tekinti egyenrangú félnek partnerét. A párkapcsolati terror során a nő arra törekszik, hogy megmutassa, ő különb, mint a párja. Emögött többnyire önbizalomhiány húzódik meg – tudtuk meg a pszichológus-jogásztól.

A nőkre jellemző, hogy megpróbálják leépíteni a párjuk baráti, családi, kollegiális kapcsolatait, hogy jobban uralkodhassanak a férfin. Egészen egyszerűen elszigetelik másoktól a férjüket. "Drágám, ma maradj itthon, legyünk együtt, úgyis olyan ritkán tesszük" – többnyire így kezdődik. A férfi egy idő után papuccsá válhat, alárendelődhet párja akaratának. De egy nap rádöbben, hogy áldozatául esett asszonyának, ezért fellázad a helyzete ellen. A lázadást pedig agresszió, ütések, pofonok követhetik.

Gúny és nevetés – amikor már látványos a megaláztatás

A lelki terrornak vannak fokozatai. Ha a nő kiporciózza az ebédet férjének, az is a lelki terror egyik formája, hiszen ezzel azt sugallhatja, hogy "csak ennyit ehetsz, mert kövér vagy". A "sovány vagy, zörögnek a csontjaid" is éppúgy lelki terror, mint az egymás között vagy más előtt kimondott becsmérlő mondatok.

Súlyosabb esetben minősített lelki terrorról vagy látványos megaláztatásról beszélhetünk. Például, amikor a pár környezetében mindenki tudja, hogy a nő vagy a férfi megcsalja a másikat. Amikor az ismerősök összesúgnak a megcsalt fél háta mögött vagy kinevetik amiatt, hogy mekkora balfék, az a minősített megaláztatás esete.

A férfiak nagyon ritkán kérnek segítséget, és azt, hogy terrorizálja őket az asszony, szinte soha nem mondják ki. Úgy gondolják, hogy ők erősek, és nem lehet őket terror alatt tartani. A szakember tapasztalati szerint, ha segítséget kérnek, azt burkoltan teszik, a párkapcsolat vagy a gyerekek körüli gondokra hivatkozva, holott sokszor a lelki terror áll a háttérben.

Rák, depresszió, alkoholizmus – a testet is megbetegítheti a lélek

A test a lélek színpada, a lelki terror testileg is megbetegíthet – állítja Szöőr Anna. Kialakulhat láncdohányzás, alkoholfüggőség, rákbetegség, autoimmun betegség és depresszió is. A pszichológus elmondta, hogy az egyik ügyfele komoly párkapcsolati problémával küzdött, és ez összefüggésbe hozható rákbetegsége kialakulásával. A hölgynek mellrákja és méhrákja alakult ki, mert, mint ahogy a pszichológus elmondta, mindent lenyelt a kapcsolatában.

Ezt tehetjük

Nem szabad hagyni, hogy a kapcsolat eljusson a lelki terrorig. Ha a nő a párja anyját szapulja, akkor a férfinak érdemes azt mondania, "bármilyen is, akkor is az anyám" - mondta a szakember, aki egy orvos házaspár esetét hozta fel példának.

A férfi sebész, a nő otthon van a közös gyermekükkel. Egy éjjel a nő azt mondta férjének, "most kelj fel te a gyerekhez", mire a férfi közölte, hogy holnap reggel fontos műtétje lesz, emberélet múlik rajta. A nő nem hagyta annyiban, tovább folytatta mondván, "neked is ki kell venned a részed a gyereknevelésből". A férfiban bűntudat támadt, hogy rossz apa, ha nem kel fel. A nő célja az volt, hogy bebizonyítsa, a férje egy egyszerű apa. Miért tette ezt?

Mert csupán egy egyszerű anyának gondolja magát, mivel otthon van a gyermekével, és a karrierjében nem halad. Ebben az esetben a megoldás, hogy a férfi elmagyarázza a nőnek: "Tisztellek, becsüllek, hisz csodálatos dolgot csinálsz, neveled a közös gyermekünket. De megkönnyítenéd a helyzetem, ha éjszaka a fontos műtétek előtt pihenhetnék." Ezekkel a mondatokkal a férfi emeli a nő csökkenőben lévő önbizalmát, így helyrebillen az egyensúly.

A pszichológus szerint fontos, hogy mindkét félnek legyen önálló élete, saját baráti körrel, saját pénztárcával. Semmiképpen nem szabad kiszolgáltatni magunkat egy embernek. A legboldogabb kapcsolatok esetén is bekövetkezhet az egyik fél halála. Ha leépítettünk minden társas kapcsolatot, akkor ezek után mi marad? – vetette fel a szakember.

Így lesz a szerelemből erőszak

A kapcsolat kezdetén a hormonális változások miatt sokkal szebbnek, okosabbnak, értékesebbnek láthatjuk a társunkat. A pszichológus-jogász szerint célszerű ésszel is párt választani. Ha a partnerünkkel közös az értékrendünk, akkor a nagy rózsaszínű köd után is megmarad a szeretet, a kölcsönös tisztelet és az egymás megbecsülése.

Ám ha nincs közös értékrend, akkor az elsöprő szerelem elmúltával elkezdődhet a „meghitt erőszak” piszkálódásokkal, megjegyzésekkel, megalázásokkal.

Példaként egy politikus esetét említette. Történetük úgy kezdődött, hogy két fantasztikus külsejű ember összeházasodott, gyermekeik is születtek. Óriási szerelemben éltek, de a korábban sportos alkatú politikus férj külseje idővel megváltozott. Ezt - a még most is makulátlan külsejű feleség – nehezen viselte el, ezért egyre többet piszkálódott férjével. A nő azt a férfit hiányolja, akit hajdanán megismert…

Magyarországon minden harmadik házasság válással végződik. A válások száma azért olyan magas, mert sok pár még a nagy szerelem idején házasodik össze. Vannak azonban, akik a bántalmazások vagy a lelki terror ellenére is a házasságban maradnak. Ennek hátterében a megszokás, a közös múlt, a közös emlékek, a gyerekek és a gazdasági összefonódás áll.

Ne a gyászt spóroljuk meg!

Amennyiben a kapcsolat rossz, és javítani sem lehet rajta, érdemes minél előbb kilépni belőle, mert ahogy telik az idő, úgy lesz egyre nehezebb. A pszichológus szerint nagyon fontos, hogy törekedjünk a gyors lezárására, de azért ne a gyászmunkán spóroljuk meg az időt. Ha azt átugorjuk, akkor később egészséges párkapcsolatra kicsi az esély – mondta Szöőr Anna.



Híradó

Rák, öngyilkosság, keringés: ijesztő adatok a magyar halálokokról

Jobb lenne, ha az olimpián lenne ilyen nagy arányban aranyérmünk – halálokok tekintetében a 12 féle betegségcsoport negyedében, azaz háromban a magyarok az elsők az egész EU-ban. Egy területen a másodikok, de több más területen is eléggé elöl vagyunk. Nagyon rosszul hangzik.
Német intenzív osztály. Fotó: Wikimedia, Norbert Kaiser
Több halálozási mód terén előlelő helyen állunk Európában, van, ahol vezetünk, mint a tüdőrák területén, másutt, mint az öngyilkosságokban, másodikok vagyunk – derült ki a Statista.com infografikájából, amelyet a cikk végén láthatnak.
A szívkoszorúér- betegség területén negyedikek voltunk a legutóbbi, 2012-es adatok szerint, az egyéb légzési rendellenességekben és az idegrendszeri betegségekben viszont nem álltunk túlzottan elöl. Ez volt egyébként az öt leggyakoribb halálok a grafikon szerint az EU-ban.
Csúnyán vezetjük a listákat
Részletesebben utánajárva ennél sokkal szomorúbb a kép: az Eurostat 12 féle halálokot különböztetett meg, és ezek negyedében, azaz három területen abszolút elsők vagyunk, mi vezetjük az EU 28 országának listáját – úgymint rák, tüdőrák, vastagbél-betegségek. Egy negyedik téren, az öngyilkosságok terén másodikak vagyunk, százezer lakosra 24 öngyilkos jutott. (Csak Litvániában magasabb ez a szám, mégpedig 31.)
Előkelő helyen állunk a keringési betegségek, szívbetegségek és a nőgyógyászati problémák terén is (mellrák, méhrák, méhnyakrák) – nem túl nehéz észrevenni, hogy elsősorban a különböző rákfajtákkal állunk hadilábon. A közlekedési balesetekben is eléggé elöl vagyunk, egyedül talán az idegrendszeri betegségekben állunk jól – ezek a jelek szerint inkább a fejlettebb országokat sújtják.
Fekete volt a január, a február
Januárban és februárban különösen magas volt az elhunytak száma Magyarországon. Ahogy a Statisztikai Hivatal (KSH) akkor írta, „ az elhunytak száma 25 469 fő volt, ami kiugró, 18%-os emelkedést, számszerűen 3945-tel több halálozást jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A jelentős halálozási többlet hátterében a tetőző influenzajárvány és az előző év alacsony bázisértéke állhat.”

Sorvad az egészségügy?
Vakmajom, azaz Faragó Ferenc alapkezelő csütörtökön azt írta,”a tegnapi nap híre, hogy egy nagyatádi férfi halálfélelmében megműtötte magát, miután nem kapott sürgősségi betegellátást. Borzasztó, de ami mögötte van, még borzasztóbb: a közegészségügyi ellátások szándékos elsorvasztása oda jutott, hogy számos területen egyszerűen már nincs ellátás (…) rendszerleállás van, ezért már ezrével halnak meg olyan emberek, akiket az időben kapott ellátás megmentett volna”.
Nem elég a magánellátás sem
Szerinte erre még a magánellátás választása sem megoldás, „még azoknak sem, akik meg tudják fizetni, mert nincs teljes körűen kiépült, minden esetre felkészült magánellátás. Nem véletlen a halálozási mutatók soha nem látott szintre való megugrása”
bázis
(privatbankar)
Bal-Rad komm: “…de ami mögötte van, még borzasztóbb: a közegészségügyi ellátások szándékos elsorvasztása oda jutott, hogy számos területen egyszerűen már nincs ellátás (…) rendszerleállás van, ezért már ezrével halnak meg olyan emberek, akiket az időben kapott ellátás megmentett volna”.
-Viszont a MAGYAROK stresszelése fokozott ütemben zajlik!
Tudatosság áll a folyamatok mögött? Vagy egyszerűen CSAK az ország szétlopása miatti finanszírozhatatlanság?
Ez utóbbira MERNÉNK FOGADNI NAGY TÉTBEN! De mindegy is. A magyar közegészségügyet olyan mértékig lepusztították politikai maffiáink, hogy annak az 1989-es szintre való FELTORNÁSZÁSA legalább harminc év kemény, szívós, elszánt munkájára LENNE SZÜKSÉG!
KIKKEL?

Kivándorló országgá válik Magyarország

A kivándorlás immáron nyolc éve folyamatosan növekedést mutat, különösképp a fiatal korcsoportokban, így ha mérleget lehetne vonni a bevándorlással, az igazság az lenne, hogy Magyarország egyre inkább kivándorló országgá válik – állapítja meg a KSH Népességtudományi Intézete által nemrégiben készített Demográfiai Portré. 2014 legelején mintegy 330 ezer magyar állampolgár élt az európai országokban, míg más becslések 2013-ban több mint fél millióra tették a Magyarországon született és külföldön élő személyek számát.
A nemrégiben bemutatott 2015-ös Demográfiai Portré három év után, immáron harmadjára ad számot a magyar népesség helyzetéről, többek között a magyarországi ki- és bevándorlás alakulásáról is. Bár a vándorlás, különösen a kivándorlás mérése nem egyszerű, és inkább csak alulról lehet azt becsülni, a Gödri Irén tudományos főmunkatárs tollából származó fejezet a rendelkezésre álló adatok alapján próbálja számszerűsíteni a Magyarországra jellemző legújabb trendeket.
Kivándorlás Magyarországról
Az elvándorlás trendjeiben csak az utóbbi néhány évben tapasztalható jelentősebb változás Magyarországon – hívja fel a figyelmet a tanulmány. (Az EU-csatlakozást alapvetően még nem követte annak fellendülése és a külföldi munkavállalás sem indult be még ekkor olyan mértékben, mint a többi csatlakozó országban.) A hazai munkaerő-felmérés és a fogadó országok tükörstatisztikái alapján 2007 körül kezdett növekedni a külföldre vándorlók, illetve a külföldön munkát vállaló magyarok száma, mely mögött
a nálunk már a válság előtt is romló gazdasági és munkaerő-piaci folyamatok,
az egyre nagyobb kereslet a kelet-közép-európai munkaerő iránt,
a gazdasági növekedés elmaradása, a reálbérek csökkenése,
a fiatalok egyre nehezebb belépése a hazai munkaerő-piacra, a magas fiatalkori munkanélküliség,
a felsőoktatási rendszerben végrehajtott reformok,
és a fiatalokra nagymértékben jellemző súlyos anyagi depriváció
állhattak, mint befolyásoló tényezők.
Az ebből fakadó bizonytalanság, negatív jövőkép hozzájárult ahhoz, hogy egyre több fiatal fontolgasson migrációs terveket – vonják le a konklúziót.
Migrációs szándék
2013-ban a 18-40 évesek egyharmada tervezett hosszabb-rövidebb időre külföldi munkavállalást vagy kivándorlást, és több mint 12 százalékuk komolyan is tervezte ezt, ami szám szerint 370 ezer főt jelent ebből a korcsoportból. A TÁRKI legutóbbi migrációs potenciálról szóló felmérése szerint pedig idén áprilisban a teljes lakosság 17 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szándékában áll rövidebb vagy hosszabb ideig külföldön munkát vállalni, vagy végleg kivándorolni, és közöttük is a fiatalok voltak többségben.
Minden jel arra mutat, hogy egyre többen távoznak
A kivándorlást nehéz mérni és a rendelkezésre álló adatok is csak alsó becslést adnak. A mérőszámok között itthon az OEP-nyilvántartásból kijelentkezők száma adja még a legjobb becslést (bár ezt a lépést is sokan elmulasztják megtenni), ennél azonban jóval magasabb számról árulkodnak a fogadó országok tükörstatisztikái. Ezek az adott ország statisztikai hivatala által mért számok az oda érkező külföldiekről, többek között a magyar bevándorlók/regisztrált munkavállalók vagy a magyarországi születésű népesség számáról.
Kivándorló országgá válik Magyarország
A tükörstatisztikák szerint 2013-ban már több mint 85 ezer magyar érkezett az európai célországokba, és ebben az egyik legnépszerűbb célország, az Egyesült Királyságba érkezők még nincsenek is benne, az Európán kívülre távozókról nem is beszélve (pedig az adatok azt mutatják, hogy a kivándorlási célországok köre is egyre bővül).
A 2014-es tükörstatisztikák még nem álltak rendelkezésre a tanulmány készítésekor.
Ugyanakkor, ha azt feltételezzük, hogy arányaiban hasonló az eltérés a külföldi statisztikák és a TAJ-nyilvántartásból kijelentkezők között, akkor azt valószínűsíthetjük, hogy 2014-ben akár már a 120 ezret is meghaladhatta – az Egyesült Királyság nélkül – az európai országokba érkezett magyar bevándorlók száma.
A tükörstatisztikákba némileg bezavar, hogy a 2011-es új állampolgársági törvény hatására megnőtt azoknak a magyar állampolgároknak a száma, akik már nem csak Magyarországról érkezhetnek más európai országokba – ám ez valószínűleg csak kismértékben tudja befolyásolni a számokat.
Az Egyesült Királyságról egyébként annyit tudni: 2004 és 2011 között összesen 55 ezer regisztrált magyar munkavállalójuk volt, azonban ennél többen, 80 ezren kaptak adó- és társadalombiztosítási számot, és 2014 márciusára ez utóbbi szám már 146 ezerre nőtt.
A kivándorlóknak nagyobb a gyermekvállalási kedve
A magyarországi kivándorlással kapcsolatban a legaggasztóbb tényező, hogy a tömeges migráció elsősorban a gyermekvállalási életkorban lévő korosztályokat érinti.
A 2011. évi nagy-britanniai népszámlálás kapcsán a brit statisztikai hivatal elemzést készített az Angliában és Walesben élő bevándorló nők termékenységéről és kiszámolta a teljes termelékenységi arányszámukat (TTA).
A KSH definíciója szerint ez azon élveszületett gyermekek átlagos száma, akiket egy no élete során világra hozhatna, ha a termékeny évei az adott év korspecifikus termékenységi arányszámainak megfelelően telnének. Ez az arányszám így egy hipotetikus generáció befejezett termékenységét adja meg, melyet úgy számítanak ki, hogy összeadják a nőkre vonatkozó korspecifikus termékenységi arányszámokat egy adott évben (feltételezve, hogy a nők száma minden korban ugyanaz).
A felmérés eredménye szerint a magyarországi születésű anyák által 2011-ben vállalt gyermekek közül 1225 újszülött Angliában vagy Walesben jött világra. Ennek a számnak a nagyságát talán akkor tudjuk jól felfogni, ha közben tudjuk, 2011-ben egész Vas megyében 1826 gyermek született.
Az Angliában és Walesben élő magyarországi bevándorlókra számolt teljes termékenységi arányszám 1,63 volt, ami jelentősen meghaladta a Magyarországon ekkor mért 1,24-es TTA-t. A tanulmány ugyanakkor megjegyzi, hogy a legtöbb volt szocialista országra jellemző, hogy a külföldre távozók gyermekvállalási kedve számottevően felülmúlja az otthon maradókét.
A két hagyományos célország (Németország és Ausztria) és Nagy-Britannia mellett új célországok is megjelentek, mint Írország, Hollandia, Spanyolország, Svájc vagy éppen Svédország.
Hazajönnek?
Erről kevés adat áll rendelkezésre. A fogadó országok tükörstatisztikái (az adott országból kivándorló magyarok száma) alapján jelentősnek tűnik a visszaáramlás, azonban a fogadó országból “kivándorló” magyarokról nem tudhatjuk, hányan jönnek valóban haza és hányan vándorolnak el egy harmadik országba. Továbbá lehet köztük olyan is, aki már alapból külföldön született, esetükben így nem beszélhetünk visszatérésről.
Ausztria és Németország esetében a bevándorló és az onnan hazatérő vagy továbbvándorló magyarok száma is növekedett az utóbbi években, azonban a hazatérők, illetve továbbvándorlók aránya a bevándorlókhoz képest 2009 óta folyamatosan csökken.
Kivándorló országgá válik Magyarország
A hazai népszámlálás alapján is vizsgálható a visszatérő migránsok csoportja. 2011 őszén körülbelül 130 ezer olyan ember volt, aki a rendszerváltás után tért vissza legalább egy évnyi külföldön tartózkodás után. Ami érdekes: 2006-ig Németországból és Amerikából tértek haza a legtöbben, ám 2009-től már az Egyesült Királyság került az első helyre, a hazatérők több mint egynegyede érkezett innen.
Hányan élnek kint?
Természetesen a kivándorlók éves adatai önmagukban nem elegendők ahhoz, hogy a kint élők állományát megbecsüljük, hiszen többen ideiglenesen vagy csak ingázva dolgoznak külföldön. Mindenesetre 2004 és 2014 között jelentősen növekedett az európai célországokban tartózkodó magyarok száma, különösen Németországban, Nagy-Britanniában és Ausztriában. Bár az osztrák statisztika a magyar bevándorlók számáról számottevő emelkedést mutat, az még így is elmarad a valós magyar munkavállalói létszámtól, ami arra utal, hogy a magyarok többsége nem költözik ki, csak itthonról ingázik (2013-ban 14 ezer magyar bevándorló volt és 58 ezer magyar munkavállaló).
A tanulmány tükörstatisztikákon alapuló becslése szerint 2014 elején 330 ezer magyar állampolgár élt az európai országokban, ami három és félszerese a 2001. évi létszámnak.
Ráadásul ezek az adatok csak a hivatalosan bejelentett kint tartózkodókat fedik le és nincsenek közöttük olyanok, akik már megszerezték az adott ország állampolgárságát.
Pedig a magyarországi születésű népesség száma a legtöbb fogadó országban jóval meghaladja a magyar állampolgárok számát: 2014-ben Ausztriában ez az arány 55 ezer és 46 ezer fő, míg Svédországban 16 ezer és 6 ezer fő volt.
Hogy a világban összesen hányan élnek még magyarok, azt tényleg csak távolról lehet becsülni. Az NKI Életünk fordulópontjai kutatása szerint 2013 elején 335 ezer 18 és 49 év közötti, magyar lakcímmel rendelkező magyar állampolgár élt tartósan külföldön, míg a SEEMIG projekt keretében készült becslés szerint legalább 350 ezer magyar állampolgár élt ekkor kint.
Az Európán kívüli országokról persze még ennél is kevesebbet tudunk, pedig az ENSZ adatai szerint 2013-ban az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában, Oroszországban és Izraelben élt a magyarországi születésű, de külföldön élő népesség 36 százaléka.
A szervezet szerint 2013-ban, függetlenül attól, hogy mikor hagyták el az országot, 528 ezer magyar születésű ember élt a világban Magyarországon kívül, ami a népesség 5,1 százalékát jelenti.
Ez az arány persze még mindig jóval elmarad a jelentősebb kivándorló országok arányaihoz képest: Litvániában és Bulgáriában ez 16 százalékhoz, Romániában és Lettországban 14 százalékhoz, míg Lengyelországban 9 százalékhoz közelít. Ugyanakkor, az elvándorlás növekvő trendje és a fiatal korcsoportokban magas aránya azonban Magyarországot is egyre inkább kivándorló országgá teszi – állapítja meg a tanulmány.
(portfolio)
Bal-Rad komm: “…2013 elején…18 és 49 év közötti… legalább 350 ezer magyar állampolgár élt ekkor kint…2013-ban, függetlenül attól, hogy mikor hagyták el az országot, 528 ezer…ami a népesség 5,1 százalékát jelenti.”
-Félelmetes 2013 év eleji adatok, amelyek azóta csak roszabbak lettek! És ezekben az adatokban nem szerepelnek a naponta ingázók, akik a szomszédos országokban találnak megélhetést jelentő munkalehetőséget.
Tegnapi, “Hatalmas kormányzati kamu”-címmel lehozott cikkünkhöz e-mailben fűzött kiegészítést olvasónk:
T. Uraim!
Bocs., de lenne egy észrevételem a cikkel kapcsolatban:
Szerintem a 2012. májusi munkaképes lakosság számadata nem túlságosan változott 2015. júliusára sem.
Ha 6 millió 900 ezer most is a munkaképes állampolgárok száma és ebből kivonjuk a külföldön munkát vállaló 600 ezer főt, akkor ma Magyarországon a munkaképesek számát 6 millió 300 ezerre tehetjük.
Ha idén április-júliusban 4 millió 201 ezer volt a munkavállalók száma, akkor ugye a munkanélküliek száma most magyarországon 2 millió 99 ezer fő.
Ez pedig ~33 %-os általános munkanélküliséget mutat.
Ha sem a magyarországi munkaképes lakosságnál, sem a magyarországi munkavállalók számánál nem vesszük figyelembe a külföldön munkát vállalókat, akkor, ha a 6 millió 900 ezer munkaképesből kivonjuk a 4 millió 201 ezer dolgozót, még rosszabb a helyzet, mert a munkanélküliek száma 2 millió 699 ezer lesz, azaz a munkanélküliség ~39 %-os.
Megjegyzem, olyan nincs, hogy a magyarországi munkaképes lakosság számába ne legyenek beszámítva a külföldön munkát vállalók, ugyanakkor a munkavállalók közé meg igen.
Egyébként, ha a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 63,8 százalékra emelkedett, akkor elismerten is, jelenleg 36,2 %-os a nemfoglalkoztatottak, azaz munkanélküliek rátája, ami ugye semmiképpen nem 6,9 %-os…
Üdvözlettel:
(Köszönjük a kiegészítést!)
Ez alapján pedig egészen ijesztő kép rajzolódik ki előttünk. Ami nem azt feltételezteti VELÜNK, hogy dolgain jobbra fordulni látszanak! Hiszen MINDEN ÖSZTÖKE MEGVAN ahhoz, hogy a MAGYAROK KIVÁNDORLÁSA FELGYORSULJON!

Tényleg megalázzák a görögöket; az IMF mégse adna hitelt

A Financial Times birtokába jutott egy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdai vezetői üléséről készített jegyzőkönyv, amiből kiderült, hogy az IMF idén már nem fog részt venni egy újabb görög hitelprogramban.
Görögország július 5-én tartott népszavazást arról, hogy a kormány elfogadja-e a nemzetközi hitelezők feltételeit. A népszavazáson résztvevők 61,31%-a nemet mondott a hitelezőknek. Alekszisz Ciprasz görög kormányfő azt követően egy televíziós beszédben biztosította a népet arról, hogy a referendum eredményeit tiszteletben tartják és nemet mondanak a hitelezőknek. Két héttel később Ciprasz kormányátalakítást hajtott végre, és a választásokon a megszorítások politikája miatt vereséget szenvedett pártok támogatásával megszavazta az új hitelprogramot, miközben saját pártjának nagy része is ellene szavazott (ez nagyjából annak megfelelője, mintha a Jobbik kormányra jutása után az MSZP és Demokratikus Koalíció támogatásával szavazna meg egy IMF-hitelt). Ciprasz árulása sokak számára egyértelművé tette, hogy a nyugati országok mindenféleképpen hitelezni akarnak, az “ügyfél” akarata ellenére is, emiatt nem riadnak vissza egy perifériaország kormánypolitikusainak korrumpálásától sem.
A Deutsche Wirtschafts Nachrichten német napilap szerint az Európai Unió megszűnt annak a “kölcsönös bizalmon és demokratikus értékeken alapuló” politikai uniónak lenni, ami korábban volt. Ehelyett ma Európában “a demokrácia marginális jelenséggé válik. Az erős országok ultimátumot adnak a gyengéknek, olyan módon, ahogy az korábban soha nem történt.” Ciprasz volt kormányát minden látható jel szerint megtörték.
Az események alakulása azonban újra rámutat arra, hogy a nyugati országok valójában nem érdekeltek se a görög kilépésben, se Görögország eurozónában tartásában. A Financial Times számára épp abban a pillanatban jutott el a “kiszivárogtatott” dokumentum, amikor a befektetők meggyőződtek volna arról, hogy Görögország “megmenekült”, és mégse fog szétesni az eurozóna. A nyugati országok ugyanis abban érdekeltek, hogy a befektetők számára ne legyen egyértelmű, szét fog-e esni az eurózóna, vagy nem. A bizonytalanság fenntartásában érdekeltek, mert ez lehetővé teszi, hogy a dollár és euró értékét egy szintre hozzák, – ami a transzatlanti szabadkereskedelmi zóna létrehozásának előfeltétele. Emiatt a nyugati országok nem érdekeltek egy olyan helyzetben sem, amiben egyértelműen látható, hogy Görögországot behódoltatták, és Görögország megkapja a “szükséges” hiteleket, esetleg növekedésnek indul a gazdaság. Egy ilyen helyzet ugyanis nem lenne bizonytalan, a befektetők nem lennének kellően meggyőződve arról, hogy az eurozóna széteshet. Emiatt esetleg újra erősödne az euró, és ha az euró erősödik – addig nincs transzatlanti szabadkereskedelem.
Nagy vonalakban ezzel magyarázható, hogy miután Görögországot nyilvánosan megalázták, a kormányt látványosan behódoltatták, most mégis az IMF részéről merül fel, hogy esetleg mégsem adnak hitelt, és esetleg mégis széteshet az eurozóna. A Financial Times szerint az IMF tárgyalódelegációja nem tudott megegyezni egy újabb mentőcsomag részleteiről, de “politikai megbeszéléseket részt vesznek”. Tehát továbbra is marad a bizonytalanság, – ameddig az eurót nem sikerül a dollár értékére degradálni. Ugyanakkor ez nem az európai országok érdeke, hanem az Egyesült Államoké. Dr. Alexander Neu, a német Die Linke párt képviselője szerint “a német politikai elit transzatlanti-orientált, abban az esetben is, ha az súlyosan sérti az ország érdekeit”. Ugyanez elmondható számos más európai ország vezetőiről is.
http://hidfo.ru/2015/07/tenyleg-megalazzak-a-gorogoket-az-imf-megse-adna-hitelt/

A Quaestor-ügy: állami lepel

A Quaestor-botrány folytatódik: a Cégközlönyben megjelent közlemény szerint a fiktív és valós kötvények kibocsátóját, a Quaestor Financial Hrurira Tanácsadó és Szolgáltató Kft-t hivatalosan is végelszámolják. Ennek az a furcsasága, hogy a végelszámolás megindításáról a kft. tulajdonosainak kellett taggyűlésen egyhangúlag dönteni, márpedig Tarsoly Csaba és felesége hónapok óta előzetes letartóztatásban van. A brókercég károsultjai attól félnek, hogy, ha a Hrurira megszűnik, akkor nem lesz kit perelniük.
vill
A Quaestor-botrány folytatódik: a Cégközlönyben megjelent közlemény szerint a fiktív és valós kötvények kibocsátóját, a Quaestor Financial Hrurira Tanácsadó és Szolgáltató Kft-t hivatalosan is végelszámolják. Ennek az a furcsasága, hogy a végelszámolás megindításáról a kft. tulajdonosainak kellett taggyűlésen egyhangúlag dönteni, márpedig Tarsoly Csaba és felesége hónapok óta előzetes letartóztatásban van. A brókercég károsultjai attól félnek, hogy, ha a Hrurira megszűnik, akkor nem lesz kit perelniük.
hirdetés
Folyamatosan fizeti a Befektetővédelmi Alap (Beva) a sohasem volt Quaestor-kötvények után a kártalanítást. Mindez azonban nem vigasz azoknak, akik a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjától (QKKA) várnak pénzt a valódi kötvényeik után. A fordított kárpótlás mellett az is legalább ekkora felháborodást keltett, hogy a kötvények kibocsátója, a Quaestor Financial Hrurira Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-nél még 2015. július 9-én végelszámolás indult. Vagyis nem csődeljárás indul a Hrurira ellen, és nem is felszámolás, ami során a hitelezők hozzájuthatnának bizonyos adatokhoz, és érvényesíthetnék anyagi követeléseiket – mondta lapunknak Kálmán-Pikó István, aki Quaestor-károsultak szószólója.
Álláspontja szerint végelszámolást akkor szoktak kérni, ha egy cégnek nincsenek a tőkéjét meghaladó tartozásai, nem kell felszámolóbiztos, egyszerűen a tulajdonosok felosztják a vagyont maguk között, és megszüntetik a cég működését. Egy ilyen végelszámolás akkor logikus, ha egy cég főtevékenysége megszűnik, mást nem tervez végezni, adósságai nincsenek. Az is érdekes, hogy egy kft. végelszámolásáról kizárólag a cég taggyűlése dönthet, a tulajdonosok egyhangú szavazatával, márpedig Tarsoly Csaba és felesége előzetes letartóztatásban van. A végelszámolás hátránya az is, hogy ha az eljárás eredményesen lezajlik, akkor cég eltűnik, így nem lesz kit perelni. Vagyis állami segédlettel elrejtik Tarsoly Csabáék üzelmeit – mondta Kálmán-Pikó István.
Egy, az ügyet jól ismerő kártérítésekben járatos jogász szerint azonban a Hrurirának meglehet a szükséges tőkéje, mivel az idén áprilisi úgynevezett Quaestor-törvényt követően, a károsultak közvetlenül a QKKA-hoz fordultak kártérítésért, így a Hrurira tőkéje megmaradhatott, de erről teljes bizonyosságot csak a társaság vagyonmérlegéből lehetne szerezni.
A Quaestor-károsultak fiktív kötvényesei akár örülhetnének is, ugyanis a Beva tegnapi tájékoztatása szerint e hét elejéig összesen 15 ezer Quaestor-ügyfél több mint 41 milliárd forint kártalanítást vett fel az OTP Bank fiókhálózatában, és eddig összesen 25 ezer befektető mintegy 70 milliárd forint kártalanítási összege érkezett meg a legnagyobb lakossági pénzintézethez, részükre a pénzkifizetés folyamatosan megtörténik.
Jövő hétfőtől egyébként újabb ügyfelek részére történnek meg kifizetések, míg a többiek kérelmét a hiányzó adatok pótlása után bírálják el. Ezzel a jogosnak nyilvánított 32 ezer Quaestor-kötvényes károsult 78 százaléka már felveheti a pénzét a bankfiókokban. Emellett megkezdődött a mintegy 300 jogi személy kártalanítása is. A tőkepiaci törvény ugyanakkor kizárja a kártalanítottak köréből a helyi önkormányzatokat és az intézményi befektetőket, így többek között a győri önkormányzat is futhat az egymilliárd forintja után.
A másik botrányos cég, a Buda-Cash kártalanítása ugyan régebbi, de a Beva arról tájékoztatta lapunkat, hogy az érdemi elbírálást akkor tudják megkezdeni, ha a felszámolótól megkapja a kártalanítás megállapításához szükséges adatokat. (A Beva kártalanítási kötelezettségének összege a kiadható vagyontól függ, de erről még nincs információ. A meglévő vagyon kiadása után még mindig megmaradó hiány lesz a Beva által nyújtandó kártalanítás alapja. Konkrét határidőt azonban senki sem tudott mondani.
(Népszava)
Bal-Rad komm: “…akkor a cég eltűnik, így nem lesz kit perelni. Vagyis állami segédlettel elrejtik Tarsoly Csabáék üzelmeit…törvény ugyanakkor kizárja a kártalanítottak köréből a helyi önkormányzatokat és az intézményi befektetőket, így többek között a győri önkormányzat is futhat az egymilliárd forintja után…”
-Ha ez így megtörténik, soha nem fog kiderülni párszáz-milliárd forint holléte! Nem lehet megtudni, hogy KIKNEK A ZSEBÉBE IS vándorolt?
Az ÁLLAM PEDIG majd az ÖNKORMÁNYZATI és INTÉZMÉNYI “befektetők” elbukott pénzét pótolni fogja! KÖZPÉNZBŐL!

Látszathumanizmus - A baloldal következetessége

11391447_970168693002300_7290822318846817374_n

http://mkh.valosag.net/