2016. február 4., csütörtök

Washington fegyverkezési versenyt indít Kelet-Európában

Ashton Carter amerikai védelmi miniszter napokkal ezelőtt bejelentette a 2017-es védelmi költségvetés kibővítésére vonatkozó terveket, mely szerint az Egyesült Államok négyszeresére növeli katonai kiadásait az európai kontinensen. Még több amerikai katona érkezik Kelet-Európába, miközben intenzívebbé válhatnak az amerikai fegyverértékesítések a térségi országokban.
Carter bejelentése szerint 789 millió dollárról 3,4 milliárd dollárra növelik 2017-ben az európai kontinensre szánt katonai kiadásokat. Orosz szakértők azonban azzal számolnak, hogy Moszkva adekvát választ fog adni az amerikai terjeszkedésre, a feszültségek fokozódása pedig fokozott politikai instabilitást hozhat és fegyverkezési verseny kezdődhet Kelet-Európában.
Az európai kiadások fokozása azonban csak egy kisebb részét képezi az amerikai védelmi költségvetésnek, ami a tervek szerint 2017-re 583 milliárd dollárra nő. A kedden előzetesen ismertetett tervezet célja, hogy az Egyesült Államokat felkészítse a jövőben Oroszország és Kína ellen kezdődő háborúra. A The Hill Washington-központú politikai napilap ezt nyíltan kijelenti: a lapban megjelent beszámoló szerint az európai kiadások fokozása érezhetően “a közel egyenrangú vetélytársak, Oroszország és Kína elleni jövőbéli háborúra helyezi a hangsúlyt”. Carter szerint az európai kiadások fokozása egy “erős és kiegyensúlyozott megközelítés Oroszország elrettentése érdekében.”
A védelmi miniszter kijelentette, hogy “25 évig nem kellett aggódnunk, és bár azt kívánom, hogy bár most se kellene, mégis aggódnunk kell.” Aggódás alatt értve azt, hogy az Egyesült Államoknak 25 év óta először globális vetélytársa akadt, amin nem tudja keresztülvinni saját akaratát.
A New York Times szerint az európai kiadások fokozása elsősorban nagy számú amerikai nehézfegyverzet megjelenésében nyilvánul majd meg a közép- és kelet-európai országokban. Ennek kapcsán érdemes emlékezni arra, hogy az Egyesült Államok ma 65000 fős katonai erőt állomásoztat Európában, tehát a további növekedés a gyakorlatban azt jelentheti, hogy százezres nagyságrendben jelennek meg az amerikai katonák az Európai Unió területén. Az Egyesült Államok Európai Parancsnoksága (EUCOM) nemrég frissítette az erre vonatkozó irányelveket; az új tervezet egyik elsődleges célkitűzése Oroszország elrettentése és kordában tartása.
A Szvobonaja Pressza független napilap orosz katonai szakértőket kérdezett meg arról, szerintük új fegyverkezési verseny kezdetét jelenti-e az Egyesült Államok kelet-európai tevékenységének fokozódása.
Viktor Kremeniuk, az Orosz Tudományos Akadémia USA- és Kanada intézete igazgatóhelyettesének meglátása szerint a Washingtonban zajló események egy különösen fontos folyamatot, az amerikai katonai ipari komplexum revitalizálásának folyamatát mutatják. “Az Egyesült Államok közel áll a második világháború után és a hidegháború idején mutatkozó társadalmi, gazdasági és politikai fejlődési modell teljes visszaállításához. Ez a modell az új technológiák kifejlesztését főként katonai kiadásokon keresztül folytatja.”
A szakértő emlékeztetett, hogy “a Szovjetunió összeomlása után ez a modell – külső ellenség hiányában – Amerikában is kritikák kereszttüzébe került. Ez a folyamat azonban visszájára fordult: az amerikai elit egyszerűen megmámorosodott attól, hogy újra Oroszország lehet az ellenség. Ezáltal hatalmas erőket tudnak elszabadítani az országban – gazdasági, technológiai és adminisztratív értelemben egyaránt, és a politikusok nem tehetnek mást, mint bólogatnak mindehhez.”
Kremeniuk értékelése szerint Ashton Carter beszéde egy régi vágású logikára épül, amely az amerikai elit gondolkodását máig meghatározza, és ennek mentén vonták le a végső következtetést: Oroszország nem vált az Egyesült Államok szövetségesévé vagy partnerországává, a nemzetközi színtéren való fellépése pedig elfogadhatatlan Washington számára. Az amerikai kormány logikája szerint ennek egyenes következménye, hogy fel kell készülni a lehetséges fegyveres konfliktusra. “Ezt a következtetést levonták, és az Egyesült Államok most beindítja a katonai-technológiai fejlődéshez kapcsolódó ágazatok felpörgetését.”
A szakértő emlékeztetett, hogy az új költségvetésből 72 milliárd dollárt kutatás-fejlesztésre fordítanak. Elmondása szerint ez még nem jelenti fegyverkezési verseny kialakulását Európában, mert ahhoz, hogy egy fegyverkezési versenyt beindítsanak, első lépésként el kell fogadtatni a jelentősen megnövelt kiadásokat a szövetségi költségvetésben. Washington azonban meg van győződve arról, hogy ezek a játékszabályok – a globális fegyveres konfliktusra készülés – neki kedveznek. “Fontos megérteni, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió egyesített GDP-je az orosz GDP hússzorosa. Amerika katonai költségvetése egymagában meghaladja az utána következő nyolc legtöbbet költő ország összes katonai kiadását. Ezek: Kína, Oroszország, Szaúd-Arábia, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Japán és India.”
A szakértő szerint Washington ezzel egy nyílt kihívást fogalmaz meg Oroszországgal szemben, hogy az hasonló módon legyen kénytelen reagálni az egyre fokozódó külső fenyegetésre. Ellenkező esetben viszont bizonyos engedményeket követelne meg, melyek az orosz politikai elit számára elfogadhatatlanok, és a lakosság szintén nem fogadná el. “Garanciákat várnak Moszkvától arra, hogy visszahúzódik a nemzetköz színtérről, és felhagy az aktív külpolitikával. Továbbá, követelnék a Krím-félsziget átadását Ukrajnának, ami a NATO tagállama lenne. Mint az orosz vezetők azt már kinyilvánították, ezek a követelések elfogadhatatlanok.”
Szergej Markov, a moszkvai központú Politikai Tudományok Intézetének igazgatója a Carter-beszéd kapcsán kijelentette, hogy az a fegyverkezési verseny beindítását jelenti, de nem fog szükségszerűen a fegyverek használatához vezetni. Napjainkban a háborúkat főként nem konvencionális hadviseléssel, hanem hibrid háborúk formájában vívják, amelybe beletartoznak a gazdasági eszközök, tőzsdei rendszerben végrehajtott műveletek, valamint a modern technológiák használata és az információs hadviselés. Az Egyesült Államok abban az esetben folyamodik nyílt katonai konfliktus kirobbantásához, ha a kereskedelemben, tőzsdén, és a városok utcáin civil szervezetekkel végrehajtott nyomásgyakorlással nem tud eredményeket elérni. A szakértő szerint azonban fontos megérteni, hogy az Egyesült Államok nem feltétlen egy háborúra készülődve indít be fegyverkezési versenyt, hanem egyszerűen azért, mert ez az amerikai gazdaság növekedésének motorja. Az amerikai katonai-ipari komplexum kellő szaktudást összpontosít az új technológiák kifejlesztéséhez, és egyúttal azon munkálkodik, hogy ezeket a technológiákat a katonai alkalmazások szintjéről átvigye a civil gazdaságba. Ennek eredményeként az amerikai katonai-ipari komplexum az egyik leghatékonyabb eszköz a gazdasági növekedés beindítására.
Északkelet-Európa – balti országok – számára ez elsősorban a feszültség növekedését fogja jelenteni. A szakértő szerint azonban ez nem egy olyan régió, ahol katonai konfliktus kirobbanásához könnyedén vezető instabilitás mutatkozna. Sokkal inkább kell aggódni Ukrajna és Moldova miatt, valamint Grúzia és a Kaukázus még olyan régiók, ahol a közeljövőben fegyveres konfliktus robbanhat ki. Markov szerint elsősorban ezek azok a régiók, ahol Moszkva az Egyesült Államok által létrehozott fenyegetéseket még kezdeti formájában semlegesítni fogja.
Jurij Rogulev, a Moszkvai Állami Egyetem Amerika-kutató Központjának igazgatója szerint az is lehetséges, hogy Carter megnyilvánulását “belső fogyasztásra” szánta, vagyis a választási kampány melléktermékének kell tekinteni. Ennek kapcsán a szakértő arra emlékeztetett, hogy ilyen időszakban az amerikai pártok hagyomány szerűen egymással versengve igyekeznek meggyőzni a választókat arról, hogy melyikük mutat nagyobb eltökéltséget Amerika megvédésére az orosz veszéllyel szemben. Carternek pedig demonstrálnia kell, hogy a demokraták kezdeményező pozícióban vannak a katonai költekezések tekintetében.
A szakértő szerint egyelőre nyitott kérdés, milyen erőket fog mozgósítani az Egyesült Államok a kelet-európai katonai jelenlét fokozása érdekében. Elmondása szerint ennek leglényegibb eleme az Európába telepített amerikai rakétaprogram, ami nyíltan fegyverkezési verseny meghirdetését jelenti. Washington abban reménykedik, hogy Moszkva részéről ez válasz nélkül fog maradni, vagy saját, jóval drágább rakétaprogramjának kiterjesztésével fog reagálni, ami a fegyverkezési verseny fokozása esetén csődbe vinné az országot. Rogulev szerint ennek okán sokkal valószínűbb, hogy Oroszország egyik lehetőséget sem választja, ehelyett asszimetrikus válaszok megvalósításába kezd, melyek kisebb gazdasági erőbefektetést igényelnek.



http://www.hidfo.ru/2016/02/washington-fegyverkezesi-versenyt-indit-kelet-europaban/

Lehull a forradalom álarca


Jean-Luc Schaffhauser francia EP-képviselő szerint Ukrajna nem tekinthető demokratikus országnak és jogállamnak, ameddig védelmezi az Odesszában történt atrocitások és a Krím-félszigetre vezető elektromos vezetékek elleni terrorista támadás elkövetőit.
A képviselő szerint Franciaország kormánya újra kellene gondolja Oroszországgal szembeni ellenséges alapállását, miután a Canal+ televízió bemutatta a “Forradalom álarcai” című dokumentumfilmet, amit a számos pozitív reakció és kiemelkedően magas nézettség miatt újra levetítenek február 8-án. A dokumentumfilm a Washington által támogatott ukrán szélsőjobboldali szervezetek tevékenységét és bűncselekményeit dolgozza fel, a szervezetek tagjaival készített interjúsorozat mentén. A film az ukrán EuroMajdant nem a nyugati országok által elvárt módon, hanem egyértelműen a nyugati és keleti hatalmi tömb közti konfliktusként mutatja be, melynek során az Egyesült Államok mindvégig támogatta a belföldi szélsőjobboldali csoportokat.
A film az Ukrajnában 2014 során történt eseménysorozatot részletezi, beleértve a Jobb Szektor felemelkedését, az Azov zászlóalj tevékenységét és a Szvoboda politikai párt szerepét az Odesszában történt erőszakos cselekményekben, melynek során több mint 40, a demokratikus felhatalmazással nem rendelkező új kijevi kormány ellen tüntető személyt gyilkoltak meg.
A képviselő szerint a jelenlegi kijevi kormány által vezetett Ukrajna nem egy demokratikus ország, és nincs helye az Európai Unióban, mert nem vonja felelősségre azokat a félkatonai szervezeteket, melyek máig fegyverrel a kezükben terrorizálják az Ukrajnában élő kisebbségeket, és számos terrortámadást hajtottak végre az ország területén – beleértve a Krím-félszigetre vezető elektromos kábelek elleni szabotázsakciókat, amit humanitárius katasztrófa előidézésének szándékával követtek el.
Jean-Luc Schaffhauser a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva mondta el, hogy a Canal+ részéről nagy bátorságot igényelhetett a dokumentumfilm levetítése, de a 2014 februári puccs után az emberek már tisztában vannak azzal, hogy az erőszakos kormányváltást az Egyesült Államok által támogatott illegális csoportok hajtották végre. Ennek okán a Canal+ a lakosság támogatásával számolhat, ha a dokumentumfilm levetítése miatt nyomásgyakorlás éri. Az ukrán kormány már tiltakozott a film levetítése ellen. Kijev reakcióját a film rendezője tagadásnak és hisztériakeltésnek nevezte.


http://www.hidfo.ru/2016/02/lehull-a-forradalom-alarca/


Február 1-én az egyik francia tévécsatorna bemutatott egy dokumentumfilmet. Nem akármelyik csatorna – és nem akármilyen filmet.
A „Canal+” csatorna mutatta be Paul Moreira dokumentalista „Ukrajna, a forradalom álarcai” („Ukraine, les masques de la révolution”) c. közel egyórás dokumentumfilmjét.
fas
A film bemutatja a „békés tüntetők” brutalitását. És ami e brutalitásból egyenesen következett: a 2014. május 2-i borzalmas mészárlást az ogyesszai szakszervezeti székházban. (Hát igen, mi, akik három hónapig figyeltük a Kijev utcáin tomboló erőszakot, egyre nagyobb aggodalommal kérdezgettük magunktól: Uramisten, ha ezek itt ezt művelik, MI LESZ, HA GYŐZNEK. HA ÖVÉK LESZ AZ ORSZÁG, A HATALOM? Igen Ogyessza lett, Mariupol lett – AZ „ANTITERRORISTA MŰVELETNEK”(ATO) NEVEZETT VÉRSZOMJAS KATONAI MEGTORLÓ HADJÁRAT LETT, TELES TELE NAPONTA ELKÖVETETT HÁBORÚS BŰNTETTEK SOKASÁGÁVAL. Andrej Parubijból például, aki a Majdan „parancsnoka”volt, a puccs győzelme után a nemzetbiztonsági kabinet titkára lett. Ő irányította közvetlenül, a helyszínen, az ogyesszai mészárlást.
EURÓPAI NÉZŐK MILLIÓI, KÉT ÉV ÓTA, MOST ELŐSZÖR SZEMBESÜLTEK DÖBBENTEN AZZAL, MIFÉLE SZÖRNYŰSÉGEK TÖRTÉNNEK UKRAJNÁBAN. MIT HAZUDOZOTT NEKIK ÖSSZE-VISSZA, KÉT ÁLLÓ ÉVEN KERESZTÜL, A SAJTÓ.
(Hadd jegyezzem meg, szerénytelenül: és mit hazudozott nekünk össze-vissza – az egész magyar sajtóval együtt – egykori pártunk egykori lapja, a Népszabadság, melynek alapításáért mártírhalált halt első kommunista főszerkesztője, Rózsa Ferenc. Mely nem volt hajlandó leközölni hétoldalas összeállításomat arról, hogy mi mindent hallgattak el előlünk, ferdítettek el, vagy éppen illettek rágalommal, az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban. És még ők voltak megsértődve!)
Lett is ribillió juntáéknál! A párizsi ukrán nagykövet rimánkodott: nehogy bemutassák a filmet. Aztán tiltakozott. Tiltakozott Kijev is – berendelték a francia nagykövetet. A főnácik tomboltak: hogyan merészelték a hozzájárulásuk nélkül bemutatni a filmet.
Igen, a film még egy okból nagyon jelentős. Eddig, ha ilyenekről volt szó, mindenki azzal hessegette el magától a kérdést: á-á, ez nem is igaz, ez csupán a Kreml propagandájának a kitalációja. Most azonban egy nyugat-európai maga is szembesült az igazsággal. És megosztotta azt. HA AZ OROSZOKNAK NEM HITTÉK EL – ENNEK A FRANCIÁNAK KÉNYTELENEK VOLTAK ELHINNI.
Íme, egy írás a kérdésről.
A filmet bemutatták. A fő kérdés, amit ma franciák, németek, spanyolok, belgák föltesznek maguknak: „Hogyan történhetett meg mindez?”Hogy fordulhatott elő az, hogy emberek megszűntek embereknek lenni?!
Itt van belőlük egy egész tömegre való. Emitt meg valakit kergetnek. Vannak itt, azután, álarcosok – és vannak álarc nélküliek is. Egy arc, totál plánban. De ez már nem is emberi arc. A szemében: ajzottság, türelmetlenség, a vágy, hogy le ne maradjon semmiről, és hogy maga is üthessen. Üthessen, vagy lőhessen. Utolérni az űzött másikat, elgáncsolni, taposni őt, kiáltozni – és szabadnak éreznie magát. Ez az ő szabadságuk! Ez az, amire valójában már régen vártak. Az anarchiát, a rombolást, az üvöltést! A szabadságot, hogy tombolhassanak. És mindezt büntetlenül tehessék.
Még félelmetesebb azonban az, ahogy nyugodtan fontolnak meg mindent azok, akik ezt az egész tömeggyilkosságot irányították. A hideg és üres szemek. Büntetlenségének egész tudata, az élvezet, hogy eldöntheti: ki élhet tovább, és kinek kell meghalnia. Ki égjen a tűzben, és ki az, aki rakhatja a fát a tűzre. A magukat gazdáknak érző gyilkosok.
Egy mai francia fejébe sehogyan sem fér be, hogy egy országban, amelynek vezetői immár második éve mennyei angyaloknak állítják be magukat; egy országban, amely nagyobb, mint az ő Franciaországuk; egyáltalán – a XXI. században miként történhet meg mindaz, amit a filmben láttak?!
Azt még csak elnézték eme „mindenki számára érthetetlen ország” felpüffedt arcú és mosolygós elnökének, hogy amikor vendégségbe érkezett hozzájuk, az újságírók hazugságon kapták rajta. A franciák a németek némileg kínosan fészkelődtek – de hát, istenkém, kivel nem fordul ez elő. Majd beletanul. Amikor a nagyon gyakorlatias, nagyon összeszedett, egy afféle ártalmatlan polipra emlékeztető miniszterelnöke ugyanazon országnak szintén vendégségben járt náluk, és akitől valami egészen kirívó gazdasági sületlenségeket hallottak, még szinte rokonszenvvel is nézték ezt a meggyőződéses fantáziálót. „Milyen jó, hogy mai világunkban vannak még emberek, akik hisznek a mesékben” – mondogatták egymásnak. Ám mindaz, amit tegnap a franciák meglátni, meghallani és felfogni voltak kénytelenek – egy szempillantás alatt megváltoztatta addigi képzetüket a felpüffedt arcú elnökről és a nyápic miniszterelnökről.
Ezek egyetlen este leforgása alatt Európa sok-sok millió lakosának szemében tömeggyilkosságaikat leplező bűnözőkké váltak.
Legalábbis, nagyon bízom benne, hogy ez így van!
(Vaszilij Volga)
És akkor maga az 55 perces francia dokumentumfilm. Nekünk, akik kezdettől követtük a fejleményeket, nem sok újat mond. Ám aki most először szembesül az igazsággal, annak döbbenetes!

(Csikós Sándor)

Tavasznak tűnik, de a romlás virágai nyílnak

Soros György alapítványai és a “nyílt társadalom” ideológiáját képviselő csoportok állnak a Budapesten és számos más városban kezdődő megmozdulások mögött. A tüntetések résztvevőit félrevezetik; a hagyományos értékrend megsemmisítésére felesküdött szervezetek a civil társadalom valós igényeire épülnek rá, amit politikai célokra használnak fel.
A PestiSrácok.hu arról számolt be, hogy Soros György által finanszírozott civil szervezetek folytatják a kormányellenes demonstrációk szervezését. Bár a tüntetők erről láthatóan nem értesültek, a tömegdemonstrációk mögött a bukott SZDSZ holdudvarának elfelejtett tagjai és részben ismert, részben kevésbé ismert balliberális személyiségek állnak, akik az amerikai milliárdos alapítványaitól kaptak ösztönzést arra, hogy most kell kezdeni a kormányellenes demonstrációkat. A hétvégén mintegy száz ember részvételével lezajlott Országos Tantestületi Értekezletet a Soros György által támogatott Humán Platform és a Hívatlanul Hálózat hirdette meg. A lap rámutat, hogy a Humán Platform mögött álló Gulyás Márton tagja volt egy civil szervezetnek, ami 2012-ben 35 millió forintot kapott Soros György alapítványától, a Humán Platformnak pedig tagszervezete az az Oktatói Hálózat, aminek egy balliberális körökben elismert szociológus (Ferge Zsuzsa) és az SZDSZ kampányainak irányításában részt vevő Tóth Csaba is tagja. A szintén tagszervezet Hálózat a Tanszabadságért 2012-ben együttműködési megállapodást írt alá Bajnai Gordon mozgalmával, ami szintén egyértelműsíti a civil megmozdulások balliberális pártokhoz kötődését.
A Magyar Idők konzervatív napilap beszámol arról, hogy a pedagógusok országszerte folytatott tüntetéseit ellenzéki politikusok vagy balliberális pártok holdudvarához tartozó személyek szervezték, miközben balliberális pártokhoz köthető proxy-szervezetek “folyamatosan hergelik a pedagógusokat, álhíreket terjesztenek, és meg akarják akadályozni a köznevelési rendszer valós problémáinak tárgyalásos rendezését”. A lap kifejti, hogy Pilz Olivér, az egyik megmozdulás kulcsfigurája korábban MSZP-s városvezetéstől kapott jól fizető igazgatói pozíciót, és bizalmas viszonyt ápol számos MSZP-s politikussal. Hrabovszki-Megay Oktávia, egy másik kormányellenes tiltakozást szervező aktivista 2014-ben a balliberális összefogás jelöltjeit támogatta. Szegeden az LMP-Együtt-PM korábbi megmozdulásaihoz köthető A Köz-hasznáért mozgalom egy vezetője volt a szervező, Pécsen pedig a Magyar Liberális Párt tagja hirdette meg a pedagógustüntetést. A lap jelentése szerint Veszprémben a “politikamentesség” jelszavát használva a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője (Katanics Gyula) szervezte a demonstrációt, aki 2006 és 2010 közt még az MSZP országgyűlési képviselője volt. Győrben az LMP 2014-es képviselőjelöltje, Jenei Ferenc szervezkedett, a Facebook-on meghirdetett megmozdulás gazdája az LMP egy polgármesterjelöltje, Nógrádi László volt, miközben Sopronban a PM helyi alapszervezetének elnökhelyettese (Jakál Adrienn) szervezte a demonstrációt.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a pedagógusok demonstrációin keresztül bukott politikai erők próbálnak visszatérni a közéletbe. Ezek a politikai erők abban az esetben, amikor nyíltan – pártprogram formájában – megvallották céljaikat, választási vereséget szenvedtek. Éppen a lakosság demokratikus döntéshozatalának köszönhetően nem rendelkeznek érdemi beleszólással az ország ügyeinek alakításába. Tevékenységükkel a pedagógusok felháborodását, a valós civil társadalom valós igényeit eszközként használják fel, szakszervezeteket, civil mozgalmakat és Facebook-csoportokat proxy-szervezetként maguk előtt tolva próbálnak nagyobb szerepet megkövetelni maguknak, mint amennyit a választók adtak nekik.
A 168 óra néven futó balliberális híroldalon megjelent írás eközben – egy Freudi elvétéssel – arra tett utalást, hogy a nemrég kezdődött tüntetések nem spontán módon, hanem előzetes alapozó munkálatokat követően zajlanak. A „Parázslik a düh” kezdetű bejegyzés szerzője arról számol be, hogy amerikai sajtóorgánumok is foglalkoznak a Magyarországon zajló kormányellenes demonstrációkkal. Ennek során a Bloomberg hasábjain megjelent híranyagot egy félrefordítással úgy tálalja: “A tanárok megkezdték a tiltakozást az iskolarendszer Orbán Viktor-féle átalakítása ellen”. A “tiltakozást kezdtek” és “megkezdték a tiltakozást” kifejezések közti különbséget magyarul értő embereknek talán nem is kellene magyarázni: utóbbi esetében a tüntetések kezdete korábban tervbe vett demonstrációk megkezdését jelenti.
Ennek a tüntetéssorozatnak alapos és hosszadalmas előkészítő folyamata lehetett, a tüntetések első negyedévben történő megkezdésével a balliberális erők és a kormány egyaránt tisztában volt. Egyedül azok nem voltak tisztában azzal, hogy “tavasszal” tüntetni fognak, akiknek az érdekképviseletére hivatkozva ez a sok liberális politikus vissza akar térni a közéletbe. A kormány és a tüntetők számára is ajánlott, hogy ezeket a politikailag motivált személyeket kizárja a tárgyalási folyamatból. Soros György alapítványai egyszer már csináltak rendszerváltást Magyarországon – éppen annak köszönhetően sikerült odáig eljutni, ami ellen most a tüntetők tiltakoznak.


http://www.hidfo.ru/2016/02/tavasznak-tunik-de-a-romlas-viragai-nyilnak/

Eltitkolnák, hogy a török hadsereg közvetlen beavatkozással támogatja az Iszlám Államot

Törökország nem engedélyezi, hogy az orosz légierő megfigyelő repüléseket tartson a török légtérben, pedig a Nyitott Égbolt Szerződés alapján ez kötelessége lenne. Az Erdogan-rezsim attól tart, hogy nyilvánosságra jut a Szíria határai mentén folytatott mozgósítás.
Szerdán az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy Törökország megtagadta a Nyitott Égbolt Szerződésben foglaltak alapján kezdődő megfigyelő repülések engedélyezését. Az egyezmény feltételei alapján Oroszország részéről egy AN-30B gép február 1-5 között folytathatott volna megfigyelést Törökország légterében, és Ankara korábban semmilyen kifogást nem fogalmazott meg ezzel kapcsolatban. Az útvonalnak részét képezte volna néhány a török-szíriai határvonal közelében található terület is. Az orosz misszió Törökországba érkezését és a tervezett útvonal bejelentését követően azonban a török hatóságok megtagadták az egyezmény feltételeinek teljesítését.
Hétfőn Szíria külügyminisztériuma bejelentette, hogy a török hadsereg tüzérségi támadás alá vonta Latakia északi részét, és a támadásnak számos civil halálos áldozata volt. Korábban a libanoni Al Mayadeen TV közölte, hogy szíriai katonák is életüket vesztették a török területekről érkező támadások következtében. A SANA hírügynökség szintén beszámolt a szíriai külügyminisztérium közleményéről, mely szerint a török hadsereg támadása következtében számos civil veszítette életét Jabal Oteire területén (Észak-Latakia).
Az orosz védelmi minisztérium a közleményre reagálva bejelentette, hogy videofelvételekkel rendelkezik, melyek bizonyítják, hogy a török határ mentén állomásozó erők felelősek a Szíria területén végrehajtott gyilkosságokért. Igor Konasenkov elmondta, hogy a szíriai hadseregtől kapott videofelvételek bizonyítják; a török-szíriai határon állomásozó török alakulatok nyitottak tüzet a szíriai területekre.
Szíriai források korábban is beszámoltak már arról, hogy a török hadsereg katonai beavatkozással támogatja az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcát a legitim kormány fegyveres erői ellen. Törökország -mint NATO-tagállam – hadba lépett Szíriában, de a nemzetközi egyezmények feltételeit be nem tartja, mert az Erdogan-rezsim attól tart, hogy az egész világ számára elérhetőek lesznek azok a felvételek, melyek a török hadsereg szíriai határon folytatott tevékenységét igazolják.
A Press TV iráni sajtóorgánum július 7-én beszámolt arról, hogy a török hadsereg rendkívüli parancsnoki találkozót hívott össze, melyen a Szíriával határos régiókban állomásozó erők vezetői kellett megjelenjenek. Az iráni forrás szerint a találkozón Szíria ellen kezdődő katonai beavatkozásról értekeztek, amelyben több mint 400 páncélozott harcjármű venne részt.


http://www.hidfo.ru/2016/02/eltitkolnak-hogy-a-torok-hadsereg-kozvetlen-beavatkozassal-tamogatja-az-iszlam-allamot/

Szíria: tárgyalóteremben és csatamezőn

Genfben a nagy garral beharangozott szíriai béketárgyalások máris felfüggesztésre kerültek. A szíria legitim kormánya ellen régóta FEGYVERES HARCOT FOLYTATÓ “mérsékelt” terrorbandák azt kifogásolták, hogy ŐKET IS támadja a szír hadsereg és az orosz légierő, nem csak a ISIS-t! Ami-szerintük-fölháborító! A szír kormánydelegáció visszakérdezett: és az hogy ti fegyverrel…? No!-ezen összekülönböztek a felek, és a vérig sértődött “mérsékeltek”…
Ezért aztán Staffan de Mistura ENSZ-megbízott szünetet rendelt el február 25-ig. A legfrissebb hadijelentések tükrében pedig joggal föltételezhető, hogy 25-én Damaszkuszban-nem Genfben!-Oroszország és Szíria kormányának képviselői koccintanak csak! Ellenség hiányában.
Merthogy Szíria Aleppo tartományában megkezdődött a kormánycsapatok “befelé” offenzívája. Azaz: a török határtól elvágott, gyűrűbe zárt banditacsapatok felszámolása. Nagy a latorbandák izgalma, mert Törökország felé nincs lehetőség menekülni. Égből-földről beindult a pusztulásuk.
ale
Anadan településen megint latorvezért bukott az “An-Nusra Dzshebhat” banda. Megnevezni nem tudta a hírforrás a bandavezért, de a közlés szerint nagy a kétségbeesés a hadúr kinyúlása miatt! Állítólag népes társulattal távozott a Paradicsomba.
Daraa-tartományban a kormányerők megkezdték egy fölöttébb hatásos orosz légicspássorozat és tüzérségi előkészítést követően Osman város bűnbandáinak felszámolását. A város a tartományi székhelytől nem messze, a Damaszkusz-Daraa útvonal mentén fekszik.
ale
Érdekes kis közjáték zavarta meg tegnap John Kerry amerikai és Paolo Gentiloni olasz külügyérek sajtótájékoztatóját. A két latorszövetségi majom Rómában éppen az Iszlám Állam elleni harc fontosságáról és a szervezet által jelentett fenyegetésről tartott sajtótájékoztatót, amikor egy nő rájuk rivallt: “Ti hoztátok létre a Daest!” kiabálta az Iszlám Állam arab megfelelőjét használva. A nagy műgonddal előkészített előadásba nem illő nőt azonnal kivitték a teremből a biztonságiak.
http://www.balrad.com/2016/02/04/sziria-targyaloteremben-es-csatamezon/

Új kormány közeli focibázis készül 1,3 milliárdból

Felcsút, 2014. április 17. A Puskás Akadémia felcsúti stadionja, a Pancho Aréna 2014. április 17-én. A stadiont a hetedik alkalommal kiírt, hagyományosan húsvétkor megtartott Puskás Suzuki Kupa utánpótlás-labdarúgótorna április 21-i fináléjával avatják fel. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Tavaly év végén 335 millióval támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt a fideszesek által alapított sport egyesületet, mely 5 éves működése alatt már milliárdos összeget kalapozott össze. Az új bázis 2011 óta csendben formálódik közpénzekből Magyarország egyik legszegényebb régiójában, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.
A kormányfő fociszeretete látható nyomát hagyja az országon mióta 2010-ben újra hatalomra került az Orbán-kormány. A stadionrekonstrukciók mellett újabbnál újabb focibázisok épülnek Magyarországon, melyek zászlóshajója egyértelműen a közpénzeknek minősülő összegeket osztogató TAO-rendszer legnagyobb nyerteseként tündöklő Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány. Mellette alakul a fejlesztési miniszter, Seszták Miklós városának focija is, hiszen milliárdos stadiont kap Kisvárda, de a NAV új vezérének városa, Mezőkövesd focija is tudta kamatoztatni a Tállai Andráshoz fűződő kapcsolatát.
Az elérhető adatok alapján a legújabb focibázis, melyet ezúttal joggal nevezhetünk Felcsút 3-nak is, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében formálódik, egészen pontosan Putnokon. A kormany.hu oldalán közzétett dokumentum szerint tavaly év végén ugyanis 335 millió forintot adott az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásként a Sajóvölgye Focisuli Sport Egyesületnek sportpályák, öltözők, villanyvilágításos műfüves pálya kialakítására és infrastrukturális fejlesztésekre Putnokon, Múcsonyban és Bánhorvátiban. Ez azonban még csak a jéghegy csúcsa.
Mi is az a Sajóvölgye Focisuli Sport Egyesület?
Az egyesületet 2011-ben (szerk.: a TAO-rendszer bevezetésének évében) alapította két helyi fideszes országgyűlési képviselő és polgármester. Tamás Barnabás korábbi országgyűlési képviselő és évek óta Putnok polgármestere, Demeter Zoltán pedig Bánhorváti korábbi polgármestere, jelenleg országgyűlési képviselő. Az egyesület elnöke Negrutz Ágoston, a Fidesz kazincbarcikai képviselője.
A Sajóvölgye Focisuli nemcsak az alapítói miatt nevezhető joggal Felcsút 3-nak, hanem azért is, mert az egyesület támogatója és együttműködő partnere a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány. Egy, a kazincbarcikai önkormányzat oldalán fellelhető dokumentum szerint az egyesület célja felnőtt szinten, hogy “Putnokon stabil NB III-as csapat működjön, ahol lehetősége lesz az utánpótlás bázisainkból felkerülő fiataloknak felnőtt mérkőzéseket játszani és tovább fejlődni”. A későbbiekben pedig remélhetőleg többen felkerülhetnek az NB II-be, és bíznak abban is, hogy majd az NB I-be is tudnak játékosokat delegálni.
A rendszerük lényege röviden
Alapvetően a központi elem az, hogy a 30-40 km-re lévő kisebb településekből a toborzások után az érdeklődőket buszokkal viszik az edzésekre. Az egyesület honlapja szerint 4 alközpontja van: Putnok, Múcsony, Bánhorváti és Kazincbarcika.
A 2014-es dokumentum szerint – melyben önkormányzati támogatást igényeltek – az egyesület tervei szerint a kialakított rendszerüknek köszönhetően “sok-sok gyermek választja továbbra is a labdarúgást, sportolni fog, egészségre neveljük őket a sok-sok káros szenvedélyekkel szemben, hiszen tudjuk, nem válhat mindenkiből élsportoló. Emellett ez a modell hosszú távon garantálni fogja azt, hogy sem Putnokra sem Kazincbarcikára ne kelljen majd máshonnan játékosokat igazolni”.
A Sajóvölgye működésük kezdete óta igencsak látványos fejlődésen ment keresztül. A Magyar Labdarúgó Szövetség oldalán található adatbázis szerint (2014-es évre az éves jelentés alapján) ugyanis 2011 és 2015 között összesen 1,055 milliárd forintnyi TAO-pénzt sikerült összekalapoznia, amihez ha hozzávesszük a tavaly év végén az EMMI által adott 335 milliót, akkor az egyesület több mint 1,3 milliárdos közpénzt kapott. Igaz, a teljes TAO-összeget nem tudták felhasználni, abból ugyanis 847 milliót költöttek el eddig. Mindesetre a térséget és az újonnan alakulás tényét nézve szép teljesítmény, hogy már a működésük első évében is sikerült 221,7 milliót összeszedni.
A további időszakokban is jelentős összeget zsebeltek be a TAO-pénzekből, 2015-ben pedig 115,3 millió forintot kaptak. Külön említésre méltó, hogy a támogatási igazolások alapján stabilan 9-12 vállalkozó támogatja őket, valaki közülük a tavalyi évet leszámítva egyszerre 100 millió forint körüli összeget juttatott az egyesületnek.

A sportfejlesztési programjuk szerint a tavalyi 115,3 millió forint nagyobb részét 67,5 milliót az utánpótlás-nevelés feladatainak támogatására költenék, 30,5 millió forint pedig előfinanszírozott formában tárgyi eszköz beruházást fedezne. A dokumentum szerint Putnokra terveznek egy főépületet öltözőkkel és kiszolgáló helyiségekkel, két füves pályát mobil lelátóval és tv-közvetítő állvánnyal, Múcsonyban a pálya műfüves borítását cserélnék, ugyanakkor egy füves edzőterületet is kialakítanának, míg Kazincbarcikán a sportiskola területén műfű borításra, labdafogó hálóra és villanyvilágításra lenne szükség.
Hiába azonban a százmillióra rúgó közpénzből juttatott támogatás, az egyesület éves jelentése szerint felemásan teljesítettek az eddigi évek alatt. 2011-et egy 9,5 milliós veszteséggel zárták, amit egy 45,8 milliós nyereség, majd egy 39,5 milliós veszteség követett, 2014-ben pedig 1,7 milliós nyereséget sikerült produkálniuk. A dokumentumok szerint egyébként a költségvetési támogatás mellett még önkormányzati támogatáshoz is hozzá tudtak jutni, gazdálkodói szervezet támogatására viszont nem találtunk információt.
Néhány érdekesség a térségről
Magyarország azon megyéjében formálódik az új focibázis, ami az egyik leginkább elmaradottabb térségként nevezhető. Meghatározó a közfoglalkoztatás, az egyik legalacsonyabb az átlagos kereset, és a többi megyéhez képest nagyon alacsony az új munkahelyek száma, a munkanélküliség pedig az országos átlagnak több mint 2-3-szorosa.

(mfor)
Bal-Rad komm: “…a támogatási igazolások alapján stabilan 9-12 vállalkozó támogatja őket, valaki közülük a tavalyi évet leszámítva egyszerre 100 millió forint körüli összeget juttatott az egyesületnek…” -(mondjuk a “Borsodchem”?) Amit AMÚGY-adóként kéne befizetniük a költségvetésbe!
Amiből kapja a pénzt az Emberminisztérium, amiből finanszírozza-mondjuk-a közegészségügyet! Jah! Hogy az nem finanszírozás hanem kegyelemkenyér?
Hát Istenkém! A FUTBALL MINDENEK ELŐTT! Meg hát kellenek a jutalomfalatkák a horda helyi ötletelőinek is.