Törökország nem engedélyezi, hogy az orosz légierő megfigyelő repüléseket tartson a török légtérben, pedig a Nyitott Égbolt Szerződés alapján ez kötelessége lenne. Az Erdogan-rezsim attól tart, hogy nyilvánosságra jut a Szíria határai mentén folytatott mozgósítás.
Szerdán az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy Törökország megtagadta a Nyitott Égbolt Szerződésben foglaltak alapján kezdődő megfigyelő repülések engedélyezését. Az egyezmény feltételei alapján Oroszország részéről egy AN-30B gép február 1-5 között folytathatott volna megfigyelést Törökország légterében, és Ankara korábban semmilyen kifogást nem fogalmazott meg ezzel kapcsolatban. Az útvonalnak részét képezte volna néhány a török-szíriai határvonal közelében található terület is. Az orosz misszió Törökországba érkezését és a tervezett útvonal bejelentését követően azonban a török hatóságok megtagadták az egyezmény feltételeinek teljesítését.
Hétfőn Szíria külügyminisztériuma bejelentette, hogy a török hadsereg tüzérségi támadás alá vonta Latakia északi részét, és a támadásnak számos civil halálos áldozata volt. Korábban a libanoni Al Mayadeen TV közölte, hogy szíriai katonák is életüket vesztették a török területekről érkező támadások következtében. A SANA hírügynökség szintén beszámolt a szíriai külügyminisztérium közleményéről, mely szerint a török hadsereg támadása következtében számos civil veszítette életét Jabal Oteire területén (Észak-Latakia).
Az orosz védelmi minisztérium a közleményre reagálva bejelentette, hogy videofelvételekkel rendelkezik, melyek bizonyítják, hogy a török határ mentén állomásozó erők felelősek a Szíria területén végrehajtott gyilkosságokért. Igor Konasenkov elmondta, hogy a szíriai hadseregtől kapott videofelvételek bizonyítják; a török-szíriai határon állomásozó török alakulatok nyitottak tüzet a szíriai területekre.
Szíriai források korábban is beszámoltak már arról, hogy a török hadsereg katonai beavatkozással támogatja az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcát a legitim kormány fegyveres erői ellen. Törökország -mint NATO-tagállam – hadba lépett Szíriában, de a nemzetközi egyezmények feltételeit be nem tartja, mert az Erdogan-rezsim attól tart, hogy az egész világ számára elérhetőek lesznek azok a felvételek, melyek a török hadsereg szíriai határon folytatott tevékenységét igazolják.
A Press TV iráni sajtóorgánum július 7-én beszámolt arról, hogy a török hadsereg rendkívüli parancsnoki találkozót hívott össze, melyen a Szíriával határos régiókban állomásozó erők vezetői kellett megjelenjenek. Az iráni forrás szerint a találkozón Szíria ellen kezdődő katonai beavatkozásról értekeztek, amelyben több mint 400 páncélozott harcjármű venne részt.


http://www.hidfo.ru/2016/02/eltitkolnak-hogy-a-torok-hadsereg-kozvetlen-beavatkozassal-tamogatja-az-iszlam-allamot/